Monday, 5 January 2009

Gaza (part end)

jika anda belum lagi membaca Part² sebelum ini, saya galakkan anda membaca mereka terlebih dahulu..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

sudah masuk hari ke-10 serangan Israel ke atas Gaza. Pemimpin² dr France, UN dan arab sibuk ke sana-ke mari mmbuat persidangan damai. pemimpin dunia yg lain, muncul di kaca tv, mmbuat kenyataan kesal dan mengutuk serangan Israel. Namun semua itu tidak menghentikan serangan Israel ke hospital-hospital, pengeboman ke atas penduduk awam, pembunuhan kanak² dan wanita tidak berdosa..


adakah anda sedar?


Sandiwara yg sepatutnya mendapat hadiah lakon layar terbaik ini sudah berulang kali ditayangkan dr mana² syarikat penyiaran dunia. Tidak perlu saya nyatakan lebih lanjut. asal ada peristiwa besar sebegini, drama ini akan ke udara. Ia sudah seperti satu kisah 'normal' dan drama kehidupan dunia. Rintihan, penyeksaan, pembunuhan, penindasan hanya dilihat dibalik kaca tv tanpa kita merasa keperitannya.Yg lebih membimbangkan, masih ada lagi masyarakat yg acuh tak acuh mengenai hal ini. mereka angkuh berpegang kpd:

'kami adalah kami. mereka adalah mereka. kami sgt bersimpati pada mereka dan kami bersyukur kami tidak hidup seperti mereka'

pemikiran apakah ini? sgt mementingkan diri... lebih memalukan jika pemikiran sebegini wujud di dalam diri seorg islam. saya menyertai tunjuk perasaan di bandar pada sabtu lepas. sy sendiri terkejut ada yg bukan islam juga menyertai tunjuk perasaan ini. atas dasar kemanusian, mereka turut sama melaungkan kutukan² terhadap Israel dan sekutu²nya. tp bagaimana pula dgn NEGARA ISLAM yg lain? brapa byk yg mereka sggp bantu? adakah masyarakat kita terutama masyarakat malaysia yg rata² beragama islam, ikhlas menghulurkan bantuan tanpa henti sebagaimana mereka mengundi penyanyi pujaan mereka?? adakah generasi muda kita duduk dihadapan kaca tv menunggu diary kehidupan di palestin sebagaimana mereka menunggu diary akademi fantasia? adakah masyarakat tegas membantah dan bersatu membantu Palestin atau cantas-mencantas dan berpecah kerana politik?



ya.. Israel telah lama memperolokkan umat islam seluruh dunia. Berdasarkan part 4,pada awal penubuhan Israel pada tahun 1948, mereka senantiasa menerima bantuan kewangan dari US gov.

Berikut adalah rumusan mengenai bantuan yg diberi pada Israel sehingga tahun 1997:

Benefits to Israel of U.S. Aid
Since 1949 (As of November 1, 1997)


Foreign Aid Grants and Loans
$74,157,600,000

Other U.S. Aid (12.2% of Foreign Aid)
$9,047,227,200

Interest to Israel from Advanced Payments
$1,650,000,000

Grand Total
$84,854,827,200

Total Benefits per Israeli
$14,630



Cost to U.S. Taxpayers of U.S.

Aid to Israel

Grand Total
$84,854,827,200

Interest Costs Borne by U.S.
$49,936,680,000

Total Cost to U.S. Taxpayers
$134,791,507,200

Total Taxpayer Cost per Israeli
$23,240





angka ini diambil 10 tahun lepas!! nilai yg tertera adalah mustahil utk turun. dalam laman web yg sama,Stephen Zunes, seorg pembantu professor faculty politic di University San Francisco di dalam artikel 'THE STRATEGIC FUNCTIONS OF U.S. AID TO ISRAEL' mengatakan

[...]In addition, there is the more than $1.5 billion in private U.S. funds that go to Israel annually in the form of $1 billion in private tax-deductible donations and $500 million in Israeli bonds. The ability of Americans to make what amounts to tax-deductible contributions to a foreign government, made possible through a number of Jewish charities, does not exist with any other country. Nor do these figures include short- and long-term commercial loans from U.S. banks, which have been as high as $1 billion annually in recent years

Total U.S. aid to Israel is approximately one-third of the American foreign-aid budget, even though Israel comprises just .001 percent of the world's population and already has one of the world's higher per capita incomes. Indeed, Israel's GNP is higher than the combined GNP of Egypt, Lebanon, Syria, Jordan, the West Bank and Gaza. With a per capita income of about $14,000, Israel ranks as the sixteenth wealthiest country in the world; Israelis enjoy a higher per capita income than oil-rich Saudi Arabia and are only slightly less well-off than most Western European countries.


