Sunday, 6 December 2009

A thought for you..

Assalamualaikum wbt


Kepala pening sebab terlalu byk benda tidak dikeluarkan menjadi soft copy or hard copy. Boleh jer kalau tak pening. Dapat inspirasi, dapat idea kemudian lupakannya. Ia merupakan cara paling mudah dan paling tidak produktif seorang pemikir, seorang generasi muda.. seorang manusia.

maka izinkan aku untuk menulis satu post pendek (harapnya lah). Biarkan minda anda berfikir, lepas sifat ingin tahu anda. Jangan hesitate berbuat bila anda selesai baca post ini.




Berikut merupakan graf sebuah latihan TD dalam minggu lepas. Latihan ini bertajuk 'Plumbum di dalam sediment dasar tasik di Sweden'

Latihan ini meminta kami membuat graf dari data nisbah isotopic (plumbum206/plumbum207) dan juga kandungan plumbum (µg/g) di dalam lapisan tersebut.

line merah : nisbah isotopic
line hitam : kandungan plumbum.

jangka masa data yg diterima adalah dari 550 sebelum kelahiran Nabi Isa sehingga tahun 1990.


so basically dari graf tuh, garis hitam yg tetiba naik gila² tuh menandakan pencemaran yang menggila la kan? setuju tak?



ok.. here comes the best part


prof bertanya pada kami, peak² ini disebabkan apa? atau lebih mudah, kenapa time nih plumbum boleh banyak sangat dalam tasik ni?


diam kejap...


prof kami gelak² kejap melihat kitrg berkerut² memikirkan jawapan. then dia kata " Ia berkaitan dengan sejarah peradaban manusia"


masa nih, jantung aku terasa macam nak terkeluar. adrenalin aku naik giler².


Nak tahu kenapa? aku serahkan pada korg untuk fikir dan cari. tapi of course aku akan kasi clue dan guideline. sila right click gambar dan open di new tab utk besarkan image bagi memudahkan rujukan


  • Kemuncak pertama ketika Holy Roman Empire sedang giat mempertahankan kawasan takluknya kerana diambang kejatuhan. Dalam 100-200 years after birth of christ
  • Kemuncak Kerajaan Islam (Golden Era of Islamic Empire) lebih kurang tahun 1000. masa nih pusatnya di Baghdad. time nih, tersangat² la best knowledge yg islam ada. (futher reading ada di link nih)
  • 1100, kejatuhan palestine ke tangan Crusaders semasa Perang Salib pertama.
  • Renaissance bermula pada kurun ke-12. (Kebangkitan Eropah)
  • Baghdad jatuh pada tahun 1258 di tangan pasukan 'Horde of Death from East' yg diketuai Hulagu Khan (cucu Genghis Khan)
  • bermula dari 1500 sehingga sekarang, kebanyak kemuncak line hitam disebabkan Industrial Revolution, Penggunaan arang utk pemanasan rumah di Europah, pembukaan lombong logam secara besar²an ketika perang dunia.
  • Kemuncak yang paling tinggi disebabkan penggunaan petrol mula diperkenalkan.

perasan tak dalam graf tuh ada period di mana tiada pun peak hitam? ( takde pencemaran plumbum dalam tasik). around 300-1000 kan?


korang rasa kenapa ye?

nak tau?

jawapannya ada dalam buku teks sejarah form 5, bermula dari part kelahiran Rasullullah saw sehingga Kemuncak Empayar Islam.



so actually salah siapa ye kehancuran dan kerosakan bumi (serta moral dan setiap benda kehidupan kita) ??



cara hidup siapa yang anda rasa elok?



tak caya?



Coincidence?




data tak pernah tipu.. ini bukti dari sebuah tasik di Sweden...





wallahualam

Monday, 12 October 2009

jawapannya adalah...

salam wbt.


hehe.. mari kita tgk one more time gambar tuh









dah puas pikir dah?



jawapannya adalah...









BIJI BENIH!!











hehe, dah dekat dah jawapan daun tuh, (sebab part of a tree). hehe.. nampaknya hadiah misteri itu kekal misteri ^^


Terkesima oleh


Aku terpandangkan biji benih ni pada satu tghri ketika group ketuk-batu aku sedang lunch di salah sebuah tinggalan kota di atas puncak Bukit Chaudanne.

Pada mulanya aku ingatkan serangga yg terbang, rupanya² biji benih! cara terbangnya sungguh memukau. cam helicopter!

Bila aku duk perhati.. perhati.. rupanya² diorg floating dgn keadaan 'sebelah sayap' dengan bantuan angin. menakjubkan bukan? sbb minda kita dah set, kalau nk terbang (or at least float) kena ada pair of wings. Tapi alam mengatakan salah!


Analisis


Mungkin sebab otak aku sepanjang 3 minggu lalu dipenuhi fakta² batu, aku boleh tiba-tiba berminat mengenai tumbuhan pada hari itu.

sebiji benih aku kutip dan aku analisis.

tak cukup dgn itu aku pergi ke arah pokok berkenanan dan perhatikan setiap batang. (yg kelakarnya masa tuh aku tak tau pun nama pokok itu apa)

to my suprise, 'wing-frame' benih itu adalah akar dan 'sayap' benih benar² kering, nipis, dan sensitif udara. for sure a 'one-wing' thing will drop like a fly kan? tapi tidak. This seed, engineered by God, boleh float atas udara dengan bantuan angin!


Adaptasi

Sebagaimana yg kita tahu, tumbuhan akan mengadaptasi keadaan sekeliling TANPA mengubah fitrah asal tumbuhahan

Apa fitrah asal tumbuhan? guna cahaya matahari, CO2, ion² mineral utk lakukan fotosintesis membebaskan O2

Hasil fotosintesis adalah gula ringkas yg digunakan utk tumbesaran pokok, or jana buah/benih utk pembiakan spesisnya.

Setuju atau tidak yg pokok berbeza mengikut cuaca even ketinggian dari paras laut? jika semua pokok sama jenis, maka dia hny survive di satu² tempat yg spesifik sahaja.

Ini datang adaptasi.

Cam pokok kelapa mempunyai benih berongga utk terapung, benih bakau memanjang kebawah utk memudahkan cacak di atas lumpur, bunga rumput mempunya kapas dihujung utk terapung diudara dan juga buah durian yg menghasikan bau dan rasa yg sedap sehingga melihat jari.

Namun fitrah masih tidak dilanggar. bahkan benih ini mengadaptasi berlandaskan fitrahnya.

tak paham?

ok, setuju tak yg akar tumbuh ke bawah (ke arah graviti) dan pucuk ke atas (melawan graviti)?

stuju?

setuujuuuu..




aku dapat perhatikan yg benih nih sewaktu di atas pokok, wing-frame yakni akarnya bertumbuh ke bawah!

menakjubkan bukan?


Pengajaran

kita sebagai manusia juga perlu adaptasi dengan suasana disekelilingnya TANPA mengubah fitrah sebagai seorg manusia.

personaly, aku sentiasa ada masalah dengan masa. semasa aku cerita pasal aku tertinggal train, bonda dgn rilek perli aku sentiasa buat kerja last minit (huhu.. aku dah beli tiket awal la.. mesin tuh jer yg lambat proses..)

masa adalah suatu benda yg sukar diberi deifini yg tepat (dan ia invisible). bahkan allah bersumpah dengan masa, yg kita manusia sentiasa kerugian. (Rujuk surah al-asr)



boleh kah kita mengadaptasi dgn masa?

jawapannya saya yakin boleh

biar betol nih??


haha, senang jer. kita adaptasi dengan menggunakan jadual dan perancangan. tapi kadang² kita still rasa tak cukup masa dan kadang² rasa penat mengikut jadual yg rasanya sama jer setiap minggu. (tak ubah cam robot)

rasa penat itu menunjukkan jadual yg anda buat tidak menepati dengan diri. so kene alter sedikit jadual itu. ini pun nama adaptasi gak.

yg paling bahaya adalah buat jadual menggila seperti tidak tidur, tidak makan mahupun tidak membaca apa² perkembangan dunia. ini dinamakan tidak ikut fitrah manusia.

cara paling kuno tapi still org pakai utk gain masa adalah kurangkan benda² yg disebut di atas. tapi tak boleh sekali gus. sedikit demi sedikit adaptasi itu dilakukan. sebagai contoh ingin tidur 4 jam sehari tapi kita dah biasa tidur 8 jam. seminggu dua boleh ikut, lepas tuh penat. ini pentingkan ambil langkah sedikit demi sedikit. mula² tidur 7 jam dulu ke.. 6 jam ke..

satu lagi adalah waktu makan. yup waktu makan juga adalah time consuming kalau kira dari nk siap bhn, masak dan kemas (belom waktu beli brg lagi). tuh yg ramai jer student yg tak makan atau takat makan gituh² je atau makan apa yg ada bila lapar.



bab makan kalau tak kene gaya boleh membahayakan kesihatan mahupun jiwa (tensen tgk kita kurang makan tapi still tak kurus²)

aku nk kongsi satu tips yg bebaru nih aku dapat semasa sortie terrain.

  • pagi : bedal nasi ngan apa lauk yg ada. cth, nasi+serunding+salad. aku bantai heavy awal supaya tak lapar tghri. (time nih rebus la spegetti/kuskus utk malam)
  • tghri : masa sortie aku bedal sandwich. kalau kelas nih, aku aim utk tidak makan. bawakla buah sebijik ke.. dah saving masa lunch, boleh ge BU utk buat keje yg ada
  • malam : rembat spegetti ngan kuah pilihan/ciptaan. cth spegetti+sauce+serunding ke.. target habis makan b4 tujuh malam. (time nih masak nasi utk pagi sok)

kenapa cara nih?
pagi leh bantai berat sbb nk pakai tenaga the whole day. tapi agak risky utk tertidur dalam kuliah. malam tuh makan awal so tak ngantuk around 10 n tak makan nasi malam utk elak ngantuk gak.

sedikit sebanyak ada gak aku gain masa dari sini sbb malam mmg makannya simple. but prob gak biler ada teman serumah. anda terpaksa latih nafsu anda utk makan lauk yg kawan anda/ anda masak pagi esok. hehe

tips ini sgt sesuai kalau anda puasa ^^ (aku akan cerita lagi dalam post lain insyaAllah)


kadang² kita terlalu ingin gain masa, sehingga benda² yg essentiel pun kita pendekkan. pendekkan doa.. pendekkan sujud.. pendekkan zikir.. pendekkan itu pendekkan ini.. yg paling teruk adalah tak buat langsung. ini bukan adaptasi, tapi mutasi!


perlu diingatkan bahawa tiada alasan lain utk tidak mengikuti apa yg digariskan allah melalui al quran yakni beribadat kepadaNya dan menjadi khalifah.


kesimpulan

kita sentiasa mengaptasi keadaan di sekeliling walau sedar atau tidak. dan biasanya adaptasi itu memakan masa dan pasti akan melalui period 'kena-berubah-gak-ke? tak-nk-ubah-boleh?'..
haha tak caya? ingat lagi ketika anda baru masuk darjah satu/asrama/fly selepas selesa duk kat rumah? =p

-sekian-


p/s : benih tuh adalah benih pokok acer atau lebih dikenali sebagai Maple. Daun pokok Maple di gunakan kat logo Bendera Canada ^^

Tuesday, 6 October 2009

The spy and The crow

Assalamualaikum wbt




A spy at the bus stand

Huff huff!!

