Saturday, 31 January 2009

The Black and White jungle

checkmate!

itulah word yg kluar dr mulut Tee Soon Teck.. die memandang aku dgn wajah tanpa perasaan; aku plak time tuh, terkejut nk mmpus kerana kalah dalam masa 5 min!

camne boleh kalah memalukan nih? di papan chess masih byk lagi buah² catur. Sebaik sahaja Soon Teck makan queen aku, die trus checkmate aku.

aku plak? rien du tout.. sekeping pon aku tak berjaya makan.. n aku cuma kehilangan queen je, yg lain ada lagi blum kene mkn.. tpi checkmate la lepas tuh..

------------------------------------------------

Assalamualaikum wbt,

itu adalah salah satu pengalaman pahit aku ketika tingkatan dua. kalah di pusingan awal pertandingan catur sekolah. mmg la kalau lawan dgn rival sejati, Soon Teck, aku mmg kalah. tp ini.. kalah memalukan..

terus aku bersara selama 3 thn tak main chess pasal ni. tak matang sggh adam ketika itu..

mgkn bagi anda, ini adalah satu lagi cerita panjang merepek encik adam. yup, aku suka berceloteh dan bercerita terutama kisah² lama mengenai dirku. Namun, aku tak kisah anda nk kata apa. sbb kekuatan aku menulis mukadimah ini dtg dr Allah dan baru hari ini ALlah mengizinkan aku menulis mengenai catur..

Mgkn kebykn sudah tahu mengenai permainan ini. ada yg wakil sekolah, wakil daerah dan sbginya. tapi apa yg membuatkan aku tertarik dgn chess adalah, ia satu permainan yg mempunyai hubung kait yg kuat dgn kehidupan seharian kita.. kesabaran.. perancangan.. membuat pilihan.. mengambil risiko.. berusaha utk bangkit dan sebagainya.. jika nk senarai semua, gerenti tak habis.

Alhamdulillah aku berkenalan dgn chess seawal umur 4 tahun. (awal giler!!??) masa tu aku cuma reti gerak n makan je. tak reti nk plan strategy. org yg bertggjwb memperkenal chess dlm hidup aku adalah abang aku walaupun aku byk menghabiskan masa bermain catur dgn bapa aku.

Ini disebabkan abg aku sentiasa akan bermain chess dgn bapa aku sebaik sahaja bapa pulang. Maka aku pun duk tgk kat tepi tgk diorg main, tgk gelagat dan raut muka diorg dan kadang kala bermain² dgn buah yg sudah terkeluar dr permainan.

jadi, apa yg special sgt dgn papan yg mempunyai 64 kotak dimana 32 putih dan 32 hitam pada adam?



tiada apa yg special, cuma anda tidak akan mendapat sensation, perasaan, tensi mahupun gerak langkah yg sama setiap kali anda bermain chess walaupun anda bermain dgn lawan yg sama. tapi apa yg menarik perhatian aku adalah, psikology pemain²... lebih kerap anda bermain dgn lawan yg sama, lebih mudah anda mengenali peribadi permainannya. cara beliau berfikir.. cara beliau mengambil risiko.. dan kadang kala, anda boleh mengenali sikap dan sifat pemain dgn bermain chess!

Hny kebelakangan ini sahaja aku bermain chess secara 'sebenar'. dulu aku main takde time limit. rupa²nya ada time limit.. hehe... ala, sebelum ini, cara nk letak papan chess dgn betul pun aku tak reti! hehehe.. (cara letak papan chess dgn betul adalah dgn memastikan dipenjuru kanan bwh anda adalah kotak putih)

dan sebelum ini juga aku tak tau pasal 'algebric notation' dalam chess. huhu..



mcm rajah di atas, setiap kotak mempunyai 'nama' atau koordinasi tersendiri. dan nk menamakan kota ini, perlu guna 'algebric notation'. cam contoh kat atas, kotak yg dihighlight merah adalah kotak D5. koordinasi² ini memudahkan pemain² yg really get into chess utk merekod permainan mereka. bagi aku yg main chess for fun, aku tak amik pot pon pasal bende nih,hehehe...

anda juga mgkn sudah tahu nama² buah catur kan? pawn, castle, bishop, knight, queen dan king. pengenalan setiap buah akan aku terangkan utk post² akan datang, insyaAllah..

jadi apakah motif adam utk tetiba menulis berkenaan dgn chess? seperti yg aku katakan awal² td, catur mempunyai hubung kait yg rapat dgn kehidupan seharian kita. disamping itu aku ingin mendedahkan pada korg keseronokan bermain chess ini. mana taknyer.. ada yg label game ini pada nerd² je.. ada yg mls nk main sbb malas nk fikir².. huhu

Dalam post² akan dtg mengenai permainan ini, insyaAllah anda akan faham apa yg cuma aku sampaikan menerusi chess.. welcome to my world..


the black & white jungle

wasalam..

credits: gambar diambil semasa 'tutorial:Chessmaster Grandmaster edition'

Thursday, 22 January 2009

terubahnya paradigma

Salam

Aku sedang menghidap penyakit flu secara tetiba. huhu.. sakit kepala aku dibuatnya. mmg satu kejadian normal di eropah ketika musim sejuk. di dalam kelas, ada saja bunyi 'hidung ditarik' kerana selsema. hembusan hingus juga tidak ketinggalan. dan kadang-kala bunyi batuk juga menghias kesunyian dewan kuliah ketika menyalin nota.

Oleh sebab masalah pernafasan dan kekurangan oksigan akibat selsema, kepala aku terasa seperti ada extra weight. rasa nk lentuk je atas meja. maka, semasa rehat tghri, aku ambil keputusan utk tidak mengulang kaji pelajaran tetapi ke Computer lab utk membaca paper online. (patutnya, gi la rehat ye tak? nih la aku.. huhu..) semasa aku melayari internet, aku sengaja masuk ke web wotpog utk membaca kembali post² pada bulan ini. baru aku sedar, yg post 'ia tidak berhenti disini' agak berat sehingga aku bertambah² sakit kepala. huhu.. dah la berat, panjang pulak tuh.. sure ramai yg scroll je kebawah.. agak kiciwa gak la actually. tapi takper, aku biar je la artikel² tuh. mana tau kena kasi ceramah ke one day, ada tmpt nk rujuk, hehehe


maka aku ingin meminta maaf pada para pembaca jika artikel² sebelum ini agak panjang. al-maklum la, serangan di Gaza sebenarnya meninggalkan kesan yg amat besar atas diri aku. Sehingga aku di Uni, apabila aku terpandang seorg pelajar lelaki lain yg berjambang, rambut ada curl² sket or mata sepet².. sure terlintas 'dia ni yahudi agak nya..' gila fobia..tp skrg alhamdulillah.. dah takde dah perasaan tuh. bahaya actually ada prasangka sebegitu.
jadi aku harap para pembaca paham mengapa boleh aku berceloteh pnjg lebar pada artikel² sebelum ini..



apapun aku nk kasi sedikit 'cuitan' pada para pembaca sebelom aku masuk ke tema sebenar post ini. sebagai mana anda sedia maklum, Israel melaksanakan gencatan senjata dan berundur dr Gaza. Dgn ini, Hamas, dgn senjata² picisan, mengecap kemenangan ke atas Israel yg mempunyai tech yg hebat. Gaza cuma kecil, namun penentangan Hamas terhadap tentera penakluk sgt hebat dan Israel kehilangan hampir 80 askar, 4 tank, 1 pesawat pengintip dan sebagainya. Hamas? hny 6 syahid. kita diluar Gaza mgkn telah menganggap Gaza akan tumbang. namun itu tidak berlaku. Walaupun hampir 1120 org awam yg syahid, masyarakat Gaza sendiri tidak menekan Hamas utk mengaku kalah? mengapa? itu adalah persoalan aku kepada anda..


aku berdoa yg saudara²ku di Palestin tidak menghadapi kesengsaraan seperti 24 hari lepas. aku yakin dgn janji Allah seperti dalam surah as-saff ayt 14

[...]Lalu Kami berikan pertolongan kepada orang-orang yang beriman untuk mengalahkan musuhnya, maka menjadilah mereka orang-orang yang menang. / (14) .




