Tuesday, 4 November 2008

bile ayam dibakar dan bomba dtg..

salam

arini aku dtg result test mineralogy yg aku hadapi sblom cuti. berdasarkan pada markah.. hmm.. senang crita markah yg dpt tuh memuaskan tapi tak cukup lagi bagi aku yg nk lulus nih. hehehe...
prob nyer.. aku tak phm soalan aper dier nk.. penguasaan vocab yg masih ala² break disk yg dah haus.. cara jawab masih masih kabur mcm ayam rabun mlm. waloaper pon, masih lagi ada ruang utk aku improve. mgkn nih satu petanda yg aku patutbuat lebih baek nota supaya mata aku berselera nk baca. ehehe.. nota mineralogy nih masing ² buat sendri. sbb dier berdasarkan pemerhatian batu² dan slide² yg disediakan stiap kali klas...
cukup la bebelan aku pasal arini.. tajuk pon pasal semalam, pasal arini gak jd mukadimah

semlm merupakan ari pertama aku menggunakan oven secara besar²an. biasernyer aku pkai utk panaskan pizza yg frozen atau makanan² siap yg frozen. n semlm aku dgn rasminyer mmbakar ayam dlm oven. setelah digaul dgn ramuan rempah ratus n seasoning secara ikut rasa, ayam diperam dlm peti ais selama stengah jam. sambil² aku brbuka posa, aku potong² la sayur² utk lauk. oleh sbb aku brada dlm kategori, 'do it yourself', aku pon main agak² je suhu n timer. hehe.. hasilnyer? ada certain² rempah berjaya mengeluarkan raser hangus. =p ayamnyer takde la kering mana, mgkn sbb aku pkai suhu yg agak tggi kot. lain kali aku nk bakar dlm aluminium foil plak. hehehe... warnanyer takde la sedap mata memandang. mgkn sbb kadar seasoning yg mgkn perlebihan kot, hehehe.. iz kater, aku pernah buat ayam grg yg lagi sedap dr ayam yg aku bakar. takper², nih first time, kalu first time trus jadi takde la proses pembelajaran disitu. kan? kan?

nama ayam tersebut.. iz dgn bgga nyer meletakan nama african roastered chicken. sbb warna dier cam ala² arang camtuh. takde la sehangus mana, dagingnyer still lembut, n rasa rempah tuh still ada. cuma ada certain rempah jer yg mengeluarkan rasa hangus itu.. hihi..

jadi mengapa sampai bomba dtg rumah??? ahahaha!! selesai jer kitrg makan, loceng rumah pon berbunyi dan berdirinyer seorg ahli bomba di depan pintu. aku ingt kn aper la, takkan la bau tebakar sampai luar rumah, dlm rumah lepak je... ruper²nyer, dier nk mintak derma.. hehehe.. dpt la aku kalendar 2009 n agenda 2009. hehehe.. so secara kesimpulannyer, tiada nyawa yg melayang dan tiada brg yg musnah semasa proses membakar ayam. hehehe..

wasalam

4 comments:

nu-hja said...

mati2 ingt ayam tu terbakar smpai bomba dtg -_-

african roasted chcken, huhuhu.
dengar mcm sedap gak XD

sukala blog ni psl ingtkn pndai masak tp bgusla awk honest kn... :P

AISHAH roslan said...

salam. hehe. bomba dtg berlumba2 .. la la la.

fz said...

Adam, uishh mesti sedap bau roasted chicken tu sampai ke sini bau huhuhu...
wehh nanti bagila resepi...bleh try kat umah plakss...

Simon Malik said...

kan dah kater dah saya masak biaser² je, takde pakar maner pon.. =)

hmm.. tak per kot kak fz, saya main belasah jer rempah tuh, ntah aper² dibubuh.. kang tak pasal² sara tak nk mkn masakan kak fz lagi.. hehehe..

(haha, berlumba nk singgah kat fontaine ecu kot aishah, =p )