Berlari ke arah station bas vesoul. Oleh kerana tiada bas yg ke gare di depan umh, aku terpaksa berlari-lari ke sana utk pergi ke gare utk ke paris pada pukul 706 pagi

Sebaik saja sampai di hentian bas, aku menghelakan nafas lega kerana masih lagi ada 3 min sebelum bas tiba.

'vous regardez ça' (kamu tgk nih)

Seorg Pakcik yg juga sedang menunggu bas menunjukkan kami halaman depan suratkhabar tempatan. gambar menunjukkan beberapa org wanita puak asli afrika sedang tunjuk perasaan dgn berbogel.

"kena bantu diorg secara hand to hand. bukannya memajukan dengan mengambil tanah mereka utk buat pusat beli belah. kalau beri peluang pekerjaan pun, diorg keje tukang sapu. itupun bukan semua yg dapat. yg lain?"

ayat pakcik tuh membuatkan aku terfikir pasal malaysia.

"pakcik pernah kerja dalam bahagian perisikan. macam china dan india. diorg akan jatuh semula kerana terlalu pesat membangun. pembangunan disekeliling terlalu pesat dan tertumpu pada sesuatu tempat sahaja. penduduk² di pendalaman pula tidak dapat pekerjaan kerana tidak mempunyai pendidikan yg cukup despite tanah mereka diambil utk pembangunan. suatu hari nanti mereka akan memberontak."

perisikan? cepat benor pakcik nih compromise diri dia..

"macam generasi skrg, dgn handphone dan sebagainya. masing² dah lalai. kemajuan terlalu pesat sehingga generasi muda tidak dapat berintregrasi dgn kemodenan amat mengasyikan. pakcik pernah berkhidmat semasa di vietnam dan berhenti sebelum afghanistan pakcik tgk, org perancis nih tak tahu apa² pun sebenarnya. dgn budaya malasnya, lebih pentingkan diri sendiri.."

afghanistan? quand même tua gak la pakcik nih

Tidak sedar yg bas telah lewat 6 min. Setelah meminta izin pergi, bermula sekali lagi adegan berlari-lari. Kali ini ke arah ke gare.




*****

Memang benar kata org, satu saat boleh membezakan segalanya.

utk aku, saat itu telah membezakan aku either terlepas train ataupun tidak.

Aku telah mengambil risiko utk mengambil tiket yg terlebih dahulu dimana aku telah beli di internet tempoh hari.

Namun aku lmbt 30 saat. Sebaik sahaja tiket dicetak keluar, pintu train mula tertutup. Perasaan tertinggal train kerana lmbt kurang dari seminit amat pahit sekali, walaupun telah berkali-kali mengalaminya.

Setelah tiket ditukar, kaki melangkah perlahan pulang ke rumah. Train seterusnya pada pukul 906 pagi. Nampaknya, aku terpaksa membatalkan hasrat aku utk bersiar-siar di paris pagi itu, memandangkan majlis jamuan hari raya bersama PM pada petang hari

Namun segala peristiwa pasti ada hikmah. Hayunan langkah yg perlahan membolehkan aku menikmati kesunyian dan kenyamanan pagi ahad. Dan allah menunjukkan sesuatu yg kita selama ini kerap terlepas pandang.



The crow

Mata ini memandang langit tatkala segerombolan gagak sedang terbang ke arah utara-timur. Selama ini aku berpeluang melihat mereka sedang terbang pulang ke hutan berdekatan. Namun kali ini aku melihat mereka sedang terbang tinggi utk mencari rezeki, bahkan aku rasa mereka keluar lebih awal dari burung-burung lain kerana alam masih belum lagi dihiasi dengan kicauan burung pagi.

Kepala ini agak lama mendongak sambil berjalan.

yg depan sekali tuh mesti ketua; tgh leading ke destinasi yg kat tepi² tuh, mesti tgh jaga anak² buah supaya tak terkeluar dari formasi dan yg belakang sekali tuh sweeper, utk pastikan takde yg tertinggal kat belakang.

Tapi, ada juga gagak yg terkial kial mengejar kelompok utama. bangun lambat sikit kot. kalau main group buat tak tau mesti dia lama-kelamaan akan terpisah dan menyendiri..



Terdapat perbezaan ketara gagak eropah dgn gagak di malaysia

Gagak di europah lebih besar dan biasanya akan menyerang tapak semaian pertanian atau ladang yg baru sahaja di tuai manakala gagak malaysia lebih tertumpu di tapak perlupusan sampah, berlagak terratorial dgn menghambat burung2 lain ( senang cerita, penyangak udara la). mungkin sebab pemakanan agaknya. pemakanan yg tidak sehat menjadikan anda tak betul ^^

Gagak eropah jarang berbunyi. Jika berbunyi pun apabila dia solo, bertengek di tempat tinggi dengan suara yg agak dalam dan garau. Sbb itu gagak selalu dikaitkan perasaan eerie ditempat tandus,mati atau suram. ala-ala, 'if i'm here, that shows there is no living being here'

Gagak di malaysia... Hmm, lain sikit. Mungkin sbb mereka hidup dengan memakan sampah manusia, dan hidup di cuaca panas, mereka lebih agresif dan pastinya lebih menjengkelkan. Kadang kala peningkatan jumlah mereka kerana membiak secara mendadak menganggu ketenteraman awam.

Pernah terjadi, majlis bandaraya klang terpaksa langkah drastik utk menghalau gagak yg membiak di belakang hospital tengku ampuan rahimah suatu ketika dahulu. Ya, klang memang terkenal dgn jumlah gagak yg agak tinggi. Ia bermula dengan kemasukan imigran dari india yg membawa gagak sebagai binatang peliharaan ketika zaman explotasi bhn mentah di tanah melayu oleh british.

aiyoo.. dah jelas sistem diorg tak boleh pergi jauh, awat nk continue juga sistem diorg? tinggalkan idea nenek moyang yg ternyata kolot itu, terutama sistem pendidikan



Terfikir tak yg sebenarnya gagak ada memainkan peranan dalam bidang pendidikan awal manusia?

Dari cerita gagak kehausan mengisi botol dgn batu utk minum hingga ke gagak tertipu oleh musang kerana kerana perasan suara sedap; ia menghiasi dunia dongeng dengan memberi pengajaran dan inspirasi si cilik.

bukan itu sahaja, ia juga telah memberi inspirasi kepada manusia utk menguruskan mayat semasa peristiwa pembunuhan pertama di muka bumi.

dengan izin allah, seekor gagak telah menanam saudara yg mati itu dgn menggali tanah dgn paruhnya telah memberi idea kepada Qabil utk menanam mayat Nabil yg dibunuhnya itu
(rujuk al-maidah 27-32)


tapi tiada yg lebih baik dari al-quran kan?


Gagak/crow/corbeau (Corvus corvidae) adalah spesis burung yg mempunyai survival rate yg tinggi kerana senang mengadaptasi kawasan sekitarnya. setelah melakukan beberapa kajian, spesis di eropah ini adalah Raven (Corvus corax). so tak hairanlah terdapat perbezaan dari segi pemakanan dgn gagak di malaysia. Apapun mereka adalah haiwan yg dikategorikan sebagai haiwan 'pembersih bumi' yakni haiwan yg memakan benda yg sedang mereput (bijian kering/rosak, bangkai, you name it)

Tugas mereka sama seperti lalat, dung-bettle, burung botak dan bakteria pereput, memastikan bumi ini sentiasa bersih dari kekotoran. Ye la, walaupun kerja halal, saapa nk jadi pengutip sampah? Mana taknyer, masyarakat sentiasa memandang rendah kerja2 support dan menjadikan mereka tak sepopular/dihormati seperti pemenang realiti tv.

Walaupun gagak tidak mempunyai suara yg merdu, hanya berwarna hitam sahaja, namun gagak adalah spesis burung yg tinggi kebijaksanaannya.

Tak caya?

Bukan ke gagak msia pandai mencuri hanger baju utk dijadikan sarang?



Gaak.... Gaak... Itu la bunyi seekor gagak yg bertenggek nun dihujung atas sebuah appartement.
Bunyinya sendiri telah menggambarkan namanya

Alam sekali lagi memujuk aku pagi ini. Allah memberi aku peluang utk memerhatikan alam. Aku masih lagi sedang berjalan. Aku kira tinggal 5 min sahaja lagi sebelum aku sampai ke appartement.

Semasa aku melintas jalan tiba-tiba aku teringatkan sesuatu yg membuatkan aku tersenyum

Mungkin allah juga hendak menjaga janjiku pada diri suatu ketika 3 tahun dulu di mana, aku hendak explore paris dgn bakal zaujah aku. Bukankah lebih sweet berkongsi pengalaman baru dengan org tercinta yg sah? ^^

Sekian, wallahualam

Sunday, 6 September 2009

Aiseh.. di tampuk lama lagi?

Assalamualaikum wbt


Sudah lama saya tidak menulis secara bersahaja dan santai. Asyik² cerita hikayat panjang berjela². hehe..

Alhamdulillah kita sudah masuk hari ke-15 ramadhan. mesti ramai yg kata :


"cepat gila dah habis 2 minggu. ada lagi 2 minggu jer lagi"


ok, saya nk korg baca ayat kat atas dengan nada yg berlainan. Kalau boleh setiap nada yg anda tau buat.


Sudah?


Perasan tak setiap nada yg dibaca memberi maksud yg berlainan? Maksud yg diterima pula akan membayangkan personality dan perasaan org itu setelah dia menjalani puasa selama 15 hari sebelum ini.

anda yg mana satu? cermin² diri ya?



Updates

alhamdulillah saya baru sahaja pulang ke france pada 31 ogos setelah menghabiskan masa selama 2 bulan lebih-lebih di Malaysia.

pengalaman di malaysia??

hurm.. lain daripada tahun lepas. mungkin sebab tahun ini saya berpeluang untuk bersahur, berpuasa, bertarawih di malaysia sejak tahun 2006!
Namun bila dah merasa ramadhan kat luar negara ini.. rasa msia kureng sikit la pulak. hehe, bukan ke kita manusia sering tidak bersyukur? Setiap negara ada pro & cons nya dari segi suasana ramadhan mereka.

nak tgk apa saya buat time cuti? boleh click kat link nih ^^

dalam 2 bulan bercuti, byk pengalaman dan pengajaran saya timba. Lawatan ke brunei.. OBS.. camping kat FRIM.. balik kampung.. etc etc.. walaupun saya pulang ke malaysia lebih kurang sama tarikh dan tempoh seperti tahun lepas, namun kali ini lebih power dan lebih 'terisi'.

