Monday, 9 March 2009

Tours-Karlsruhe-Konstanz (part 1)

assalamualakum wbt

Selama seminggu lebih aku berada dalam 'hiatus'. Aku actually tiada di rumah selama seminggu, pergi mengembara (melancong gi jejalan). Dari hari jumaat hingga jumaat seterusnya aku tak tidor atas katil aku. Mak aku nyakat aku yg kalau lama sangat takde org kat dalam bilik, nnti ada 'org' menumpang bilik aku.. hehe.. ntah macam mana la plak bilik aku kat klang itu? ^^

Dah berjeman entry utk 'Mes Voyages' tak berusik. Tak kuar mengembara masa sem lepas. kemalasan yg agak membara masa tuh..

Ok ok biar aku mula kisah pengembaraan aku. Seperti biasa, stiap kali kluar mengembara, mesti lawat 3 bandar yg berlainan. Tak kisah la dah pernah pergi ke belum.


27 february

Around 330 ptg, aku mengambil train dari Besançon ke Tours. Actually aku nk amik pkol 5 punya sbb aku tak nk kaco kelas ptg tuh. Ntah macam mana, prof batal kelas. Maka aku ngan suka suki nya menukar tiket. hehe.. alhamdulillah...

Train transit di bandar Dijon selama 20 min setelah kami sampai pada pkol 430 ptg. Sempat gak beli roti kecik secoet utk makan malam. Sbb aku masih on ubat, perlu makan.. n aku masih ada lagi 5 jam perjalanan!!

Nk gi Tours nih ada 2 cara. Cara yg aku amik nih yg memakan masa dekat 6 jam. dan satu lagi cara, dalam 4 jam gituh. Jauh sgt ke tours nih? Erm adalah dalam 521 km from besançon..


We are here! (besançon dekat belah kanan near swiss)

Dalam pkol 10 mlm baru sampai Tours after enduring perjalanan selama 5 jam backwards... huhu.. Naseb balik ada mp4 ZEN farid yg aku pinjam. Dapatlah aku layan dokumentari² yg aku dload from internet. Bukan kah kita perlu sentiasa mendidik diri kita dgn benda yg bermanfaat? ^^ (mmber dah ada lagi gempak; dah dapat gading bertuah, tanduk tak berguna lagi. baik aku yg takde apa² nih amik tanduk tuh kan? hehe..)

Keluar jer Gare (Stesen Ketapi), kitrg meluru cari kedai kebab. Lapar! huhu.. oh ye, aku travel ke Tours nih berempat. Aku actually dah lama nk gi Tours nih. Itu hari ada Majlis jamuan raya kat sni tapi aku tak gi.. huhu.. then masa time cuti nih boleh la aku angkat kaki gi sana!

Byk jer kengkawan aku turun Tours nih. Tapi ada sikit tak kena rr mase time nih. Aku masih lagi on antibiotic. So mcm lembik semacam. Takde la aku kuar jejalan sgt. Aku main bola (larat plak!), borak² ngan org tempatan kat sana, bincang hal² penting antara batch, layan video bermanfaat, masak², makan², dan juga tidor².. hehe.. nih baru vacation!!! hehehe...

Aku tak amik gambar sgt (dah tak kuar umh sahabat..huhu..). So izinkan aku mencopet gambar² mengenai Tours dari Google. hehe... ^^



Hari senin pagi aku balik besançon. Kejap jer aku kat Tours nih memandangkan aku kurang sehat, trasa cam nk berdengkur jer.. hehe.. oh ye! Cara aku mengembara adalah, aku beli jer tiket pergi dan tak beli tiket balik! hehe.. mengembara perlu la spontan kan? ngehehe.. aku dah pasang niat nk gi kat bndr sekitar Tours dah, apa kan daya.. huhu.. insyaAllah, akan aku gi lagi Tours! (aku nih jenis tak pernah jemu gi satu tmpt! for example cam colmar n Dijon, aku dah lost count dah!) -gambar muhsin baru diambil!! -


Alat pengukur gempa baru.. hehe..

Warga dekat ingin pulang (warga jauh tak reti² nk pulang ^^)


Bibik kesayangan kami! ^^


2 mac 2009

Maka aku amik keputusan utk pulang ke rumah. Aku amik train yg agak pagi around pukul 8 pagi dan sampai besançon dalam pkul 1 ptg. Time aku balik nih aku berdua jer. Yg lain ada plan vacances masing². ^^

Aku balik rumah, restock pakaian, kluarkan mana tak perlu dan trtdo kejap. Aku terbangun around maghrib. haish.. eventho antibiotic aku habis pada hari ahad mlm, aku still cam letih² jer nih.. tak leh jadi nih!!

Maka around pkol 8 mlm, aku bertandang ke rumah muhsin! hehe.. umh dier dah jd umh kedua aku. insyaAllah bebila aku tinggalkan ubat gigi, tuala, sikit pakaian kat sana.. ngehehe..

Aku seronok gi umh muhsin nih.. Sebab ada bnyk bende nk baca kat umh dier dan carpet dier sgt best utk bergolek² suka hati. Hehe.. plus, dgn aku berada di rumah org, maka aku telah berjaya menjauhkan diri dari alam komputer. Bak kata bonda, menatang yg aku dan korg ngadap skrg nih 'berhantu'! Ye la kan, kita sentiasa berhadapan dgn dier dan byk menghabiskan masa dpn komputer. Kalau niat nk pkai 30 min jer, akan jadi sejam dan seterusnya... jeng jeng jeng.. adakah anda seorg yg terkena sumpahan sebuah komputer? tnyla diri ye? hehe.. ^^


Aku menghabiskan 2 mlm di rumah muhsin. Dapat la baca² sket buku² ilmiah. hah! satu lagi! Majalah science&vie sampai lagi around dis time! total edisi termasuk edisi khas, dan edisi-satu sbuject- dah masuk dekat 10 buah. Yg aku selesai baca baru 2.. huhu.. so aku mengambil peluang utk catch-up kat umh muhsin. Tapi biasanya tak jauh beza.. sure masuk page ke10 aku dah pening kepala.. kene baca slow n steady majalah nih.. huhu..

