Saturday, 27 September 2008

Sept story

salam

sedar tak sedar kiter dah nk sampai ke penghujung bulan ramadhan.. kire dah dekat sebulan gak la aku balik ke france. banyak gak bende yg mengajar aku ttg kehidupan, terutama maser sortie de terrain.

ni sajer jer nk kasi rumusan bende2 yg aku lalui sepanjang bulan sept nih. hehe.. actually lebih senang buat blog secara rumusan, tp aku lebey suker bercerita, so baik aku cerita je la kan? buat aper nk simpan2. hehe =p
tp aper pon post kali nih nk bgtau sedikit sebnyk yg aku lalui.

mggu pertama aku balik dr msia, masih leh lepak2 sbb kelas mula 8 sept. sempat gak la grip balik suasana di france, kalu tak sure gugup biler kelas. mggu seterusnya, diberi gelaran 'the longest week ever'. of coz, pengalaman rock hunting ketika bulan posa mmg berharga. vraiment pushing da limits. hehe.. nk tau cerita leh jer click kat link.

then mggu yg seterusnya, kitrg ader sortie ari isnin n jumaat. sortie ari senin aku ada buat under tajuk 'Bukan cam cari batu'. malang ari jumaat punya sortie aku tak sempat nk buat. huhu.. sori bagi mereka yg menanti. actually, sortie ari jumaat tuh agak complicated nk terang plus prof tak mintak nk buat repot, sbb tuh la malas nk tulis balik. hahaha.. maser sortie nih, kitrg gi tmpt yg agak jauh. dlm 2 jam gi, n 3 jam balik. (ada sejam lebih tuh sbb ada jem kat highway yg tak gerak lgsg. rabak..) tmpt nih berdekatan dgn Vosges, iaitu banjaran yg terlekat dlm region Alsace. yg menarik maser sortie nih, aku dpt my first plant fossil, n mineral pyrite yg jelas cubic

Fossil Pecopteris (sejenis pakupakis)

sebenarnya farid ada batu yg lagi banyak taburan fosil tumbuhan . tp aku belum sempat nk amik gambar fosil tuh. insyaAllah aku bgtau biler aku dah add gambar tuh kat post nih.
maser kitrg rakus mencari fossil² nih, abis tgn kitg hitam. sbb batu yg kitrg ketuk adalah sejenis batu arang. siap ada raser berminyak2 lagi. hehehe..

yg mineral pyrite tuh plak aku dpt maser lepas lunch. aper yg buat aku raser terpegun adalah, mineral tuh cantik je bentuk cube tuh. mcm dipotong. pdhal mineral tersebut sebenarnya dlm batu. kuasa tuhan...


Mineral Pyrite

batu yg aku ketuk nih ader byk gak mineral nih. naper warna dier mcm emas? haha.. sbb tuh mineral atau lebih tepat logam, digelarkan 'fool's gold'.tak raser pelik n hebat? logam dibentuk dgn sempurna dgn symetricnya DLM BATU...

mggu seterusnya, kitrg start kebykkan kelas kuliah n TD. byk gak la aku kne study balik secara slow2. kire aku kne la menyedorkan diri yg aku ke sni utk belajar, bukan utk bergoyang kaki n memperabihkan duet rakyat.

then semalam, aku ada mood masak. elok la tuh. mggu terakhir sept, kitrg dpt makan sesedap. aku masak nasi ayam. (aduh tetiba lapar plak perut teringatkan dinner semalam). berjaya tak berjaya, asal licin kitrg pulun. hehehe.. langgar pantang gak la aku nih. aku tgh regim berdiet nih sbenarnya. buka makan oat or roti. kalu nk mkn ns sket jer. sahur jer boleh mkn ns. hehehe.. balik msia itu hari naik la berat. so kne la trun kan balik berat plus dpt saving duet. hehehe..

sup tgh bertenggek kat api, so dier tak masuk dlm gmbr =p

aku maser ari rabu mmg dah pasang niat nk buat nasi ayam nih. resepi? belasah ikut raser. =p
penah buat dlu, so improve la sket2 yg maner yg kurang dlu mcm ayam n nasi. yg penting aku berjaya memberi kepuasan kepada yg pemakan. XD

n arini, aku akan ke Colmar utk lawat jr². dlm pkol 5 ptg train aku. pkol 7 mlm sampai saner. balik sni ari ahd, sampai dlm pkol 11-12 cam tuh. penting gak jumpa diorg, kalu tak tak kenal pon diorg. kne la jadi senior yg baek kan? hehe...

mggu depan raya.. ramai yg ajak aku ke majlis makan² kat embassy. tak tau nk gi ke tak, sbb kitrg kat besançon nih pon nk buat mkn².. tgk la camne..ucapan raya? rilek dlu.. lom raya lagi. ada 3 ari lagi. pelan² kayuh. =)

wasalam

3 comments:

Niealex said...

salam, i was wondering la kan, kalau korang dok korek2 fosil batu tu.. pastu simpan bawak balik, nanti 20 tahun lagi punya kouhai(junior) mesti dah tak jumpa pape dah kan kat situ?
dousuru?

Simon Malik said...

20thn lagi? ada lagi kot, haha..
mana la kitrg tau.. faciés besar, semua org leh dpt. hehehe.. XD

nu-hja said...

blog ni bg terliur btol la,
sedapnye...~
plus, siap susun lg tomato dgn timun tu, lg menambahkn air liur.
waa~ ;(