Friday, 31 October 2008

October Story

Salam wbt..

sedar tak sedar dah nk masuk bulan november kiter nih n dah nk sebulan syawal. sempat posa 6 tak?

utk cerita aku bulan nih, mgkn tak byk kot. sbb pada awal bulan, sbg mana yg kiter tahu, kiter menyambut syawal. jatuhnya raya tahun nih adalah pada hari rabu. so bg mereka yg duk luar negara nih kekdg dpt syambut on the same day ada yg tak. cam ktrg, pepagi ada kelas. ari sabtunyer baru kitrg buat jamuan hari raya. (utk lebey lanjut sila bc Raya 08)
kalu nk diikutkan, aku mggu depannyer kne hantar report sortie. so dgn baki hari yg tggl beberapa kerat tuh, aku menyelesaikan aper yg kurg.. alhamdulillah. ari selase semuanyer selesai n blog Raya 08 pon naik pd 8 oct tuh jugak..

kwsn yg dikaji, setiap warna mewakili jenis batu

nk jer aku sentuh pasal report nih. tp hipotesis group kitrg btol ke tak, wallahualam. aper pon kan, yg kitrg bengkak sgt, kitrg ada gak rujuk map yg sedia ada yg telah pon dikaji. apsal kitrg jumpa batu lain plak nih??? prof approve jenis batu yg dijumpai tp map kater salah. nasib baik prof kater map yg dirujuk tuh outdated. fuh... bukan senang jadi pemburu batu nih. lagi² markah repot nih 2/3 drpd markah subjet carthographie.. tawakal je.. aku dah buat sebaik mgkn. baik buruk result, kne la aku redha kan? bukannyer buat harakiri atau telan pil berbiji² =)

kitrg kat fontaine ecu nih ada trima kad raya yg beso. siap CD lagu raya kat depan. hehehe.. terkejut gak aku biler tgk kad nih. oleh sbb farid ader jer dpt kad raya, aku sekeping jer tu pon dr bonda, kad yg beco nih ditampal dlm bilik aku, yahahaha!! seronot tak terhgga aku, ada jugak yg rajin anta kad raya kat ktrg. XD


mggu depannyer (mggu ketiga) ada satu mlm tuh, tetiba semua mood mengutip hutang. hahaha!! gelak aku. bukan takat org rumah nih jer, org yg bukan rumah nih pon. =p
ya btol.. hutang perlu dikutip, sbb itu urusan manusia dgn manusia. kang tak pasal² dituntut diakhirat sia sia jer. n perlu diingt disni, org yg berhutang perlulah menjauhi pegangan gali-galian bagi menutup lubang-lubangan. kalu tak lari objektif sebenar berhutang itu..

then aku mula berjinak² bermain badminton. ngehehe... klakar tak?
time aktiviti badminton kat Uni antara 12-2 ari senin, 430-6-830-1100 ari rabu n 12-2 ari kamis. aku kekdg gi ari senin or ari rabu ptg punya sesi. ada skali aku main tuh semngat giler sampai sakit² betis aku. terhenjut² aku jln..

kebykkn kelas dah abis or akan habis lps cuti. so after sem break nih, byk la exam exam yg bakal dihadapi. tak per tak per, ini hidup sbg sorg plajar, nk tak nk, ujian itu perlu utk ketahui tahap pemahaman kiter. oleh sbb byk kelas takde, smpt gak la kitrg buat bende² rasmi cam tuka alamat utk biling eletrik rumah.. aku renew card 'avantage jeunes' etc.. cuma tggl nk renew reduction card tuk train ngan bas jer skrg..

luper nk bgtau. aku ada beli jam tgn baru n external 1/2 G. dah simpan dah niat nk beli, cuma blom terbeli² lagi.ntah mcm maner tergerak hari nk beli aku beli jer via internet. utk kemudahan actually. aku pny external lamer aku dah senak. kecik jer capasity dier actually. nih yg baru nih boleh la letak lebih byk gamba² yg high resolution etc. jam plak aku beli sbb nk mudah kuar sortie terrain. kalu jam yg aku slalu pkai tuh takut tak thn lasak. ngan masuk lintas sungai nyer, panjat sni saner..