Perasankah anda yg kita sentiasa belajar bende baru setiap tahun? (excluding books n subjets di uni anda)

Tak usah tahun, kita scale down ke hari sahaja sudah cukup. Hari ini tidak sama dengan semalam, esok pasti tidak sama dgn hari ini. Kita sebagai manusia tidak patut mengatakan 'hari ini sgt bosan' atau 'tak de kerja nk buat, baik tidur'.

Biasanya waktu cuti, ayat² ini amat lazim dikalangan kita para pelajar yg sedang bercuti. Secara peribadi, saya berani kata org yg demikian hanya merugikan sel-sel otaknya yg diberikan oleh Allah. there's a lot to learn and room to improve each day my lads!

So keadaan di mana kita sgt² rileks dan selesa, akan mula memalas diri kita. Kalau tak percaya? tgk la masa mula nak mula kuliah nnti.


Tampuk lama

Perasan tak kita time nk masuk jer tahun baru, kita akan memperbaharui azam kita. Tapi ada juga yg buat ketika dia dalam tempoh peralihan, contohnya dari Tahun 1 university hendak masuk ke Tahun 2.

So muncullah azam² yg cukup semangat membara seperti tidak mahu fail subjek, tidak mahu ponteng kelas, mahu jadi top student dan sebagainya. insyaAllah, dgn kita dari awal lagi telah setkan azam kita, kita telah tahu mana hala tuju kita. dan InsyaAllah, azam itu akan kita garap.


namun...


Perubahan yg kita mahukan itu, adakah ia seiring dengan perubahan diri kita secara luar dan dalam?

ayat 'Change we need' yg saya rasa sehingga kini masih popular, perlu selari juga dengan keterbukaan hati dan diri kita utk berubah. Bagaimana? Ada 2 kata kunci:

Displin dan Istiqamah (berterusan)

tak guna kita berazam utk tidak ponteng kelas jika kita masih tidur lambat kerana membuang masa online pada tgh malam

cuma kata² sahaja bila kita berazam jadi top student jika kita masih berdegil utk study dari awal.

hanya angin bila kita berazam utk menjadi seorg yg all rounded person (seorg ayah/emak+ketua+kawan+ pembimbing+pelajar ) jika kita masih tidak beramal secara berterusan dan tidak menjaga hubungan kita dgn allah terlebih dahulu


berada di tampuk lama bermaksud, masih berada di sekitar perangai dan sikap yg sama.


Susah nk ubah sikap?

bukankah kita telah diberi manual utk menjadi seorg manusia?


selesa dgn tampuk anda sekarang?

Bukankah saya dah cakap tadi, setiap hari ada ruang utk kita perbaiki diri? ^^


-sekian-



p/s : artikel ini juga sebagai pesanan utk diri sendiri. bila jumpa cermin asyik ulang 'aiseh, duk tampuk lama gak ke... -_-'

Thursday, 27 August 2009

OBS - Destinasi

Terketar-ketar Simon menuang air ke botol minumannya. Matanya hanya terbuka separuh. Sakit kepalanya menjadi-jadi sebaik sahaja dia keluar dari tandas. Kadang-kala dia mengerutkan dahi kerana menahan kesakitan.

Semasa dia hendak menutup botolnya itu, penutup botol terlepas dari tangan Simon lalu bergolek-golek di lantai. Simon tidak berdaya untuk tunduk dan mencari penutup tersebut. Kepalanya semakin sakit. Berdenyut-denyut.

Dia berpaut pada hujung kerusi. Kepalanya berat bagaikan menjunjung seguni beras. Nafasnya pendek dan berombak. Bila-bila masa sahaja dia akan pitam. Dia bergegas ke biliknya walaupun penglihatannya sudah kelam. Habis semua benda dilaluannya dilanggar.

Asal sampai kat katil aku pun jadilah...

Dia ternampak katilnya dalam kekaburan penglihatannya itu. Dia bagaikan mencampakkan diri ke katilnya itu. Belum sempat badannya mendarat, dia telah terlebih dahulu pitam.



-----------------------------



Simon tersentak dari mimpinya itu. Dia bingung sebentar. Dia dalam keadaan duduk menyandar ke tepi sebuah katil. Kakinya melunjur ke arah katilnya sendiri.

astagrifullah..

Dia kini berada di dalam Dormitori Kinabalu, salah sebuah dorm para peserta semasa OBS. Namun dia keseorangan di dalam dorm tersebut. Peserta-peserta lain sedang berada di dalam dewan menjalani akitiviti pada malam hari. Kepenatan membuatkan dia terlelap sebentar selepas menunaikan solat Maghrib berseorangan.

"Lepas ini, kamu naik ke dorm kamu, pack semua barang dan bawa turun ke medical bay"

Arahan MA masih terngiang-ngiang di telinganya tatkala suhu badannya hari ini mencecah 40.8°C, satu suhu yg agak mustahil dicapai ketika demam. Namun dia tidak terkejut. Dia masih lagi ingat yg dia sewaktu kecil pernah demam sehingga suhunya mencecah 40.2°C.

Suhu yg tinggi ketika demam amatlah berbahaya. Suhu normal badan manusia adalah 37°C. Peningkatan suhu sehingga 40°C menunjukkan suatu yg tidak normal pada system badan. Boleh jadi alat penyukat suhu tidak berfungsi dengan baik. Walaubagaimanapun, jika ia benar, suhu badan yang terlalu tinggi boleh menyebabkan sawan mahupun maut.

Rata-rata anak murid mak jadi mental selepas sawan akibat demam panas. Bayangkan kanak-kanak yg hidup normal, ketawa girang bermain sini sana, kecerdasan otaknya ditarik Allah menerusi demam. Bersyukurlah Simon. Nikmat akal ko belum lagi ditarik allah.

Dia menyapu mukanya. Lintasan peristiwa ketika dia sakit tenat di luar negara masih lagi berlegar-legar dalam otaknya. Simon cukup terkenal dgn egonya yg tidak mahu mengambil rawatan dari doktor. Jika demam biasa, dia pasti akan merawat dirinya sendiri dengan mengambil banyak air, berehat dan mkn buah-buahan. Jika badannya mula mengeluarkan simptom-simptom ganjil seperti bintik-bintik merah, tonsilnya bengkak dan sebagai, barulah dia menolak egonya ke tepi dan berjumpa dgn doktor.

Dia menyandarkan kembali kepalanya di tepi katil. Ternyata kejadian malam ini benar-benar memberi satu pukulan kepadanya. Dia tidak menyangka dia 'kalah' dalam cabaran fizikalnya hanya kerana suhunya begitu tinggi. Akibatnya dia diarahkan utk tidak meneruskan aktiviti pada keesokkan harinya.

"Allah nk uji niat aku sekali lagi agaknya.." Simon tiba-tiba bermonolog.

Matanya kembali melihat begnya di atas katil yg tak sampai dua kali pun dia tidur di atasnya. Semua barangan peribadinya sudah lebih separuh dikemas dan dimasukkan ke dalam beg. Hanya tinggal pakaiannya yg tersidai diluar kerana masih lembab dibasuh.

"Ok, time to go" Simon bersuara sekali lagi. Kemudian dia bangun dan berjalan ke arah pintu depan dorm utk pergi ke ampaian.

"Ini masa aku turun, jatuh tergolek² ke apa ke, sok pagi baru jumpa mayat aku" dia berkata bersendirian sambil mengambil baju-bajunya yg masih lagi lembab di ampaian.

Simon bukan sengaja berrkata begitu. Apabila dia hendak turun ke Medical bay, dia perlu menempuhi 191 anak tangga dan ditambah pula dengan lorong penjalan kaki yg gelap!

----------------

1 Ogos 2009


Ini merupakan kali kedua Simon solat subuh di dalam medical bay. Kali ini ditemani dgn seorg peserta dari watch lain yg juga mempunyai masalah kesihatan.

Agak lama dia duduk di atas sejadah selepas menunai tanggungjawab utama setiap insan dimuka bumi ini. Dia risau memikirkan apa yg akan berlaku jika dia tidak dapat turut serta dalam expedisi whaler pada hari ini.

Dia meletakkan tangannya di dahi dan kemudian di lehernya seperti org yg hendak memeriksa tanda² demam.

"Tak la panas sgt.." kat Simon berseorangan. Rakan biliknya telah lama menarik selimutnya kembali utk pulang ke alam mimpi.

Dia berpendapat, jika dia mendapat rehat yg cukup, badannya tidak akan mengeluarkan haba yg tinggi. Oleh sebab semalam dia seharian membuat aktiviti, badannya tidak diberi peluang utk cool down. Ini menyebabkan suhu badannya tinggi semalam.

"Aku berpeluh semalam mengangkut beg aku turun sampai medical bay nih. Meaning metabolisme rate masih lagi elok, dan itu tanda org yg tak sakit" Simon cuba meyakinkan dirinya dgn berlagak seperti seorg tabib yg cuba merawat dirinya.

Namun yg demikian dia masih lagi risau jika suhu badannya masih lagi dikadar membimbangkan. Dia tidak mahu ketiadaannya sebagai navigator kapal, dan sebagai org yg bertanggungjawab ke atas layar ketiga, menyebabkan beban kerja yg patut dipikulnya itu membebankan kawan²nya yg lain.

Okeh, countermeasures must be taken. Lepas nih mandi. Turunkan suhu badan sebelum ambil suhu nnti. Then sebelum breakfast, baca almathurat. Its important to always keep a close relation with God no matter what.

Tiba-tiba matanya terpandang sesuatu di atas almari kecil ditepi katilnya.

"In some situation, desperate measure must also take into account" kata Simon sambil mengukir senyum yg sinis.


-------------------------


Simon terpandangkan Izwan yg bau dari motosikalnya. Dia terus bergegas ke hadapan Izwan. Wajahnya agak serius berbanding hari-hari sebelum ini.

"Hah, apa kamu buat kat sini?" tanya izwan sebaik sahaja simon berada di hadapannya.

Mata Simon kali ini agak menyorot seperti marahkan Izwan yg tidak mahu dia berada dihadapannya.

Tiba-tiba Simon mengukirkan senyuman girang.

"Prebet Simon sihat utk melaporkan diri Tuan!" sambil mengangkat tabik malas kepada Izwan. Dia tersengih-sengih meleret.

"Tak payah lapor-lapor. takde maknanya. Pegi naik whaler cepat sebelum kena kuarantin lagi" jawab izwan yg cuba menyembunyikan perasaan gembiranya. Dia ternyata senang hati, semua ahli watch gading dapat menyertai Ekspedisi whaler; termasuk yg perlu ke hospilta kelmarin!

Simon berlari-lari anak ke arah Whaler Maxis yg dipenuhi dengan barangan perkhemahan. Ternyata dia tidak mahu ketinggalan dalam menimba pengalaman berkapal layar bersama rakan²nya yg lain.

