Sunday, 28 September 2008

PDA yg gt bsr!


salam

aku dlm blik jr brnama malik. n aku tgh pkai dier pny HP Pavilion tx2000 Entertainment Notebook pc. ia adlah touchskrin lptop!

hehehe.. teruja menggunakannya,mcm PDA yg sgt besar! aku tgh syok tulis blog nih dgn mencucuk2 skrin lappy nih. hahaha!

wasalam

Saturday, 27 September 2008

Sept story

salam

sedar tak sedar kiter dah nk sampai ke penghujung bulan ramadhan.. kire dah dekat sebulan gak la aku balik ke france. banyak gak bende yg mengajar aku ttg kehidupan, terutama maser sortie de terrain.

ni sajer jer nk kasi rumusan bende2 yg aku lalui sepanjang bulan sept nih. hehe.. actually lebih senang buat blog secara rumusan, tp aku lebey suker bercerita, so baik aku cerita je la kan? buat aper nk simpan2. hehe =p
tp aper pon post kali nih nk bgtau sedikit sebnyk yg aku lalui.

mggu pertama aku balik dr msia, masih leh lepak2 sbb kelas mula 8 sept. sempat gak la grip balik suasana di france, kalu tak sure gugup biler kelas. mggu seterusnya, diberi gelaran 'the longest week ever'. of coz, pengalaman rock hunting ketika bulan posa mmg berharga. vraiment pushing da limits. hehe.. nk tau cerita leh jer click kat link.

then mggu yg seterusnya, kitrg ader sortie ari isnin n jumaat. sortie ari senin aku ada buat under tajuk 'Bukan cam cari batu'. malang ari jumaat punya sortie aku tak sempat nk buat. huhu.. sori bagi mereka yg menanti. actually, sortie ari jumaat tuh agak complicated nk terang plus prof tak mintak nk buat repot, sbb tuh la malas nk tulis balik. hahaha.. maser sortie nih, kitrg gi tmpt yg agak jauh. dlm 2 jam gi, n 3 jam balik. (ada sejam lebih tuh sbb ada jem kat highway yg tak gerak lgsg. rabak..) tmpt nih berdekatan dgn Vosges, iaitu banjaran yg terlekat dlm region Alsace. yg menarik maser sortie nih, aku dpt my first plant fossil, n mineral pyrite yg jelas cubic

Fossil Pecopteris (sejenis pakupakis)

sebenarnya farid ada batu yg lagi banyak taburan fosil tumbuhan . tp aku belum sempat nk amik gambar fosil tuh. insyaAllah aku bgtau biler aku dah add gambar tuh kat post nih.
maser kitrg rakus mencari fossil² nih, abis tgn kitg hitam. sbb batu yg kitrg ketuk adalah sejenis batu arang. siap ada raser berminyak2 lagi. hehehe..

yg mineral pyrite tuh plak aku dpt maser lepas lunch. aper yg buat aku raser terpegun adalah, mineral tuh cantik je bentuk cube tuh. mcm dipotong. pdhal mineral tersebut sebenarnya dlm batu. kuasa tuhan...


Mineral Pyrite

batu yg aku ketuk nih ader byk gak mineral nih. naper warna dier mcm emas? haha.. sbb tuh mineral atau lebih tepat logam, digelarkan 'fool's gold'.tak raser pelik n hebat? logam dibentuk dgn sempurna dgn symetricnya DLM BATU...

mggu seterusnya, kitrg start kebykkan kelas kuliah n TD. byk gak la aku kne study balik secara slow2. kire aku kne la menyedorkan diri yg aku ke sni utk belajar, bukan utk bergoyang kaki n memperabihkan duet rakyat.

then semalam, aku ada mood masak. elok la tuh. mggu terakhir sept, kitrg dpt makan sesedap. aku masak nasi ayam. (aduh tetiba lapar plak perut teringatkan dinner semalam). berjaya tak berjaya, asal licin kitrg pulun. hehehe.. langgar pantang gak la aku nih. aku tgh regim berdiet nih sbenarnya. buka makan oat or roti. kalu nk mkn ns sket jer. sahur jer boleh mkn ns. hehehe.. balik msia itu hari naik la berat. so kne la trun kan balik berat plus dpt saving duet. hehehe..

sup tgh bertenggek kat api, so dier tak masuk dlm gmbr =p

aku maser ari rabu mmg dah pasang niat nk buat nasi ayam nih. resepi? belasah ikut raser. =p
penah buat dlu, so improve la sket2 yg maner yg kurang dlu mcm ayam n nasi. yg penting aku berjaya memberi kepuasan kepada yg pemakan. XD

n arini, aku akan ke Colmar utk lawat jr². dlm pkol 5 ptg train aku. pkol 7 mlm sampai saner. balik sni ari ahd, sampai dlm pkol 11-12 cam tuh. penting gak jumpa diorg, kalu tak tak kenal pon diorg. kne la jadi senior yg baek kan? hehe...

mggu depan raya.. ramai yg ajak aku ke majlis makan² kat embassy. tak tau nk gi ke tak, sbb kitrg kat besançon nih pon nk buat mkn².. tgk la camne..ucapan raya? rilek dlu.. lom raya lagi. ada 3 ari lagi. pelan² kayuh. =)

wasalam

Wednesday, 24 September 2008

jika belajar itu bersukan..

salam

aku teraser mcm nk tulis somthing arini, tp aku tak tau nk tulis aper. biasernyer otak aku skrg patut dipenuhi dgn vocab2 mineralogie yg aku raser org german pon tak sggp nk blaja. seperti pos yg lepas mggu nih adalah mggu mulanya pack blaja.. masuk ari kedua aku dah komplen. hehehe..

kelas cartho arituh best la.. aku mmg minat buat cartho. cari coupe, analyse peta etc. prof aku ckp cartho graphie nih satu sport yg unik dimana, kiter duk berteleku dekat 2-3 jam tgk peta. hehehe.. utk bermain sukan nih, mata anda perlu cekap utk menangkap the slightest courbe de niveau dlm peta, cekap mengira dlm kepala, dan mempunyai daya imaginasi yg tggi. alatan plak? pensel mekanikal (wajib), pemadam, pembaris n protector cr sudut. pemakaian? jgn risau, tutup aurat pny.. cuma lom masuk olimpik lagi, =p

kelas english? kne bercakap.. aku mls nk berckp sbb takut bbudak french lain raser inferiour kitrg power ckp english. so baek aku mendiamkan diri. menarik gak la kelas nih, mengasah mulut aku supaya bechok. hahaha.. so dlm kelas nih, perlu ada mulut yg petah bercakap serta muka yg tak reti nk malu. =p

kimia..best gil. blaja pasal nuclear n radiasi. hehehe.. nntikan post pasal bende nih (kalu aku rajin la). oleh sbb aku mmg minat giler part nih, aku kne dpt podium utk subjek nih walopon takde exam final utk kimia. markah akn diambil dr kedatangan, dan test dlm kelas.cuma aku perlu rajin mmbuka nota2 math lama utk memahirkan skil pembezaan n pengamiran.

