Sunday, 4 January 2009

Gaza (part 4)

Walaupun dunia mengutuk serangan Israel, mungkin ramai yg menuding jari pada HAMAS utk serangan Israel.

mengapa begitu? sbb mereka mengatakan bahawa HAMAS tidak mentadbir Gaza dgn baik, HAMAS menyebarkan kebencian dan keganasan, HAMAS menyerang Israel tanpa sebab, HAMAS sepatutnya lebih 'menuruti' tuntutan² Israel dan kuasa besar.


gimme a break..


jika ada pembaca yg masih berfikiran sebegitu, hentikan pembacaan anda, dan baca balik part 3 dan tgk video pertama part 1.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tidak kira walau apa nama parti sekali pun, selagi ia bukan parti yg boleh diperalat Israel, Israel tetap melakukan penindasan. walhal parti yg boleh diperalatkan sekalipun, Israel tetap melakukan penindasan, cuma tiada penentangan besar²an.


Sudah masuk minggu kedua serangan Israel yg terkutuk itu ke atas Palestin. Operation Cast Lead sudah masuk ke peringkat serangan darat. Walaupun Israel berjaya mengajak dunia menyekat ekonomi Gaza dgn niat utk melemahkan moral penduduk, Israel tetap menggunakan taktik perang terhadap sebuah negara besar.


Pesawat² dan apache akan menyerang tactical targets utk melemahkan barisan palestin. Pada mlm hari, Gaza akan dibedil dari jarak jauh menggunakan kapal perang dan kapal selam ke atas kawasan yg dianggap 'berbahaya'. Sepatutnya dgn sekatan ekonomi, Israel tidak mempunyai masalah utk menawan Gaza. Mereka bagaikan kanak² kecil yg hanya mahu bertanding apabila dia tahu yg dia boleh menang. Itupun serangan mereka lebih tertumpu dalam membunuh kanak² dan wanita.Ini jelas bahawa mereka gentar akan semangat org Islam di Gaza yg takkan luntur walau apapun. Walaupun peralatan perang HAMAS tidak lah secanggih mana, namun Israel terpaksa menunggu hingga hari keempat serangan utk menghantar tentera darat. Itupun, selepas membedil Gaza dgn bersungguh². Kerosakan serangan Roket al-Qassam pula diperbesar²kan dan mengadu pada dunia yg merekalah org yg dizalimi... ternyata mereka takut akan kebenaran. ternyata mereka tahu yg mereka di jalan kesesatan. ternyata mereka takut dgn kuasa Allah dalam membantu org Islam.


Sehingga pukul 330 ptg waktu France, masih belum banyak perkembangan mengenai kemaraan tentera darat Israel. Yg kedengaran hanyalah serangan jarak jauh dan serangan udara Israel yg mengenai kawasan yg dianggap mempunyai pejuang² palestin. jumlah yg syahid skrg? 485 org.


Mereka di Gaza sekarang bermati²an mempertahankan hak mereka. kerana mereka tahu, kebenaran terletak pada jalan Allah. hidup berpandukan alquran dan sunnah. Kezaliman perlu dibanteras. Sinar islam perlu dikembalikan..


Apa kita boleh lakukan?


selain berduka dan berdoa setiap hari, mencari update mengenai serangan, dan bersama menunjuk perasaan, byk lagi yg boleh kita lakukan dan secara tidak langsung membantu saudara mara kita di Palestin.


Sebelum saya teruskan, saya ingin mengajak para pembaca berfikir sejenak. Jika aku mengatakan bahawa selama ini kita membantu Israel membeli alatan perang utk memerangi saudara kita, apa perasaan saudara? Jika aku mengatakan bahawa kita selama ini sedang 'dipergunakan' oleh mereka?

think again


dari pembacaan part 3,Israel yg dahulunya tiada tanah, telah mendapat pengiktirafan sbg sebuah negara pada tahun 1948 yg didalangi Zionist . sesebuah negara memerlukan kewangan yg kukuh utk establish semua benda pada awal penubuhan kerajaan, btul tak? dari mana mereka dapat sumber ekonomi?

pertanian?
pelancongan?
perdagangan?

memang benar Israel mempunyai bakat dalam bidang ekonomi. jika kita tgk sendiri Israel sekrg, kita tentu tak percaya.. tiada track rekod yg Israel rancak dalam ekonomi dari tahun 1950 hingga 1980. sumber wang mereka ketika itu? dari america.. namun sekarang.. :

Israel is considered one of the most advanced countries in Southwest Asia in economic and industrial development. The country has been ranked highest in the region on the World Bank's Ease of Doing Business Index[170] as well as in the World Economic Forum's Global Competitiveness Report.[17] It has the second-largest number of startup companies in the world (after the United States) and the largest number of NASDAQ-listed companies outside North America.[171] In 2007, Israel had the 44th-highest gross domestic product and 22nd-highest gross domestic product per capita (at purchasing power parity) at US$232.7 billion and US$33,299, respectively.[172] In 2007, Israel was invited to join the Organisation for Economic Co-operation and Development,[173] which promotes cooperation between countries that adhere to democratic principles and operate free market economies.

yup, dari sektor perdagangan mereka memperoleh kewangan. Dgn bantuan ekonomi dari america (serta bantuan ketenteraan ), Israel dapat mengukuhkan tapak ekonominya (sambil mencantas Palestin) dan kini, Israel byk mengimport dan mengeksport military techs, softwares dan digelar Silicon Valley kedua.

Israel berjaya memperalatkan kita semua. Apakah kita sedar kebanyakan barang yg kita beli seharian, Israel akan mendapat keuntungannya? Dipendekkan cerita, jika anda membeli barangan² ini, anda telah menyokong ekonomi Israel dan membantu mereka membeli dan menaik taraf ketenteraan mereka. Secara tidak langsung, membolehkan Zionist melakukan kezaliman ke atas saudara mara kita.


terkejut?


tidak percaya?


Ini adalah reality. Logik wahai para pembaca. Utk beli senapang, anda perlu berduit. Dari mana dapat duit, dari sumber ekonomi. Berikut merupakan nama² syarikat yg ada link dgn Zionist.


boikotlah barangan yg mempunyai connections dgn Israel merangkap Zionist. Help crumble down Israel's economy! Tanpa duit tiada senjata, tiada senjata hilang penindasan saudara.

InsyaAllah akan muncul alternatif lain kepada barangan ini. Kita tak mati pun kalau kita tak pakai, tapi... saudara mara kita pulak yg mati kalau kita beli.bersambung

1 comment:

nu-hja said...

kitkat,nestle, MAGGI...,
goodbye.
byk lg chocolate lain..
yes yes, no money no weapon. btoi2.
dhla perampas.