"Ko ok tak Simon? " tanya hanis sebaik sahaja nampak Simon terkial-kial untuk menaiki whaler.

"Aku ok jeerrr!" jawab Simon yg cuba menggedik suara.

"Berapa suhu ko pagi nih?" tanya hanis lagi.

"37.6"

Simon terus mengambil tempat sebagai navigator kapal. Dia tidak sangka dia diberi peluang oleh allah swt sekali lagi

alhamdulillah..alhamdulillah.. alhamdulillah...

Simon telah mengambil tindakan diluar tabiatnya. Dia mengambil 2 biji pil paracetamol selepas dia menghabiskan sarapan mihun gorengnya. Simon telah dididik utk tidak mengambil sebarang 'painkiller' jika dia demam sejak dia dari kecil lagi. Biasanya ibunya akan menyapu lidah buaya diatas kepalanya utk meredakan suhu. Jika dia mengalami sakit kepala, dia akan merehatkan diri dgn tidur. Itulah caranya utk melawan demam.

Namun hari ini, tiada lidah buaya disapu. tiada bantal utk dicapai jika sakit kepala. Cuma 2 biji paracetamol dan senyuman girang Simon. Tidak lupa juga 10ml ubat batuk.

"Give water together!" laung izwan dari depan.

"Give water together aye aye captain" sahut Simon bersama rakan-rakannya dengan penuh semangat. Tangan kanannya memegang fisherman hatnya tatkala angin bertiup. Lagaknya tidak ubah seperti seorag pelayar yg tidak sabar utk bermuka dgn cabaran hidupnya. Cuma dibawah topinya itu tersimpan baki paracetamol yg belum dimakan.

One for all and all for one

Setiap insan mempunyai kelemahan dan kelebihan tersendiri. Kelebihan dan kekurangan itu saling menyempurnakan jika insan-insan tersebut berkesefahaman bersatu tenaga mencapai satu objektif.

Kapal sudah bergerak. Dia pasti akan sampai ke destinasinya. Terpulang pada kita utk berada di dalam atau di luar kapal itu.

Angin berderu lagi. Simon menarik nafas dalam-dalam. Dia berasa sgt bersyukur berada di dalam kapal tersebut. Hanya tinggal tanggungjawabnya sahaja yg perlu dilaksanakan. Tidak semena-mena dia teringat akan lagu Bahtera Raudah hasil karya penyanyi terkemuka negara M nasir. Dengan nada yg perlahan, dia mendendangkan lagu tersebut.

Mesin pun dah bergerak
Tak boleh teragak-agak
Menoleh pun untuk merejam
Dia yang menarik kebelakang
Peta besar dah terlukis lama
Kita harus miliknya
Kerja rumah pun harus selesai dulu
Baru langkah tak patah

Lajulah bahtera raudah

Sedar ada yang menarik ke bawah
Sedari ada yang memasang jala
Sedari kekuatan dirimu
Sedari siapa dirimu
Mimpi ini milik kita
Izinkanlah bonda
Anakanda pergi berjuang

Lajulah bahtera raudah
Lajulah oh bahteraku

Ada tempat yang kita panggil sempurna
Pernah kita memiliki bersama
Saksikan!!
Lajulah bahtera raudah.


Tiba-tiba Simon bertanyakan sesuatu,


"Bawa kapal ini consider driving ke?" tanya Simon kerana baru teringat akan amaran pengambilan ubat batuk


Lajulah bahtera raudah..




-tamat-


Cerita panjang OBS adalah berlandaskan kisah benar namun terdapat beberapa pengubahsuaian bagi kesesuaian penyampaian. Harap maklum.

Lirik diambil dari Geocities.com

Friday, 21 August 2009

OBS - Saya, Navigator

"Simon Malik..!"


Simon terus bangun apabila namanya itu dipanggil. Kemudian dia berjalan agak laju ke arah pintu bilik kecemasan 1 utk mengambil rawatan.

Pintu bilik dikuak dan mata Simon melilau melihat di dalam. Hanya ada satu pesakit di dalam bilik rawatan. Syuhadah, teman sekumpulan Gading, juga bersamanya ke Hospital Manjung. Berjumlah 9 org peserta yg mengambil rawatan di hospital bersamanya. Kesemuanya dgn simptom sakit masing-masing.

Syuhadah beredar dgn wajah tenang manakala Simon dipersilakan oleh doktor utk duduk.

"Dah berapa lama demam?" soalan pertama yg dikemukan oleh doktor berbangsa cina itu.

"Saya datang sini bukan demam doktor" jawab Simon secara jujur.

"And then kamu datang sini kenapa?" tanya doktor itu dgn nadanya yg agak tinggi.

Apa yg MA bubuh kat kad laporan kesihatan masa aku nk masuk sini? Betullah aku datang ini bukan demam.

"Er... saya ada batuk-batuk dalam beberapa hari yg lepas. Plus saya ada sejarah lelah. So..."

Belum sempat Simon menghabiskan ayatnya itu, doktor tersebut terus memakai stetoskopnya lalu memeriksa dada Simon. Yg membuat Simon hairan tidak sampai 2 kali tarikan nafas doktor itu telah mengisytiharkan Simon tiada masalah lelah.

"Ada masalah lain?" tanya doktor itu lagi sambil menulis nama-nama ubat yg perlu Simon ambil di atas sekeping kertas yg berukuran seperti resit pembayaran sewa rumah.

"Er.. saya kadang-kala waktu pagi ada selsema sikit"

Doktor menambah satu lagi nama ubat diatas kertas itu dan kemudian memberikannya kepada Simon.

"Kalau ada masalah lagi, datang balik ye?"

"Terima kasih doktor"

Simon beredar keluar sambil membaca nama ubat-ubat yg diberikan padanya. Ketika dia kecil, kehidupannya selalu dikelilingi oleh ubat-ubatan membolehkan dia mengenali jenis ubat yg diberi.

panadol.. ubat batuk.. ubat selsema... same ol'.. same ol'...

------------
31 Julai 09


Terik matahari menyinar dikala waktu mencecah pukul 2 ptg. Iklim di Malaysia memang sinonim dgn perkataan panas terutama di kalangan pelajar-pelajar luar negara yg pulang bercuti. Malaysia yg beriklim panas dan lembab sepanjang tahun kadang-kala juga mempunyai musimnya yg tersendiri. Musim tengkujuh.. musim kemarau.. Tidak lupa juga musim ciptaan manusia iaitu musim jerebu..

Simon berbaju lengan panjang, bertopi fisherman hat, berselipar sedang terhuyung-hayang memikul layar ketiga daripada tiga buah layar kapal jenis whaler. Dia bersama-sama perserta Gading yg lain sedang menyediakan whaler yg diberi nama Maxis utk sesi cubaan belayar.

Secara amnya, Whaler atau pemburu paus berfungsi seperti namanya. Namun di mata Simon, ia tak ubah seperti kapal kuno yg digunakan suatu ketika dulu dimana kuasa wap masih belum lagi wujud.

Whaler yg digunakan oleh OBS ini adalah kecil dan hanya utk pelayaran jarak dekat. Sekadar utk memberikan pengalaman kepada para peserta perasaan ketika belayar dan semangat bekerja di dalam satu sistem. Ia mampu menampung hampir 18 org di atas kapal jika tiada muatan. Dengan 8 org pengayuh, kapal ini mampu bergerak dengan kelajuan kereta lembu yaakni sejam sebatu. Namun jika keadaan berangin, whaler ini boleh menggunakan 3 layarnya itu untk mengambil tenaga dari angin itu utk bergerak.

"Dah siap belum pasang rudder tuh?" tanya izwan dari arah bow kapal, yakni di hadapan.

"Dah siap tuan!" jawab Simon, Zul dan Raz dalam nada serentak.

"Give water together!" Izwan mula mengeluarkan arahan dalam bahasa laut yg janggal didengar.

"Give water together aye aye captain!" sahut kesemua peserta Gading.

Dengan serentak, kelapan-lapan pendayung yg seberat 3 hingga 4 kilo masuk ke dalam laut.

"Dip! Pull.... out! Dip! Pull... out! Dip! Pull... Out!

Simon, Raz dan Zul masih lagi berdiri di bahagian stern kapal, yakni bahagian belakang. Mereka bagaikan menunggu arahan seterusnya seperti membuka layar yg kini terikat kemas di tiangnya.

"Hah, kamu yg kamu tercegat kat situ. Cari ruang untuk duduk" Izwan memberi arahan lagi.

Dalam pada Simon mencari ruang yg sedia sempit itu utk melabuhkan punggung, namanya dipanggil.

"Simon, saya nk awak incharge sebagai navigator"

Sebagai pemandu kapal? yg bertanggungjawab menjaga semua nyawa di atas whaler nih? biar betul?!

Simon mengambil tempatnya di sebelah kanan tiang yg mempunyai layar ketiga. Di pangkalnya terdapat sebatang kayu sebesar lengan org dewasa berukuran sehasta. Itulah pengawal rudder. Bahasa kasarnya steering kapal.

"Utk ke kiri kamu tarik rudder ke kanan. ke kanan tolak ke kiri. Faham?" kata Izwan

Simon hny mengangguk. Dia sedaya-upaya tidak mahu memandang rakan-rakannya yg lain terutama 8 org yg duduk mengadapnya sambil mendayung dgn bertungkus lumus. Dia dapat rasakan aura rasa cemburu dikalangan mereka kerana Simon tidak bekerja kuat mendayung seperti mereka. Di pundak hatinya, dia lebih rela mendayung dari duduk dan hanya menolak dan menarik rudder.

"Inilah kerja berpasukan" tiba-tiba Kak Mar bersuara. Dia merupakan pembantu instructor Izwan bagi Watch Gading.

"Di dalam sebuah organisasi terdapat pelbagai role pekerjaan. Untuk membolehkan sebuah organisasi itu berfungsi dgn baik, setiap role pekerjaan perlu diisi dgn org mahir akan pekerjaan itu. Adalah amat penting bagi pekerja itu utk memegang tanggungjawabnya dgn baik" sambung Kak Mar dgn panjang.

Simon mengalih pandangan ke kiri. Dia memandang Kak Mar yg berada dibelakangnya dgn ekor matanya.

"Seperti whaler ini, ada yg mendayung, ada yg melihat peta, ada yg mengawal layar. Setiap tugas perlu dipikul dgn baik. Jika tidak, kita hanya memberatkan lagi org disekeliling kita. Namun dalam masa yg sama, kita perlu peka dgn org yg bekerja disekeliling kita. Adakah dia telah penat mendayung? Adakah dia sedang mabuk laut? Jika ketika itu kita sedang berehat atau belum dibebani dgn kerja, kita wajib perlu membantunya." terang Kak Mar dgn panjang lebar.

Simon memandang depan kembali. Dia melontarkan pandangannya jauh-jauh. Tangan kirinya perlahan menolak rudder ke kiri bagi membetulkan arah tuju whaler.