mineralogy.. time kuliah aku tak tensi sgt.. ok la.. mgkn sbb sblom tuh aku membenamkan mata aku dlm buku2 cristallographie n mineralogy time lunch. walopon sepatah haram aku bc aku tak phm, tp mmbantu gak la aku dlm kelas arituh.
pagi nih.. TP mineralogy. aku kelas revise balik. almaklum la,TP nih 3 jam straight. mmg kematu bontot serta tepu kapla otak. adala tebal 1cm nota potostat cikgu kasi. utk sukan nih.. perlu ada daya orientasi yg tggi, boleh imagin susunan atom, n mampu mmbezakan dan memberi ciri secara terperinci setiap mineral seperti mana anda mmbezakan raser masam n manis atau seperti doctor ubat pd yg sakit n MC pada yg buat2 sakit. =p

adalah lagi subjek lain, lom start lagi. kire arituh cuma dier kasi bau dlu. lom raser lagi pahit masin subjek tuh. ngehehehe..

so nk taknak aku sebagai salah sorg peserta utk semester kali nih, aku mesti mengambil acara2 yg ada supaya aku boleh pass semester 3 aku.padang lawan atau padang sendiri? tuh tak kesah.setiap tmpt ada challenge dier sendri. tmpt aku dah cukup sejuk. tdo ternganga gerenti kebas gusi, tak cukup air leh berdarah bibir, kaki n tapak tangan sesejuk steak kambing dlm freezer, dan lobang hidung yg mempunyai masalah pengairan. walo apa jua kedaan, aku kne rajin gak practise. selalu exercise otak aku..beri dier zat yg cukup n tak lupa juga makanan jiwa aku XD

jika belajar itu bersukan, dimana ada liga, ada bahagian yg dekat 3 muka setiap akhbar, ada penyokong n peminat fanatik, ada superstar yg diketahui dunia dan sggp dibeli dgn harga berjuta2, ada siaran lgsg yg org sanggup bercengkang mata pepagi nk tgk.. sure lain dunia itu.. mesti org berlumba2 suro anak diorg belajar pepandai.. gerenti jatuh populariti rancangan realiti TV yg perlu kasi sms (yg menyedut kredit anda bgkan manusia kehausan) supaya anda dpt mmbazirkan sel2 otak serta nilai2 hati anda di depan skrin bernama TV.
jika gaming org telah terima sbg sukan seperti di korea, mengapa belajar tidak?

element penting dlm sukan belajar adalah, mengajar atau berkongsi dgn org lain yg tak tau.. dan juga 'apa guna ilmu tanpa amal'? n peringatan bg mereka yg bertungkus lumus dlm sukan belajar ini.. ilmu yg dpt dtg drNya. segala kejayaan dlm sukan ini juga rezeki padaNya, maka tunduk dan taat kpdNya..jgn sesekali angkuh jika bejaya menaiki podium..

wasalam

Monday, 22 September 2008

masih lagi gear 1??

salam

sok dgn secara rasminya, aku menjadi full time student balik kat uni aku. mggu pertama arituh penuh ngan sortie de terrain. mggu lepas, ada gak sortie, ari senin ngan jumaat. tetgh ada gak kelas, tp ada yg belom mula. so rilek gak la mmgu lepas. tp mulai esok, jadual dah start pack. cours sana sini, TD n TP. rapport lagi. tp takkan aku nk duk komplen kan? dah tggjwb aku, takkan aku nk jadi seorg yg melarikan diri dr medan perang.

sok ada TD carthography, klas english ngan kuliah minéralogy ngan chimie. mggu lpas dah start dah kelas mineralogy, geochimie, chimie ngan physiques. boleh tahan gak la planning utk stiap subjek utk dis semester. kitrg dah diberi amaran supaya blaja sendri jugak, bykkan side-reading utk subject mineralogie dan physiq.

disaat aku menulis blog nih, dah pkol 1033 pm. nk tau aper aku buat weekend lepas? selain dr jumpa Habib mukmin kat planoise buat sket perbincangan etc, aku byk BUANG MASA pd ari ahad. lps suboh aku duk bantai tdo sampai 1030 pagi. then mulalah kerja2 mmbuang masa pada ari ahad.. huhuhuhu.. sbenarnya ati aku meronta2 utk tak mmbuang masa.. tp.. tp...

aku sedar gak bulan 12 ada partiel.. n ada 3 report terrain kne buat by dis 8 oct. raya? aku tak terlintas nk celebrate actually. sbb aku raser minda aku dah totally occupé, mcm ada byk bende kne buat stiap jam. tp.. aku leh mmbuang masa.. maser lagi berkelajuan gear 1 dan masih tersengguk2 utl masuk gear 2..perlu bgn dr tdo wahai adam!

LE TEMPS
Au nom d’Allah, le Tout Miséricordieux, le Très Miséricordieux
Par le Temps! (1) L’homme est certes, en perdition, (2) sauf ceux qui croient et accomplissent les bonnes œuvres, s’enjoignent mutuellement la vérité et s’enjoignent mutuellement l’endurance. (3)

-surah al-asr-

wasalam

Saturday, 20 September 2008

Bukan cam Cari Batu

salam

ari senin 15 sept aku ada lagi sortie de terrain. kali nih bukan la ikut group tp semua org. nasib baik ms weekend ktrg rehat bebtul. kalu tak gerenti tak larat nk jalan cari batu. namun setelah aku balik n mula duduk menaip post kali nih, aku raser, sortie kali nih bukan cam sortie yg lain. dier cam lawatan sambil belajar. hehe.. ada la gak cari batu (tp more 2 cari fosil) n takde merangkak bawah kawad duri ke, lalu padang org ke mahupun mengejor lembu.

Map Checkpoint

berdasarkan map kat atas, kitrg hanya gi checkpoint² belah kanan atas map, itupon bukan semua. utk trip nih, hentian yg paling jauh adalah checkpoint 9. n kalu nk tau maner bandar besançon? dedekat area checkpoint 1. hehe..

cam ari2 sblom nih kitrg tggu di stesen serbaguna 'l'elephant bleu' (gajah biru). kitrg gi trus ke checkpoint 4 iaitu Montfaucon. checkpoint sblom2, disatukan skali sbb dedekat, so senang jer prof terang n kitrg salin. setelah bas dgn gayanya naik ke puncak, kitrg pon trun bas n mula mendgr penerangan prof. ada satu yg tak kne... Apsal sejuk sgt nih??!!! rupa2nya mmg arini sejuk n berangin walopon ada encik matahari. mula2 rilek la salin nota.. tp biler tapak tgn dah start keras n sejuk, payah btol nk menulis. bbrrr...