nilah yg dinamakan sudah dpt gading bertuah, tanduk tak berguna lagi


ruang dah ada, tak ptut kalu tak diisi dgn btol

time cuti, tak sah kalu takde mkn reramai. hehehe.. mengeratkan silaturrahim. kalu duk melekat bijik mata depan pc tak kuar bilik, leh depress. salah tak org tego. itu dinamakan tenggalam dlm dunia sendri.. kalu dah pon dinamakan makan reramai, msti la kne jumpa org ye tak? penting sebenarnya jumpa org slalu nih. manfaatnyer takleh dibanding dgn fulus² yg boleh dipalsukan itu, hee.. XD


Tak sah kalu takde makan².. XD

Zul n Ridhuan ngan sedulang bubur lambuk mereka



time² cuti jugak la kiter nk luperkan kejap hiruk pikuk study yg kdg kala membuatkan kiter luper siapakan diri kiter n tujuan sbenar hidup kiter.. aku menyedari sesuatu.. ilmu bertimbun pon kalu tanpa amal tak guna gak.. yg paling sedey kalu hidup kiter nih bersandarkan budaya semata². reti baca quran tak phm maksud.. kire dah khatam skali, dah berkenduri pulut kuning ayam golek dah boleh rilek² dah.. mgkn kiter tak raser hidup sebenar sbg sorg islam itu sbb dpt nama islam tuh biler kluar dr perut mak. setelah kiter memahami islam, perlunya ada rs tggjwb utk me'maintain'kan akidah kiter ngan Allah disamping tidak meninggalkan fitrah sbg manusia. jd bgmanakah hendak menjadi org seperti itu? berpegang kiter ngan manual hidup kiter iaitu alquran...bukan la kiter duk gantung² kat dinding buat perhiasan atau setakat nk memenuhkan rak² buku yg kosong. manual tuuuh..! kiter sendri tau, bnde yg rosak, kiter perlu rujuk manual dlu itu repair. logik, akal boleh trima dgn mudah.
dan melihat dgn cabaran globalisasi skrg nih ngan perang saraf dr kiri kanan depan dan blakang, dlm usaha mereka utk melupakan kiter utk menjiwai manual hidup.
kiter juger perlu phm aper permasalahan masyarakat zaman skrg nih. sebijik cam strategy main perang.kne tau layout base lawan, tahu kedudukan musuh, weapon yg diorg pkai n trutama skali identity n sifat lawan tersebut dr segi reaksi n pemikiran. so biler dah identify, baru lah boleh make the move. =)
kalu duk buta tuli, build tentera bebyk n serang takde formation, mudah jer nk patahkan ye tak?

biler persoalan suda ditemui, perlu difikirkan cara terbaik penyelesaian. dalam pd menyelesaikan masalah org, kiter juger perlu menyelesaikan masalah sendri. supaya tidak menjadi satu point kukuh dier tak nk dgr ckp kiter.
so kalu ada prob pd diri kiter cuba kiter perbetulkan. kalu komputer crash kiter restart,maka kiter juger kne start balik dr awal iaitu dr syahadah. ikrar hati dan jiwa kita. apakah kiter sebut syahadah tuh cam kiter bc ikrar tiap² pagi senin kat perhimpunan skolah? tu la dlm bm tuh, main sebut jer aper yg head prefect baca.phm ntah tidak.. maka pentingnyer kiter perlu menjiwai 2 potong ikrar itu. bukan takat nk lepas PAFA kat skola.

Seterusnya,sebagai mana yg kiter tahu, syaitan telah bersumpah nk mmbawa seberapa byk geng dr keturunan ank cucu adam ke neraka buat teman sepenyeksaan.