"Dalam sebuah organisasi, setiap org ada role masing-masing. Setiap seorg dari mereka complete each other demi mencapai impian dan objektif organisasi itu. Jika ada yg memberontak, tidak mahu melakukan tanggungjawab yg diberi atau pentingkan diri sendiri, maka lumpuhlah organisasi itu. Takkan berjaya sebuah pementasan drama jika org di belakang tabir juga ingin menjadi pelakon utama." balas Simon. Raz yg dari awal mendengar perbualan mereka hanya tersenyum mendengar.

"Hoist all sails!" laung Izwan

Simon dan Raz bingkas bangun. Tanggungjawab layar ketiga terletak dibahu mereka. Ketika mereka sibuk menurunkan layar itu, Raz berbisik tapi jelas.

"All for one and one for all"

------------------

Seperti biasa, setiap kali selepas makan malam, watch-watch akan ke bilik MA utk mengambil suhu badan.

Namun yg lebih diutamakan adalah peserta yg mempunyai masalah semalam. Simon adalah salah seorg dari mereka.

Aku ni dari petang tadi tak sedap badan. Berbotol-botol air aku minum. Sah badan aku nak demam ni.

Simon menghembuskan nafas ke telapak tangannya. Panas. Lebih panas dari biasa. Tapi hari ini dia seperti peserta-peserta lain. Masih lagi mampu utk melakukan aktiviti.

"Simon!"

Namanya dipanggil. Dia adalah org terakhir utk diperiksa.

MA berdiri di sebelah kanan Simon dan memasukkan alat pengukur suhu badan ke dalam telinga Simon

teet...

MA membaca ukuran yg tertera. Dia menggeleng.

"Berapa doktor?" Simon bertanyg dgn suaranya yg masih lagi girang.

MA hanya mendiamkan diri dan berjalan ke arah Izwan yg duduk berhampiran meja tulis di sebelah kiri Simon.

MA menunjukkan bacaan kepada Izwan dan Izwan mencatat sesuatu di atas sekeping kertas. Simon curi-curi membaca apa yg ditulis.

40.8°C

-bersambung-

Monday, 17 August 2009

OBS - Melanggar Pantang

30 Julai 09



"its impossible to let them continue in this kind of weather condition" kata seorg yg bernama Ka.

"So what are you proposing?" tanya pula seorg yg bersuara garau

"We have to stop the expedition. Signal the motherboat now"


-----------------------


Pasukan Selut bertungkus-lumus melawan arus ombak. Hanya tinggal separuh lagi perjalanan utk sampai semula ke Kem OBS. Masing-masing tidak mahu mengalah. Setiap ombak diharungi dgn rasa semangat.

Bila berhadapan dengan ombak, jgn kita lawan secara selari atau bersemuka. boleh capside (terbalik). Kamu lawan secara 45°

Itulah pesanan salah seorg instructor kepada Simon semalam. Dan dikala inilah, nasihat sebegitu menjadi sangat berharga.

"Raz, kita kayuh belah kiri je. Arus laut menarik kita ke tgh." Simon sedikit meneriak.

Ombak dari kiri mereka bertalu-talu menghentam kayak Simon dan Raz memandangkan kedudukan mereka adalah paling kiri sekali.

Palitan lumpur semalam serba sedikit tertanggal. Namun apa yg lebih merisaukan Simon adalah kadar air yg masuk ke dalam kayak.

hah! padan muka ko! sapa suro berbadan beso? melantak lagi!

Kadang-kala pemikiran sebegitu berjaya meresap dalam hati manusia. Menggegarkan iman manusia yg mudah berbolak balik. Mohon lah ampun pada Allah swt kerana setiap apa yg berlaku pasti ada hikmahnya.

astagfirullah...

"Simon, sikit lagi! Dont give up" laung Raz cuba menaikkan semangat Simon dan dirinya sendiri.

"Kita dah nak sampai dah!"

-----------

Perlahan-lahan Motherboat yg penuh dgn muatan barangan dan kayak peserta meninggalkan Pantai Shawal beseerta sekumpulan peserta yg tak berkesempatan utk naik.

Di dalam Motherboat, Simon merenung satu persatu muka peserta yg ada. Dari raut wajah mereka, jelas mereka sangat keletihan. Mereka duduk terpaku dan tenggelam dalam fikiran masing-masing

Simon melemparkan pandangannya ke hadapan sambil melihat keadaan laut yg bergelora.

Padanlah kita terpaksa abort expedisi kita. Angin tersgt kuat. Sah² la kita melawan angin kalau kita teruskan jugak. Ntah sampai pukul berapa pulak nnti kat kem..

Dgn tidak semena²nya dia teringatkan peristiwa semalam.


Selat Melaka, 29 Julai, hampir maghrib


"Kuat sikit Raz! Matahari dah start nak terbenam dah tuh!"

Raz dan Simon mengayuh kayak mereka dengan tergesa-gesa. Setiap kayuhan membezakan antara dapat solat ataupun tidak.

Di suatu sudut hati Simon, dia cemburukan peserta-peserta lain yg mendapat rukhsah solat jamak, yakni menghimpunkan dua solat fardhu dalam satu waktu. Mereka yg mendapat kemudahan jamak ini adalah musafir atau pengembara yg jarak perjalanan mereka lebih kurang 2 marhalah atau 94 kilometer.

Namun apa yg lebih membuatkan Simon terkilan adalah, dia tidak pula mengambil peluang utk jamak tamam, seperti mana yg dia selalu lakukan semasa di luar negara. Dia tidak menjangka yg mereka akan tiba sebegini lewat. Dia biasa melakukan jamak tamam kerana faktor tempoh solat yg lebih pendek dan masyarakat tidak memahami atau tidak menghormati org islam dalam melakukan kewajiban mereka.

Masih basah dalam ingatan Simon yg dia saban hari di luar negara, ketika musim sejuk, terpaksa tergesa-gesa pulang ke rumah utk menunaikan zohor yg kemudiannya dijamakkan dgn asar. Jelas dalam jadual kuliahnya, dia mempunyai kelas yg memakan keseluruhan waktu asar.

Setelah melakukan kewajipan sebagai seorg hamba, dia perlu bergegas semula ke Universiti. dari jadual hanya sejam sahaja diperuntukan utk waktu makan tghri. Ketika inilah Simon merebut peluang menyelinap keluar dari University utk pulang ke rumah. Inilah masalahnya berada di sebuah negara yg mengamalkan sekularisme dan atheisme. Pengamalan agama secara umum adalah dilarang dan boleh dikenakan tindakan jika tertangkap.

-------------------------

Simon , Rahman dan Zam sedang menunggu giliran utk mandi. Hanya sebuah telaga sahaja yg boleh digunakan pada malam ini. Bagi Simon yg dilahirkan di bandar, ini merupakan pengalamannya yg pertama utk mandi air telaga. Khabarnya, air telaga lebih dingin dari air paip terutamanya di waktu subuh.

Masing-masing hanya mendiamkan diri. Dalam kesuraman waktu malam, mereka ditemani bau baju yg lembap terkena air laut dan selut kering. Kadang-kala lampu suluh dinyalakan bagi melihat keadaan disekeliling.

"Ko bawak sabun tak Simon" tanya Rahman yg tiba-tiba bersuara.

"No worries. Aku bawak sebotol. Belum pakai lagi" kata Simon dgn nada yg agak girang. Dia sememangnya tidak gemar suasana yg agak tegang.

"Cantik! Tak selesa aku kalau aku tak dapat sabun harini." jawab Rahman. Ternyata dia amat tidak selesa dgn keadaannya sekarang.

Mmg benar. Simon memahami keadaannya itu terutama ketika dia melakukan solat asar. Walaupun dia yakin bahawa pakaiannya masih lagi suci dari najis, akan tetapi kekotoran pada pakaiannya agak mengganggu kekhusyukan solatnya itu. Tambahan pula dia lakukan di akhir waktu. Sudah la kurang khusyuk, tergesa-gesa pula. Itulah antara bahaya yg tersedia bagi mereka yg solat ketika akhir waktu dan mereka tergolong sebagai org yg lalai dalam solat mereka


astagfirullah...


"Alhamdulillah, kita sempat gak kumpul kayu api dan naikkan khemah. Kalau sampai lepas maghrib tadi, sure problem buat benda-benda tuh dalam gelap." sambung Simon

Rahman mengangguk-anggukkan kepala. "Plus merasa juga kita maggi perasa besi"

Tergelak-gelak mereka. Itulah kali pertama mereka makan maggi yg di masak di dalam nestin. Sungguh, pahit dan getir pengalaman yg dilalui bersama, dapat mengeratkan lagi tali persaudaraan.

Dalam pada ketawa mereka perlahan-lahan reda, kumpulan yg baru selesai mandi mengundurkan diri. Kini tiba giliran mereka.

"Allah!" sebut Simon bagaikan baru teringatkan sesuatu.

"Hah, naper? Ko tertinggal benda ke??" tny Zam yg mula bersuara.

"Er.. takde apa².."helah Simon. Memang benar dia baru teringat sesuatu yakni pantang-larangnya bagi mengelakkan penyakit lama berulang kembali.

Dia tak boleh mandi selepas pukul 10 malam!

------

Teluk Batik, 30 Julai, hampir 4 petang.

Simon tersentak dari lamunan panjangnya itu apabila barang-barang mula dipindahkan ke sebuah bot kecil utk dihantar ke darat.

"Hah Simon. Menung apa lagi tuh? Cepat tolong angkat barang ni." arah Izwan, instructor Gading.

Dia hanya patuh pada arahan Izwan. Lalu dia turun ke dalam bot kecil dan mula menyambut barang-barang dari Motherboat.

Apa yg aku buat kat sini? Apa motif aku dihantar kat sini? Kalau sekadar nk meluaskan lagi rangkaian kenalan dari mengeratkan lagi hubungan antara student, ini bukan caranya!

Solat tidak dijaga waktu! Sendiri mau ingat! Jemaah pula boleh dibilang dgn jari! Aku lebih terseksa di sini berbanding di France. Hati-hati manusia terikat hanya dengan izinnya. Yg paling penting adalah hubungan kita dgn Allah terlebih dahulu sebelum perkara lain. Aku terasa amat' kering' kat sini! Ya allah, kuatkanlah iman dan jiwa hambaMu ini

"Hah, bila kamu dah sampai darat, jgn lupa basuh kayak pulak?" arah Izwan lagi bagaikan dia mendengar keluhan Simon tadi.

Semasa bot kecil yg sarat dgn muatan mula menuju ke pantai , Simon mengelamun lagi.

Malam tadi dekat 3 pantang aku langgar. Mandi malam. Tidur dengan membiarkan diri bersejuk. Bercamping tanpa bawa sweater. dan lepas ni, aku akan langgar satu lagi. Membiarkan baju basah kering diatas badan.

