Monday, 23 March 2009

Tours-Karlsruhe-Konstanz (part end)




Assalamualaikum wbt

Alhamdulillah part terakhir pengembaraan aku siap juga akhirnye. Aku sejak akhir² ini macam rasa 'kurang' jer masa nk menaip². Kalau tgk statistik bulan lepas lebih dari sepuluh entry aku tulis. Tp bulan nih, aku dgn penuh bergayanya menulis kurang dari sepuluh, (buat masa nih la.. hehe..)

Masa part lepas, aku berhenti di rumah kawan² di Karlsruhe. Mlmnyer tdo awal gak dalam pkol 1030 mlm. Kitrg plan nk gi Konstanz keesokkan harinya. So dah siap² tgk train kat net, kitrg pun tdo dgn jayanya..

Subuh di German lebih kurang sama ngan Besançon. Tapi ntah macam mana kitrg nih payah nk bangun pkol 6 tuh.

Kitrg ambil train around 8 pagi rasanya. Tiket berharga 27€ utk group 5 org. Haa.. Nk tau tak? Tiket nih actually utk perjalanan sehari, dan boleh kemana dalam wilayah Baden nih. (tiket termasuk bas dalam bandar tau!). Untung betul student duk german, transportation murah sgt berbanding dgn france.Kat sini ada reduction card pun rasa cam mahal jer angka yg tertera.. Huhu.. takper.. di mana bumi di pijak, di situ langit di junjung.. eceh.. =p


Perjalanan mengambil masa dalam 3 jam. Dalam 3 jam nih kitrg borak² mengenali teman german dgn lebih mendalam. Dalam pada borak² tuh, mata aku terlekat kat tingkap tatkala train melalui kawasan pergunungan yg bersnow. Apa lagi menangkap² gambar la aku.. hehe ^^






Actually korg mesti nk tau Konstanz nih kat mana kan? Bandar nih terletak berdekatan dgn sempadan Swiss dan Austria. Yg menarik nih tmpt nih, die actually sebuah tanjung di sebuah tasik yg saaangat besar. Dah macam laut dah actually. Mengingatkan aku Tasik Leman kat Geneva jer. nama tasik tuh Tasik Constance (Bodansee dalm german).






Bukan rezeki kami mendapat cuaca yg agak mendung dan hujan renyai². Tapi takper, mengembara perlu tahan ngan apa jua weather conditions, ye tak? ^^
Tmpt pertama yg kami kunjungi adalah tasik Constance. Yg best nyer tmpt nih, anda boleh berada di 2 buah negara pada masa yg sama. Hehe.. menarik tak? Ke tak paham? =p
mungkin gambar kat atas boleh membantu korg.







nk berjalan atas air.. hehe..



cuaca yg sejuk² berangin nih menyebabkan tgn aku cam kebiruan jer. hehe.. bukan ke aku bercita² nk duk kat artic? hehe.. masa aku memain baling batu 'skip' atas air, tetiba ada plak kereta peronda yg berhenti berdekatan kitrg. 2 pegawai penjaga border kuar dan mintak passport dari kami. masa nih, aku tringat plak vid yg muhsin tunjuk kat aku suatu ketika dahulu. nk tau pa? saksikan..


after passport kami dilihat, kitrg gi kat aquarium ala² aquaria kat klcc tuh. tapi kitrg tak masuk sbb macam tak cukup masa nk gi lawat teman² lain yg tinggal kat Konstanz nih. So kitrg berhujan sekali lagi menuju ke patung yg berpusing². aku pun tak tau apa significant patung nih. yg aku tau di pusing².. hehe..







Sedikit info pasal konstanz, tasik disini dikongsi bersama 2 buah negara yg lain. Macam swiss tak byk bahagian air dier dapat, So dier diberi lebih banyak tanah yakni pergunungan alps. Dari Konstanz boleh tgk Mount blanc jika cuaca baik. Kalau sesapa yg familiar ngan sungai Rhine yg bermula dari Alps, sungai nih melalui tasik nih dan kemudiannya meneruskan perjalanan ke utara. (lalu Alsace sungai nih). Bagi pendapat aku la kan, biler sesebuah sungai melalui sebuah tasik, sungai nih mengalami 'proses filter'. Ye la, kat tasik mana ada sgt arus air. So benda² yg terapung, partikel² mendak di dasar tasik. Magnificent kan sistem yg Allah cipta kan? Air diberi percuma, di'filter' lagi.. kita lak nk sibuk sombong ngan Allah? astagfirullah..