Kemudian aku datangi mereka, dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka dan Engkau tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur. (17) -al'a'raf


maka kiter perlu slalu mendidik diri kiter sndri dan hidup bahu mmbahu dgn sahabat² lain. supaya diri kita ini terjaga hendaknyer. kesalahan ada org nk tego.. kerja pon buat sesama.. bukan kah bersatu teguh bercerai roboh? (ye la kan? kiter tak tau brapa byk duk hasut² kiter, so kiter kne la ada geng nk lwn diorg balik btol tak?)..
maka insyaAllah dgn usaha² kiter lakukan itu, kiter akan dpt kebahagian di dunia dan di akhirat .. di dunia yg hidup pendek nih kiter tenang, diakhirat yg infinite tuh senang lenang. =)

wasalam

Saturday, 25 October 2008

Manual? baca blom?

salam

sori kpd para pembaca blog yg menanti²kan new post dr aku. busy sket lps raya itu ari. aku ada hunch yg akan ada test² selepas cuti. so aku merajinkan diri utk mengejar subjet² yg aku raser kalu aku tak study, aku boleh dpt markah negatif. hehehe..

alhamdulillah.. aku mula cuti penggal arini. dpt dlm semggu. tp lepas cuti nih, on aura des contrĂ´le quasiment pour tout les sujets. (kitrg akan ada test hampir keseluruhan subjet) takper, telah diberi peluang ini, maka rugi la aku kalu aku tidak mengambilnya. mmg sah penyesalan kalu aku tak memanfaaatkan cuti neyh ngan meng'update dan mengemaskini nota² aku..

speaking of mengambil peluang.. pagi nih after subuh, dgn keadaan terpisat².. aku berfikir.. hidup aku belum tentu sampai tghri nih ke.. esok ke.. lusa ke.. biler dah mati gerenti ke lalui aper yg telah diceritakan pd kiter cam interrogation by Mungkar n Nakir.. dihitung amalan dan mendapat hasilnya berdasarkan amalan yg kiter buat..

patutnya rasa takut azab akhirat tuh kne wujud mcm kiter takut kiter dpt fail dlm subjet betol tak? at least kalu exam fail boleh repeat, tp biler contoh kiter dah tercampak dlm neraka n kiter dok berhari² dibakar, nyesal tiga lapan kali kuasa tiga pon tak guna..

kiter patut bersyukur, beribu² planet kat angkasa tuh.. hny bumi jer yg sesuai jadi tmpt tggl manusia.. marikh yg cukup syarat utk jadinya bende hidup sbb adanye air.. tak sesuai sbb takde atmosfera utk melindungi planet dr hentaman² asteroid serta bende² ygdok melayang² kat angkasa tanpa hala tuju.. zuhrah atau lebih dikenali sbg kejora, ada plak atmosfera. tp atmosfera berasid. dah byk dah probe dihantar ke planet nih, satu pon rasernyer lom sampai kat zuhrah pny surface. kiter yg kat tetgh antara 2 planet nih, syok jer leh main² dlm hujan, duk racing kat highway, mkn pon sedap etc.. nikmat kalu nk kire, tak cukup pakai helaian rambut.


so telah diberi tempat tinggal, n masa utk hidup. nk buat aper skrg? takkan kiter nk duk buat bodo jer sampai mati, hidup tnpa objektif. haha.. mcm kiter beli kereta ka.. jam tgn ka.. oven ka.. mesti ada manual nk pkai btol tak? dgn manual nih, kiter boleh la pkai brg yg kiter beli itu secara effisen. cam oven, msti la tau nk adjust suhu, kalu tak makan arang la nnti kan? =)

sama la dlm hidup kiter, telah diberi manual pada kiter. cuma nk tak nk jer baca. reti baca tak mmbawa apa ertinya kalu tak phm maksud. sejibik mcm membaca nota kelas aku, tarak guna kalu reti baca, tp sepatah haram aku tak paham. duk garu kepala jer..
so aper kah dgn tak phmnyer manual hidup itiu, kiter leh tutup, susun cantik2 atas rak ataupon gantung kat dinding buat perhiasan manakala kiter duk hidup berdasarkan pemikiran dan ideology masing2. kalu dlm kes oven, mau cepat jer jahanam oven tuh, n asyik makan ayam bersalut arang jer,tol tak?


