Saturday, 13 September 2008

the longest week ever

salam

arini adalah weekedn pertama selepas naik kuliah di france. takde la sgt bende aku blaja cuma byk giler 'sortie'! (field trip cari batu). ari senin arituh kitrg punya taklimat utk 3rd semester. cam biasa aku pon terhegeh2 pagi tuh pergi Uni naik bas dlm pkol 930 pg sbb taklimat start pkol 10. taklimat terletak kat wing geology, n yg menariknya wing kami nih ada suasana bawah tanah. gelap semcm. hahaha!!. ms aku msuk bilik -109k tuh, aku terus ke blakang sbb kire aku dtg lmbt gak. dlm pada prof membebel kat depan, satu-satu aku tgk geng lain. semua yg aku kenal tahun lps cont thn nih. cuma 2-3 org takde sbb tuka cos. muka baru pon boleh thn ramai.. seperti biaser gak aku menjadikan diri aku low profile.. ngehehehe..

prof ckp utk report stiap sortie, hendakla dibuat secara berdua n secara tak langsung kne cari binôme(work partner) on the spot. aku termangu kejap. sapa yg sggp berpartner ngan aku. klakar gak la situasi tuh. aku duk buat bodo sampai ada yg komplen takde aprtner baru aku angkat tgn kater aku takde gak. hahaha! so binôme aku adalah Ludovic Dore (sorg skema bersama kaca mata tebal =p ). n utk trip perlu dibuat dgn group of 4 n wajib salah sorg ader kreta. rezeki aku tak perlu cari jejauh, org blakang aku yg org baru mencari lagi 2 org ada gak kreta. =)

selesai jer aku terus blah, tak borak aper pon ngan org lain. kejo masa, hehe..di saat aku kluar dr bilik -109k menerima taklimat utk trip mencari batu selama 4 ari, aku duk pkir, larat ke aku nk hiking berjam2, ketuk batu sini sana, redah hutan sambil bawak beg pack penuh batu? kemudian aku terpkir alang zaman rasulullah dlu diorg perang time ramadhan.. maser time perang ahzab/khandak, rilek jer gali parit. so aku tak bleh kater posa satu alasn utk bermls2, n tak buat kerja secara 100%. maka trip aku pon bermula keesokan arinyer..

Day 1
trip utk ari selasa dibuat secara beramai2. so the total of 48 org naik la bas menuju ke Pugey, dlm 20 min dr Besançon. maser tgh kaji n trima penerangan dr prof, otak aku yg beku mcm ais nih meronta2 mencari file2 pasal geology. hahaha.. jem gak lak kejap. kitrg gi ke various location aroung south of Franche-comte. mostly utk menerangkan jenis batu utk stiap period jurassic. mmg lain sket la berbanding maser sortie kat besançon. ada perubahan dr jenis ciri batu walopon pd period yg samer. kalu tgk La Citadelle (28/4/08), utk era oxfordian, kitrg cuma blaja ciri2 am jer. tp kali nih, menatang nih perlu dikenali secara detail

yg paling aku seronok adalah aku dpt my own ammonite fossil. hehe.. ader gak fosil lain. drpd gmbr2 kat bawah nih, ada cam berwarna ala gangsa, tp sebenarnye disebabkan hasil tindakan kimia n mineral pyrite dlm tnh. Dlm lapisan Marnes d'Arc'sous-Montenot (J4) -oxfordien inférieur- mempunyai paling byk fossil2 yg belum menjadi batu. lapisan J4 ala2 mcm tnh liat kelabu. kalu korg slalu gi sawah, sometime leh jumpa tnh yg mcm J4. oleh sbb fossilnyer blom jd batu, maka senanglah kami utk mengutip sedikit sebyk fossil ciptaan tuhan. rezeki aku dpt yg besar, tp maser balik dier pecah, huhuhuhhu...