Montfaucon

4 bukit yg kitrg kaji tahun lepas.

Coupe Geologique SE-NW de la Citadelle

berdasarkan coupe geologique (keratan rentas geologi), kiter leh nmpk tanah kat région yg aku duduk nih, beralun2. bukan tanah beralun kat msia yg boleh tanam getah tuh, tp naik n trun.
nak senang citer, tanah, bukit,ladang dan sebginyer tterlibat secara lgsg dgn penceritaan sejarah lmpau. structur kat ats tuh dipggl plissement (lipatan).

so setelah sekian lamer dengan hakisan, explotasi pertanian (kalu kat msia, penggondolan,meruntuhan bukit serta menimbus tasik serta paya kerana tamak beno), ada la sket2 perubahan terhadap struc geologique kat sni. (di msia jgn bermimpi, mmg pyh nk cari)
kat sni yg menakjubkan aku adalah,kekuasaan Allah dlm membentuk bumi nih n kaitan nya dgn mmberi rezeki kpd manusia. cam kawasan marne biaser digunakan utk agrikultur. n kat sni kawasan tuh terketak atas bukit, so udara fresh n sbgnya yg sesuai utk penternakan. n jauh sket, kat puncak ada lapisan keras, so boleh bina kubu pertahanan cam La citadelle...

then kitrg gi ke Saune, area kampung yg menarik. nk tau knp? sbb kat sni ada reseau l'eau point simpanan air yg agak aktif.

Map reseau air

Saône

Saône terletak kat no 10 tuh dlm map air. n arrow2 tuh menunjukan adalah connection aliran air diantara reseau² l'eau (kat msia dippgl kwsn tadahan hujan, tp sni hujan nyer renyai2 je, msia hujan cam nk runtuh langit, so tak sesuai guna tadahan). sbg contoh, kalu korg lepaskan ank ikan kat no 6 (antara point 'hilangnyer' aliran), ikan tuh either akan kuar kat punca air point 7 atau 8 atau 9 dgn syarat dier tak mati or makan mata kail org. (rujuk map air). kirenya antara reseau l'eau nih ada connection atau hubungan saliran.

so knp saône di pggl reseau aktif? sbb reseau di Saône cam point tgh2. kire dier terima air dr reseau lain (punca) n dier jugak hantar air ke reseau lain('hilang' air). (rujuk gak map air)
reseau di Saône jugak penting sbb di menghantar air ke punca air no 15 iaitu punca air yg membekalkan air bersih ke bandar besançon. kirenye kalu ada yg takde otak gi buang bhn toksik kat reseau no 10 (reseau Saône), maka ramai lah yg menempah batu nesan di bandar besançon..so kiter rakyat msia yg kemajuan dah 1st class, tp pemikiran 3rd class lagi perlulah menyedorkan diri mengenai alam sekitar. jgn dah terhantuk baru mengadah..

Fallerons

utk aku hentian (checkpoint 6) kat sini adalah yg paling best walopon kat tepi highway. adalah dlm 15 dari Saône.Lapisan batu yg kitrg ketuk nih dr Period Jurrasique Sup yg dipggl Kimméridgien(link menghubungkan kat gambar susunan siri stratigraphy)

yg uniknya kat kawasan nih, dier ada fosil yg dipggl Hexogyra, yg bentuk cam 'koma' or cam kulit kacang pistachio.
ada gak fosil lain, cam spesis nenek moyang kepah,kerang,sipot.. beso2 plak tuh! maser nih aku bergembira seperti sorg pelombong emas yg jumpa amik emas dgn kutip je.. hahahaha!! mmg tak toleh kiri kanan aku maser nih. duk cangkung tenung lama2... gerenti jumpa at least 1. kire bertaburan gak la fosil2 gak sni, kalu nk cari dlm batu ada payah sket.

Fossil Hexogyra

Fossil spesis kepah

aku sajer letak ada butang baju melayu. bukan apa utk skala dan perbandingan saiz utk korg. =)

Fort du Larmont, Pontalier

jauh gak tempat nih. raser mcm 30 min gituh dr last stop. bas kitrg mcm bas genting, bahkan lagi best kot. buat drift sambil naik bukit. hahaha!! kalu sesapa yg mabuk naik bas mmg sah mabuk, sbb lengkok jln cam hairpin =p
actually tmpt nih maser time winter adalah tempat main ski. so nampak la mesin2 cam keta kabel kat cerun2 bukit kat sni.
kalu kat map yg paling atas, ni checkpoint 8.


maser nih kengkawan lain dah asyik duk berangan menguyah sandwich bekalan diorg. haha.. bagus gak posa nih. biler time keje takde pkir nk mkn. time efficiency XD

Coupe geologique NW-SE du Larmont

skali lagi aku ditunjukkan dgn kuasa tuhan memerintah alam nih. kiter manusia perlu merendah diri kpdNya. kiter nih kalu nk diikutkan kecik je, dr segi ilmu ke kekayaan ke kuasa ke berbanding dgn Allah swt yg maha besar.. toksah la bongkak, n pkir hidup nih segala2nya dgn berpaksikan sekularisme. bersyukurla kiter dgn rezeki yg diberi, bcoz semuanya dari Allah oksigen to breath.. even isyarat electric yg berlari dlm saraf kiter yg membolehkan kiter melihat, mendengar,rasa,hidu, jantung mengepam dan sbgnyer...

berdasarkan coupe geology kat atas tuh, org lidi tuh adalah checkpoint kitrg. kota di tempat tggi utk pertahan dr musuh.. tanah yg luas utk pertanian, penternakan dan utk kuda2 berlarian.. dan hutan utk manusia berteduh, bernafas, dan sumber mentah. (dah tau mende2 nih, naper kiter masih lepak melakukan kerosakan ek? renung2 la..)