Meleret² juga aku.. sori.. so apa kata aku menulis perkara santai? hurm.. aku update skit dgn para pembaca dgn semester 4 aku.

Semester 4, aku perlu mengambil dalam 8 subjek dan insyaAllah, aku akan habis semester ini pada pertengahan Mei 09. walaupun byk subjek, tetapi jadual kami tak pack. ini disebabkan subjek² kali ini byk menghafal fakta² serta nama² fossil sebagainya. sebgi contoh, pada hari khamis, kami hny ada 2 jam kelas kerana group aku tiada kelas TD mahupun TP pada pagi hari.


korg rasa ini telur dinasour ke batu?

result sem 3? erm.. percaya tak korg kalau aku ckp Admin Uni tak nk kuarkan result sbb kebynkkn prof mogok..? tak..? percaya la...

kes nya begini.. kebnykkn prof di Uni kitrg adalah Researcher+Lecturer. tapi baru² ni, gov fr meluluskan akta dimana diorg perlu byk mengajar bukan buat research. jadi, prof² kami ini tak senang duduk maka mereka pun melancarkan mogok.

fasa 1
Exam² yg kitrg ambil bulan lepas dirgo still semak. tapi diorg takkan kira markah keseluruhan. jadi kalau tahun lepas yg baru tamat master atau license, tak dapat la result on black n white. so tak leh apply kerje.. Skrg nih prof² kami masih lagi dalam fasa 1

fasa 2
Dilancarkan secara besar²an bila Gov fr buat bodo ngan gerakan mogok diorg. Fasa ini melibatkan aktiviti membatalkan kuliah, kelas serta menutup dan mengunci pintu masuk ke Uni; (giler radical). boleh berlarutan berbulan². kelas TD dan TP yg tertggh sepanjang mogok, akan diganti semula kalau Gov fr bayar gaji prof time diorg mogok. hehe.. rabak..


Jadi, apa kaitannya semester 4 dgn tajuk besar post ini? hehe.. aku actually telah melakukan satu perubahan besar pada diri aku. sebab suatu hari aku berkata, 'sudah tiba masanya utk adam mengubah paradigma'

jadi aku pun menelefon Amir muhsin, membuat appointment utk gunting rambut. hehe..



panjang rambut sebelum dipotong. boleh gigit kat depan, dan boleh ikat kat belakang



terubahnya paradigma (byknya rambut aku!!)

wasalam


Friday, 16 January 2009

Ia tidak berhenti disini (Part end)

Cuba kita lihat kembali brand² barangan yg perlu diboikot. Kita telah memakainya sejak kita kecil lagi. Dari shampoo 'tak pedihkan mata' johnson&johnson semasa mandi, Chipsmores dari Danone utk snack, Happy Meal McD utk lunch, Milo ketika hari sukan sekolah, tuala wanita Kotex, minyak wangi Hugo boss, barangan keperluan rumah dr Carrefour.. kita duk support ekonomi diorg tanpa sedar. Tak cukup lagi dgn itu, kita terhenjut², terlompat²sambil memegang botol Coke di konsert² , atau asyik ber'sms menggunakan Hp Nokia kerana terpengaruh dgn love story dr Disney atau mentekedarah Maggi sbb nk saving duit utk melancong.


habis penulis mahu kami menolak kemajuan, duduk di dalam gua dan meletupkan diri?

---------------------------------------------------------------------------------------------------
salam,

terlebih dahulu aku ingin memohon maaf atas kelewatan part end artikel ini.Ini disebabkan artikel terakhir ini lebih delicate dan perlu jelas apa yg aku ingin sampaikan. Kalau tidak, pembaca mungkin boleh salah faham.. huhu..ini merupakan sekadar pandangan dan pendapat aku. Diharap pembaca memberi sedikit komen dan menegur mana salah dan silap mengenai pendapat aku yg kerdil ini.

oleh sbb lmbt sgt part end nk kluar, kalau boleh aku mohon para pembaca bc balik dr part 1 agar msg yg aku nk sampaikan adalah jelas.. sori sgt..

---------------------------------------------------------------------------------------------------

sudah hampir sebulan serangan Israel ke atas Gaza. lebih 1000 warga palestin syahid dan lebih 5000 yg cedera parah termasuk yg kritikal. Tidak cukup dgn penduduk paelstin, Israel menyerang Depot UN yg menyimpan makanan dan perubatan. Bangunan media juga diserang. pemimpin² dunia? sibuk buat mesyuarat, sidang, resolusi etc. namun tiada kata sepakat yg dapat dicapai. 'penghapusan etnik' yg sedang giat dilakukan oleh Israel pasti akan berulang walaupun kedua² belah pihak melakukan gencatan senjata.


jadi apakah penyelesaian terhadap masalah ini?

jawapannya terletak pada diri kita sendiri..


lihat sahaja jenama² yg mmpunyai link dgn Israel. Mesti ramai yg kata, kalau boikot stiap satu, kita hidup dalam gua lah!


Mmg benar kita memakai barangan yg mempunyai link dgn Israel saban hari. Jika kita benar² follow satu persatu ekonomi dan perdagangan Israel, kita akan mendapati hanya org asli di dalam hutan dan gua sahaja yg tidak memakai apa² brngn dari Israel.


Berdasarkan sedikit kajian yg aku lakukan, salah satu exports dan industry utama Israel adalah
berlian (diamond) yg siap diprocess. (sumber wiki, nk tak nak aku mengharap gak web nih..huhuhu). Katakanlah Israel mengawal diamond trading worldwide (mmg pun rasanya).. Maka semua berlian di pasaran akan memberi keuntungan pada Israel terlebih dahulu betul tak?


Selain dijadikan perhiasan, berlian juga digunakan utk memotong bahan² lain. Dalam industri oil exploration, kepala gerudi atau 'tricone' pada penggerudi minyak, mata pemotongnya diperbuat drpd berlian. jadi utk membuat tricone ini, berlian perlu dibeli, betul tak?


anda nmpk apa yg aku cuba sampaikan?


ini bermaksud, petrol yg kita pkai setiap hari utk bekerja, mmbeli brg rumah etc.. datang dari telaga minyak yg dikorek oleh tricone yg mata pemotongnya adalah berlian yg sumber pasarannya adalah Israel.


Walau mcm mana kita boikot, kita sentiasa takkan terlepas dari mmbeli brgn yg ada link dgn Israel. aku sungguh kecewa tempoh hari kerana baru menyedari, Quacker Oat yg aku duk mkn utk diet itu compeny asalnya adalah PepsiCo yg ditulis punya kecik di hujung kotak. huhuhu..

jadi maksudnya boikot ini tidak memberi apa² kesan? Dan jika nk betul² berkesan, kita perlu jadi org gua?

tidak sama sekali..


Seperti produk makanan dan produk² komersial, ada bnyk lagi jenama lain dan syarikat alternatif yg menjual produk yg sama. Produk tempatan juga tidak kurang hebatnya. Jadi mengapa perlu bergantung dgn jenama² seperti Coca Cola utk minum air cola yg boleh dapat kencing manis dan kerosakan gigi? Mcm Mcd or apa jua brand yg diboikot sekali pun, mesti ada jenama alternatif yg kita boleh pakai, betul tak?


bagaimana pula dgn barangan² yg masih belum ada alternatifnya?


Disinilah peranan kita sebagai generasi penggerak masa depan.. Inilah dia kepentingan utk mendapatkan ilmu dan pendidikan sejak dari lagi.



Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk), (1) Dia menciptakan manusia dari sebuku darah beku; (2) Bacalah dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah; (3) Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan; (4) Dia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. (5)

surah al-alaq 1- 5

Di sinilah terletaknya kepentingan generasi muda. Apabila kita menyedari kepentingan ilmu dan kesannya terhadap ummah pada zaman akan datang, insyaAllah alternatif kepada barangan Israel akan wujud dan tidak perlu bergantung kepada sumber² dari barat.