----------------


Seperti biasa, setiap kali selepas makan malam, peserta akan ke Bilik MA (Medical Assistant) utk mengambil suhu badan. Watch Gading baru sahaja selesai mengambil suhu badan mereka. 2 org daripada mereka akan ke hospital kerana demam panas dan masalah pernafasan.

"Berapa suhu ko Simon?" tny Hanis. Suhu badannya tidak membimbangkan.. buat masa ini.

"37.2" jawab Simon secara mendatar.

Ada sesuatu yg mengganggu fikiran Simon. Suhu badannya yg normal itu dia rasakan tidak normal. Dia seolah-olah mengharapkan yg dia mendapat suhu badan yg tinggi dan kemudiannya dikuarantinkan.

Malas atau berputus asa bukan satu isu bagi Simon. Dia lebih kenal chemistry badannya berbanding org lain. Dia dapat rasakan yg dia akan jatuh sakit pada hari yg seterusnya. Memandangkan dia telahpun byk melanggar pantang, hatinya mula risau penyakit kroniknya yg dia berjaya lawan 5 tahun lalu kembali.

Dia perlu elakkan tragedi yg sama berulang.

Dia masuk semula ke dalam bilik rawatan.

"Doc, saya ni ada athmatic history, jadi saya..."

"Hah?!! Kenapa tak cakap? Kamu tunggu sini. Kita akan ke hospital" jawab MA tanpa menunggu Simon menghabiskan ayatnya itu.

Pehal plak nih? Aku takat nk minta inhaler je kalau ada. Tak pasal-pasal ke hospital pulak?

-bersambung-

Sunday, 16 August 2009

OBS - Kebangkitan Pasukan Selut

29 JULAI 09

pintu sick bay diketuk dan kemudian dibuka tanpa menunggu jawapan.


"Selamat pagi," senyum MA pada Simon.

"mari tgk berapa suhu awak pagi ni."


Simon duduk tegak dan menelengkan kepalanya sedikit, membiarkan MA memasukan alat pengukur suhu ke dalam lubang telinganya.


teet.... mesin pengukur suhu badan berbunyi


"hah berapa doc?"



MA hanya mendiamkan diri lalu menunjukkan jumlah suhu yg dicatat pada Simon


"36.8! alhamdulillah! yes! kiranya saya boleh join la nih?? yahhhuuu!!!"

-----


'amin...'


Kami semua menyapu muka kami tatkala seorg wakil menamatkan doa selamat perjalanan pergi dan balik. Simon juga tidak ketinggalan. Dia tahu walau berkemahiran mana seorg pengayak, dia masih tidak terlepas dgn kekuasaan allah yg maha kuasa itu. Andai ditakdirkan nyawanya di telan laut selat melaka pada hari ini, dia tidak mahu mati dalam keadaan tanpa iman.

Tugas sebagai Left Flanker dipikul Simon secara sukarela. Teman sepengayuhannya tidak membantah semasa dia menawarkan diri.

"Raz, lets do this!" kata Simon sambil menghulurkan tangan

Raz hanya tersenyum dan menyambut jabat tangan Simon

"Lets do this!"

----------------

Bayu petang di petang hari mula menghembus dgn kuatnya tatkala semua kayak² berada di atas air. Route yg dibincang utk ke Pantai Shawal tghri tadi terpaksa diubah. Kami tidak boleh menggunakan laluan laut.

Tinggal satu cara.. ikut laluan terusan binaan manusia.. laluan yg agak cetek kedalaman airnya

Namun Allah sebaik-baik perancang. Ketika kami hendak melalui laluan ini..

'Raz, ko perasan tak yg ada byk ikan kat permukaan air?' tanya Simon yg matanya ligat melihat ikan-ikan kecil bermain di permukaan air

"Aku perasaan. Tapi aku lagi pelik tgk leader kita kat depan tuh. Cam payah je nk kayuh" ujar Raz yg berada di depan Simon di dalam Kayak Duo.

Kedudukan mereka di paling kanan dalam 'Diamond Formation' menyukarkan mereka berdua mengetahui apa yg berlaku.

Mata Simon terpaku pada kayuh kepunyaan Leader, Abu Zar yg mempunyai kesan lumpur yg jelas walaupun dilihat dari jauh. Lantas Simon memasukkan lengannya ke dalam laut. Dia benar² tidak percaya apa yg dia rasa. Seluruh lengannya itu berada di dalam lumpur!

"Raz! Air surut! Kita semua tersekat ni!" jerit Simon.

Allahuakbar...

Akibatnya, kami semua tersekat di dalam selut laut. Bertungkus-lumus kami berusaha utk keluar dari perangkap selut. Natijahnya, hampir keseluruhan badan kami dipenuhi selut dan lumpur.

Simon dan Raz yg agak berjauhan dari kelompok utama, terkulat² berusaha utk menarik kayak ke tebing.. dgn badan mereka tenggelam dalam selut sehingga ke paras dada.

Di samping berusaha utk ke tepi pantai, mereka juga berhadapan dgn bahaya² tersembunyi iaitu batu-batu karang yg tersembunyi di dalam selut atau menyamar sebagai batu untuk kaki berpijak tapi sebenarnya, permukaannnya mampu melukakan kulit manusia.

Setelah berhempas pulas menarik kayak mereka, mereka akhirnya sampai ke tebing. Kayak mereka yg berwarna kuning cerah itu hampir 80% ditutupi selut. Tempat duduk juga tidak ketinggalan dari palitan selut.

Namun tugas mereka belum berakhir. Gabungan 3 watch ini perlu memikul kayak² mereka mendaki tebing sungai setinggi 10 meter utk sampai ke jalan raya, kemudian selepas melintas jalan raya, kayak² tersebut perlu dilabuhkan semula di kawasan berhampiran.

For sure org yg lalu lalang tadi mesti pelik dan berkata ’ni mesti training tentera nih! Dah tak nmpk cam org dah diorg! Habis satu badan kena selut!’

Yg membuat Simon agak pelik diorg siap merakam video atau ambil gambar. Ye la kan, bukan tiap² hari kita dapat melihat segerombolan manusia terkial-kial utk ke tebing sungai kerana kayak mereka tersekat dalam selut.

Satu persatu kayak diangkat ke atas tebing. Kayak duo yg seberat 30 kg itu biasanya memerlukan 4 org utk mengangkatnya.


Berat bukanlah satu isu disini.


Letih... Haus... Kecewa... Marah...segala perasaan yg membolehkan syaitan meracuni hati anak adam, semuanya berlegar-legar diantara para peserta ekspedisi ini.

Namun oleh sebab hati dan iman mereka masih yg kental, mereka tetap tidak mahu putus asa dan merengek sehinggakan kebanyakan mereka tidak merasai luka-luka dibawah tapak kaki mereka ketika berjalan.

Sebaik sahaja mereka selesai mengangkut semua kayak ke atas tebing, sayup² terdengar org melaungkan azan asar.


Allahuakbar... allahuakbar...


”Ko rasa kita akan sampai pukul berapa?” tanya Raz pada Simon

”Entahlah. Aku pun tak tau.” jawab Simon yg sedang mendepakan kedua tangannya sambil menikmati deru angin yg menghembus. Angin bagaikan mengetahui keletihan setiap org diantara kami. Ia menghembus bagaikan memujuk badan kami yg sakit-sakit serta lenguh.

Mereka berdua mendiamkan diri. Masing-masing memikirkan dugaan dan cabaran yg mereka baru sahaja lalui. Simon terpaku sebentar melihat kesan laluan mereka di dalam selut. Betapa jauhnya mereka bertungkus lumus untuk keluar dari situ. Jika salah sorg berputus asa, tinggallah mereka disitu kerana tiada siapa yg dapat menolong diri mereka kecuali diri mereka sendiri.



Hai-ya a’lal falah... hai-ya a’lal falah...

Mari menuju kejayaan.. mari menuju kejayaan..


”Tapi satu benda yg aku pasti Raz. Insyaallah, kita akan sampai ke Pantai Shawal pada hari ini” kata Simon yg tersenyum.

--------------------

Kumpulan yg terdiri daripada Watch Gading, Kinabalu dan Korbu, perlahan-lahan menuju ke destinasi mereka.

Setiap kayak mempunyai palitan selut. Apatah lagi pengayuhnya. Mereka ini telah menggelarkan diri mereka Pasukan Selut bagaikan belum patah semangat. Kayuhan demi kayuhan dilakukan oleh mereka. Masing-masing mempunyai mata yg tidak fokus, tetapi badan masih lagi giat melakukan kayuhan, bak dipukau ahli sihir tersohor jawa timur.

”Satu... dua...Satu.. dua...” Simon bersuara. Ini memudahkan Raz dan Simon utk melakukan kayuhan yg synchronize dan energy-efficient.

Kadang-kala Simon cuba berbual-bual dgn Raz. Tapi perbualan mereka agak sukar dibuat memandang Raz membelakanginya dan suaranya kerap-kali tenggelam dalam deru angin.

Maka, mereka lebih banyak mendiamkan diri.

Simon mengelamun dalam fikirannya bagi mengelakkan dirinya merasa lenguh pada otot-otot lengannya itu. Fikirannya melayang-layang dalam alam fantasi ciptaannya sendiri. Entah bagaimana babak pasukan tentera islam pimpinan Salahudin al-ayubi yg sedang mengayuh kapal dalam Trailer cerita bersiri Salahudin al-ayubi, muncul dalam benak fikirannya.

Tiba-tiba Simon bersuara.

”Raz, apa kata kita ganti kiraan kita tuh dengan zikir?”

”Bagus juga tu. Dapat gak pahala!”


Subhanallah... Alhamdulillah.. Allahuakbar...


Hanya dengan
mengingati allah, jiwa menjadi tenang. Hanya dengan merintih mohon kekuatan pada allah, Dia akan membantu HambaNya dalam pekerjaannya itu


Subhanallah... Alhamdulillah... Allahuakbar...


Simon dapat merasakan kayak mereka ada menambah sedikit kalajuan.Rupa-rupanya masing-masing berkongsi fikiran yg sama tatkala menyedari langit mula kuning dan matahari mula berada di ufuk barat.


Mereka belum Asar lagi!


-bersambung-

Friday, 7 August 2009

OBS - Budak yg Sakit

assalamualaikum wbt



suatu ketika dahulu (adalah dalam beberapa hari lepas), terjadinya satu peristiwa di mana segerombolan pelajar² tajaan petronas dikumpulkan dan dicampak di sebuah camp latihan di teluk batik lumut perak.

daripada 85 org peserta, terdapat 9 org pelajar dari negara France dan daripada 9 org itu, terdapat sorg yg mempunyai peculiar story yg lain dari yg lain..





ini kisahnya...




28 JULAI 09 -

Simon terperangkap dalam kesesakan waktu pagi ke arah KL. Konon dia ingin mengambil bas utk ke Pasar Seni utk mengelak pekerja yg menggunakan komuter utk ke KL, lain pula jadinya.. Firdaus ada call dia sebentar tadi mengatakan dia dah sampai KL sentral. Rupa²nya kena kumpul kat KLCC pukul 9 pagi, bukan 930!

tgk jam sikit..