beso gak la, malangnyer tidak sempat sampai umh dah pecah

nmpk cam bullet, tp ini fosil dipanggil fragmocone

yg nmpk cam besi buruk nih dipanggil pentacrinus

antara yg menjadi collection =)

masa time tghri, diorg berenti lunch. ada yg sedar yg kitrg sedang berposa. tp terpulang kat kiter la nk lepak ngan diorg ke tak time mkn. aku lepak je. tp mengelamun sensorg la. hehehe.. kat sni takde la pns sgt, tp rezeki aku aku tak raser haus lgsg. alhamdulillah..
after lunch, trip diteruskan. ketukan bertalu2 mengiringi group kitrg serta kejap2 meneropong batu yg baru dipecahkan bagai nk melekat mata kat kanta.hahaha..
ms time pkol 4 lebey, aku tgk masing2 cam dah fokus. aku lagi la, tgh maintain mengelamun.. aper prof terang aku tak dgr lgsg. hahaha.. sket2 jer.

then bahagian terakhir bermula time kitrg main suka suki masuk pdg lembu org. ada gak la merangkak ala military bwh kawat duri. bau rumput segar bersama haruman najis lembu menerpa masuk hidung bila kitrg start hiking naik ada satu bukit nih. aku dah riso ngan farid, boleh ke dier nih hiking nih, terhencot2.. ish riso beno aku. bebudak lain pon tak sabo nk balik. hahaha.. seblom kitrg naik bas pulang, kitrg terpaksa menghalau ada sekor lembu nih masuk balik kat padang dier setelah dier melakukan acara balapan 400m n melompat pagar kawat duri tanpa segan silu. rabak.. kitrg tak wat per pon selain masuk pdg dier secara beramai2. lembu tuh boleh jer ke kanan. ni tak, dier nk gak lompat kuar. takpelah.. lembu itu terpaksa melakukan tanggungjawab sebagai seekor lembu, ye tak?

Day 2

map kat atas ada kawasan kajian group 8 yakni group aku.yg bulat2 tu ialah area yg kitrg cover sepanjang 3 ari ikut warna. warna merah utk ari pertama, warna kuning ari kedua n warna biru ari ketiga. lokasi kitrg adalah yg paling jauh berbanding group2 yg lain. tp takper, best gak jejauh. adalah dlm sejam naik kereta dr besançon. kawasan nih merangkumi 3 kampung kecik iaitu Doulaize, Refranche n Coulans. area nih btul2 south from besançon, tak caya tgk google-earth, hehehe..

as our 1st day sortie utk group kitrg, memula agak kekok la ckp, terutama aku. hahahaha!!raser senang gak awal2 mengkaji batu kat kawasan atas kiri map tuh.senang je identify Dalle Nacrée(J3) ngan Calcaire de la Citadelle(J2) serta J4 yg trletak tak jauh dr situ. by the time lepas lunch, dah start pening2 n stress. naik turn cerun bukit yg kalu salah pijak gerenti slide bersama2 batu longgar sampai bawah. oleh sbb kitrg punya ingin tahu ape la sebab lapisan batu tak ikut urutan, sampai ke sungai2 mati pon kitrg conquer.kitrg ada jumpa lapisan Oolithe de Pagnoz(J6) kat atas lapisan Calcaire argileux de bonnevaux(J5). patutnya maser kitrg turun sket bukit boleh jumpa lapisan J4, tp tak jumpa.patutunya kne ikut sequence. ms tuh dah ptg. kitrg follow je bekas ank sungai, mencari2 clue dimana J4. oleh sbb asyik jumpa batu yg kitrg raser tak patut wujud kat situ iaitu J2. mata2 masing2 cam hilang fokus n rs stress semacam.kitrg terpaksa patah balik biler sampai kat ats air terjun mati. group leader aku nk gak kedepan. kitrg lepak je sbb dah ponat dah. ms time dier panjat kat tepi aku perasan ada sebatang dahan pokok yg tak sesuai buat cucuk sate cam elok2 taking posisi nk meluncur secara bebas.