Sebagai contoh, world leading label utk processor adalah Intel dan AMD di mana kedua²nya mmpunyai pelaburan di Israel. Jadilah menjadi tggjawab pelajar² dalam jurusan electrik dan electronik mahupun mana jurusan yg berkaitan dgnnya, utk belajar bersungguh² supaya suatu hari nnti akan muncul satu brand yg israel-free. Bukankah ini lebih baik dan dapat menjana serta mengukuhkan ekonomi kita?


Mana² anak tempatan juga boleh usahakan satu brand fastfood local yg insyaAllah setanding dgn mana² brand worldwide. Jadi, jika ditakdirkan Allah, McD terpaksa gulung tikar akibat diboikot dlm 5 tahun lagi dan dalam pada itu muncul satu syarikat local fastfood, pekerja yg kehilangan kerja di McD boleh je kerja dgn syarikat local ini, betul tak?


mustahil utk berlaku?

Mengapa sudah mengalah sebelom mencuba? Mengapa mesti jumut? Mengapa hanya tahu complain itu ini sedang diri masih belum berusaha? inilah masalahnya masyarakat malaysia khusunya org melayu.


Walau apa jurusan yg kita ambil, tggjwb utk belajar dan menguasai jurusan tersebut perlu diambil berat demi masa depan Islam tanpa meninggalkan sedikit pun apa yg dituntut oleh akidah. Inilah sepatutnya dicita²kan oleh generasi muda. Inilah sepatutnya yg tersemat dalam generasi muda. Bukannya mengimpikan rumah besar, duit byk, kereta lawa dan sebagainya, yg sememangnya berbau kepentingan diri sendiri.


Yg sedihnya di Malaysia, ramai generasi muda yg masih tidak mengambil kisah mengenai boikot lagi. siap kata, 'kalau boikot nnti, kesian bile ada org kehilangan kerja bila syarikat itu lingkup. then kalau boikot pun apa la sgt kesannya. sama gak dari tak boikot'


huhu.. nih jenis liat benor nih..


Generasi yg mempunyai potensi utk menjadi tunjang negara pula berbalah sesama Islam semata² kerana tamakkan kuasa dan popularity utk meraih undi ke Uni² yg sedang giat buat 'election'.

Musuh islam mudah sahaja mematahkan semangat menegak islam, semangat mempertahankan islam. terima kasih pada mereka yg merelakan diri mereka dijajah dan berkelakuan seakan² 'lupa' yg mereka ini dijajah.

Jadi mengapa aku seperti mengatakan walaubagaimana cara pun, kita masih berada di tampuk yg kalah? nk tau tau kenapa? Dah dari awal² lagi kita telah memilih tampuk yg salah yg sememangnya membawa kepada kekalahan demi kekalahan pada kita umat islam.

jadi apakah tampuk yg benar dan memberi kemenangan?

Sudah tentu jawapannya pd satu²nya agama yg diredhai Allah iaitu islam. Telah terbukti dalam sejarah, islam adalah adalah agama yg paling cepat mencapai golden eranya .Zaman renaissance juga bermula kerana islam. Ilmu falak,mathemathiques, algebra, perubatan, seni, perkapalan, architecture dan sebagainya, islam telah pelopori terlebih dahulu sebelom barat mencekop dan mencelup idea² ini dan mengatakan itu adalah mereka punya. (dan kita pulak duk puja² diorg dan fikir kne perlu hidup seperti mereka utk berjaya) Senang cerita, kita tak akan merasa apa yg kita ada sekrg jika islam tidak menerokanya terlebih dahulu. sebagai contoh, jika islam tidak menemui angka '0', aku tidak berada dihadapan pc sedang menaip blog. angka '1' dan '0' adalah basic language of computer programming.

anda telah tahu??

aku cuma menceritakan kisah yg kerap kali diulang²??

kalau dah tahu kenapa masih lagi duk terhegeh² follow idealistic barat dalam semua bende yg sah² bawa kepada kehancuran juga??

Idealstic mereka yg tersebar melalui movies, music, philosophies, undang² dan sebagainya, Mereka telah actually mengkaji kekuatan utama islam yg mampu mengubah dunia. Mereka mendapati kekuatan empayar islam adalah berdasarkan pada kekuatan iman.

Jadi tokoh² 'aku-tak-mau-islam-gemilang' seperti Raja Louis IX, berkata, mereka perlu menjauhkan umat islam dgn sumber keimanan mereka iaitu alquran dan sunnah, sehingga dia mewasiatkan:

“Tiada jalan untuk mengalahkan dan menguasai orang-orang Islam melalui jalan perang. Agama mereka mendorong mereka untuk melawan, berjihad, mengorbankan jiwa …. Kita mesti lakukan jalan lain; iaitu mengubah pemikiran Islam dan menjinakkan orang-orang Islam melalui serangan pemikiran. Cendekiawan Eropah harus mengkaji tamadun Islam dan mencipta senjata untuk merosakkan pemikiran orang-orang Islam.”

ini bertepatan dgn firman Allah dalam surah al-baqarah ayt 120 yg bermaksud:

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu)[...](120)

Kalau mcm tuh, kita kene buang la semua technologie, TV, komputer dan sebagainya dan hidup mundur?

Mmg betul 'serangan minda' mereka dilakukan melalui medium² ini. Tambahan pula mereka yg mendominasi bidang komputer dan sebagainya. Tapi kita tidaklah sampai perlu menolak semua ini. Cuma yg menjadi masalah adalah, kita sendiri yg membiarkan diri kita diserang melalui medium² ini. patutnya kita menggunakan semua ini dalam hal yg berguna seperti mencari ilmu, menyerbarkan maklumat, berhubung dgn sahabat yg jauh dan sebagainya. bukannya main game, tgk web blue, dload movie yg takde input, chatting for hours serta bende lagha yg lain.. (hish.. mohon aku tidak kembali pada jalan jahiliyah itu lagi..)

Bukan ke ia lebih bertepatan dgn kempen boikot brngn israel seperti Intel, IBM, Nokia dan sebagainya..?

bagi yg dr dulu dah terbeli, pakai saje la. lagipun mmg dah takde alternatif lain lagi. Google, wikipedia, discovery, national geographic.. secara peribadi, jika aku menolak semua ini, semmgnya aku tidak akan dapat melaksanakan amanah sebagai seorg pelajar di luar negara. aku ingin memetik sebuah fatwa dari seorang ulama' di Lebanon, Sayyid Muhammad Husayn Fadhlullah:

"The least effort we could make ... is to boycott all those who support the enemy ... We should boycott American goods whenever possible, and you should boycott all Israeli goods as well as all the companies that help Israeli companies financially"

credits to kak nini sbb ambik dr blog dia

seperti dgn kes tricone yg aku sentuh pada awal artikel ini. kita boikot whenever possible.. bagi aku yg penting adalah effort kita nk boikot tuh. kita cuma dapat berdoa yg ia akan memebri kesan yg besar pada Israel suatu hari nnti.

secara personally aku quite taken aback biler tahu bnyk sumber² info dan ilmu semuanya berkaitan dgn Israel. giler tensi aku.. tapi alhamdulillah aku ditenangkan dgn lintasan hati yg berbunyi

Use their weapons againts them

inilah yg actually agak mengganggu kelancaran penulisan post ini.. aku tau ia berbau provokasi.. aku adalah seorg pengguna Intel Core duo tapi sgt tension dan rasa sgt² emotional apabila tahu Intel dtg dr Israel. aku takut sgt yg duit ayg aku beli komputer ini telah digunakan utk membina bom phosforus berangkai yg memamah kulit saudara aku kat palestin... huhu..