Verriére du Joux

nih adalah checkpoint sterusnya iaitu checkpoint 9 yg kitrg pegi selepas lunch.kampung nih ada specialnya sbb terletak dekat ngan sempadan Swiss. aku tau pon bile prof ckp ngan aku sejurus seblom naik bas ke check point seterusnya.menurut prof kat kmpg nih ada tmpt mkn dimana pintu depan dr tanah france n pintu kluar kat ke tanah swiss. menarik tak? XD
lapisan tanah kat sni adalah dr period Cretace dan lebih dikenali sbg Myocene. dibandingkan dgn tnh jurassique iaitu hny 20 million tahun lalu. drlm lapisan Myocene nih byk serpihan hidupan marin cam kulit kepah, batu karang, cengkerang, kerang dan kalu nasib baik gigi shark purba. XD

-kanan serpihan fosil cengkerang n kepah.-kiri fossil batu karang.



then kitrg ada sggh jap kat satu rock formation nih. special sgt.. nk citer plak mls.. kalu tak phm hilang lak special dier. nnti korg asyik menguap n cepat jer scroll down ke bwh =p

Vallé de la Loue

dalam 10 min dr check point td, kitrg gi kat satu tmpt yg famous kat besançon n mgkn famous kat dunia iaitu 'Lembah Loue'(checkpoint 10). maser dlm bas biler kengkwn nmpk signboard diorg mcm teruja gak la. kat tmpt parking pon ada org jual souvenirs.. tongkat nk hiking.. postcards.. aku tak menyinggah pon =p
prof ada tny farid, boleh tak jln sket nih? bukan apa sahabat serumah aku nih ada menjalani pembedahan lutut. so tak leh lasak sgt la. so takkan aku nk tggl dier sorg terkial2 jln. baik aku tolong dier sekadar yg mampu. jd tukang support jln ke.. pegang barang ke.. tukang dokong ke.. hehehe
aku antara org yg terakhir sampai. dr jauh ramai2 mengeluarkan kamera phone utk amik gamba. biler aku sampai, aku bisu sejuta kata, tergamam melihat kejadian tuhan..

Source de la Loue

aku penah tgk air terjun, jeram, delta, sawah, parit serta longkang. tp bukan air yg mencurah2 kluar dr tanah. indah ciptaan tuhan..Die sentiasa mencurahkan rezeki dan nikmat pada kiter namun apakah kiter bebnar bersyukur? sbg contoh tmpt nih org dulu penah buat empangan utk kisar gandum etc.. namun oleh sbb punca air kat sni ada connection reseau air kat tmpt lain, so bile ada satu tmpt nih org kampung buat dam gak utk kegunaan kilang, air yg kluar kat souce nih sket giler. sampai bawak kpd pergaduhan bende nih.. huhu.. (cam kes minyak dunia jer..)

kat tmpt nih aku tak segan silu membatakkan diri amik gamba sni sne =p rugi tak bawak kamera? aku pkai kamera phone. so cam raser rugi sket la tak dpt yg high kuality pic. takper, aku akn kembali ke tmpt nih. bukan bersorangan, tp berdua =p, hehehe..

Point du Moine

ni adalah checkoint 11 ialah checkpoint terakhir kitrg. masing dah pkir nk balik dah maser nih. tp aper pon aku suka tmpt lookout nih. air bertiup tak henti2. aku lak diri bebetul tebing tebing. mmg full blast kne air sejuk. suka siut.. hehe..

pemandangan lembah dr lookout

time prof tgh terang somthing. mata aku terpandang sesuatu. aku terpaku jap. semua org pon terdiam. dah la aku impikan bende nih... tp biasernyer aku tak berpelunag tgk sbb dier dua tahun skali kat langkawi.. tp aku raser aku lagi berpeluang. sebb dpt tgk dgn sama ketggian dier terbang... biasenyer org dpt tgk bahagian bawah jer.. bukan hantu raya tp ada 2 bijik EuropeenFighter Typhoon slow2 crusing sepanjang lembah tuh. pergh.. suka aku! tak sempat amik gamba.. huhu.. jenuh gak la aku mencari gamba. camne aku terus tau jenis jet? aku agak jer, tp aku raser tekaan aku tepat =p
nk tau lebih lanjut pasal military aviation yg disponible around the world, click sni

EuropeenFighter Typhoon.

coupe geologique kat sni ada payah sket. so aku tak upload. by the time aku syok layan angin berderu2..kebanyakan org dah gi kat bas. sejuk. hehehe.. n secara terkejut aku sedar yg kiter nk balik dah. bukan aper. mggu lepas maser sortie ngan group aku asyik tak sabar nk balik. nih boleh ckp 'nk balik dah?'.. hee.. pelan2 kitrg menuju ke bas utk pulang dan menamatkan pengembaraan kitrg..


wasalam

Saturday, 13 September 2008

the longest week ever

salam

arini adalah weekedn pertama selepas naik kuliah di france. takde la sgt bende aku blaja cuma byk giler 'sortie'! (field trip cari batu). ari senin arituh kitrg punya taklimat utk 3rd semester. cam biasa aku pon terhegeh2 pagi tuh pergi Uni naik bas dlm pkol 930 pg sbb taklimat start pkol 10. taklimat terletak kat wing geology, n yg menariknya wing kami nih ada suasana bawah tanah. gelap semcm. hahaha!!. ms aku msuk bilik -109k tuh, aku terus ke blakang sbb kire aku dtg lmbt gak. dlm pada prof membebel kat depan, satu-satu aku tgk geng lain. semua yg aku kenal tahun lps cont thn nih. cuma 2-3 org takde sbb tuka cos. muka baru pon boleh thn ramai.. seperti biaser gak aku menjadikan diri aku low profile.. ngehehehe..

prof ckp utk report stiap sortie, hendakla dibuat secara berdua n secara tak langsung kne cari binôme(work partner) on the spot. aku termangu kejap. sapa yg sggp berpartner ngan aku. klakar gak la situasi tuh. aku duk buat bodo sampai ada yg komplen takde aprtner baru aku angkat tgn kater aku takde gak. hahaha! so binôme aku adalah Ludovic Dore (sorg skema bersama kaca mata tebal =p ). n utk trip perlu dibuat dgn group of 4 n wajib salah sorg ader kreta. rezeki aku tak perlu cari jejauh, org blakang aku yg org baru mencari lagi 2 org ada gak kreta. =)

selesai jer aku terus blah, tak borak aper pon ngan org lain. kejo masa, hehe..di saat aku kluar dr bilik -109k menerima taklimat utk trip mencari batu selama 4 ari, aku duk pkir, larat ke aku nk hiking berjam2, ketuk batu sini sana, redah hutan sambil bawak beg pack penuh batu? kemudian aku terpkir alang zaman rasulullah dlu diorg perang time ramadhan.. maser time perang ahzab/khandak, rilek jer gali parit. so aku tak bleh kater posa satu alasn utk bermls2, n tak buat kerja secara 100%. maka trip aku pon bermula keesokan arinyer..

