Monday, 9 February 2009

kat mana kita actually?

assalamualaikum wbt

entry yg lepas tetiba menyemarakkan minat aku pasal angkasa secara tetiba. aku sggh facinated pasal angkasa sejak kecil lagi.

bonda pula asyik bawak balik buku² pasal angkasa. aku masa tuh, standard la budak kecik, tgk gambar je tau. infonya kurang masuk. yg simple² masuk. hehe..

apa sebab aku minat space? hmm.. mgkn dr abg aku kot. die sgt minat perang² galactic+bende² futuristic. sbg contoh mcm anime 'Robotech', Star Wars.. So aku pun terpengaruh gak. Tapi aku memilih sket pasal space. contoh mcm citer² 'Alien' ke, 'Predator' ke, 'Planet of Apes ke.. eventhough ada kaitan ngan angkasa, tapi aku tak minat nk tgk. Ntah kenapa. sbb takde robot² kot. hehe.. biasa la budak kecil. hehe..

ok ok.. aku perlu hentikan hikayat aku, dan kembali pada topik.

Masa aku Semester 1, Uni ada ajar sikit pasal ilmu angkasa nih. jadi aku mcm nk kongsi² ngan pembaca. ada kemungkinan ada info yg pembaca dah tahu. insyaAllah dlm entry pasal angkasa nih, aku akan try masukkan sikit info from side readings, nota kuliah dan sebagainya. =)

Bismillah

Sebagaimana yg kita tahu, kita hidup disebuah planet yg bernama bumi, planet ke-3 dr matahari di dalam sistem suria.


kalau tgk gambar kat atas, mcm dekat je kita ngan Kejora/Zuhrah (Venus). hoho.. kat angkasa, jarak dikira dalam satu level yg lebih tinggi. (sure korg pelik, naper dlm gambar, pluto tak de? insyaAllah, nnti aku bagitau kenapa pada entry yg akan² datang)

So mcm mana diorg kira jarak antara planet? guna mesuring tape ke? hehe.. bukan².. kita guna unit, light years atau 'tahun cahaya' (gapo neyh?)

Untuk pengetahuan semua, kelajuan cahaya adalah 3 kuasa 8 m/s. (299,792,458 (exact)).

unit tahun cahaya tu, kalau nk paham, satu jarak dimana cahaya perlu mengambil masa setahun. so mcm kita ngan encik matahari, jaraknya berapa ye? cahaya Encik matahari mengambil masa 8 minit utk sampai ke bumi.

8 min = 480 saat

so darab ngan 3 kuasa 8... jauh tak? XD


satu lagi unit yg org pakai adalah Parsec. Parsec nih boleh katakan mcm unity yg terawal digunakan. Dia guna princip segi tiga.

masa aku belajar nih time sem 1, aku mcm kurang paham konnsep die tp skrg alhamdulillah phm. insyaAllah aku boleh terang semudah mungkin.

Bayangkan, korg setkan satu laser yg sgt kuat dgn sudut 1/3600° (bukan 1° tp 1 arc second) dr tanah.

sediakan sekeping papan yg mempunyai ketinggiannya sama dgn jarak bumi-matahari. (hoih! gilo gapo?). sbb tuh aku mintak bygkan je.. -_-"

letak papan bebetul depan laser. then undur sikit. sure korg akan perasan, yg titik yg laser point tuh, makin menaik bila korg berundur, betul tak?

jadi.. korg berundur.. berundur.. berundur.. sampai titik laser bebetul tepat kat hujung papan yg menjulang tggi tuh.

nilai yg jarak yg korg undur tuh adalah bersamaan dgn 1 parsec. (agak² korg paham ke?)

gambar kat atas td boleh membantu korg,

'imagenary near star'=punca laser,

1 AU = jarak bumi-matahari aka papan tadi (bulat kuning tuh matahari)

insyaAllah boleh bantu korg paham... =)



-----------------


perbandingan bumi dgn alam yg masih boleh diukur(1)
Terre(bumi), Soleil(matahari), Etoile(bintang)



dr gambar kat atas nih, kecik tak kita kat alam yg Allah ciptakan nih? tapi yg sedihnya, masih ada lagi yg angkuh pada yg Maha Besar, masih ada yg sombong pada yg Maha Bijaksana, masih ada yg lalai pada yg Maha Pencipta..

percaya tak kalau aku cakap yg alam angkasa makin mengembang? and makin mengembang makin laju lagi dier kembang? hehe.. caya la cakap aku.. =) InsyaAllah, aku akan terangkan bagaimana saintis tahu pada entry² akan datang.

actually dari pemerhatian ini, saintis berpendapat yg semuanya dulu asalnya bercantum padu dan berlaku satu letupan kuat. maka wujud la teory big bang (Bang Besar, yahahaha!!!).

Mengikut teori Big Bang, letupan tersbut berlaku sekita 12-14 billion tahun dulu. teori ini asalnya dicadangkan berasaskan General Theory of Relativity dr Einstein dan dikukuhkan lagi oleh sorg mamat pakar fizik dr rusia bernama Alexander Friedmann pd tahun 1922.
then, Edwin Hubble mendapati alam makin mengembang pada tahun 1929. penemuan ini menguatkan lagi pendapat yg alam dulunya ada bercantum padu dan diikuti oleh sebuah 'bang' besar, kerana letupan itulah yg menyebabkan pengembangan angkasa.

Akan tetapi, teori yg diorg jumpa nih, dalam al quran dah sebut terlebih dahulu 1400 tahun dulu, dalam surah al-anbiyak ayat 30

Dan tidakkah orang-orang kafir itu memikirkan dan mempercayai bahawa sesungguhnya langit dan bumi itu pada asal mulanya bercantum (sebagai benda yang satu), lalu Kami pisahkan antara keduanya? Dan Kami jadikan dari air, tiap-tiap benda yang hidup? Maka mengapa mereka tidak mahu beriman? (30)

jeng.. jeng.. jeng.. sapa kata al quran tak lengkap? tinggal pada diri kita sendiri je nk ke tak nk ambil ilmu dr quran.. huhu.. aku tinggal dulu persoalan ini pada korang. mungkin aku dah kasi cukup pening kat korg. kasi korg bebetul digest dulu. hehe..

insyaAllah, entry seterusnya aku akan sentuh berkenaan kejadian alam dan sedikit sebyk pasal teori big bang. nnti kan ek?

wallahualam..





sumber rujukan

  • Quran Saintifik:Meneroka kecemerlangan Quran drpd teropong sains;Dr Danial Zainal Abidin; terbitan PTS Millenia Sdn Bhd - Bab 16
  • Science de La Terre et de l'univers; Brahic
  • Nota kuliah dr Prof Simmonet 2007(1)


3 comments:

nu-hja said...

assalamualaikum,
-_-
haihh, sengaja je meninggalkn persoalan, dhla sy ni mmg ske pke kalau xdpt sesuatu jwpan tu..

kenapa oh kenapa? kenapa pluto xde dlm ni? sbb jauh sgt ke???
nasib baik dh pena bace psl Big Bang, kalau tidak menjadi persoalan yg tak terjawab juga.

uuu ~ nk buat request ni; update cpt2 ye supaya aman sahabatmu di melbourne ini nk tdo ;(

(kn xde kelas -_-)

Simon Malik said...

waalaikumsalam..

hoho.. rasanya byk lagi enrty sebelom munculnya jawapan pada persoalan pluto.. hehe..

huhu.. terkeluar la bijik mata kalau asyik blogging je.. huuu.. -_-"

Simon Malik said...
This comment has been removed by the author.