so.. telah hidup kiter atas bumi nih, ada yg follow manual ada yg tak, mesti ada time limit gak utk stiap manusia. ada yg pendek, ada rezeki lbey pnjg umor.. sapo tak caya manusia akan mati angkat hidung~? =)
tak kisahla hidup brapa lamer pon, tapi kalu dibandingkan ngan akhirat, dr bahasa math, indefinie (tidak tertaksir)..

tp kiter syok plak caya kiter cam hidup lama sampai 100 tahun padahal secoet jer ngan akhirat. kiter pon duk kejar2 harta, kesenangan hidup yg sementara, duk gi konsert sana sini, n hidup berpegang kan 'live life to da fullest'.. padahal diakhirat bukan takat fullest, ber'fullest-fullest sampai melimpah ruah.
senang cerita mcm exam la. ada dua jenis, sorg yg duk senang lenang, sorg duk study elok². after exam aper korg raser result diorg? kalu ikut logik akal mstilah yg study tuh mendapat hasil yg baek, leh senang lenang. yg duk senang lenang sblom exam, bertungkus lumus plak nk repeat sambil disaluti perasaan sesal yg tidak boleh disangkal.


tp mesti ada org bertny, abih tuh.. tgk org rilek jer tak ikut manual leh dpt rumah beso, kereta beso, bahagia jer tgk? haha.. maka apakah definisi bahagia itu? bahagia berumah beso, berkereta beso dan berduet beso? atau 'bahagia' dgn memikir cukai, bil, minyak, keselamatan bende2 beso tuh? bagi yg dah dirasuk habisan oleh sekular.. msti diorg jwb.. nk secure bende2 tuh, kne la cari duet lagi supaya boleh cover bahagian2 tuh. baru la ok..
ye ke...? michel jackson yg kaya raya tuh tak bahagia pon.. aiyah.. ini mcm punya olang aa, lagi telok mau celita..sedey btol sbb mereka seperti ini telah dibutakan oleh nikmat dunia..

ditny lagi, kalu mcm tuh, kiter kne asyik duk atas tikar sembahyang, sembahyang n berdoa sampai jatuh emas dr langit? nk hidup mcmmane tuh? nonsense..

islam tak pernah kater suruh luper kan dunia, adalah bukan cara hidup islam dgn hny duduk menunggu hasil... itu la.. ada manual tak nk baca. biler tak baca manual, hidup suka suki, mempersoal plak kehidupan org yg ikut manual.. rabak...

jadi nmpk sgt kalu tak baca manual, tidak phm maksud sbenar bahagia dunia akhirat. bahagia yg dikecapi oleh perasaan tenang.. sbb tuh kalu kiter usaha seperti yg disarankan oleh islam, walo mcm maner hasilnyer pon, kiter tetap bersyukur n redha. maksudnyer kiter tenang la. kalu tak tenang, tgk jer result mcm hampeh, dah tegang urat , dah tension, dah terjun bangunan..

nampak sgt cara hidup islam nih adalah cara hidup yg terbaik utk semua org.. tp brapa ramai yg ikut? hayati lirik nih..

Kita menari bukan sebarang tarian
asalnya dari tanah orang-orang pilihan
Bila terdengar masnawi ciptaan maulan
Ku bunuh nafsu lebur rantainya dari badan
Hingga hilang harga diri
berani hidup berani mati
bagai musafir bertemu janji
Ini Darwis sudah gila berahi

Kita tak rindu pada siasah dunia
Perangkapnya membuat manusia hampa
Untuk bertemu impian bukan percuma
Mengorbankan yg tersangat kita cinta
Bagai yunus dimakan paus
Ibrahim tak makan api
Bertemu Kekasih di mlm kudus
Luka di badan tak terasa lagi

Pukullah rebana jantungku bersyairlah maulana
Aku mabuk hakiki mendengar suaramu

sayang... pada mereka yg tak mengerti
sayang... pada hati tertutup mati
Bagai sangkar tanpa penghuni
Burung berharga terlepas lari

Rindu
kembali bertemu
Hatiku merindukan PemilikNya
Rindu
Kembali bersatu
Kembali bersatu dgn Kekasih

Bila rumi menari:Phoenix Bangkit(M nasir)