Day 1
trip utk ari selasa dibuat secara beramai2. so the total of 48 org naik la bas menuju ke Pugey, dlm 20 min dr Besançon. maser tgh kaji n trima penerangan dr prof, otak aku yg beku mcm ais nih meronta2 mencari file2 pasal geology. hahaha.. jem gak lak kejap. kitrg gi ke various location aroung south of Franche-comte. mostly utk menerangkan jenis batu utk stiap period jurassic. mmg lain sket la berbanding maser sortie kat besançon. ada perubahan dr jenis ciri batu walopon pd period yg samer. kalu tgk La Citadelle (28/4/08), utk era oxfordian, kitrg cuma blaja ciri2 am jer. tp kali nih, menatang nih perlu dikenali secara detail

yg paling aku seronok adalah aku dpt my own ammonite fossil. hehe.. ader gak fosil lain. drpd gmbr2 kat bawah nih, ada cam berwarna ala gangsa, tp sebenarnye disebabkan hasil tindakan kimia n mineral pyrite dlm tnh. Dlm lapisan Marnes d'Arc'sous-Montenot (J4) -oxfordien inférieur- mempunyai paling byk fossil2 yg belum menjadi batu. lapisan J4 ala2 mcm tnh liat kelabu. kalu korg slalu gi sawah, sometime leh jumpa tnh yg mcm J4. oleh sbb fossilnyer blom jd batu, maka senanglah kami utk mengutip sedikit sebyk fossil ciptaan tuhan. rezeki aku dpt yg besar, tp maser balik dier pecah, huhuhuhhu...

beso gak la, malangnyer tidak sempat sampai umh dah pecah

nmpk cam bullet, tp ini fosil dipanggil fragmocone

yg nmpk cam besi buruk nih dipanggil pentacrinus

antara yg menjadi collection =)

masa time tghri, diorg berenti lunch. ada yg sedar yg kitrg sedang berposa. tp terpulang kat kiter la nk lepak ngan diorg ke tak time mkn. aku lepak je. tp mengelamun sensorg la. hehehe.. kat sni takde la pns sgt, tp rezeki aku aku tak raser haus lgsg. alhamdulillah..
after lunch, trip diteruskan. ketukan bertalu2 mengiringi group kitrg serta kejap2 meneropong batu yg baru dipecahkan bagai nk melekat mata kat kanta.hahaha..
ms time pkol 4 lebey, aku tgk masing2 cam dah fokus. aku lagi la, tgh maintain mengelamun.. aper prof terang aku tak dgr lgsg. hahaha.. sket2 jer.

then bahagian terakhir bermula time kitrg main suka suki masuk pdg lembu org. ada gak la merangkak ala military bwh kawat duri. bau rumput segar bersama haruman najis lembu menerpa masuk hidung bila kitrg start hiking naik ada satu bukit nih. aku dah riso ngan farid, boleh ke dier nih hiking nih, terhencot2.. ish riso beno aku. bebudak lain pon tak sabo nk balik. hahaha.. seblom kitrg naik bas pulang, kitrg terpaksa menghalau ada sekor lembu nih masuk balik kat padang dier setelah dier melakukan acara balapan 400m n melompat pagar kawat duri tanpa segan silu. rabak.. kitrg tak wat per pon selain masuk pdg dier secara beramai2. lembu tuh boleh jer ke kanan. ni tak, dier nk gak lompat kuar. takpelah.. lembu itu terpaksa melakukan tanggungjawab sebagai seekor lembu, ye tak?

Day 2

map kat atas ada kawasan kajian group 8 yakni group aku.yg bulat2 tu ialah area yg kitrg cover sepanjang 3 ari ikut warna. warna merah utk ari pertama, warna kuning ari kedua n warna biru ari ketiga. lokasi kitrg adalah yg paling jauh berbanding group2 yg lain. tp takper, best gak jejauh. adalah dlm sejam naik kereta dr besançon. kawasan nih merangkumi 3 kampung kecik iaitu Doulaize, Refranche n Coulans. area nih btul2 south from besançon, tak caya tgk google-earth, hehehe..

as our 1st day sortie utk group kitrg, memula agak kekok la ckp, terutama aku. hahahaha!!raser senang gak awal2 mengkaji batu kat kawasan atas kiri map tuh.senang je identify Dalle Nacrée(J3) ngan Calcaire de la Citadelle(J2) serta J4 yg trletak tak jauh dr situ. by the time lepas lunch, dah start pening2 n stress. naik turn cerun bukit yg kalu salah pijak gerenti slide bersama2 batu longgar sampai bawah. oleh sbb kitrg punya ingin tahu ape la sebab lapisan batu tak ikut urutan, sampai ke sungai2 mati pon kitrg conquer.kitrg ada jumpa lapisan Oolithe de Pagnoz(J6) kat atas lapisan Calcaire argileux de bonnevaux(J5). patutnya maser kitrg turun sket bukit boleh jumpa lapisan J4, tp tak jumpa.patutunya kne ikut sequence. ms tuh dah ptg. kitrg follow je bekas ank sungai, mencari2 clue dimana J4. oleh sbb asyik jumpa batu yg kitrg raser tak patut wujud kat situ iaitu J2. mata2 masing2 cam hilang fokus n rs stress semacam.kitrg terpaksa patah balik biler sampai kat ats air terjun mati. group leader aku nk gak kedepan. kitrg lepak je sbb dah ponat dah. ms time dier panjat kat tepi aku perasan ada sebatang dahan pokok yg tak sesuai buat cucuk sate cam elok2 taking posisi nk meluncur secara bebas.

secara reflex aku bergerak ke kiri bila nampak dahan tuh sedang syok meluncurkan dirinya ke arah kami dr tebing sungai. tetiba aku tergelincir berlepuk jatuh. kasut jenama Quechua aku yg masih elok lagi tapaknyer tak dpt grip permukaan batu sungai yg licin tuh.naseb baik dahan tuh stop kalu tak ada dah arwah dah.by the time aku basuh tgn aku, aku perasan somthing. pensel 'shacker' pilot aku hilang! arrggghhh! pensel kesayangan aku... huhuhu.. dier berjasa ngan aku sejak form 4.. huhuhu..dier akhirnya menamatkan servis dier dlm hutan perancis dgn status MIA. exploration kitrg diteruskan sampai ktrg amik keputusan utk tny prof aper yg kitrg jumpa pada keesokkan ari.