Aku ingin mengajak pembaca mengambil pengajaran sebuah kisah dalam perang Khandak yg aku baca dalam Al-raheeq al-makhtum ketika berita pengkhianatan Banu Quraizah dgn tentera islam.

ketika ini tentera islam terjerumus dalam despair dan ketakutan seperti yg disebut oleh Allah swt dlm al-ahzab ayt 10-11 yg bermaksud

Masa itu ialah masa tentera musuh datang melanggar kamu dari sebelah hulu dan dari sebelah hilir (tempat pertahanan) kamu dan masa itu ialah masa pemandangan mata kamu tidak berketentuan arah (kerana gempar dan bingung) serta hati pun resah gelisah (kerana cemas takut) dan kamu masing-masing pula menyangka terhadap Allah dengan berbagai-bagai sangkaan. (10) Pada saat itulah diuji orang-orang yang beriman dan digoncangkan perasaan dan pendiriannya dengan goncangan yang amat dahsyat. (11)

Segala puji bagiNya, Dialah tuhan yg telah melakukan sesuatu dariNya dgn memecahbelahkan perpaduan musuh musuhnya. Allah telah menyediakan seorg lelaki dari banu Quraizah yg dikenali sebagai Nuaim bin Mas'ud bin 'Amir al-Asyja'i. Dia telah datang pada Rasullullah saw dan mengatakan bahawa dia telah masuk islam dan kaumnya tidak mengetahui perihal itu.

Dia telah diarahkan oleh Rasullullah saw utk memecah perpaduan Banu Quraizah, Musyirikin Mekah dan Banu Ghatafan. Nuaim, dgn menggunakan skill turun-temurunn kaumnya, berjaya memecah belahkan perpaduan 3 sekutu ini dgn izin Allah..

Allah menyokong keadaan ini dgn menghantar tenteranya dalam bentuk angin taufan ke atas tentera musyrikin mekah.

boleh rujuk Al-raheeq Al-Makhtum (penerbitan seribu dinar) m/s 435-437.


Jadi pengajaran yg boleh kita ambil adalah, kita perlu menggunakan tech² dr mereka utk melawan mereka dgn menyebarkan kebenaran, sepertimana rata² bloggers pelajar buat skrg. Contoh lain adalah Youtube. Israel sememangnya mengawal video yg diupload dan mana² user yg mengupload kekejaman Israel akan direkod dlm senarai yg diperhati. Kalau tahap video boleh menggugat strategy world domination mereka,video tersebut akan dipadam. namun, youtubers² tidak mengalah bahkan tidak takut. Mereka malah berbangga apabila nama mereka berada di dalam senarai diperhati kerana mereka tahu, dunia perlu tahu kebenaran sebenar. ini juga berlaku pada web yg aku letak linknya pada Part 1 mengenai gambar² di Palestin.

Jadi pada pendapat aku, kita perlu guna internet, komputer, apa jua technology (dari bende yg takde alternatif) utk melawan mereka. Jika saudara² kita sedang berjihad di Gaza menentang Israel, aku juga nk join gak menentang Israel dalam perang media dan perang saraf!
Bagaimana pula dgn knowledge? Kita sebagai seorg pelajar perlulah grasp knowledge bebetul, perkukuhkan lagi info berdasarkan alquran, translate dan sebarkannya pada yg lain sebagaimana yg dilakukan oleh scholar² di Baitulhikmah di Baghdad.

Sebelum aku mengakhiri aktikel, aku ingin mengajak pembaca merenung sebentar.. sudah mmg ditakdirkan oleh Allah swt berlakunya perang di Gaza. Sudah ditakdirkan yg umat islam di Gaza sedang diuji Allah dgn ujian sebegitu. Namun apakah kita juga sedar yg kita juga sedang diuji olehNya melalui Perang di Gaza?

Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. (165) Dan apa yang telah menimpa kamu pada hari bertemu dua kumpulan (angkatan tentera di medan perang Uhud) itu maka (adalah ia) dengan izin Allah dan dengan tujuan Allah hendak melahirkan dengan nyata akan orang-orang yang (sebenar-benarnya) beriman. (166)

Allah yg sedang menguji iman kita dgn perang di Gaza

aku tidak mahu berhenti memboikot

aku tidak mahu berhenti mendidik diri dan org lain

aku tidak mahu berhenti berdoa

aku tidak mahu berhenti membongkar kebenaran

sbb aku nk hentikan penindasan terhadap saudaraku di seluruh dunia

apa pula yg anda hendak hentikan??


wasalam

p:s gencatan senjata oleh Israel tidak sepatutnya memberhentikan semangat kita utk melawan dan membebaskan bumi palestin!!

Saturday, 10 January 2009

Ia tidak berhenti disini (Part 2)

ya.. semua ini dalam pengiraan Israel.. sebab itu mereka tidak takut! Nak tau apa diorg akan kata? Boikot bakal menjatuhkan ekomomi kami? what a laugh! We gain free money from US since 1948! Even if our economy crumble, for let say, for 6 years, our economics shall boom again! We'll buy more weapons and as an honor to US, EU and the world, we'll test it on Palestinians, muhahaha!!



mana datang keyakinan diorg nih??


keyakinan mereka terletak pada generasi muda khususnya generasi islam yg mereka jajah secara mental seluruh dunia..

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

salam

sebelum anda meneruskan pembacaan anda post ini, baca terlebih dahulu 'Ia tidak berhenti disini (Part 1)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aku ingin berkongsi dgn para pembaca kisah yg aku dgr dr Dr Tariq Suwaidan mengenai bagaimana France mengetahui waktu yg tepat utk menyerang Islam di Andalusia.

Pada suatu haru Raja France menghantar seorg pengintip ke utara Spain yg dikuasai Islam. Beliau ingin mengetahui keadaan Islam di sana sebelum mengatur strategy utk menawan semula Spain.

Apabila pengintip ini sampai di sebuah perkampungan di Utara Spain dia melihat seorg budak lelaki berumur 10 tahun sedang menangis teresak².

Die pun bertanya, 'wahai anak, kenapa engkau menangis sebegini?'

Budak itu pun menjawab, 'Ibu saya tidak membenarkan saya utk menyertai pasukan tentera Islam selagi saya belum habis menghafal alquran dan memahaminya sepenuh hati..'

Pengintip itu pun pulang ke France. Die terus melaporkan pada Raja; bahawa Kerajaan Islam Spain masih lagi kukuh kerana mereka mempunyai semangat mempertahankan Islam yg kukuh.

10 tahun selepas itu, Raja France menghantar seorg lagi pengintip ke Spain utk mengetahui keadaan di sana.

Apabila pengintip tersebut sampai di sebuah perkampungan di utara Spain, dia melihat seorg budak berumur belasan tahun menangis. Dia itu pun bertanya akan perihal kenapa budak itu menangis. Budak itu menjawab;

'Ibu tidak membenarkan saya membeli hamba perempuan'

Pengintip itu tersenyum lalu bergegas semula ke France. Dia melaporkan,

'Ini adalah waktu yg sesuai utk menyerang Islam di Spain. mereka sedang mabuk dgn keseronokan dan berjauhan dgn islam.'



----------


jadi apa kaitannya dgn Israel? dari kisah td, kita dapat lihat bahawa kemahuan generasi muda sesbuah negara yg akan mencorak masa depan negaranya. dalam kes kita, masa depan umat islam terletak pada kita. Jadi apakah yg membentuk pemikiran generasi muda? sudah tentu pendidikan (tarbiyyah)

setiap org diantara kita sudah pasti sedar akan pembahagian kelas di sekolah². Yg pandai, yg moderate, yg kurang sikit.

Secara peribadinya, ini apa yg aku nmpk di sekolah aku di Klang itu. Musuh islam tahu, generasi muda yg pandai ini akan mentadbir negara. jadi bagaimana utk menjadikan 'yg pandai' ini sebagai ejen kita mereka?