secara reflex aku bergerak ke kiri bila nampak dahan tuh sedang syok meluncurkan dirinya ke arah kami dr tebing sungai. tetiba aku tergelincir berlepuk jatuh. kasut jenama Quechua aku yg masih elok lagi tapaknyer tak dpt grip permukaan batu sungai yg licin tuh.naseb baik dahan tuh stop kalu tak ada dah arwah dah.by the time aku basuh tgn aku, aku perasan somthing. pensel 'shacker' pilot aku hilang! arrggghhh! pensel kesayangan aku... huhuhu.. dier berjasa ngan aku sejak form 4.. huhuhu..dier akhirnya menamatkan servis dier dlm hutan perancis dgn status MIA. exploration kitrg diteruskan sampai ktrg amik keputusan utk tny prof aper yg kitrg jumpa pada keesokkan ari.

Day 3

setelah bertny kpd prof mengenai kesangsian kitrg, kitrg terus bertolak ke lokasi. prof janji nk kasi clue lain kat kitrg arini. setelah berbincang kitrg dpt tahu sebab kenapa lapisan2 batu kat are semlm tak ikut urutan. rupanya2 ada faille (dlm english faults). so objektif kitrg arini ada mencari faille tersebeut. bukan 1 tp 2 faille. so apa itu faille? erm.. korg bygkan seketul mentega berbentuk brick dipotong secara serong sekali dr atas ke bawah.potongan yg memisahkan2 ketul mentega itu adalah faille.generally faille berlakukan akibat pergerakan bumi. so adalah bahagian yg naik n satu lagi bahagian yg trun. so kejadian faille nih menyebabkan ada certain tempat lapisan batu mengikut era tak ikut urutan. so kitrg melilau2 mencari area yg memisahkan lapisan batu J6 n lapisan batu J3. oleh sbb ada faille, mmg tak salah la lapisan J2 boleh ada terus kat certain2 tmpt, sbb kitrg terlepas pandang affleurment J3 semalam

takde la semudah seperti menunjukan mentega yg dipotong. kene asyik ketuk n jenis pokok yg tumbuh. stiap pokok tumbuh kat tanah berbeza. so itu antara clue nk tau jenis lapisan batu la.redah punya redah sampai kitrg tak tau maner kitrg. so group aku brenti lunch then amik keputusan utk mencari landmark terdekat, iaitu satu simpang jln rentas atas bukit.
setelah memanjat tebing tggi lapisan batu J6, kitg sampai kat ats. lelah gak la aku. kitrg patut cari ada satu jonction trek hutan utk meorentasikan kedudukan 'faille' yg memisahkan lapisan J6 dan J3. dlm peta ada satu jer junction itu pon pecah 3. nih apsal ada byk junction n mcm simpang 4 nih? so dlm2 sesat nih, kerja mengkaji perlu dijalankan. naseb baik jumpa jln kuar. hehehe.. so secara tak lgsg, bulatan ala2 segi empat tuh area yg kitrg explore time2 sesat. ngehehe

syukur gak la, area seterusnya yg kitrg gi senang sket. stengah jam jer kaji, dah tau dah.kat tepi jln J3, atas dier yg ader pdang rumput J4, ats sket dlm hutan ader batu bulat2 sket J5, n yg atas skali J6. elok2 jer ikut sequence dr bawah ke atas.then dlm 530 kitrg balik.bagi aku, selain dr kaji batu nih, mengasah sifat berani ceroboh ladang org, ngehehe.. bau najis lembu? dah biaser dah, nk elak dr terpijak pon dah tau. hehe..