Dia juga mengatakan lagi di dalam artikelnya yg bertajuk '"U.S. Aid to Israel: Interpreting the 'Strategic Relationship"


Although Israel is an "advanced, industrialized, technologically sophisticated country," it "receives more U.S. aid per capita annually than the total annual [Gross Domestic Product] per capita of several Arab states." Approximately a third of the entire U.S. foreign aid budget goes to Israel, "even though Israel comprises just…one-thousandth of the world's total population, and already has one of the world's higher per capita incomes."

U.S. government officials argue that this money is necessary for "moral" reasons-some even say that Israel is a "democracy battling for its very survival." If that were the real reason, however, aid should have been highest during Israel's early years, and would have declined as Israel grew stronger. Yet "the pattern…has been just the opposite." According to Zunes, "99 percent of all U.S. aid to Israel took place after the June 1967 war, when Israel found itself more powerful than any combination of Arab armies…. [...]

Matti Peled, former Israeli major general and Knesset member, told Zunes that he and most Israeli generals believe this aid is "little more than an American subsidy to U.S. arms manufacturers," considering that the majority of military aid to Israel is used to buy weapons from the U.S

di dalam satu artikel yg berlainan di dalam web yg sama, seorang penulis bernama Tom Malthener mengatakan:

Since 1949 the U.S. has given Israel a total of $83.205 billion. The interest costs borne by U.S. tax payers on behalf of Israel are $49.937 billion, thus making the total amount of aid given to Israel since 1949 $133.132 billion. This may mean that U.S. government has given more federal aid to the average Israeli citizen in a given year than it has given to the average American citizen.

I am angry when I see Israeli settlers from Hebron destroy improvements made to Shuhada Street with my tax money. Also, it angers me that my government is giving over $10 billion to a country that is more prosperous than most of the other countries in the world and uses much of its money for strengthening its military and the oppression of the Palestinian people.


rakyat US sendiri ditipu oleh US gov. lihatlah betapa liciknya Israel sehingga mereka mmpu mengawal ekonomi US. Israel telah berjaya 'menyelinap' masuk ke dalam pentadbiran US, meletakkan agent mereka di dalam syarikat besar dan organisasi berpengaruh, bagi memastikan US di pihak mereka. Tidak hairan lah, US sentiasa bermurah hati memberi bantuan kewangan, ketenteraan dan sebagainya. US gov bagaikan patung yg patuh bergerak mengikut arah tuannya.

Telah terjawab persoalan mengapa negara islam sendiri tidak benar² bangkit dan bersatu. musuh Islam telah berjaya membuang perasaan bangga menjadi islam. mereka telah meletakkan perasaan malu sbg sorg islam dan menunjukkan budaya barat dan Islam sekular lebih 'sesuai' utk zaman ini. mereka mahu Islam berpecah belah dan menjauhi alquran dan sunnah.

lihat saja masyarakat kita.

budaya apa yg mereka bangga kan?

impian apa yg mereka mahukan?

pemikiran apa yg mereka pegang?

Masih lagi ingin tidur walaupun sudah mengetahui kebenaran ini?

apa yg kita boleh lakukan skrg?

berdasarkan part 4, para pembaca telah tahu syarikat mana yg mempunyai link dgn Israel. boikot la barangan tersebut. Selain itu, boikot juga barangan yg code bar nya bermula dgn 729 (dr kiri). itu merupakan code brgn Israel.

Yg utama sekali kita perlu kembali pada alquran dan sunnah. Kita sbg umat islam perlu bersatu. kita harus buang semangat perbezaan politik, semangat perbezaan negeri, semangat perbezaan negara.kita perlu bersatu meletakkan tekanan ke atas Israel memberhentikan sekatan! kita perlu bersatu memberi bantuan pada warga palestin! kita perlu bersatu menjatuhkan ekonomi Israel dgn bersama² memboikot barangan dan syarikat mereka!


kita perlu bersatu membebaskan PALESTIN!








wasalam..

2 comments:

nu-hja said...

awk srtai tunjuk perasaan??
yeah, dh byk vdeo yg tunjuk penderitaan mereka tp msh org tonton vdeo ni mcm tgk LOTR etc. td tgk newspaper kesian sgt, ayah kehilangan tiga anak dlm sekelip mata, kecik2 lg dorg. hmm.
Apa yg awk ckp kt "GAZA Part 4" tu btol. no money, no weapon. Itupn ssh org nk boikot, if tegur jgn minum Coke misalnya, mesti dia blas blk "ala, air je." hm.

min said...

Salam..

Nak share satu hadith Rasulullah saw, riwayat Al-Bukhari dan Muslim:

"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang-umat Islam berperang dengan
orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka
beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan
pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu-batu itu bersuara menjerit memanggil
umat Islam agar membunuh orang-orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad',
kerana ia adalah pokok Yahudi".


Bi roh bil dam bi fik nafdik ya filastin!