810 pagi.. bebetul depan motorola.. alamat lmbt la aku nih..

----------

30 minit kemudian Simon dalam LRT-putra pula.. semua duk usha dia dgn pandangan lain macam.

*kut ye saya bawak TnT dalam back pack saya nk gi letupkan diri, beg balik kampung yg saya heret nih dah cukup tidak pratikal*..

mungkin sbb biasanya waktu ini, org ramai hendak pergi ke tempat kerja, bukan nk balik kampung agaknya.. tambahan pula, destinasi Simon adalah KLCC, simbol utama Malaysia.


tiba²...


*lampu terpadam*

sssCCccrRReeeeeccchHHhh..;!!!!!

*ramai² terhumban ke depan*



.....

....


*lampu on balik*



*LRT menyambung perjalanan*


Ok, what just happened??


Simon merenung sorg demi sorg penumpang yg berada dalam LRT. semua rata-rata tenang dgn apa yg berlaku. siap ada yg sambung tidurnya yg terganggu tadi!

terpinga sorg² Simon..


--------------

alhamdulillah, Simon sampai dgn selamat kat Kem Outward Bound kat Teluk Batik, near daerah Manjung. Sebenarnya bas sepatutnya bertolak pada pukul 9 pagi. namun atas sbb² kelewatan beberapa org pelajar, mereka bertolak pukul 10 pagi.

Simon ditakdirkan bertugas dgn sebuah 'Watch' bernama Gading yg terdiri dari 14 org pelajar yg lain dan 2 instructor. mungkin sbb dia terlalu teruja utk menjalani camping ini, suhu badannya naik sehingga 38°C. Memandangkan Malaysia sekrg sedang dilanda pendemic selsema babi, langkah mengkuarantin org yg sakit diambil semasa camp OBS nih.


Simon, selepas makan ni, kamu cop katil kamu kat dorm, kemudian turun balik kat Sick Bay dgn sepersalinan baju.


Doc, saya tak rasa demam pun! mungkin sbb kurang minum air hari ni rasanya. Saya tak mahu la datang sini for nothing je.


jgn risau. ini sekadar prosedur. bukan ke kamu baru balik dari Brunei? kalau suhu kamu normal esok pagi, kamu bebas.


maka, Simon adalah org pertama utk dikuarantinkan...


Medical Asistant (MA), mengkuarantinkan Simon pada malam tuh. terlepaslah dia dari sesi pengenalan diri malam tuh. Dia tidak merasa apa² kerugian kerana dia lebih selesa menjadi anonymous.



tapi...



dia agak keseorangan juga dalam sick bay yg mempunyai kapasiti 4 org pesakit..nasib baik dia membawa quran dan terjemahan. terisi juga masanya dgn bacaan dan hafalan. alhamdulillah.. dalam fikirannya, pasti ada hikmah disebalik kejadian ini.


Allah sedang menguji niat aku utk datang ke OBS nih. biarlah kawan² Gading aku mengenali aku menerusi hari² yg mendatang..





keesokkan harinya


jam menunjukkan pukul 740 pagi. Simon tidak sabar utk mengetahui keputusan yg menentukan nasibnya sepanjang OBS ini. mendengar gelak ketawa peserta² di padang ketika senaman pagi, membuatkannya tidak senang duduk!



mana doc ni??? kata pukul 730 nk datang ambil suhu aku??


-bersambung-

Monday, 27 July 2009

Bila Dia berkata 'Jadi!'

assalamualaikum wbt



entry in ditulis pada hari sabtu lepas, baru arini habis tulis..



'snifff.. sniff'


seperti biasa ssubuhku ditemani dgn tarikan hidung kerana berair time pepagi..


tapi lepas tuh



'koff! koff!'



sudah..

semua uitm diarahkan tutup kerana masalah wabak dimana, nama saintifiknya org kampung payah nk sebut; dimana nama manjanyer selsema babi, sedang melanda negara.

aku bukan nk komplain pasal camne flu nih boleh merebak, sbb itu kerja allah. langkah pencegahan camne pun, kalau dah ditakdirkan kena, mmg akan kena.


so di kala aku melambatkan mandi aku nih nk tgk ada temperature tak badan, aku mengambil kesempatan nk tulis la blog sat memandangkan byk btol kemungkinan yg akan berlaku jika aku sah kena..


jika aku kena, aku... :

  • tak dapat gi walimah kawan aku hari ini.
  • tak dapat jadi faci kat TIKL arini dan esok
  • tak dapat join france summer gathering sok dan lusa
  • tak dapat join Out-Bound-School hari selasa sampai isnin satu lagi

(pergh jadual ko! pack giler!)


nk pinjam quotation seseorg.. tak bergerak bererti tidur mati, berdengkur bererti tidur nyenyak; keduanya membuai kita di alam mimpi palsu


so camne ko agak² cam kene swine flu?


sbb aku baru balik brunei dan masih dalam incubation period (aper tuh??)

nota: incubation period. utk penyakit berjangkit. biasanya bila virus masuk dalam system badan, dier tak terus tunjukkan simptom penyakit. biasanya incubation period dalma semnggu la gituh..


so bila ye aku akan buat cerita bersiri pasal brunei?
tak larat aku nk tulis pepanjang, memandangkan jadual aku sedia pack. hehe.. so aku kasi 'sneak peak' je la ek?










ok last².. aku nk menyelesaikan hutang tag aku ngan cik hanum. sejak dari bulan mei kot dier tag aku. sori...


10 fakta tentang saya:
1. agak suka ketawa
2. pentingkan praktikal dan efficiency
3. boleh jadi org yg tebal telinganya dan boleh juga menjadi over sensitip. ntah aku sendiri tak leh kawal
4. chocolate chip n cream ais cream plz ^^
5. books, cook, eat, travel.. wat else?
6. nk tgk aku 'berangin'? kaco la tido aku ketika 2 jam pertama.. (bad element time kawen, huhu)
7. europe or timur tgh? hatiku tertarik dgn padang pasir.. hehe..
8. suka aktiviti outdoor+lasak
9. biasanya org akan salah faham dgn aku sbb tak cukup kenal algi. takper.. aku ok je ^^
10. saya suka observe persekitaran, org.. kejadian.. best sbb boleh kenal allah on the same time!


sekian, wallahualam..


alhamdulillah, aku takde apa². so aku dapat makan nasi minyak, jadi faci dan juga dapat join reunion! yeay! sekaranga ku berada di lumut, buat OBS, semggu ^^

Tuesday, 21 July 2009

jom balik kampung!!

salam wbt


sori bebyk sbb lama benar tak update wotpog. ada sibuk dalam hal² menyelamatkan dunia (cewah!)

utk mencari masa utk duduk di hadapan laptop tulis-tulis, pilih gambar dan sebagainya, cam tak jumpa. rasa cam nk split kan badan je.

sorg jaga umh, sorg keluar rumah, sorg buat blog dan sorg study. ngehehehe..

ok ok, tema entry kali ini adalah 'walk-walk-food-hunt' semasa aku pulang ke kampung dekat 2 minggu lps.

maka izinkan aku menggunakan microwave utk re-heat balik entry ini. hehe.. kalau dah nama instant to eat, mestilah cepat siap kan? maka, utk spoil kan keadaan, aku nk beritahu yg entry ini pendek!



mungkin aku dah pernah bagitau sebelum ni yg kampungku berada di Batu Gajah Melaka. near to sungai rambai. jgn confuse dgn Batu Gajah perak ye? kat sana rasanya takde sawah padi. hehe..




ada je gambar dari depan rumah, cuma aku malas nk korek² dalam hardisk. hehe.. cukup la dgn bahagian depan umh je la ye? nk tgk lebih lanjut mari la datang ke sini. buat masa ni baru sorg je yg datang. tak main la pakai keta, kene naik public transport, baru 'balik kampung'! ngehehehe...

aku bersyukur kepada allah kerana masih lagi mempunyai kampung yg betul² kategori kampung..

rumah kayu / separa simen..

ada reban ayam

ada kebun buah n sayur kat belakang

ada parit utk ngail ikan

dan ada sawah utk merileks kan minda.

special sket.. ada kambing sekali


secara personali aku mmg suka balik kmpng belah mak aku. pasal apa? itu aku serahkan pada anda utk jawapannya. hehe..

dari zaman aku kecik lagi, rutin utk balik kamung sebulan sekali kitrg buat. eventho just tidur sana satu malam, tapi itu sudah cukup buat nenek n atuk tersenyum gumbira memeriahkan rumah yg sedia sunyi selain ketika kenduri dan hari raya.

student yg balik dari oversea time julai mmg langkah kanan, sbb time ini la buah-buahan sedang giat utk memasakkan diri utk dimakan oleh makhluk bernama manusia

so masa aku balik itu hari, aku dan bonda jadi pemetik buah rambutan sementara.

amacam ada gaya pemetik rambutan tak? ^^

biasanya di kampung, akan terjadinya satu fenomena lambakan buah²an tempatan. tak termakan org kampung. org bandar pula, oleh sebab mereka membiarkan diri mereka terperangkap dalam dunia 'kerja-kerja cari duit' yg melampau, dan bila rasa buhsan nk mencari hiburan utk menyenangkan hati padahal sebaliknya, TERTIPU dgn harga rambutan.

dibandar, 3 kilo RM10, di kampung oleh sbb banyak sgt, sekilo 30 sen pun org tak nak! (aku tak exagerate, atuk sendiri yg bagitau)

bakul terakhir daripada berbakul²

nk difikirkan, rambutan bila dah brumur 5 tahun dia boleh berbuah dan anak pokok pulak yg dijual biasanya dah berumur 2 tahun, so ada lagi 3 tahun jer nk berbuah. kalau korg ada 3 tahun lagi belajar kat oversea, by the time korg habis study, dah dapat rambutan dah.

maka saya seru kawan² saya dan para pembaca, dari korg hanyut dalam arus kemodenan yg serba tipu itu, baik korg bercucuk tanam sikit². tak rugi tau berbakti pada tanah! ^^

dari duk enjoy benda yg bukan², baik tanah pokok. dua² nya memenatkan, tapi tanam pokok lebih bermanfaat. time² korg nk betulkan pinggang yg sakit² tuh, boleh la tgk² alam. kan? kan?



tahun lepas aku tak sempat melepaskan kempunan makan bihun sup di sungai rambai nih. hehe.. kedainya bebetul dekat ngan sempadan melaka-johor.

kedai mee bandung mizan nih, biasanya ramai org order, so cam lmbt sket. tapi sambil² tunggu, makan la roti john buatan org kampung sbagai pembuka selera. hehe..


mee bandung asli. kuah nya itu diiktiraf oleh semua ahli keluarga sy


mihun sup


sebelum aku pulang ke klang, aku singga di kebun atuk utk mencari durian. bersyukurnya aku dapat merasa durian kampung kat kampung batu gajah, sbb tak byk pokok durian di sini.

kenapa?