  • - mengawal sumber ilmiah utama. (tempat belajar,research, sumber rujukan etc)
  • - menekankan pentingnya mendapat segulung ijazah walau terpaksa mengorbankan akidah.
  • - memastikan mereka tidak mengetahui sejarah sebenar.
  • - menyuntik fahaman sekularisme (definisi hidup berjaya adalah dapat rumah besar, duit yg banyak dan perlu sayang harta)
  • - mewujudkan semangat membezakan kenegaraan, kenegerian dan sebagainya. (contoh, kita mempunyai bendera yg berbeza sedangkan masyarakat adalah sama di seluruh negeri)
video di bawah adalah video mengenai wikipedia. Aku mencari² video ini di youtube setelah aku menontonnya mggu lepas. namun dah 'hilang'. alhamdulillah, aku berjaya dload video ini terlebih dahulu dan ingin berkongsi dgn para pembaca. ini salah satu daripada media yg selalu kita rujuk yg dikawal oleh mereka



video


'Yg moderate dan Yg Kurang sedikit' juga tidak ditinggalkan oleh mereka utk dimanipulasikan. These people one day akan jadi followers 'Yg Pandai' yg telah jadi pemimpin. jadi musuh islam:

  • - memperkenalkan hiburan² dan trend² baru utk menjauhkan lagi mereka dr mendapat didikan. (from music, movie, books, comics etc..)
  • - Enjoy sampai lupa diri itu adalah satu 'way of life'.
  • - menanam pemikiran 'Duit adalah tunjang kehidupan'. maka kumpullah duit walau apa jua sekalipun (dah tak kisah halal haram)
  • - Mewujudkan syarikat² besar / worldwide brand yg menerima pekerja tanpa latar pendidikan yg tggi. So secara tak langsung menjana ekonomi mereka.
  • - menghasut utk menyokong pemimpin² yg tidak memberi ancaman pd mereka secara halus.

ada byk lagi cara yg mereka gunakan utk memastikan Islam tidak akan bangkit lagi. dari senjata hinggalah senjata psikology..

Kita sedar bahawa generasi muda bakal mewarisi sesebuah negara. tapi jika diwarisi kpd mereka yg sudah terjajah minda mereka, apa yg akan berlaku? jawapannya mudah sahaja. lihat sahaja dunia skrg..sudah sekelian lama jeritan umah islam ditindas, baru sekrg kita nk buka mata. sudah berpuluh ribu umat islam dibunuh seluruh dunia sejak kejatuhan khalifah, hanya kata² dan kutukan sahaja yg keluar. tiada tindakan.masuk hari ini, jumlah yang syahid 917, manakala yang cedera termasuk kritikal 4260 di Gaza akibat serangan palestin.

ISLAM HANYA SEKADAR NAMA

penjajahan minda dan negara tidak berhenti disini

masih lagi dibuai hiburan?


Sudah siap plan utk 'menawan' pemikiran generasi muda. mereka meneruskan plan utk mengawal sumber² utama sesebuah negara seperti perdagangan, teknology, tenaga, kepakaran, komukasi dan sebagainya. maka mereka berjaya mewujudkan org² seperti berikut:

Movers of Current History:
o Albert Einstein - Jewish
o Sigmund Freud - Jewish
o Karl Marx - Jewish
o Paul Samuelson - Jewish
o Milton Friedman - Jewish

Medical Milestones:
o Vaccinating Needle: Benjamin Ruben - Jewish
o Polio Vaccine: Jonas Salk - Jewish
o Leukaemia Drug: Gertrude Elion - Jewish
o Hepatitis B: Baruch Blumberg - Jewish
o Syphilis Drug: Paul Ehrlich - Jewish
o Neuro muscular: Elie Metchnikoff - Jewish
o Endocrinology: Andrew Schally - Jewish
o Cognitive therapy: Aaron Beck - Jewish
o Contraceptive Pill: Gregory Pincus - Jewish
o Understanding of Human Eye: G. Wald - Jewish
o Embryology: Stanley Cohen - Jewish
o Kidney Dialysis: Willem Kloffcame - Jewish


Inventions that changed History:
o Micro- Processing Chip: Stanley Mezor - Jewish
o Nuclear Chain Reactor: Leo Sziland - Jewish
o Optical Fibre Cable: Peter Schultz - Jewish
o Traffic Lights: Charles Adler - Jewish
o Stainless Steel: Benno Strauss - Jewish
o Sound Movies: Isador Kisee - Jewish
o Telephone Microphone: Emile Berliner - Jewish
o Video Tape Recorder: Charles Ginsburg - Jewish

Influential Global Business:
o Polo: Ralph Lauren - Jewish
o Coca Cola - Jewish
o Levi's Jeans: Levi Strauss - Jewish
o Sawbuck's: Howard Schultz - Jewish
o Google: Sergey Brin - Jewish
o Dell Computers: Michael Dell - Jewish
o Oracle: Larry Ellison - Jewish
o DKNY: Donna Karan - Jewish
o Baskin & Robbins: Irv Robbins - Jewish
o Dunkin Donuts: Bill Rosenberg - Jewish

Influential Intellectuals/ Politicians:
o Henry Kissinger , US Sec of State - Jewish
o Richard Levin, PresidentYaleUniver sity - Jewish
o Alan Greenspan , US Federal Reserve - Jewish
o Joseph Lieberman - Jewish
o Madeleine Albright , US Sec of State - Jewish
o CasperWeinberger , US Sec of Defence - Jewish
o Maxim Litvinov , USSR Foreign Minister - Jewish
o DavidMarshal , Singapore Chief Minister - Jewish
o Isaacs Isaacs, Gov-GenAustralia - Jewish
o Benjamin Disraeli, British Statesman - Jewish
o Yevgeny Primakov, Russian PM - Jewish
o Barry Goldwater , US Politician - Jewish
o Jorge Sampaio, President Portugal - Jewish
o Herb Gray, Canadian Deputy PM - Jewish
o Pierre Mendes, French PM - Jewish
o Michael Howard, British Home Sec. - Jewish
o Bruno Kriesky, Austrian Chancellor - Jewish
o Robert Rubin , US Sec of Treasury - Jewish

Global Media Influential:
o Wolf Blitzer, CNN - Jewish
o Barbara Walters, ABC News - Jewish
o EugeneMeyer , Washington Post - Jewish
o Henry Grunwald, Time Magazine - Jewish
o Katherine Graham , Washington Post - Jewish
o Joseph Lelyeld, New York Times - Jewish
o Max Frankel, New York Times - Jewish

Global Philanthropists:
o George Soros - Jewish
o Walter Annenberg - Jewish

Sumber dari text ucapan Hafez A.B Mohamed: Director-General, Al Baraka Bank..

Maka lengkaplah plan mereka utk world domination and Islam damnation. sbb itu mereka tidak takut utk melancarkan perang dan membunuh org Islam di Gaza. sbb itu mereka tidak takut mengabaikan kemanusian di Gaza. sbb itu mereka tidak takut utk menggunakan bom phosforus putih beradiasi ke atas penduduk Gaza..

sbb itu penindasan tidak berhenti disini

masihkah kita tertidur?


cuma kita lihat kembali brand² barangan yg perlu diboikot. kita telah memakainya sejak kita kecil lagi. dari shampoo 'tak pedihkan mata' johnson&johnson semasa mandi, Chipsmores dari danone utk snack, Happy Meal McD utk lunch, milo ketika hari sukan sekolah, tuala wanita Kotex, minyak wangi Hugo boss, barangan keperluan rumah dr Carrefour.. kita duk support ekonomi diorg tanpa sedar. tak cukup lagi dgn itu, kita terhenjut², terlompat²sambil memegang botol coke di konsert² , atau asyik ber'sms menggunakan Hp nokia kerana terpengaruh dgn love story dr Disney atau mentekedarah maggi sbb nk saving duit utk melancong.


apa perasaan anda apabila tahu mengenai hal ini. malu bukan terhadap mereka yg ditindas di Gaza? jika anda betul² membenci akan Israel kerana menindas umat islam di Palestin sekarang, sudah tentu timbul perasaan benci terhadap diri sendiri kerana selama ini kita menyokong Israel tanpa sedar. Timbul rasa tension dalam diri sendiri kerana tidak mahu menerima kebenaran ini.

habis penulis mahu kami menolak kemajuan, duduk di dalam gua dan meletupkan diri?

