Thursday, 6 November 2008

dihantui oleh...

salam.

pernah kah anda merasakan bende yg telah lamer anda buang tetiba dier dtg tanpa sebarang petanda mahupon menekon loceng pintu? tambah² plak bende yg anda buang tuh adalah sesuatu bende hidup atau lebey tepat sbahagian dari diri anda sejak anda blom akhil baligh lagi?

disini aku nk kongsi pengalaman ngan korg aper yg aku hadapi smlm selepas aku solat maghrib dirumah. tetiba aku disapa oleh sesuatu yg aku telah 'hilang'kan dekat setahun lalu. dier dtg dah la tak kasi salam, main sergah jer. aahh.. suda.. bende nih aku dah buang dekat setahun dah. apsal plak dtg balik nih. mula lah.. aku dihantui oleh image² yg direka sendri oleh minda.. image pelik² semua kluar. aku dah muler risau dah.. takkan aku nk lalui bende yg aku hadapi dlu seblom spm dlu? berat.. berat..

stengah jam selepas aku maghrib, aku pon isyak.. aku ingtkan aku leh kuat melawan, dier lagi kuat menerjah lagi rupernyer. aduh.. berat pny crita nih.. then aku pon mengalah.. maka mlm semlm aku lalui satu mlm yg aku telah lamer tidak lalui.. mmg dah dekat sethun dah. tp apsal smlm? why? why? ini takde kaitan dgn obama menjadi presiden mahupon aku tak berjaya masak ayam bakar tempoh hari.. aku lalui satu mlm yg penuh dgn rasa marah tak tentu pasal, urat² kat leher tegang semacam, raser nk langgar bas pon ada.

namun pagi td aku boleh bangun solat n baca quran setelah mimpi bende² yg pelik².. ku msti kembali padaNya utk aku melawan bende yg aku buang itu.. aku tak mao ia dah menyelaputi diri dan hati aku nih.. payah jadinyer nnti.. namun hari ni tapak tng aku sentiasa sejuk, kalu aku tampar org sure dier raser sejuk dlu sblom panas pabila darahnyer naik ke muka...


jeng..jeng..


aku bukan ler nk cerita hantu wahai para pembaca, tp bende yg aku nk sentuh dlm pada aku kat komputer lab kat Uni adalah perangai, pemikiran dan pendirian aku. maser dlu pendirian n pemikiran aku sgt berlainan dgn sekrg.. senang kater, jahil la dlu. nk adrenalin , darah mau laju jer dlm bdn dgn bantuan music. skrg alhamdulillah.. aku telah diberi petunjuk utk tidak lagi jalan di atas landasan pemikiran yg jahiliyah.. hehehe.. harap aku tak menaikkan bulu roma korang. hehe. jgn risau.. mgkn hormon aku tak btol sket kot. bak kater org putih mood swing. aku still waras lagi wahai para pembaca. aku konon nk tulis dalam english post nih, tp ada plak kawan aku kat sbleh nih. spoil tol la.. hehe. aku berdoa sgt yg hati aku nih tidak terpaling setelah diberi petunjuk.. amin...

wasalam

5 comments:

Pokok.malas.nak.log.in said...

gambatte. i know its not easy.

Anonymous said...

3;139

So lose not heart, nor fall into despair:
for you must gain mastery if you are true in Faith.

masruddin said...

eventhough i'm not really clear what exactly the "jahiliyyah" that you constate, but i admit same goes to me. yup bile kiter sudah ditarbiyah, pastinya syaitan dan nafsu akan cuba bagi kita balik those things jahiliyyah yg kite dh buang, atau en train nk buang. insyaAllah sama2 kita cuba cantas/buang/bom pokok2/ilah lain yg menghalang benih keimanan kita untuk terus subur. insyaAllah. ^^,

az-dzariyat ; 56

nu-hja said...

baca byk kali pn xphm, haha, mnyedihkn tol. but basically ur not in a good mood.. huhu, bye, nk lari XD

Simon Malik said...

kepada para pembaca yg tak phm.. harap maaf..n thx bcoz u read it anyway.. XD