2 tahun lalu, durian melambak² di sini sampai durian bergolek² tepi jalan. kira tahap bersepah² la.

oleh sbb manusia ni tak reti bersyukur, always take things for granted, allah turunkan banjir besar yg melanda selatan tanah air. kampung batu gajah terlibat sama.

ketika banjir ini.. antara yg byk mati adalah... pokok durian..

aku tak reka citer.. fakta ye?

mengutip durian..

maka, apa tunggu lagi! pulang la ke rumah parents anda dan spend time dgn mereka. mereka merindui anda dan sy pasti anda juga merindui mereka!



lupa kan segala pergeseran, air dicincang takkan putus. ^^



info tambahan : even anda yg baru sahaja convert to islam, ia tidak memutuskan pertalian keluarga anda atau menjadikan anda melayu. islam itu mudah, cuma masyarakat yg memberatkannya dan tak ingin mengetahuinya dgn betul

sekian, wallahualam




mana citer abg adam gi brunei???

Thursday, 9 July 2009

Komuter (sila sebut cara org perancis.. hehe)

salam wbt


'yg tiket warna biru nih utk Simon,
yg merah nih abg pny'


mata aku masih lagi terpancar rasa kagum terhadap sebuah mesin ala² vending mesin, tapi bukan keluarkan air minuman tapi tiket ke Kuala Lumpur dgn hanya 2 kali tekan butang.



begitulah aku ketika aku memula mengenali komuter sewaktu aku umur dejah tiga lagi (rasanya la, tapi aku tau zaman darjah²).

actually aku bersama abg aku, ingin ke kotaraya bershopping baju raya.

aku, dgn penuh demand, setiap kali nk raya, nk pkai baju jenama Don, yg hny jual kat Golbe Silk Store di jalan TAR (ngengada punya adam)

oleh sbb bonda tak tau jalan ke KL dan nk tunggu apak pula, dah cam tak sempat, maka bonda pun meminta abg D utk teman aku shopping baju raya aku. hehe.. aku pun suka la, sbb dapat ber'adventure dgn abg aku, bukan senang!

utk ke jalan TAR, perlu turun di stesen Bank Negara. kalau nk gi Sogo pun turun sini. Hentian yg paling popular ketika itu adalah hentian Kuala Lumpur sbb KL central belum wujud lagi.

'me and my bro adventure' nih, a setahun sekali ini berulang sebyk 3 kali dalam hidup aku sebelum abg D fly ke UK. ada je adventure lain cam ke KLCC, pasar seni dan lelain.

kalau tak silap la 3 kali.. sekali tuh, balik abgD dokong aku masa tgh jalan nk gi rumah (sweet siot abg aku). ye la kan, time posa tuh wei!

-- sekali lagi, aku tertidur dalam train dgn membolot dua kerusi. time dulu², tak ramai pun org pakai komuter nih. kalau ramai pun takde la sampai sardin!

-- dan yg terakhir, kitrg berbuka posa kat KL. hehe.. balik umh time malam. hee..

yup, dgn public transport aku mengenali sedikit sebyk KL. selepas abg aku fly, aku mula adventure sendiri. ke PWTC.. ke Sunway.. ke Lowyat n BB.. ke melaka.. eh, terjauh plak!

mudah jln solo nih, kalau sesat tak rasa panik sgt. oh ye, aku bukannya menjadi KL tmpt 'wajib pergi utk jejalan'. biasanya ada hal² tertentu je baru gi, cam PC fair, cari brg kom,cari buku.. kalau takat makan angin gitu².. sori. kalau aku jalan solo la. kalau beramai² baru makan angin, hehe..



ok ok, back to komuter


kenapa pilih komuter?


hurm.. aku tak reti nk naik bas around KL. hahaha!!!
kelakar tapi benar. tapi from or to KL, aku ok jer. bukan apa, aku dah la tak familiar ngan suasana KL kan? kang kalau nk turun memana, kena la tau bila nk tekan loceng. kang tak pesal² aku sesat dalam bas ntah ke mana². parah tuh.. hehe. sehingga hari ini, aku masih lagi setia menaiki komuter

dgn harga tiket RM3 lebih dari klang, aku dapat ke mana² stesen kat KL samada Mid, central, Bank negara mahupun putra (perjalanan sehala). aku akan naik bas ke KL kalau aku ke KLCC. akan turun di Pasar Seni dn tambang RM2.50 sehala. actally naik bas lagi cepat sampai kat KL. dalam 40 min gituh. nk turun Mid pun boleh.

time dulu, komuter nih agak tidak popular di kalangan rakyat msia. ye la kan, 'apa barang naik public transport!' KL central tuh dulu takde org pun, sunyi semacam jer.

dalam train, walau peak hour pun, still boleh berdiri dgn selesa, bukanlah sardin all the way to subang jaya.

tapi skrg, dgn 'oh,mahal gak harga minyak, tol lagi, parking lagi, jammed lagi', perkhidmatan komuter mula popular dikalangan masyarakat.

aku pilih sbb best. leh tgk² org.. tgk luar... pernah dulu aku naik, aku nmpk ada byk sarang burung tempua kat kawasan between batu tiga-subang jaya. skrg? dah jadi hutan batu dah.



bukan nk kata apa la kan, tapi dgn naik transport awam nih, merasa la gak what really going on dalam masyarakat kita. atau pemikiran rakyat msia sendiri. yup, kalau semua org dah reti naik!

ok mari mula 'menembak'

  • bila time train nk sampai, mula la ada org terjengah² walaupun ntah berjuta kali speaker kat stesen itu setia berkata 'berdiri di belakang garisan kuning'
  • skrg dah dicat, di mana perlu beratur memandangkan komuter ada dalam 3-4 jenis. time beratur tuh dah elok dah. bila komuter sampai, berpusu² kat pintu sampai org nk keluar pun tak boleh.
  • budaya rebut dan 'sardin' dalam transport aku rasa sejak zaman bus mini pink kat KL lagi. fizikal sudah dinaik taraf, mentally masih 3rd class lagi
  • pasal budaya sardin lagi, cam dalam bas pun, yg dia amik port nk diri adalah depan pintu. kat dalam ada ruang lagi, diorg malas nk masuk. lupa plak, kalau berdiri jauh dari pintu nnti payah nk keluar.
ok peluru dah abis..



org kata, tegur tanpa jalan penyelesaian tak guna kan?

here's some of my idea's

dari pemerhatian aku, stesen yg sesak/ramai time peak hours adalah

  1. KL central (to pelabuhan Klang, Seremban n rawang)
  2. Mid Valley (both sides)
  3. Bank Negara (to pelabuhan Klang n Rawang)
Biasa la kan, kalau ramai, gerenti cakap tambah perkhidmatan or tambah gerabak. but the thing is, time peak hours around 5 sampai 8 jer. so bunyi cam rugi je kan?

so kalau tak tambah gerabak.. tak nk tambah frequency...

pada pendapat aku, tambah 2 line lagi. ^^



line yg pertama, aku ambil contoh kat sini, a line Serdang-Subang Jaya yg TIDAK MELALUI KL central. tak kisah la la dari mana ke mana tapi asalkan tak lalu KL central.

nih utk penumpang from Klang, Shah Alam, Subang Jaya nk gi Mid Valley atau penumpang dari line rawang-seremban nk gi Subang Jaya/ Shah alam.


jadikan memana stesen yg ada landasan lebih dari 2 sebagai terminal. operasi sepanjang ari. kirenyer kurangkan sikit tumpuan org di KL central utk tukar line dgn adanya line nih.

sbb pengunjung mid valley yg nk balik ke shah alam/ klang, tak perlu tukar di KL Central dan bertembung dgn org balik kerja time peak hours. apa la keramat sgt kl central tuh kene tukar kat situ gak..


line yg kedua, line direct dari Kepong Central-Bangi (for example). time operasi time peak hours.
ni khas utk pengguna line seremban-rawang, sbb towards rawang/seremban dekat 3 stesen gerenti ramai org.

so adanya line nih boleh bantu tampung jumla penumpang naik komuter time peak hours.
namun ini hny cadangan aku jer la yg aku utarakan via blog aku nih.

maka utk menunggu perubahan yg lebih baik, kene la berbuat sesuatu juga la kan?


i mean like, what for luaskan rangkaian pengangkutan tapi masalah pengguna time peak hours still ada. its like keep on pouring into a small glass. patut besarkan bekasnya betul tak?


ok ok sementara nk tunggu prob nih selesai, aku nk kongsi satu tips utk pengguna komuter


jika anda dari serdang dan nk balik Klang time peak hour. anda inginkan tempat duduk dan tidak rushing, anda boleh.. :


lakukan tukaran train di bank negara. chances dapat tmpt duduk kurang tapi, chances utk naik tinggi dan biasanya tak tunggu lama la

kalau nk gak tmpt duduk, lakukan tukaran di hentian putra. tapi dalam 20 min kot terbazir tunggu train.

jika anda dari Mid Valley dan nk turun di segambut; dan tak kisah terbazir sket masa. naik ke arah seremban dan turun di seputeh. kemudian naik dari situ ke arah segambut, biasanya tak ramai..

paling tidak.. anda tunggu je sampai pkul 8 malam tak kira di mana anda berada! lepas time nih mmg kurang org nk naik. boleh buat overtime kan? hehe..


utk pengetahuan, train ke arah sentul, selepas Kl central agak kosong, dan train ke arah pelabuhan klang dari sentul (yakni di perhentian putra) mmg kosong!

sepayah² berdiri dekat sejam, berhimpit² dalam train, tahniah pada ktm meng-up grade setiap stesen dgn kasi berbumbung lebar dan aku suka komuter jenis baru diorg. lebih byk ruang. ^^



well, for what it seems, aku mmg suka travel guna public transport terutama KL. hehe.. sbb tuh satu jalan KL pun aku tak tau. (maka jgn hire adam jd drebar KL). maka jadi la aku manusia yg kurang gemar utk drive di dalam bandar.. hehe..

to get around KL itself, ada jer Monorail. so takde prob la sgt. cuma kena suka menapak la ek ?

rangkaian bus, putra (kelana jaya line), dan starLRT (ampang line) yg kini dipanggil RapidKL, sungguh meluas. aku sendiri kagum tengok. insyaAllah aku akan mengembara guna rapidKL setelah aku kaji via internet. hehehe..

yup, alhamdulillah, dgn aku naik public transport nih, ia mendedahkan aku ttg byk perkara terutama psikology manusia jika anda sorg pemerhati. maka anda lebih senang faham mereka. dgn menapak anda dapat perhatikan sekeliling dgn teliti ^^

mana yg anda mahu,?keadaan selesa dalam air-cond ada radio walau dalam jammed atau seorg pejalan kaki yg baru sahaja memotong kereta yg terperangkap dalam jammed itu, yg menyedari ada longkang tersumbat sambil mengerahkan jantungnya bekerja? (tgh berkias nih, hehe..)

sekian..