astga.. bukan itu yg aku maksudkan. artikel part 2 ini cuba memberi sedikit kesedaran di manakah kita berdiri selama ini.. apakah kehidupan kita selama ini.. dan kesannya pada org lain sekarang. selain itu aku cuba ingin memberi kesedaran bahawa, Israel tetap akan melakukan kekejaman dahulu kini dan selamanya jika generasi muda kita mereka jajah. Bukannya aku nk mengatakan boikot tidak akan membawa apa² hasil.. tidak sama sekali.. yg aku nk tekankan adalah point² yg selalu kita terlepas pandang utk memberi kesan boikot yg berlarutan sampai bila² pada Israel. jika generasi kita masih lagi seperti ini, penindasan terhadap umat islam pasti akan berulang lagi. Lagi² dgn sikap masyarakat malaysia yg suka ikut trend. bila tamat isu Gaza.. maka tamatlah boikot serta bantuan terhadap palestin..

jadi apakah penyelesaian terhadap masalah ini?

jawapanya terletak pada diri kita sendiri..

bersambung

Friday, 9 January 2009

Ia tidak berhenti disini (Part 1)

esok ada perhimpunan tunjuk perasaan di Place de Revolution. awk pegi?


insyaAllah.. mari kira beramai² bersatu suara menentang Israel. di Strasbourg mggu lepas hampir 500 org berkumpul menyuarakan ketidakpuasan hati


insyaAllah aku pun akan pergi besok. jgn lupa sebarkan pada yg lain ye?


salam wbt

Itulah suara² yg aku dengari semasa aku sedang mengambil kasut utk pulang dr solat jumaat hari ini. Teringat aku dgn kata² imam ketika khutbah jumaat. Walaupun kita tidak bersama berperang di Gaza dgn saudara² kita, kita masih boleh sama² berjuang di sini dgn menyebarkan kebenaran sebenar di Palestin.


Hari ini merupakan hari kedua kuliah aku di University de Franche Comte. Sudah masuk 4 hari aku menamatkan post mengenai 'Gaza'. Ini tidak bermaksud yg aku telah mendiamkan diri selepas padamnya semangat menentang kebatilan. InsyaAllah selagi diri ini mampu lagi utk menulis, selama itu aku akan cuba menyebarkan kebenaran.


Pertama sekali aku ingin melahirkan perasaan kesal atas kelewatan post Gaza. Hanya pada hari ke-6 serangan baru aku mencari² update mengenai Gaza. Aku sebenarnya ada winter gathering atau Rencontre D'hiver (RDH) di Besançon. Kami ber'gathering dr 29 dec 08 sehingga 2 jan 09. segala details mengenai RDH akan aku postkan dalam bulan ini InsyaAllah..(bukan nk salahkan RDH ek? Aku mengaku yg aku kurang prihatin mengenai hal ini sebelum ini)

Dan pada hari Khamis 8 jan, aku dan rakan² telah memulakan semester 4, tahun kedua License Terre et Environmnet. InsyaAllah, jika tidak ada aral melintang, segala detail mengenai Semester 4 akan dipostkan dalam bulan ini atau bulan depan InsyaAllah.


Kemudian, aku ingin melahirkan rasa syukur terhadap Allah swt yg aku telah melihat umat islam sedunia mula menyatukan suara ingin membebaskan Palestin. Malaysia juga tidak ketinggalan. Tunjuk perasaan.. kutipan derma.. boikot barangan Israel dan AS.. dan sebagainya. Alhamdulillah, kita telah merasa keperitan saudara mara kita di Palestin kerana ditindas Israel.

Semasa aku mendengar khutbah td, aku bertanya pada diri sendiri. Adakah aku sedih melihat saudara mara aku mati syahid? Atau aku berasa sedih kerana saudara maraku ditindas Israel dan dunia mendiam diri bagaikan merestui perbuatan mereka? dan pelbagai lagi persoalan yg aku kemukakan pada diriku ini sejak kebelakangi ini.

Beberapa hari lepas aku menelefon sorg kenalan aku di Malaysia. Perbualan kami berubah menjadi satu perdebatan hebat dan aku dipanggil 'gila' dan 'pemikiran tidak relevan'. Aku juga dikatakan mempunyai pemikiran tidak matang kerana masih lagi di alam university.. Mgkn sbb aku terlalu emotional agaknya sehingga aku mengeluarkan frasa² yg kurang relevan agaknya hari itu. Inilah bahaya sifat amarah. Syaitan boleh berbisik pada hati kita dan menyemarakkan lagi kemarahan itu. Akan tetapi, siapa yg tidak emotional saban hari melihat adik², kakak² dan mak² kita disembelih begitu sahaja tanpa pembelaan dunia?



Kita lihat sahaja kebiadapan Israel melanggar pelan resolusi PBB hari ini.. Kita lihat sahaja pembunuhan beramai-ramai di perkampungan Zeitun yg didedahkan PBB.. Kita lihat sahaja Israel menyerang pasukan medic.. kita lihat sahaja Israel menyerang convoi UN yg cuba menghantar bantuan.. Ini bukan perang. ini adalah penghapusan warga.

nk tgk gambar di Gaza yg tak keluar kat media? sila click sini.
(mohon ampun pd para pembaca, web ini telah diberhentikan oleh gov Fr, huhu..)

Sudah cukup terbukti yg Israel, walau apa jua sekali pun perundangan mahupun suara kita, dia tetap bersuka ria membunuh rakyat palestin. Sbb mereka tahu, mereka mmpunyai rakan sekutu yg boleh back-up diorg dalam apa jua keadaan seperti Eropah dan AS. Sudah masuk hari ke-14 serangan terkutuk dr Israel yg terkutuk itu. sasaran? Masjid, bangunan awam, sekolah, bangunan awam, bangunan kosong dan masjid. Walaupun Israel masih giat mengebom sasaran awam, penduduk palestin tetap melaksanakan solat jumaat walaupun masjid mereka musnah. Ini kerana di dalam hati mereka, Israel tidak akan menggoncang iman mereka dan pada Allah sahaja mereka takut..

allahuakbar..

aku sungguh mengagumi keimanan mereka..

sambung mengenai perbualan aku bersama kenalan aku itu; aku ditanya; aku hny seorg pelajar, apa yg aku boleh buat selain derma, solat hajat, tunjuk perasaan, doa, qunut nazilah dan boikot? aku dibentak lagi, adakah aku hendak mensia² kan masa depan aku dn pemikiran kolot aku itu? adakah aku sanggup membazirkan amanah rakyat yg diberikan pada aku?

terkesima aku..

astaga.. ternyata hasutan iblis berjaya menyemarakkan nafsu amarah aku. Aku hny memikirkan the short term dalam menyelesaikan masalah umat ini.. bukan maksud kwn aku itu yg kita tidak perlu bertindak jika maruah islam diganggu. Tetapi biarlah tindakan kita dalam mengatasi masalah ini dgn baik, tidak mengeruhkan lagi keadaan dan yg penting, masalah ini tidak berulang.

Secara peribadi, pada mulanya aku agak bengang dgn kenalan aku itu. Sehingga aku merasakan kenalan aku itu memperkecilkan para syahid di palestin. Akan tetapi hari ini, alhamdulillah aku ditunjuk oleh Allah maksud sebenar kenalan aku itu.

Aku ingin mengajak para pembaca berfikir sejenak. Buat masa ini kita bersungguh² utk boikot. Buat masa ini kita bersungguh menderma dan mengajak org lain utk menderma. Buat masa ini kita bersemangat utk join unjuk perasaan. Katakanlah kita berjaya menekan kuasa² besar utk menghentikan Israel dan perjanjian damai tercapai. Apa berlaku selepas itu? Apakah kita boleh mendabik dada mengatakan kita sudah menang? Apakah kita lupa sesuatu?

Palestin masih lagi dijajah!

