Saturday, 21 February 2009

-Untitled 2-

assalamualaikum wbt

seperti yg dijanjikan smlm, aku nk cerita sikit pasal demonstrasi yg aku join semlm. Prof Petrologie menghantar email 'ugut' dan 'sinis' kat kami yg bunyinye lebih kurang 'jgn kamu berpikir oh saya takde kelas, so boleh lepak kat rumah'

masuk semlm, dah 2 kali aku join tunjuk perasaan. hehe.. sekali masa bulan januari arituh. sekali bulan nih.

Pada mulanya aku sangka mogok yg yg dilakukan kelmarin lebih kurang je mcm apa yg aku hadiri bulan lepas.

namun.. aku sungguh terkejut... sungguh keciwa.. sungguh tak sangka.. buat penat aku jer...

aku aspect, ada jerit melaungkan perasaan tidak puas hati seperti manifestation mengutuk serangan di Gaza, akan tetapi kelmarin, suasana mcm... mcm... perarakan bersuka ria..

aku pelik la mulanya, kenapa slogan² yg diorg laungan tuh berbentuk mcm nyanyian? siap ada tepuk² mcm ala pengakap.. hah! exactly mlm suasana camp fire scout



erm.. kalau korg dulu biasa gi, biasanya stiap troop akan perform tepuk atau nyanyian yg memerli troop lain dgn cara yg sopan dan sinis. sbg contoh, kalau ada troop yg dtg lmbt time mkn, ada troop yg kreatif akan nyanyi:

dia datang!
ceng! ceng! ceng!
dgn.. lenggang lengguk..nya~

dia datang!
ceng! ceng! ceng!

dgn... lapar perot..nya~


camtuh lbh kurang. so masa mogok itu hari lebih kurang la suasananya. aku pelik bebenor. lagu² rakyat diorg ditukar kiriknya kepada slogan² tidak puas hati. mgkn nk matching dgn jumlah hadirin yg rata²nya pelajar agaknya..






secara pendeknya (aku maleh nk tulis pnjg pasal menatang nih), aku spend dalam 2 jam, berjalan dalam kesejukan, kadang² jerit 'RESISTANCE' bila perlu, dan amik gambar biler perlu. huhu.. buat penat badan jer semalam. lagi ramai berbanding manifestation utk Gaza, tp yg utk Gaza tuh lagi sebulat suara lagi dan terasa semangat nk berjuang n bantu sedara-mare di Gaza. mgkn sbb aku datang nih sbb sajer² kot.. itulah.. apa yg yg kita niat, itu la kita dapat.

Daripada Amirul Mukminin Abu Hafsin 'Umar ibn al-Katthab r.a. beliau berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: Bahawa sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan bahawa sesungguhnya bagi setiap orang apa yang dia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya menuju kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya kepada Allah dan RasulNya. Barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang dia mahu mencari habuannya, atau kerana seorang perempuan yang dia mahu kahwininya, maka hijrahnya ke arah perkara yang ditujuinya itu


sekian

p/s: masyarakat france dikenakan tax 19.5% pada semua benda. so biler gov tak pulangkan balik duit yg diorg kutip pada rakyat, mmg la masyarakat ada hak nk mogok, kan? kalau ada yg tak paham kenapa bersungguh para pendidik mogok, boleh baca entry semalam.


p/s²: 22 feb time langit baru ada cahaya sikit² di awal pagi, lihat dimana bulan berada. insyaAllah kalau rezeki langit cerah, kita dapat lihat 3 planet dan bulan selari di langit. jupiter yg paling cerah,belah kanannya bulan yg agak² tak nmpk, dan kiri jupiter adalah marikh. Utarid diantara bulan dan jupiter. (source: Sciences&Vie n°1097)

5 comments:

Faiz0707 said...

Salam mon frere..moge ceria dan hepi selalu=)..teruskan perjuangan, sambung pencarian..

nu-hja said...

assalamualaikum,
jgn kata awk dlu pngakap, haha.

tax 19.5%?? then xbg balik???
0_0"

tp dlm blog "mngapa kami mogok?", xde pulak org mnghancurkn harta benda. respect sgt. rasa malu plk dgn diri sndri yg cpt mrh ni, hm, sy kne ambil ni buat pngajaran.

Simon Malik said...

to faiz:
wasalam, pencarian demi pencarian akan diteruskan.

to hajar:
wasalam. ye sy pengakap. =)
yup, susah nk tengok diorg betul2 hilang kawal perasaan, kecuali time diorg dah mabuk, itu lain cerita..

Anis Liyana said...

Salam adam...
tidakkah kau dlm dilema? ari tue, prof kau x bg g klas. skang, ader email ugutan plak. haha... cm kitorg, mmg x der klas trus... haha... ader prof yg wat klas pun, siap ckp, klau sapa² nk wat greve boleh jer, tapi kena prevenir dier via email. huhu... mcm²...

fanramli said...

salam

daripada tak buat apa² duduk rumah, oklah kau join tunjuk perasaan ni. walaupun peluh je kau dpt.

tapi, ye ke peluh je kau dpt?

hehe. mesti ada pengajaran yg dpt kita refleks tak kira pire macammana things are.

voilà².