Transportation boleh tahan, frequent dan mudah difahami. (yg penting ke bersungguh nk paham la, kalu setakat tgk² gituh, sori la...). Tempat nk hang out.. ada kot.. tak perasan.. hehehe.. Impression bandar? Macam bandar² kat swiss. Mungkin dah terlampau dekat ngan swiss tu yg ada pengaruh atmosphere agaknya. Masa aku jalan² kat sini, macam terasa jalan kat Bale. Oh ye.. kalau korg nk tau, swiss tak suka bangunan² pencakar langit. Rendang² jer bangunan diorg. Langit diorg 'tak gatal' kot sebab tuh tak perlu pencakar.. hehehe..

Kitrg tak explore sgt bandar nih sebab kitrg mmg nk balik hari kan, so takde semua kitrg cover. Ada byk muzium kat sini terutama muzium industry. oh ye.. pernah dgr Zeppelin? bukan kumpulan Led Zeppelin tau! Zeppelin nih... cam belon udara panas tapi panjang². biasanya org panggil airship. erm.. kalau sesapa main Red Alert, mesti kenal unit nama Kirov Airship. hah, itu la dier..



Mamat yg cipta zeppelin dilahirkan disini. Jadi disini ada muzium mengenainya. Sounds exciting kan? Rasanya boleh naik bende nih, ada service dier. Kena bayar sket la.. tapi sapa tak nk kan? Kalau kat msia ada sky-diving or bungee jumping, dah lama aku buat.. hehe...

Dalam tghri kitrg gi melawat ke rumah student msia yg menetap kat sini. hehe.; rezeki datang bergolek! Ayam paprik tuan rumah sungguh kaw! Hehe.. dapat aku simpulkan, student yg study oversea, skill masak mereka akan di stretch to da limit. Balik msia buka catering ye? hehe..
Konstanz nih merupakan salah satu bandar prepration utk student msia di german. Ala² colmar, la rochelle etc..

Perjalanan ke rumah diorg adalah dalam 10 min cam tuh. Diorg duk di banguan ala² student residen rasanya. Oh ye, dalam perjalanan ke sana, aku ternampak sebuah bangunan yg teramat² mewah sekali. Aku pkir 'Sir' mana la punya rumah... Rupanya rumah org tua²... tny aku personally, nk jer aku duk sni! ngehehe..


Kucing² beware! Kami akan mengambil gambar kamu semua!
(model kucing: tak tau sapa pny, main angkut jer)

Around pkol 5 kitrg bergerak balik ke banhoff nk amik train balik. Masa nih aku mencari² ultimate prize aku setiap kali melawat tmpt baru. buat collection. Nk tau apa? Badge jata bandar tuh. Kalau dalam french, ecuisson. Aku tak kisah kalau tak dapat bende lain, asalkan dapat bende nih kire aku puas hati la.. ^^ (malangnyer aku tak dapat.. huhu..)

Dalam pada tgh tunggu train balik, kitrg terserempak ngan student msia yg baru sampai 2 bulan di german. Diorg datang konstanz sebab nk selesaikan hal² rasmi. Diorg pre-uni kat bandar lain yg 3 jam juga dari Karlsruhe. Boleh katakan melambak gak rr kat german student msia.. otw balik Karlsruhe dalam, snow trun! suka aku! hehe..

Aku rasa takat nih jelah citer pengembaraan aku di tanah german ini.. Kang berjela² kang tak terbaca korg. hehe.. Maaf salah silap jika ada tersalah info dan terkasar bahasa. Trimas pada mereka yg accueil kitrg di German. Rumah best, makanan pun best.. hehe.. mata aku tertumpu kat german jer akhir² nih.. Tapi france lom habis conquer lagi.. bila ye nk habis? ^^

sekian..


tapak kaki adalah unkown... hehe

TAMAT~~

1 comment:

Anis Liyana said...

"Magnificent kan sistem yg Allah cipta kan? Air diberi percuma, di'filter' lagi.. kita lak nk sibuk sombong ngan Allah? astagfirullah.."

--> sgt2 lah stuju ngan ayat ko nie... trsa darah panas mengalir kat badan bler baca nie... astaghfirullah...


"Langit diorg 'tak gatal' kot sebab tuh tak perlu pencakar.. hehehe.."

--> haha! ayat nie lawak ok... mula2 aku x phm, patu, duk gelak sorag2..haha


--> wow! besar gler kucing tue! semangat! jeles ok ngan amir muhsin dpt pgg kucing tue!