Day 3

setelah bertny kpd prof mengenai kesangsian kitrg, kitrg terus bertolak ke lokasi. prof janji nk kasi clue lain kat kitrg arini. setelah berbincang kitrg dpt tahu sebab kenapa lapisan2 batu kat are semlm tak ikut urutan. rupanya2 ada faille (dlm english faults). so objektif kitrg arini ada mencari faille tersebeut. bukan 1 tp 2 faille. so apa itu faille? erm.. korg bygkan seketul mentega berbentuk brick dipotong secara serong sekali dr atas ke bawah.potongan yg memisahkan2 ketul mentega itu adalah faille.generally faille berlakukan akibat pergerakan bumi. so adalah bahagian yg naik n satu lagi bahagian yg trun. so kejadian faille nih menyebabkan ada certain tempat lapisan batu mengikut era tak ikut urutan. so kitrg melilau2 mencari area yg memisahkan lapisan batu J6 n lapisan batu J3. oleh sbb ada faille, mmg tak salah la lapisan J2 boleh ada terus kat certain2 tmpt, sbb kitrg terlepas pandang affleurment J3 semalam

takde la semudah seperti menunjukan mentega yg dipotong. kene asyik ketuk n jenis pokok yg tumbuh. stiap pokok tumbuh kat tanah berbeza. so itu antara clue nk tau jenis lapisan batu la.redah punya redah sampai kitrg tak tau maner kitrg. so group aku brenti lunch then amik keputusan utk mencari landmark terdekat, iaitu satu simpang jln rentas atas bukit.
setelah memanjat tebing tggi lapisan batu J6, kitg sampai kat ats. lelah gak la aku. kitrg patut cari ada satu jonction trek hutan utk meorentasikan kedudukan 'faille' yg memisahkan lapisan J6 dan J3. dlm peta ada satu jer junction itu pon pecah 3. nih apsal ada byk junction n mcm simpang 4 nih? so dlm2 sesat nih, kerja mengkaji perlu dijalankan. naseb baik jumpa jln kuar. hehehe.. so secara tak lgsg, bulatan ala2 segi empat tuh area yg kitrg explore time2 sesat. ngehehe

syukur gak la, area seterusnya yg kitrg gi senang sket. stengah jam jer kaji, dah tau dah.kat tepi jln J3, atas dier yg ader pdang rumput J4, ats sket dlm hutan ader batu bulat2 sket J5, n yg atas skali J6. elok2 jer ikut sequence dr bawah ke atas.then dlm 530 kitrg balik.bagi aku, selain dr kaji batu nih, mengasah sifat berani ceroboh ladang org, ngehehe.. bau najis lembu? dah biaser dah, nk elak dr terpijak pon dah tau. hehe..

Day 4

tak byk beza sgt utk ari keempat dgn ari ketiga. senagn jer kitrg identify sequence. cuma aku lebih mengenali dgn lebih rapat tumbuhan2 menjalar kat europe seperti Ivy dan sebginyer, hehehe.. kitrg ada gak berselisih ngan group lain. sekejap je la. tp kire biler dah ari last semua jln ngan smooth gak la sbb dah tau aper nk buat masing2.maser kat area2 Coulans, kitrg jumpa fosil ammonite yg masih lagi lawa dlm batu yg teramat ler keras. kunun nk tgglkan, tp at the end kitrg angkot gak batu yg beso tuh.. hahaha.. kitrg ada gak stumble upon a field yg sggh luas atas bukit. ada sebijik rumah tetgh2. groupmates aku tak abih2 mengimpikan suasana hidup cam ni. ye la.. jenis yg korg leh lari2 kat pdg rumput n sampat puncak anda pasti kne panah petir sbb anda adalah bende yg paling tggi dlm 500m² sbb takde bende lain melainkan padang yg meluas. hahaha.. kire ala2 plateau la atas bukit. kalu korg perasan aku tak letak byk gamba sbb aku tak bwk kamera ms gi trip; mls nk jaga dlm hutan. lgpn kalu aku asyik amik gamba not a very good impression to my teammates.

area terakhir kitrg pd ari terakhir adalah area pertama utk ari pertama. yg syok nyer maser mengexplore, time aku masuk dlm hutan pine yg redup, dasar hutan penuh lumut tuh, aku perasan ada satu scene yg jarang aku bau. bau cendawan liar. byk btol! mcm2 ada! yg kecik, yg kelabu, yg merah, etc..terkesima gak la sebentar mengalami satu suasana yg jarang dirasai org lain. cumer kitrg di konfius kan sebenar mengapa lapisan Grande oolithe(J1) yg ptt nyer berada kat bawah J2, boleh ada kat atas J2.. huhu.. kitrg give up jer n kater batu tuh bukan surplace (tempat asal)

maser dlm kereta nk balik (n kitrg raser kitrg yg paling lmbt balik antara group lain), aku duk termenung.. suatu bende yg hidup berjuta tahun dlu.. mati tenggelam di dasar laut mmbentuk batu.. n pada hari ini bende itu kita jumpai dlm keadaan 'bercerita' mengenai zaman yg dier lalui.. aku duk termenung sampai aku tertdo.. maha suci tuhan sggh hebat ciptaanMu, allahuakbar.

wasalam

warna merah-bahasa perancis, nama tempat
warna hijau-vocab saintifik french

Unleashed mode!




naseb baik aku dah naik kelas dah.. kalu tak, tgh craving nk feel menatang nih

Friday, 12 September 2008

sneak peak

salam.

aku sebenarnya teruja utk menulis lagik nih, tp aper kan daya, aku busy cari batu dah 3 ari dah. hehe.. dlm aku dlm hutan tuh, maser time teamates aku syok mentekedarah lunch n aku kat corner duk melayan alam, aku pon pkir aper nk tulis. korg dpt cebisan2 post akan datang di bawah title 'cari batu adventure'.., jgn mara, hehehe...

PUASA SATU ALASAN??
...di saat aku kluar dr bilik -109k menerima taklimat utk trip mencari batu selama 4 ari, aku duk pkir, larat ke aku nk hiking berjam2, ketuk batu sini sana, redah hutan sambil bawak beg pack penuh batu? kemudian aku terpkir alang zaman rasulullah dlu diorg perang time ramadhan.. maser time perang ahzab/khandak, rilek jer gali parit...

KAT MANE KITER SKRG?
setelah memanjat tebing tggi lapisan batu J6, kitg sampai kat ats. lelah gak la aku. kitrg patut cari ada satu jonction trek hutan utk meorentasikan kedudukan 'faille' yg memisahkan lapisan J6 dan J3. dlm peta ada satu jer junction itupon pecah 3. nih apsal ada byk junction n mcm simpang 4 nih??

FIRST CASUALTY???
..secara reflex aku bergerak ke kiri bila nampak sebatang kayu mati sedang syok meluncurkan dirinya ke arah kami dr tebing sungai. tetiba aku tergelincir dan..


itu ajer la yg boleh aku kasi tau. mengenai post 'cari batu adventure' yg seterusnya. aku ada 3 trip lagi. sok, ari senin n jumaat depan. sori 'mari mengenal buah2an tempatan' mcm tak aktif. aku try post satu weekend nih. sama2 kiter nntikan cerita 'batu' yg seterusnya.. hahaha
wasalam

p/s: trimas kepada para pembaca yg membaca blog saya n menjayakan post Kenduri Kahwin. ini adalah post saya yg paling popular! hehe..