Day 4

tak byk beza sgt utk ari keempat dgn ari ketiga. senagn jer kitrg identify sequence. cuma aku lebih mengenali dgn lebih rapat tumbuhan2 menjalar kat europe seperti Ivy dan sebginyer, hehehe.. kitrg ada gak berselisih ngan group lain. sekejap je la. tp kire biler dah ari last semua jln ngan smooth gak la sbb dah tau aper nk buat masing2.maser kat area2 Coulans, kitrg jumpa fosil ammonite yg masih lagi lawa dlm batu yg teramat ler keras. kunun nk tgglkan, tp at the end kitrg angkot gak batu yg beso tuh.. hahaha.. kitrg ada gak stumble upon a field yg sggh luas atas bukit. ada sebijik rumah tetgh2. groupmates aku tak abih2 mengimpikan suasana hidup cam ni. ye la.. jenis yg korg leh lari2 kat pdg rumput n sampat puncak anda pasti kne panah petir sbb anda adalah bende yg paling tggi dlm 500m² sbb takde bende lain melainkan padang yg meluas. hahaha.. kire ala2 plateau la atas bukit. kalu korg perasan aku tak letak byk gamba sbb aku tak bwk kamera ms gi trip; mls nk jaga dlm hutan. lgpn kalu aku asyik amik gamba not a very good impression to my teammates.

area terakhir kitrg pd ari terakhir adalah area pertama utk ari pertama. yg syok nyer maser mengexplore, time aku masuk dlm hutan pine yg redup, dasar hutan penuh lumut tuh, aku perasan ada satu scene yg jarang aku bau. bau cendawan liar. byk btol! mcm2 ada! yg kecik, yg kelabu, yg merah, etc..terkesima gak la sebentar mengalami satu suasana yg jarang dirasai org lain. cumer kitrg di konfius kan sebenar mengapa lapisan Grande oolithe(J1) yg ptt nyer berada kat bawah J2, boleh ada kat atas J2.. huhu.. kitrg give up jer n kater batu tuh bukan surplace (tempat asal)

maser dlm kereta nk balik (n kitrg raser kitrg yg paling lmbt balik antara group lain), aku duk termenung.. suatu bende yg hidup berjuta tahun dlu.. mati tenggelam di dasar laut mmbentuk batu.. n pada hari ini bende itu kita jumpai dlm keadaan 'bercerita' mengenai zaman yg dier lalui.. aku duk termenung sampai aku tertdo.. maha suci tuhan sggh hebat ciptaanMu, allahuakbar.

wasalam

warna merah-bahasa perancis, nama tempat
warna hijau-vocab saintifik french

7 comments:

nu-hja said...

bace pn dh pening..
btol2 tgh pening ni. haha XD
if sy kne buat tu sume cnfirm migrain :P

sorry bout the shaker, tp klakar la cre awk describe tu, huhu.

Niealex said...

Hari ini saya rasa macam saya baru je menyelesaikan kursus intensif pengajian geology bersama sensei adam. >_<

ganbate yer adam, sortie di bulan puasa. =)

Niealex said...

adam, you've been tagged. =)
kalau rajin buatler..

Simon Malik said...

intensif??
kalu intensif aku kasi lagi detail tau. ni aku dah elakkan bende2 yg boleh pecah kapla biler bc. =p

Fatehah said...

blaja mencabar, keje pon double the mencabar yg ko alami skrg..ehehe..ko bygkan umo bpk org time tu yg double umo ko skrg still msok utan dalam mne tah..haha..ade gak buruh yg angkut brg msok utan terkoyak kulit kepale la, sorg geologist pompuan yg mati dlm runtuhan dlm lombong emas la..msok utan 3 bulan x kuar2 cri minyak la..hehe..tidak bermaksud menakutkan kamu disini ye..itu kes yg jrg2 berlaku..kesimpulanyer keje kamu sungguh mencabar..so berhati2 la ye..kui3

Simon Malik said...

hohoho.. mencabo keje aku nnti. abis la org rumah aku nnti. rindu serindu rindunya aku. ahahaha!!

Fatehah said...

huoh..!!
mmg x dpt di sangkal lg ye,
bhwa sedare mmg tidak sabo nk berkahwin..
ew..geli..yek3