Saturday, 3 January 2009

Gaza (part 2)
semakin hari semakin banyak nyawa yg melayang di Gaza..

angka kematian bukannya bermula pada 27 dec 08 sahaja..bahkan sejak kita baru mengenal huruf lagi..
yg ditindas, dibunuh, dirosakkan...
saudara mara kita di Palestin...sudah hampir seminggu Israel seronok mencabut nyawa dan melakukan kerosakan dengan serangan udara. angka kematian? sudah melebihi 400.. angka kecederaan? sudah melebihi 2000..

angka yg merana? tidak terkira..

Baru hari ini sahaja kita mencari² headline mengenai nasib palestin.. mencari update dan info terkini dari media electronik mahupon media massa.


mengapa sekarang?


tp sebenarnya jeritan mereka sudah lama berkumandang..'Yesterday, I was reading about all the psychotherapists they have in Israel to deal with their trauma over the Qassam rockets. What about the 1.5 million people traumatised by F-16s?'


'Old people say it feels like 1967. '


'As I talk to you I can hear the F-16s flying overhead. Planes and helicopters fly early in the day. At night, the Israelis shoot from ships off the Gaza coast.'namun dimanakah suara dunia? di mana suara kita?

Kita hanya berdiam diri bukan? Setelah melihat tajuk berita.. membaca penindasan dan kezaliman Israel ke atas Palestin seperti mmbaca novel.. info penting diambil.. dan kita selak ke muka seterusnya seperti hiburan atau sukan.. Apabila isu ni dibangkitkan di kedai makan, di ruang pejabat, hanya kata² dikeluarkan.. tiada tindakan diambil.. Dan satu lagi.. do you think dat u already all of it?


think again

Bukan hanya media america, bahkan media dunia termasuk malaysia juga menyorok kebenaran dan menutup mata masyarakat dgn hiburan² dan keseronokan melampau anjuran sekutu Israel, america. apakah dgn hny membaca akhbar, menonton berita sudah cukup menggambarkan keperitan mereka? cukupkah dgn hanya menaburkan idea² kosong tanpa tindakan? cukupkah dgn sekali seumur hidup memikirkan kesusahan saudara mara kita di palestin? selera lagikah kita utk menyuap nasi lemak dan menghirup teh tarik apabila kita sendiri yg merasa keperitan mereka?
think again
bersambung

1 comment:

nu-hja said...

"apabila isu ni dibangkitkan di kedai makan, di ruang pejabat, hanya kata² dikeluarkan.. tiada tindakan diambil" - so true.. *sigh*