Saturday, 25 October 2008

Manual? baca blom?

salam

sori kpd para pembaca blog yg menanti²kan new post dr aku. busy sket lps raya itu ari. aku ada hunch yg akan ada test² selepas cuti. so aku merajinkan diri utk mengejar subjet² yg aku raser kalu aku tak study, aku boleh dpt markah negatif. hehehe..

alhamdulillah.. aku mula cuti penggal arini. dpt dlm semggu. tp lepas cuti nih, on aura des contrôle quasiment pour tout les sujets. (kitrg akan ada test hampir keseluruhan subjet) takper, telah diberi peluang ini, maka rugi la aku kalu aku tidak mengambilnya. mmg sah penyesalan kalu aku tak memanfaaatkan cuti neyh ngan meng'update dan mengemaskini nota² aku..

speaking of mengambil peluang.. pagi nih after subuh, dgn keadaan terpisat².. aku berfikir.. hidup aku belum tentu sampai tghri nih ke.. esok ke.. lusa ke.. biler dah mati gerenti ke lalui aper yg telah diceritakan pd kiter cam interrogation by Mungkar n Nakir.. dihitung amalan dan mendapat hasilnya berdasarkan amalan yg kiter buat..

patutnya rasa takut azab akhirat tuh kne wujud mcm kiter takut kiter dpt fail dlm subjet betol tak? at least kalu exam fail boleh repeat, tp biler contoh kiter dah tercampak dlm neraka n kiter dok berhari² dibakar, nyesal tiga lapan kali kuasa tiga pon tak guna..

kiter patut bersyukur, beribu² planet kat angkasa tuh.. hny bumi jer yg sesuai jadi tmpt tggl manusia.. marikh yg cukup syarat utk jadinya bende hidup sbb adanye air.. tak sesuai sbb takde atmosfera utk melindungi planet dr hentaman² asteroid serta bende² ygdok melayang² kat angkasa tanpa hala tuju.. zuhrah atau lebih dikenali sbg kejora, ada plak atmosfera. tp atmosfera berasid. dah byk dah probe dihantar ke planet nih, satu pon rasernyer lom sampai kat zuhrah pny surface. kiter yg kat tetgh antara 2 planet nih, syok jer leh main² dlm hujan, duk racing kat highway, mkn pon sedap etc.. nikmat kalu nk kire, tak cukup pakai helaian rambut.


so telah diberi tempat tinggal, n masa utk hidup. nk buat aper skrg? takkan kiter nk duk buat bodo jer sampai mati, hidup tnpa objektif. haha.. mcm kiter beli kereta ka.. jam tgn ka.. oven ka.. mesti ada manual nk pkai btol tak? dgn manual nih, kiter boleh la pkai brg yg kiter beli itu secara effisen. cam oven, msti la tau nk adjust suhu, kalu tak makan arang la nnti kan? =)

sama la dlm hidup kiter, telah diberi manual pada kiter. cuma nk tak nk jer baca. reti baca tak mmbawa apa ertinya kalu tak phm maksud. sejibik mcm membaca nota kelas aku, tarak guna kalu reti baca, tp sepatah haram aku tak paham. duk garu kepala jer..
so aper kah dgn tak phmnyer manual hidup itiu, kiter leh tutup, susun cantik2 atas rak ataupon gantung kat dinding buat perhiasan manakala kiter duk hidup berdasarkan pemikiran dan ideology masing2. kalu dlm kes oven, mau cepat jer jahanam oven tuh, n asyik makan ayam bersalut arang jer,tol tak?


so.. telah hidup kiter atas bumi nih, ada yg follow manual ada yg tak, mesti ada time limit gak utk stiap manusia. ada yg pendek, ada rezeki lbey pnjg umor.. sapo tak caya manusia akan mati angkat hidung~? =)
tak kisahla hidup brapa lamer pon, tapi kalu dibandingkan ngan akhirat, dr bahasa math, indefinie (tidak tertaksir)..