Berdekah² gelak tawa Israel melihat ini. Ini bagaikan latihan drama yg skripnya sudah berulang kali ditayangkan bagi mereka. Mereka pun mulalah tunjuk baik, mematuhi peraturan UN dan meminta maaf atas kematian kanak² dan wanita. Then apabila sudah reda, ekonomi dan ketenteraan pulih semula di Israel. Cengkaman ekonomi dan politik mula kukuh. maka.. bermulalah kembali pengkhianatan Israel tehadap so-called truce dan memperbesar negara Israel.

bermulalah kembali pembunuhan


bermulalah kembali penyeksaan


bermulalah lembali tunjuk perasaan


bermulalah kembali kutukan² tawar dr penakut antarabangsa


bermulalah kembali penghantaran pasukan keamanan


bermulalah kembali boikot besar-besaran



ya.. semua ini dalam pengiraan Israel.. sebab itu mereka tidak takut! Nak tau apa diorg akan kata? Boikot bakal menjatuhkan ekomomi kami? what a laugh! We gain free money from US since 1948! Even if our economy crumble, for let say, for 6 years, our economics shall boom again! We'll buy more weapons and as an honor to US, EU and the world, we'll test it on Palestinians, muhahaha!!


mana datang keyakinan diorg nih??


keyakinan mereka terletak pada generasi muda khususnya generasi islam yg mereka jajah secara mental seluruh dunia..


bersambung

Monday, 5 January 2009

Gaza (part end)

jika anda belum lagi membaca Part² sebelum ini, saya galakkan anda membaca mereka terlebih dahulu..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

sudah masuk hari ke-10 serangan Israel ke atas Gaza. Pemimpin² dr France, UN dan arab sibuk ke sana-ke mari mmbuat persidangan damai. pemimpin dunia yg lain, muncul di kaca tv, mmbuat kenyataan kesal dan mengutuk serangan Israel. Namun semua itu tidak menghentikan serangan Israel ke hospital-hospital, pengeboman ke atas penduduk awam, pembunuhan kanak² dan wanita tidak berdosa..


adakah anda sedar?


Sandiwara yg sepatutnya mendapat hadiah lakon layar terbaik ini sudah berulang kali ditayangkan dr mana² syarikat penyiaran dunia. Tidak perlu saya nyatakan lebih lanjut. asal ada peristiwa besar sebegini, drama ini akan ke udara. Ia sudah seperti satu kisah 'normal' dan drama kehidupan dunia. Rintihan, penyeksaan, pembunuhan, penindasan hanya dilihat dibalik kaca tv tanpa kita merasa keperitannya.Yg lebih membimbangkan, masih ada lagi masyarakat yg acuh tak acuh mengenai hal ini. mereka angkuh berpegang kpd:

'kami adalah kami. mereka adalah mereka. kami sgt bersimpati pada mereka dan kami bersyukur kami tidak hidup seperti mereka'

pemikiran apakah ini? sgt mementingkan diri... lebih memalukan jika pemikiran sebegini wujud di dalam diri seorg islam. saya menyertai tunjuk perasaan di bandar pada sabtu lepas. sy sendiri terkejut ada yg bukan islam juga menyertai tunjuk perasaan ini. atas dasar kemanusian, mereka turut sama melaungkan kutukan² terhadap Israel dan sekutu²nya. tp bagaimana pula dgn NEGARA ISLAM yg lain? brapa byk yg mereka sggp bantu? adakah masyarakat kita terutama masyarakat malaysia yg rata² beragama islam, ikhlas menghulurkan bantuan tanpa henti sebagaimana mereka mengundi penyanyi pujaan mereka?? adakah generasi muda kita duduk dihadapan kaca tv menunggu diary kehidupan di palestin sebagaimana mereka menunggu diary akademi fantasia? adakah masyarakat tegas membantah dan bersatu membantu Palestin atau cantas-mencantas dan berpecah kerana politik?



ya.. Israel telah lama memperolokkan umat islam seluruh dunia. Berdasarkan part 4,pada awal penubuhan Israel pada tahun 1948, mereka senantiasa menerima bantuan kewangan dari US gov.

Berikut adalah rumusan mengenai bantuan yg diberi pada Israel sehingga tahun 1997:

Benefits to Israel of U.S. Aid
Since 1949 (As of November 1, 1997)


Foreign Aid Grants and Loans
$74,157,600,000

Other U.S. Aid (12.2% of Foreign Aid)
$9,047,227,200

Interest to Israel from Advanced Payments
$1,650,000,000

Grand Total
$84,854,827,200

Total Benefits per Israeli
$14,630



Cost to U.S. Taxpayers of U.S.

Aid to Israel

Grand Total
$84,854,827,200

Interest Costs Borne by U.S.
$49,936,680,000

Total Cost to U.S. Taxpayers
$134,791,507,200

Total Taxpayer Cost per Israeli
$23,240





angka ini diambil 10 tahun lepas!! nilai yg tertera adalah mustahil utk turun. dalam laman web yg sama,Stephen Zunes, seorg pembantu professor faculty politic di University San Francisco di dalam artikel 'THE STRATEGIC FUNCTIONS OF U.S. AID TO ISRAEL' mengatakan

[...]In addition, there is the more than $1.5 billion in private U.S. funds that go to Israel annually in the form of $1 billion in private tax-deductible donations and $500 million in Israeli bonds. The ability of Americans to make what amounts to tax-deductible contributions to a foreign government, made possible through a number of Jewish charities, does not exist with any other country. Nor do these figures include short- and long-term commercial loans from U.S. banks, which have been as high as $1 billion annually in recent years

Total U.S. aid to Israel is approximately one-third of the American foreign-aid budget, even though Israel comprises just .001 percent of the world's population and already has one of the world's higher per capita incomes. Indeed, Israel's GNP is higher than the combined GNP of Egypt, Lebanon, Syria, Jordan, the West Bank and Gaza. With a per capita income of about $14,000, Israel ranks as the sixteenth wealthiest country in the world; Israelis enjoy a higher per capita income than oil-rich Saudi Arabia and are only slightly less well-off than most Western European countries.


Dia juga mengatakan lagi di dalam artikelnya yg bertajuk '"U.S. Aid to Israel: Interpreting the 'Strategic Relationship"


Although Israel is an "advanced, industrialized, technologically sophisticated country," it "receives more U.S. aid per capita annually than the total annual [Gross Domestic Product] per capita of several Arab states." Approximately a third of the entire U.S. foreign aid budget goes to Israel, "even though Israel comprises just…one-thousandth of the world's total population, and already has one of the world's higher per capita incomes."

U.S. government officials argue that this money is necessary for "moral" reasons-some even say that Israel is a "democracy battling for its very survival." If that were the real reason, however, aid should have been highest during Israel's early years, and would have declined as Israel grew stronger. Yet "the pattern…has been just the opposite." According to Zunes, "99 percent of all U.S. aid to Israel took place after the June 1967 war, when Israel found itself more powerful than any combination of Arab armies…. [...]

Matti Peled, former Israeli major general and Knesset member, told Zunes that he and most Israeli generals believe this aid is "little more than an American subsidy to U.S. arms manufacturers," considering that the majority of military aid to Israel is used to buy weapons from the U.S

di dalam satu artikel yg berlainan di dalam web yg sama, seorang penulis bernama Tom Malthener mengatakan:

Since 1949 the U.S. has given Israel a total of $83.205 billion. The interest costs borne by U.S. tax payers on behalf of Israel are $49.937 billion, thus making the total amount of aid given to Israel since 1949 $133.132 billion. This may mean that U.S. government has given more federal aid to the average Israeli citizen in a given year than it has given to the average American citizen.

I am angry when I see Israeli settlers from Hebron destroy improvements made to Shuhada Street with my tax money. Also, it angers me that my government is giving over $10 billion to a country that is more prosperous than most of the other countries in the world and uses much of its money for strengthening its military and the oppression of the Palestinian people.


rakyat US sendiri ditipu oleh US gov. lihatlah betapa liciknya Israel sehingga mereka mmpu mengawal ekonomi US. Israel telah berjaya 'menyelinap' masuk ke dalam pentadbiran US, meletakkan agent mereka di dalam syarikat besar dan organisasi berpengaruh, bagi memastikan US di pihak mereka. Tidak hairan lah, US sentiasa bermurah hati memberi bantuan kewangan, ketenteraan dan sebagainya. US gov bagaikan patung yg patuh bergerak mengikut arah tuannya.