Friday, 5 September 2008

sunyi tanpa sebab 2

salam.

setelah aku merepek pagi td ttg kesunyian aku, alhamdulillah aku masih disayangi Allah. Die yg maha berkuasa menunjukkan aku satu peristiwa yg selalu aku terlepas pandang..

masa aku solat jumaat td, aku takde rasa sunyi langsung. mcm aku biasa dgn keadaan itu, dikelilingi dgn sahabat2 seislam walopon aku tak kenal diorg pon.i feel..home.. perasaan secure.. perasaan tidak kesunyian.. walopon td aku tak berjumpa dgn mana2 sahabat aku kat france, tp aku raser mcm 'puas' bersolat bersama2 ms time jumaat ngan jemaat lain.maser aku melangkah kuar masjid, aku raser terpanggil.. aku raser aku tak patut raser sunyi sbb Allah sentiasa mendampingi kiter asalkan kiter mahu mendampingiNya.

wasalam

sunyi tanpa sebab

salam.

ni ari jumaat pertama aku kat oversea setelah duk di msia dekat 3 bulan. aku sebenarnya nk berkongsi sket la ngan korg. bukan sebab aku buhsan tak tau nk buat aper, or nk mmbunag raser ngantuk akibat lapar. tp aku raser aku perlu tulis post kali ni dgn secepat mgkn, kalu tak file akan di'save'kan di celah-celah saraf otak aku nun jauh terceruk dlm otak aku. n biasernyer bende2 mcm nih akan meng'hantui aku bile aku duk sorg2 dlm bilik.

biler aku kembali ke france aka ke rumah ku di fontaine ecu, besançon. aku dapati aku jd lain sket.ntah naper.. mgkn sbb aku dah terbiaser hidup ada org jaga aku selama 2 bulan, kali nih aku dah hidup sorg balik. yela, kembali dgn perlunya me'manage'kan diri sendri dan rumah sendri. aku tak kesah semua tuh. aku boleh buat lagi tahun insyaAllah. tp aku raser mcm ada satu bende yg kurang. duk duk pkir.. aku tau naper.. aku lom ada momentum n fokus nk blaja balik..

(jeng.. jeng.. kalu org msia baca nih sure dah risau dah, maap ye bonda). aku sedar bende nih biler aku cam mls nk melakukan bende2 urusan rasmi mcm gi uni hantar borg awal, buat appointment ngan jbtn pendaftaran, hantar dokumen yg org nk.. aku teraser mcm tak mau terikat ngan bende2 nih. al-maklum lah, kat msia duk jalan sana jalan sinun, sekali balik tgk surat berlambak, bilik berabuk, ada cadar rupernyer tak basuh, komputer lom update, isi2 drawer yg ada tak tersusun(mmg tak susun sejak dlu).. haih.. aku boleh jer mengeluh, tp mengeluh tak mmbawa aper2 faedah pon. dah tggjwb kiter, takkan kiter nk suroh org buat. mcm suruh org solat utk kiter n kiter duk lepak tgk TV. hhuu..

aku tau aku perlu gain momentum. aku nk masuk year 2; semester 3. tp aku cam mls nk bukak buku, n nk kan org handle kan hidup aku dan aku hanya perlu belajar. aku sedar aku perlu survive sorg2, tp malangnya aku lebey suka utk baring atas katil or merengkok dlm selimot... huu.. aku raser inilah syndrome common bagi mereka yg baru ajer menghabiskan cuti yg lama di msia. ye la, mcm anak burung yg asyik disuapkan sbb tak reti terbang. biler dah terbang kene la survive sendrik. tak nak carik mkn mati la kat situ? huu.. tetambah pulak ari aku balik adalah mlm pertama terawih. raser jelez sggh ngan kengkwn aku yg balik lmbt. aku ingt lagi maser aku nk amik minyak gi airpot, nmpk org2 berjalan gi masjid nk berterawih. aku rindu ngan suasana ramdhan kat msia.. aku rindu meneman mak berterawih.. aku rindu ngan suara bilal yg mendayu2 itu.. aku rindu semua tentang ramadhan ya allah!

aper kan daya.. bukan rezeki aku tahun nih.. mgkn tahun depan insyaAllah kalu ada umur yg panjang. aku kat sini sedang cuba sedaya upaya menghidupkan ramadhan dlm diri aku nih.. tp mcm mcm saham.. yg sedey nyer mcm makin menurun plak.. ader je alasan yg aku berikan pada diri sendri.. mungkin inilah sebab aku tak fokus. blum ada momentum. nak menghidupkan ramadahan pon aku masih lagi lembik, alangkan pula aku nk teruskan jihad aku dgn pen. aku jd takut nk confront ngan masalah, takut nk jumpa org n berkomunikasi, aku takut duet aku tahun nih tak cukup nk balik msia tahun depan, n takut yg aku mgkn tak pass semester 3.. namun aku tak leh sentiasa takut. aku hanya perlu takut kepadaNya.
ini adalah ujian Allah terhadap kesabaran aku.

Al-Baqara
Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (155)


maka aku tak boleh biasakan bende2 mcm nih get the best of me. aku perlu bersabar n sentiasa berdoa kpd Allah utk tidak memesongkan hati aku dan lindungi aku dr bala bencana.amin..
aku perlu ALL-OUT!



wasalam

Wednesday, 3 September 2008

kepulangan dan permulaan... semula

Its all when it began..
and so it will begin..
again...



salam..

utk info semua, aku dah selamat sampai di france. flight aku pada 31 ogos pkol 1250 mlm (flight delay sebenarnya)
so secara tak rasminya aku terlepas train utk balik besançon pada pkol 1028 pagi. sbeno nya aku patut sampai di airport france CDG pkol 6 pagi cam tuh. oleh sebab delay dekat 730 baru sampai. ngan terhegeh2 plane nk dock pkol 8 baru kuar flight, n pkol 9 baru dpt beg. so mmg dah agak la terlepas train.. huhuhu.. aku lambat cuma 3 min jer. kene biaserkan balik pemikiran org sini dimana ûblic transpot akan bertolak pd waktu yg di tetapkan, bukan sampai pd waktu tersebut. naseb baik boleh tuka tiket. n rezeki aku dpt first class sbb beza 50 sen dr tiket asal plus 3 euro utk denda. boleh la aku melepak kan diri ngan seat yg selesa itu.. hehehe..

dlm train, aku flas back balik aper yg aku buat sepanjang aku cuti kat msia arituh.. here goes:

JUN
17- sampai kat msia pkol 6 pagi
19- renew lesen, booking tmpt reunion, beli tiket wyg tuk org
20- tgk wayang ngan kak nim, abg amin n kak num
21-reuinon n ptg tuh main boling ngan diorg
23-24 - daurah
25- gi low yat
26-renew ic tp gagal.., mlm usrah
27-29 - gi langkawi ngan family
30- 1 julai - gi ipoh amik keta V6 dr apak

JULAI
2- kuar ngan Al n Hanz, gi eye of malaysia
3- tgk wyg, gunting rambut, n usrah pd mlm hari
4- mkn ngan abg D n kak amai
5-6 - balik kampung, sggh PD kejap jumaat ptg tuh. kenduri ari sabtu.
7-cari baju jln, kat umh tggl baju burok jer
8- gi KLCC
9-gi the garden beli tiket bola,mid tgk sepi, n jln TAR cr buku.
10-cuba mmbeli Handphone baru tp gagal, kdai tak terima CB
12- gi Sunway pyramid utk lunch jer. yg buat lamer sbb jem nk masuk n kuar parking.
13- teman mak gi kenduri kwn dier n gi subg
14-tak sehat, jumpa doc kne mkn ubat.
16-17- daurah
18-20 - gi JB. gi singapore ari sabtu.
21- meneman mak ke various location.
22-gi putrajaya jmpe raiz, mkn nandos ngan sha n tdo umh kak nim
23-gi mid, beli Handphone n main boling.
24- gi low yat beli HP protector, gi pavillion sbb ada org ajak lunch, ptg tuh usrah di shah alam n mlm gi kenduri umh Qayyum
25- jadi supir kak num of the day
26- teman kak num gi low yat (lagi..) tak thn, balik dlu..
27-jadi facie kat taylor utk pre-departure program
28- kuar ngan sha n adik sedaranya. dier jd drebar aku of the day utk beli tiket bas n tuka ic.. hehehe
29- jemput ashraf, kuar ngan dier n tgk match bola mlm tuh
30-1 ogos - gi ipoh. jumpa din zam n iz kat mid ari jumaat ptg.

OGOS
2- balik kmpg ngan mak. blaja ilmu pertanian, hehehe..
4-8 kem KIBAR
9- jumpa sahabat2 lama
10- gi kenduri umh nadia ngan farizul
13- 15 gi penang
16-17 kenduri kawen
19-beli stock rempah, teman amir (adik tiri) di MAHA, tdo umh kak nim
20- teman azlan n amir sekali lagi ke MAHA. dinner kat putrajaya n tgk fireworks n tdo umh kak nim lagi
21- teman mak gi MAHA gak.. huhuu..
22- mkn sushi ngan farizul, lawat mak beba kat hospital.
23-pagi breakfast ngan alep. then kuar ngan family nadia, diorg ajak jadi guide. gi MAHA (lagi..), alamanda, tdo umh kak nim mlm tuh
24- tolong kak nim pindah rumah
25-31. jadi kerani mak type soalan,gi beli brg2 stock. n teman mak ke various location.
31- mlm balik france.

so skrg nih aku kembali dlm bilik aku n perlu meng'set'kan minda yg aku nk start klas dah. so smpi2 jer reorganise bilik, beli brg dapur, n nk buat final touch up sblom raser dah ready nk naik kelas. luper plak. aku sahur dlm flight. kirenye aku memulakan hidup aku kat france nih dgn bermula nya puasa. aku raser bersyukur sgt.. n syukur alhamdulillah aku lalui satu cuti yg byk pengalaman dan pengajaran..aku dedicate lagu nih..

Appreciation

As I got up this morning
U watched me and hoped I'd talk to U
Even if it was just a few words
Askin' your opinion,
Thankin' U for something good that happened, Lord
But U noticed I was too busy
Tryin' to find the right clothes matchin' with the right shoes and I
Ran around the house getting ready
U knew there would be minutes to stop and say hello
But I still I were too busy
And at one point I had to wait doing nuttin'
Then U saw me spring to my feet
Thought I wanted to talk
But I ran to the phone
Called a friend... Wassup!

Ok now it's time for us to talk
So I find and empty room but hesitation is in my heart
A look down the hall ...nobody there so I close the door
Take of my new jacket? Man I can't put this on the floor
I'm a have this conversation standin' or my jeans will get dirty
Better yet I'm a sit on this chair right here 'cause I feel a bit lazy
Almost forgot to pull the curtains so no one can look in
And just when I'm about to utter U some words
Someone steps in
Embarrassed by the moment
I jump up and come up with some stupid excuse
Like I was looking for something
All while U were watchin' me patiently
Ready to give more chances
With the hope
That eventually at some point I will speak to U

U give me so much
U wait all day for a nod
A prayer or a thought
A thankful part of my heart

To all my moros back home
All day workin' hard
Struggling all week
Every dawn standing tall

I know U noticed that before lunch I looked around
I felt embarrassed to talk to U
That is why I didn't bow my head
Glanced 3 or 4 tables over, saw some of my friends talking to U
But I did not, there is still more time left
Hope that I will talk to U yet, but I
Went home and seemed as if I had lots of things to do
After that what is on TV
Suddenly I felt too tired to talk to U
Fell asleep in no time without a thought for U
I know it's hard to have a one sided conversation
Well give me some days to try again and again and again

Pasé por enfrente de tu casa esta mañana muy temprano
No me dio ni por llamarte, saludarte lo cual es muy extraño
Ahora que la luz está apagada estoy pensando
Si sólo cuando yo lo necesito conversamos
O si sólo cuando temo me haces falta
A cada instante tu retrato está en mi espalda
Me equivoco en muchas de cosas
Y defectos tengo más de cien
Estoy luchando, tú lo sabes bien

[Translation]
I came by your house very early this morning
I didn't stop to call you or say hi, and that's quite strange
Now that the lights are out, I'm thinking
If we only talk when I need it
Or if I only miss you when I'm afraid
I always carry you on my bag
Any moment you're out of my sight
I make mistakes in so many ways and
Faults, I have more than 100
I'm Struggling, you know I am

Appreciatin' is something I be forgettin'
Every second, 24/11, I'm a forgetful servant, I gotta be prayin' though
Appreciatin', when suffering, calamities call,
My soul be hospitalized and all gonna be alright

To all my moros back home
All day workin' hard
Struggling all week
Every dawn standing tall

To all my moros sheddin' tears
Still greet with warm smiles
Patiently throughout the years
Give praise to the most high

To all my moros back home
All day workin' hard
Struggling all week
Every dawn standing tall

To all my moros sheddin' tears
Still greet with warm smiles
Patiently throughout the years
Give praise to the most high

[Chorus]


outlandish : closer than vein

kepada pembaca yg beragama islam, selamat berpuasa dr saya pelajar di perantauan. tahun nih tak hntr gambar masuk suratkabar. hehehe..

wasalam