tp kiter syok plak caya kiter cam hidup lama sampai 100 tahun padahal secoet jer ngan akhirat. kiter pon duk kejar2 harta, kesenangan hidup yg sementara, duk gi konsert sana sini, n hidup berpegang kan 'live life to da fullest'.. padahal diakhirat bukan takat fullest, ber'fullest-fullest sampai melimpah ruah.
senang cerita mcm exam la. ada dua jenis, sorg yg duk senang lenang, sorg duk study elok². after exam aper korg raser result diorg? kalu ikut logik akal mstilah yg study tuh mendapat hasil yg baek, leh senang lenang. yg duk senang lenang sblom exam, bertungkus lumus plak nk repeat sambil disaluti perasaan sesal yg tidak boleh disangkal.


tp mesti ada org bertny, abih tuh.. tgk org rilek jer tak ikut manual leh dpt rumah beso, kereta beso, bahagia jer tgk? haha.. maka apakah definisi bahagia itu? bahagia berumah beso, berkereta beso dan berduet beso? atau 'bahagia' dgn memikir cukai, bil, minyak, keselamatan bende2 beso tuh? bagi yg dah dirasuk habisan oleh sekular.. msti diorg jwb.. nk secure bende2 tuh, kne la cari duet lagi supaya boleh cover bahagian2 tuh. baru la ok..
ye ke...? michel jackson yg kaya raya tuh tak bahagia pon.. aiyah.. ini mcm punya olang aa, lagi telok mau celita..sedey btol sbb mereka seperti ini telah dibutakan oleh nikmat dunia..

ditny lagi, kalu mcm tuh, kiter kne asyik duk atas tikar sembahyang, sembahyang n berdoa sampai jatuh emas dr langit? nk hidup mcmmane tuh? nonsense..

islam tak pernah kater suruh luper kan dunia, adalah bukan cara hidup islam dgn hny duduk menunggu hasil... itu la.. ada manual tak nk baca. biler tak baca manual, hidup suka suki, mempersoal plak kehidupan org yg ikut manual.. rabak...

jadi nmpk sgt kalu tak baca manual, tidak phm maksud sbenar bahagia dunia akhirat. bahagia yg dikecapi oleh perasaan tenang.. sbb tuh kalu kiter usaha seperti yg disarankan oleh islam, walo mcm maner hasilnyer pon, kiter tetap bersyukur n redha. maksudnyer kiter tenang la. kalu tak tenang, tgk jer result mcm hampeh, dah tegang urat , dah tension, dah terjun bangunan..

nampak sgt cara hidup islam nih adalah cara hidup yg terbaik utk semua org.. tp brapa ramai yg ikut? hayati lirik nih..

Kita menari bukan sebarang tarian
asalnya dari tanah orang-orang pilihan
Bila terdengar masnawi ciptaan maulan
Ku bunuh nafsu lebur rantainya dari badan
Hingga hilang harga diri
berani hidup berani mati
bagai musafir bertemu janji
Ini Darwis sudah gila berahi

Kita tak rindu pada siasah dunia
Perangkapnya membuat manusia hampa
Untuk bertemu impian bukan percuma
Mengorbankan yg tersangat kita cinta
Bagai yunus dimakan paus
Ibrahim tak makan api
Bertemu Kekasih di mlm kudus
Luka di badan tak terasa lagi

Pukullah rebana jantungku bersyairlah maulana
Aku mabuk hakiki mendengar suaramu

sayang... pada mereka yg tak mengerti
sayang... pada hati tertutup mati
Bagai sangkar tanpa penghuni
Burung berharga terlepas lari

Rindu
kembali bertemu
Hatiku merindukan PemilikNya
Rindu
Kembali bersatu
Kembali bersatu dgn Kekasih

Bila rumi menari:Phoenix Bangkit(M nasir)

1 comment:

nu-hja said...

wahh, x brape sesuai la baca crtain part kt blog awk time ni XD
msh snsitive, erm ape2 pn, btol, stuju2 :D

especially part "live life to the fullest" and yg psl Islam x suro lupekn dunia, x silap, pena dgr yg "cari ilmu/rezeki mcm kta nk hidup slamanya and beribadat mcm kita akan mati esk".. btol ke? kalo salah, wahh, malunye !! tlgla jgn approve comment ni kalo salah, haha XD

blog kali ni best, tersentuh hati.
terasa pn ada gak XD