Telah terjawab persoalan mengapa negara islam sendiri tidak benar² bangkit dan bersatu. musuh Islam telah berjaya membuang perasaan bangga menjadi islam. mereka telah meletakkan perasaan malu sbg sorg islam dan menunjukkan budaya barat dan Islam sekular lebih 'sesuai' utk zaman ini. mereka mahu Islam berpecah belah dan menjauhi alquran dan sunnah.

lihat saja masyarakat kita.

budaya apa yg mereka bangga kan?

impian apa yg mereka mahukan?

pemikiran apa yg mereka pegang?

Masih lagi ingin tidur walaupun sudah mengetahui kebenaran ini?

apa yg kita boleh lakukan skrg?

berdasarkan part 4, para pembaca telah tahu syarikat mana yg mempunyai link dgn Israel. boikot la barangan tersebut. Selain itu, boikot juga barangan yg code bar nya bermula dgn 729 (dr kiri). itu merupakan code brgn Israel.

Yg utama sekali kita perlu kembali pada alquran dan sunnah. Kita sbg umat islam perlu bersatu. kita harus buang semangat perbezaan politik, semangat perbezaan negeri, semangat perbezaan negara.kita perlu bersatu meletakkan tekanan ke atas Israel memberhentikan sekatan! kita perlu bersatu memberi bantuan pada warga palestin! kita perlu bersatu menjatuhkan ekonomi Israel dgn bersama² memboikot barangan dan syarikat mereka!


kita perlu bersatu membebaskan PALESTIN!








wasalam..

Sunday, 4 January 2009

Gaza (part 4)

Walaupun dunia mengutuk serangan Israel, mungkin ramai yg menuding jari pada HAMAS utk serangan Israel.

mengapa begitu? sbb mereka mengatakan bahawa HAMAS tidak mentadbir Gaza dgn baik, HAMAS menyebarkan kebencian dan keganasan, HAMAS menyerang Israel tanpa sebab, HAMAS sepatutnya lebih 'menuruti' tuntutan² Israel dan kuasa besar.


gimme a break..


jika ada pembaca yg masih berfikiran sebegitu, hentikan pembacaan anda, dan baca balik part 3 dan tgk video pertama part 1.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tidak kira walau apa nama parti sekali pun, selagi ia bukan parti yg boleh diperalat Israel, Israel tetap melakukan penindasan. walhal parti yg boleh diperalatkan sekalipun, Israel tetap melakukan penindasan, cuma tiada penentangan besar²an.


Sudah masuk minggu kedua serangan Israel yg terkutuk itu ke atas Palestin. Operation Cast Lead sudah masuk ke peringkat serangan darat. Walaupun Israel berjaya mengajak dunia menyekat ekonomi Gaza dgn niat utk melemahkan moral penduduk, Israel tetap menggunakan taktik perang terhadap sebuah negara besar.


Pesawat² dan apache akan menyerang tactical targets utk melemahkan barisan palestin. Pada mlm hari, Gaza akan dibedil dari jarak jauh menggunakan kapal perang dan kapal selam ke atas kawasan yg dianggap 'berbahaya'. Sepatutnya dgn sekatan ekonomi, Israel tidak mempunyai masalah utk menawan Gaza. Mereka bagaikan kanak² kecil yg hanya mahu bertanding apabila dia tahu yg dia boleh menang. Itupun serangan mereka lebih tertumpu dalam membunuh kanak² dan wanita.



Ini jelas bahawa mereka gentar akan semangat org Islam di Gaza yg takkan luntur walau apapun. Walaupun peralatan perang HAMAS tidak lah secanggih mana, namun Israel terpaksa menunggu hingga hari keempat serangan utk menghantar tentera darat. Itupun, selepas membedil Gaza dgn bersungguh². Kerosakan serangan Roket al-Qassam pula diperbesar²kan dan mengadu pada dunia yg merekalah org yg dizalimi... ternyata mereka takut akan kebenaran. ternyata mereka tahu yg mereka di jalan kesesatan. ternyata mereka takut dgn kuasa Allah dalam membantu org Islam.


Sehingga pukul 330 ptg waktu France, masih belum banyak perkembangan mengenai kemaraan tentera darat Israel. Yg kedengaran hanyalah serangan jarak jauh dan serangan udara Israel yg mengenai kawasan yg dianggap mempunyai pejuang² palestin. jumlah yg syahid skrg? 485 org.


Mereka di Gaza sekarang bermati²an mempertahankan hak mereka. kerana mereka tahu, kebenaran terletak pada jalan Allah. hidup berpandukan alquran dan sunnah. Kezaliman perlu dibanteras. Sinar islam perlu dikembalikan..


Apa kita boleh lakukan?


selain berduka dan berdoa setiap hari, mencari update mengenai serangan, dan bersama menunjuk perasaan, byk lagi yg boleh kita lakukan dan secara tidak langsung membantu saudara mara kita di Palestin.


Sebelum saya teruskan, saya ingin mengajak para pembaca berfikir sejenak. Jika aku mengatakan bahawa selama ini kita membantu Israel membeli alatan perang utk memerangi saudara kita, apa perasaan saudara? Jika aku mengatakan bahawa kita selama ini sedang 'dipergunakan' oleh mereka?

think again


dari pembacaan part 3,Israel yg dahulunya tiada tanah, telah mendapat pengiktirafan sbg sebuah negara pada tahun 1948 yg didalangi Zionist . sesebuah negara memerlukan kewangan yg kukuh utk establish semua benda pada awal penubuhan kerajaan, btul tak? dari mana mereka dapat sumber ekonomi?

pertanian?
pelancongan?
perdagangan?

memang benar Israel mempunyai bakat dalam bidang ekonomi. jika kita tgk sendiri Israel sekrg, kita tentu tak percaya.. tiada track rekod yg Israel rancak dalam ekonomi dari tahun 1950 hingga 1980. sumber wang mereka ketika itu? dari america.. namun sekarang.. :

Israel is considered one of the most advanced countries in Southwest Asia in economic and industrial development. The country has been ranked highest in the region on the World Bank's Ease of Doing Business Index[170] as well as in the World Economic Forum's Global Competitiveness Report.[17] It has the second-largest number of startup companies in the world (after the United States) and the largest number of NASDAQ-listed companies outside North America.[171] In 2007, Israel had the 44th-highest gross domestic product and 22nd-highest gross domestic product per capita (at purchasing power parity) at US$232.7 billion and US$33,299, respectively.[172] In 2007, Israel was invited to join the Organisation for Economic Co-operation and Development,[173] which promotes cooperation between countries that adhere to democratic principles and operate free market economies.

yup, dari sektor perdagangan mereka memperoleh kewangan. Dgn bantuan ekonomi dari america (serta bantuan ketenteraan ), Israel dapat mengukuhkan tapak ekonominya (sambil mencantas Palestin) dan kini, Israel byk mengimport dan mengeksport military techs, softwares dan digelar Silicon Valley kedua.

Israel berjaya memperalatkan kita semua. Apakah kita sedar kebanyakan barang yg kita beli seharian, Israel akan mendapat keuntungannya? Dipendekkan cerita, jika anda membeli barangan² ini, anda telah menyokong ekonomi Israel dan membantu mereka membeli dan menaik taraf ketenteraan mereka. Secara tidak langsung, membolehkan Zionist melakukan kezaliman ke atas saudara mara kita.


terkejut?


tidak percaya?


Ini adalah reality. Logik wahai para pembaca. Utk beli senapang, anda perlu berduit. Dari mana dapat duit, dari sumber ekonomi. Berikut merupakan nama² syarikat yg ada link dgn Zionist.


boikotlah barangan yg mempunyai connections dgn Israel merangkap Zionist. Help crumble down Israel's economy! Tanpa duit tiada senjata, tiada senjata hilang penindasan saudara.

InsyaAllah akan muncul alternatif lain kepada barangan ini. Kita tak mati pun kalau kita tak pakai, tapi... saudara mara kita pulak yg mati kalau kita beli.



bersambung