Sunday, 30 November 2008

useful tips...

salam..

pada hari ini, aku menghantar post dr sebuah komputer yg baru 'dibunuh' kemudian 'dihidupkan' semula (bahasa mudah, baru diformat.. hehehe..) yup, inilah kali pertama aku mengformat komputer aku ini setelah 2 tahun aku beli. aku beli komputer ini akhir bulan november 2006. kire mmg genap 2 tahun. mengapa aku tggu sampai 2 tahun baru format? hehe.. kalau kom ini tak buat masalah besar mcm hari jumaat mlm, aku rasa aku takkan format agaknya.. hehehe.. jadi aku berkongsi sikit tips², do's n dont's sebelum dan selepas. hehe.. buat pengajaran n teladan.. XD

TIPS 1
setelah anda baru membeli 'girlfriend' atau 'boyfriend' terbaru anda di Low Yat atau mana² kedai pc di Malaysia atau di France, jgn malas utk membuat 'Recovery Disc'. mungkin anda rasa anda boleh survive atau benda ini remeh-temeh. tidak wahai para pembaca.. CD inilah yg memudahkan kerja² format anda. satu lagi, jgn lupa labelkan yg mana CD 1 ke CD 2 ke. dan CD² ini disimpan ditempat yg anda boleh cari dan anda ingt. bukannya dicelah² casing CD lagu tau diantara tindihan² DvD kosong..Photobucket

TIPS 2
setelah itu, anda tentu akan mensaratkan kom anda dgn mcm² software. al maklum lah, baru dapat kom sendiri.. hehe.. tak kisah la apa yg anda dload, tp jika merupakan software yg penting seperti spyware, daemon tools dan sebagainya, anda digalakkan simpan execute file of setup file di dalam satu folder. ini memudahkan kerja mendapatkan balik ciri² yg sama setelah anda format kom anda. sebab kekdg, masa baru format, time itu juga la, internet down atau masalah router rumah anda. so drpd sakit hati tak dpt dload benda tersebut atau terlupa mana anda cari software tersebut, baik anda simpan benda² itu. (it really made my life easy as i couldnt connect to the internet right after formating..)

TIPS 3
anda juga nk install hardware² seperti webcam, wireless keyboard dan sebagainya.. nk nmpk power la kan..? hehe.. boleh itu boleh, tapi simpan la installer disc itu..simpanlah ditempat² yg anda senang nk cari seperti 'recovery disc'.. jangan jadi macam aku, aku hilang installer disc aku utk wireless USB.. menggelupur kejap. nasib baik Iz tolong dloadkan di internet guna laptop dia. tp aku terfikir.. jika aku berkongsi internet, aku baru lepas format n kehilangan disc tersbut manakala housemate aku tiada dirumah.. boleh nangis tak berlagu rasanya..

TIPS 4
tidak kisah la anda pengguna Desktop or laptop, anda pasti mempunya external betul tak? laburkan la sedikit utk membeli external yg besar saiz capasity nya. kan 500 G dah ada? hehe.. selain anda memenukan setiap byte dlm external anda dgn video, gambar, dan sebagainya, masukkan la juga file² di dalam 'My documents' anda. jadi, anda tak ada lah rasa satu kehilangan yg besar utk format kom anda.segalanya sudah diselamatkan terlebih dahulu. jadi after format, copy paste saja la XD

TIPS 5
bagaimana hendak tahu kom anda perlu diformat? erm.. seperti kes aku, sejak aku balik dr Malaysia, ada je windows prompt kata ada problem sini sana... kom selalu hang kalau byk sgt atau 'laju' sgt pemakaian.. susah nk shut down sbb ada certain program not responding.. tapi korg faham lah aku, selagi belom critikal, aku buat dek je.. hehehe
sampai la pada hari jumaat, setelah aku install something and restart, dia tak mahu load masuk windows. so tamat la riwayat kesan degil..

TIPS 6

semasa anda anda selesai format kom anda, kom anda akan auto download updates dan sebagainya.. (kalau kat msia susah sikit kot, sbb pkai pirated windows.. ngehehhePhotobucket)
sama juga dgn software² yg anda baru anda install balik menggunakan installer yg anda simpan. biasanya dia akan di'update ke version baru. jadi, anda akan menghabiskan masa yg agak lama di depan pc anda. mengapa? tggu benda tuh siap... jadi, aku nasihatkan, buat la benda lain time ini. masak ke.. kemas bilik ke.. lap meja ke.. baca quran ke..

selain daripada tips² yg aku bagi ini, aku juga ada terfikir sesuatu yg mungkin para pembaca pernah terfikir. aku malas nk format kom aku disebabkan perasaan 'sayang' akan kehilangan benda² yg masukkan ke dalam kom kita.padahal aku tahu kalau aku format, its for greater good. setelah aku format kom ini aku terfikir lagi.. apakah aku mahukan the exact same software to he last end or i want to change to a better one. these thoughts knocks another thoughts. jika aku analogy'kan kejadian ini dgn hidup kita, ada persamaannya. r we willing to change to be better? or just wait till the moment it becomes worst? hidup kita sentiasa turun naik. cuma kita tak tahu, bila saatnya saraf dijantung kita berhenti menghantar isyarat kpd otot jantung utk berdenyut. setiap hari kita diberi peluang utk 'format' (taubat) balik diri kita. apakah kita boleh sanggup tggu sampai disaat² terkahir? jgn sampai nyawa kita di halkum baru nk format.. itu pon belum tentu Allah terima.. mcm kes firaun dalam surah yunus

Dan Kami bawakan Bani Israil ke seberang Laut Merah, lalu dikejar oleh Firaun dan tenteranya, dengan tujuan melakukan kezaliman dan pencerobohan, sehingga apabila Firaun hampir tenggelam berkatalah dia (pada saat yang genting itu): Aku percaya, bahawa tiada Tuhan melainkan yang dipercayai oleh Bani Israil dan aku adalah dari orang-orang yang berserah diri (menurut perintah). (90)

(Allah berfirman): Adakah sekarang (baru engkau beriman), padahal sesungguhnya engkau dari dahulu telah kufur derhaka dan engkau telahpun menjadi dari orang-orang yang melakukan kerosakan?. (91)


wasalam..

No comments: