Friday, 31 October 2008

October Story

Salam wbt..

sedar tak sedar dah nk masuk bulan november kiter nih n dah nk sebulan syawal. sempat posa 6 tak?

utk cerita aku bulan nih, mgkn tak byk kot. sbb pada awal bulan, sbg mana yg kiter tahu, kiter menyambut syawal. jatuhnya raya tahun nih adalah pada hari rabu. so bg mereka yg duk luar negara nih kekdg dpt syambut on the same day ada yg tak. cam ktrg, pepagi ada kelas. ari sabtunyer baru kitrg buat jamuan hari raya. (utk lebey lanjut sila bc Raya 08)
kalu nk diikutkan, aku mggu depannyer kne hantar report sortie. so dgn baki hari yg tggl beberapa kerat tuh, aku menyelesaikan aper yg kurg.. alhamdulillah. ari selase semuanyer selesai n blog Raya 08 pon naik pd 8 oct tuh jugak..

kwsn yg dikaji, setiap warna mewakili jenis batu

nk jer aku sentuh pasal report nih. tp hipotesis group kitrg btol ke tak, wallahualam. aper pon kan, yg kitrg bengkak sgt, kitrg ada gak rujuk map yg sedia ada yg telah pon dikaji. apsal kitrg jumpa batu lain plak nih??? prof approve jenis batu yg dijumpai tp map kater salah. nasib baik prof kater map yg dirujuk tuh outdated. fuh... bukan senang jadi pemburu batu nih. lagi² markah repot nih 2/3 drpd markah subjet carthographie.. tawakal je.. aku dah buat sebaik mgkn. baik buruk result, kne la aku redha kan? bukannyer buat harakiri atau telan pil berbiji² =)

kitrg kat fontaine ecu nih ada trima kad raya yg beso. siap CD lagu raya kat depan. hehehe.. terkejut gak aku biler tgk kad nih. oleh sbb farid ader jer dpt kad raya, aku sekeping jer tu pon dr bonda, kad yg beco nih ditampal dlm bilik aku, yahahaha!! seronot tak terhgga aku, ada jugak yg rajin anta kad raya kat ktrg. XD


mggu depannyer (mggu ketiga) ada satu mlm tuh, tetiba semua mood mengutip hutang. hahaha!! gelak aku. bukan takat org rumah nih jer, org yg bukan rumah nih pon. =p
ya btol.. hutang perlu dikutip, sbb itu urusan manusia dgn manusia. kang tak pasal² dituntut diakhirat sia sia jer. n perlu diingt disni, org yg berhutang perlulah menjauhi pegangan gali-galian bagi menutup lubang-lubangan. kalu tak lari objektif sebenar berhutang itu..

then aku mula berjinak² bermain badminton. ngehehe... klakar tak?
time aktiviti badminton kat Uni antara 12-2 ari senin, 430-6-830-1100 ari rabu n 12-2 ari kamis. aku kekdg gi ari senin or ari rabu ptg punya sesi. ada skali aku main tuh semngat giler sampai sakit² betis aku. terhenjut² aku jln..

kebykkn kelas dah abis or akan habis lps cuti. so after sem break nih, byk la exam exam yg bakal dihadapi. tak per tak per, ini hidup sbg sorg plajar, nk tak nk, ujian itu perlu utk ketahui tahap pemahaman kiter. oleh sbb byk kelas takde, smpt gak la kitrg buat bende² rasmi cam tuka alamat utk biling eletrik rumah.. aku renew card 'avantage jeunes' etc.. cuma tggl nk renew reduction card tuk train ngan bas jer skrg..

luper nk bgtau. aku ada beli jam tgn baru n external 1/2 G. dah simpan dah niat nk beli, cuma blom terbeli² lagi.ntah mcm maner tergerak hari nk beli aku beli jer via internet. utk kemudahan actually. aku pny external lamer aku dah senak. kecik jer capasity dier actually. nih yg baru nih boleh la letak lebih byk gamba² yg high resolution etc. jam plak aku beli sbb nk mudah kuar sortie terrain. kalu jam yg aku slalu pkai tuh takut tak thn lasak. ngan masuk lintas sungai nyer, panjat sni saner..

nilah yg dinamakan sudah dpt gading bertuah, tanduk tak berguna lagi


ruang dah ada, tak ptut kalu tak diisi dgn btol

time cuti, tak sah kalu takde mkn reramai. hehehe.. mengeratkan silaturrahim. kalu duk melekat bijik mata depan pc tak kuar bilik, leh depress. salah tak org tego. itu dinamakan tenggalam dlm dunia sendri.. kalu dah pon dinamakan makan reramai, msti la kne jumpa org ye tak? penting sebenarnya jumpa org slalu nih. manfaatnyer takleh dibanding dgn fulus² yg boleh dipalsukan itu, hee.. XD


Tak sah kalu takde makan².. XD

Zul n Ridhuan ngan sedulang bubur lambuk mereka



time² cuti jugak la kiter nk luperkan kejap hiruk pikuk study yg kdg kala membuatkan kiter luper siapakan diri kiter n tujuan sbenar hidup kiter.. aku menyedari sesuatu.. ilmu bertimbun pon kalu tanpa amal tak guna gak.. yg paling sedey kalu hidup kiter nih bersandarkan budaya semata². reti baca quran tak phm maksud.. kire dah khatam skali, dah berkenduri pulut kuning ayam golek dah boleh rilek² dah.. mgkn kiter tak raser hidup sebenar sbg sorg islam itu sbb dpt nama islam tuh biler kluar dr perut mak. setelah kiter memahami islam, perlunya ada rs tggjwb utk me'maintain'kan akidah kiter ngan Allah disamping tidak meninggalkan fitrah sbg manusia. jd bgmanakah hendak menjadi org seperti itu? berpegang kiter ngan manual hidup kiter iaitu alquran...bukan la kiter duk gantung² kat dinding buat perhiasan atau setakat nk memenuhkan rak² buku yg kosong. manual tuuuh..! kiter sendri tau, bnde yg rosak, kiter perlu rujuk manual dlu itu repair. logik, akal boleh trima dgn mudah.
dan melihat dgn cabaran globalisasi skrg nih ngan perang saraf dr kiri kanan depan dan blakang, dlm usaha mereka utk melupakan kiter utk menjiwai manual hidup.
kiter juger perlu phm aper permasalahan masyarakat zaman skrg nih. sebijik cam strategy main perang.kne tau layout base lawan, tahu kedudukan musuh, weapon yg diorg pkai n trutama skali identity n sifat lawan tersebut dr segi reaksi n pemikiran. so biler dah identify, baru lah boleh make the move. =)
kalu duk buta tuli, build tentera bebyk n serang takde formation, mudah jer nk patahkan ye tak?

biler persoalan suda ditemui, perlu difikirkan cara terbaik penyelesaian. dalam pd menyelesaikan masalah org, kiter juger perlu menyelesaikan masalah sendri. supaya tidak menjadi satu point kukuh dier tak nk dgr ckp kiter.
so kalu ada prob pd diri kiter cuba kiter perbetulkan. kalu komputer crash kiter restart,maka kiter juger kne start balik dr awal iaitu dr syahadah. ikrar hati dan jiwa kita. apakah kiter sebut syahadah tuh cam kiter bc ikrar tiap² pagi senin kat perhimpunan skolah? tu la dlm bm tuh, main sebut jer aper yg head prefect baca.phm ntah tidak.. maka pentingnyer kiter perlu menjiwai 2 potong ikrar itu. bukan takat nk lepas PAFA kat skola.

Seterusnya,sebagai mana yg kiter tahu, syaitan telah bersumpah nk mmbawa seberapa byk geng dr keturunan ank cucu adam ke neraka buat teman sepenyeksaan.

Kemudian aku datangi mereka, dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka dan Engkau tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur. (17) -al'a'raf


maka kiter perlu slalu mendidik diri kiter sndri dan hidup bahu mmbahu dgn sahabat² lain. supaya diri kita ini terjaga hendaknyer. kesalahan ada org nk tego.. kerja pon buat sesama.. bukan kah bersatu teguh bercerai roboh? (ye la kan? kiter tak tau brapa byk duk hasut² kiter, so kiter kne la ada geng nk lwn diorg balik btol tak?)..
maka insyaAllah dgn usaha² kiter lakukan itu, kiter akan dpt kebahagian di dunia dan di akhirat .. di dunia yg hidup pendek nih kiter tenang, diakhirat yg infinite tuh senang lenang. =)

wasalam

5 comments:

Fatehah said...

eyh pnjg tulih..penat nk bace..ngehehe...
amamcm sesi diskusi kalian..eceh ayat x boleh bla..sudahkah kamu mendpatkan maklumat2 geologi yg kmu inginkan?

mohd muiez said...

adam al kambing gurun masak kari, jom kita main link2 blog nak?baru mesra!hahahaha!

anjut said...

eh silap. tagi tu akaun member aku. ha, yg ni baru betul.

Simon Malik said...

sudey.. trimas bebnyk tehah. bukan takat aku meng'interview apak ko, tp aku juga di'interview oleh apak n mak ko.. hehhehe =p

bagi mecah yg suda luper diri dier l'anjut usia (muhahaha) baekla, aku akn link blog ko.. =)

Niealex said...

selamat juga hajat nak beli jam baru ye. omedetou.