Wednesday, 24 September 2008

jika belajar itu bersukan..

salam

aku teraser mcm nk tulis somthing arini, tp aku tak tau nk tulis aper. biasernyer otak aku skrg patut dipenuhi dgn vocab2 mineralogie yg aku raser org german pon tak sggp nk blaja. seperti pos yg lepas mggu nih adalah mggu mulanya pack blaja.. masuk ari kedua aku dah komplen. hehehe..

kelas cartho arituh best la.. aku mmg minat buat cartho. cari coupe, analyse peta etc. prof aku ckp cartho graphie nih satu sport yg unik dimana, kiter duk berteleku dekat 2-3 jam tgk peta. hehehe.. utk bermain sukan nih, mata anda perlu cekap utk menangkap the slightest courbe de niveau dlm peta, cekap mengira dlm kepala, dan mempunyai daya imaginasi yg tggi. alatan plak? pensel mekanikal (wajib), pemadam, pembaris n protector cr sudut. pemakaian? jgn risau, tutup aurat pny.. cuma lom masuk olimpik lagi, =p

kelas english? kne bercakap.. aku mls nk berckp sbb takut bbudak french lain raser inferiour kitrg power ckp english. so baek aku mendiamkan diri. menarik gak la kelas nih, mengasah mulut aku supaya bechok. hahaha.. so dlm kelas nih, perlu ada mulut yg petah bercakap serta muka yg tak reti nk malu. =p

kimia..best gil. blaja pasal nuclear n radiasi. hehehe.. nntikan post pasal bende nih (kalu aku rajin la). oleh sbb aku mmg minat giler part nih, aku kne dpt podium utk subjek nih walopon takde exam final utk kimia. markah akn diambil dr kedatangan, dan test dlm kelas.cuma aku perlu rajin mmbuka nota2 math lama utk memahirkan skil pembezaan n pengamiran.

mineralogy.. time kuliah aku tak tensi sgt.. ok la.. mgkn sbb sblom tuh aku membenamkan mata aku dlm buku2 cristallographie n mineralogy time lunch. walopon sepatah haram aku bc aku tak phm, tp mmbantu gak la aku dlm kelas arituh.
pagi nih.. TP mineralogy. aku kelas revise balik. almaklum la,TP nih 3 jam straight. mmg kematu bontot serta tepu kapla otak. adala tebal 1cm nota potostat cikgu kasi. utk sukan nih.. perlu ada daya orientasi yg tggi, boleh imagin susunan atom, n mampu mmbezakan dan memberi ciri secara terperinci setiap mineral seperti mana anda mmbezakan raser masam n manis atau seperti doctor ubat pd yg sakit n MC pada yg buat2 sakit. =p

adalah lagi subjek lain, lom start lagi. kire arituh cuma dier kasi bau dlu. lom raser lagi pahit masin subjek tuh. ngehehehe..

so nk taknak aku sebagai salah sorg peserta utk semester kali nih, aku mesti mengambil acara2 yg ada supaya aku boleh pass semester 3 aku.padang lawan atau padang sendiri? tuh tak kesah.setiap tmpt ada challenge dier sendri. tmpt aku dah cukup sejuk. tdo ternganga gerenti kebas gusi, tak cukup air leh berdarah bibir, kaki n tapak tangan sesejuk steak kambing dlm freezer, dan lobang hidung yg mempunyai masalah pengairan. walo apa jua kedaan, aku kne rajin gak practise. selalu exercise otak aku..beri dier zat yg cukup n tak lupa juga makanan jiwa aku XD

jika belajar itu bersukan, dimana ada liga, ada bahagian yg dekat 3 muka setiap akhbar, ada penyokong n peminat fanatik, ada superstar yg diketahui dunia dan sggp dibeli dgn harga berjuta2, ada siaran lgsg yg org sanggup bercengkang mata pepagi nk tgk.. sure lain dunia itu.. mesti org berlumba2 suro anak diorg belajar pepandai.. gerenti jatuh populariti rancangan realiti TV yg perlu kasi sms (yg menyedut kredit anda bgkan manusia kehausan) supaya anda dpt mmbazirkan sel2 otak serta nilai2 hati anda di depan skrin bernama TV.
jika gaming org telah terima sbg sukan seperti di korea, mengapa belajar tidak?

element penting dlm sukan belajar adalah, mengajar atau berkongsi dgn org lain yg tak tau.. dan juga 'apa guna ilmu tanpa amal'? n peringatan bg mereka yg bertungkus lumus dlm sukan belajar ini.. ilmu yg dpt dtg drNya. segala kejayaan dlm sukan ini juga rezeki padaNya, maka tunduk dan taat kpdNya..jgn sesekali angkuh jika bejaya menaiki podium..

wasalam

4 comments:

Anonymous said...

stop talking about god and think as though you're so religious if you can't even respect other people

nu-hja said...

haa, bagus btol blog ni,
mmg bg smngat, plus dh nk start class blk ni, mmg sesuai la :)

wow, blaja bnde ssh pn x patah smangat, klu sy tgk je, dh lemah..
Sgt tak patut..jd blog ni mcm sdarkn sy betape byknye karenah sy, pdhal ade byk bnde yg lg ssh XD

Anonymous said...

adam,
you approved jugak..*^-^*

Simon Malik said...

yeah, like u said, dis is wat comment coloumn all about XD