Selama 2 mlm itu juga, aku menjadi Bibik kat umh muhsin. (aku mmg ginih kalau kat umh muhsin). Hehe.. sebagai 'bayar sewa'... Hehe.. tak nk aku jadi freeloader gituh². tak selesa sungguh! baik aku masak² sket ke.. kemas dapur diorg ke.. beli barang ke.. hehehe..Photobucket


Kedatangan aku ke umh muhsin juga ditemani oleh sorg junior dr Colmar bernama Akmali (atau lebey manja panggil Mali, ngehehe..) . Agak lively sket umh muhsin sbb ada kitrg. Hehe.. takper². muhsin pun suka. kan? kan? ^^ Masa ari selasa malam tuh, muhsin tetiba cakap.
'Jom gi German!' mata aku bersinar² nk ikut! hehehe...Photobucket

Aku takde contact di German, maka aku perlu ikut someone utk jejalan sana (maka aku merebut peluang nih!). Lagipun, rekod aku paling jauh german pernah masuk adalah bandar Freiburg. tmpt shopping pelajar² pre-U malaysia di Colmar kerana hanya 20 km barang jauh lebey murah di German!



4 mac 2009

Maka pada pkul 10 aku bertiga (Muhsin+Mali) memulakan pengembaraan di German. Kami akan tukar train di Strasbourg. Perjalanan gi sana adalah dalam 2 jam lebih. Kalau tgk map td, Strasbourg terlekat kat Utara besançon.

Masa aku kat colmar dulu, tak lebih 5 kali aku gi bandar nih walaupun hanya sejam dari Colmar.
Sekali tuh, sbb ada medical check-up. Sekali sbb ada apa ntah.. tapi yg penting, kalau aku bawak org gi sana gerenti sesat. sbb aku sendiri tak tau.. ngehehehe...



Strasbourg adalah ibu negeri utk region Alsace. Hanya pada jun 2007, region ini berjaya dihubungkan dgn line TGV. Alsace merupakan region yg paling last dimerdekakan oleh france dr pihak german ketika WWII. Maka di region ini terdapt cross-culture antara france dan german. (korg mesti familiar ngan colmar bukit tggi msia kan? Colmar sebenar berada dalam region nih!)

Kitrg bergambo depan gare yg betul cam cengkerang siput. Masa dulu aku sampai, lom Up cam nih lagi, masih dalam construction. Takper, aku mengembara.. tak salah bergambo sepuasnyer kan?


Mali dan Muhsin

Kitrg ada sejam 45 min transit di Strasbourg. So kitrg ambil keputusan utk makan buffet halal yg bernilai 9€. hehe.. insyaAllah akan ku datang lagi utk mentekedarah! hehe..

antara rezeki yg diberi Allah utk mengisi perot..



First round..



2nd Round..


pencuci mulut..

Nmpk cam byk jer kan aku makan? Tak byk sebenarnya. aku amik in small portion bende² buffet tuh. Bukankah lebih elok jikga kita berenti makan sebelom kenyang? ^^

Around pkol 130 ptg, kitrg kembali ke gare utk mengambil train ke Karlsruhe. Nasib baik tak jauh tmpt buffet ngan gare. hehe.. Konon nk zohor kat masjid Strasbourg, tapi macam tak sempat plak. so kitrg niat nk solat di Karlsruhe. Tetiba kitrg masing² tetiba angau kat pencuci mulut yg kitrg amik. rasa cam nk byr 9€ makan bende tuh jer.. hehe..




Kitrg ambil TGV utk ke Karlsruhe. adalah dalam 50 min perjalanan.. mali dan muhsin gi lepak tmpt lain sbb nk charge handphone. aku duk sorg² layan video 'Why we fight' yg menceritakan propaganda USA. tetiba terpacak 3 org pegawai beruniform. mata diorg tepat memandang aku...

bersambung..

p/s: gambar yg best² ada dalam kamera muhsin. lom ambil lagi. insyaAllah bila dah ambil akan dimasukkan dalam post nih! ^^

5 comments:

anumz sarah said...

Bestnye travelogue inchek adam. Dipenuhi dgn gaya penulisan yg sempoi dan seronok dibaca. Semoga Allah merahmati pengembaraanmu akh adam!^^

Salam dr Malasie.(Betulkah bhs Perancis ini?)

fanramli said...

huiyooo.

seronoknya mengembara. lagu tema pun tak bole tahan.

byk duit kau eh. memandangkan rakan sebiasiswa kau ada yg da mula kegusaran sedikit.

heh. aku cuti ni gi ireland je. haish.

cpat sambung. seronott aku baca. macam aku plak yg ada dalam kejadian.

Simon Malik said...

to anum:
trimas²!
salam kembali dr france! (tertinggal 'i'. Malaisie ^^)

to fan:
eh? iyeke? dikalangan batch aku, aku dikenali sebagai 'ah long'. aku ok jer nk tolong diorg. (iklan aku tak cover sgt kot)

wah.. at least ko dah sampai saner weh!

rafizzi said...

salam
adam
nanti datang la tours lagi ye..
sayang kat adam...
sory tak dpt bw jln² sgt ari tu.... =(

Simon Malik said...

wasalam
takper², at least ada sebab nk turun kat Tours! ^^