Sunday, 3 August 2008

Trip 2 da south 3


salam..


Hari terakhir trip aku ke selatan(20 julai), abg jenal bawak aku ke penghujung benua asia. Bunyi cam gempak je. Kalu tukar ke english, 'at the continents end', dah boleh jd tajuk movie dah. Hehehe..

Tmpt nih bernama Tanjung Piai. Ada la dlm 45 minit perjalanan dr JB. Kitrg bertolak dlm pkol 1030 pg kalu aku tak silap. Maklum la, dah packing2 nk balik kelang direct. Bas aku pkol 420 ptg. Jauh gak nk gi tmpt nih, ceruk gak rr tmpt dier, sampai aku terdetik, 'biler nk sampai nih?'.. hehehe..

Kawasan tanjung piai nih diisytihar sbg taman negara, supaya takde la org suke-suki menebang bakau utk dibuat perabot mahupon ceracak foundation bangunan2 yg tidak tentu sah perlaksanaannyer. Nk masuk dikenakan bayaran rm5, parking pon dikenakan bayaran. Tp kalu nk diikutkan mmg patut dicas sbb nk maintain tmpt nih bukan senang.paya bakau maa.. Org pkir nk free jer.. rabak.. cetek btol..
Nk gi kat hujung benua tuh ada la dlm 5-10 min jalan dlm paya bakau. Bagi yg memakai kasut tumit tggi or kasut berjenama mahal yg anda sggp duduk berjam2 menyental kotoran pd kasut anda, anda tidak perlu risau, ada dibina pathway. Maka anda dpt menikmati suasana alam paya bakau, sambil2 memikirkan biler nk sampai.. hehehe...Spesis sipot paya byk jer anda nmpk, burung etc.. kalu anda bernasib bai, ada kawanan monyet liar lalu. n kalu anda tak bernasib baik, baru jer anda nk amik gmbr diorg, monyet tuh dah jerit2 n anda akan diserang dgn monyet dominan.. hehehe..





berdasarkan gmba yg aku letak kat atas tuh, itu la patutnyer menjadi the most tip of the continent. tp malangnyer, tak leh gi saner bcoz papan tanda amaran seperti di sebelah. oleh sbb hakisan yg giat berlaku kat tanjung piai nih, tmpt yg aku amik gmba adalah tanah paling hujung. Selepas papan tanda amaran tuh, dah air laut. Lagipon tgk la walkway tuh, mcm nk runtuh jer aku tgk, huhu.. tak pasal2 ader yg arwah kang. So tak dpt la amik gmba lompat2 kat hujung selatan benua asia. hehehe.. tp takper, ada pelantar/jeti lagi utk dikunjungi, tp bukan hujung la.. insyaallah nnti bulan 12, dier punya restoration dier siap, leh la korg gi kat bende cam planet bumi tuh.
kat jeti nih ada arrow2 yg menunjukkan distance bandar2 utama dunia, termasuk la paris. hehe.. mcm kat eiffel tower plak. Oleh sbb aku akan balik ke france akhir bulan nih, aku amik la arrow paris. hehe.. bg aku jeti nih paling besh kalu kiter bentang tikar mengkuang n berpiknik dgn mangkuk tngkat. angin kat sni besh, n super redup jeti nih XD




dlm kol 115 ptg, kitrg bergegas balik ke JB. kononnyer abg jenal nk bawak gi makan laksa johor yg besh, tp kdai tuh tgh renovation, huhu.. bukan rezeki aku skali lagi..










so abg jenal bawak aku ke Plaza Larkin yg dekat sgt ngan terminal larkin. maka aku pon meng'order laksa johor. walopon quiet sket tp agak puas hati la. laksa johor menggunakan spegetti n kuahnyer mnggunakan ikan parang. Org johor nk up sket kot makanan diorg, kasi lh lawan s'pore, hehehe.. walo aperpon mmg kaw. tp bak kater kak fizi, kat tmpt yg konon nk di bawa tuh lagi sedap. kak fizi ada gak orderkan aku 'roti pool', roti bakar yg di cecah ngan kuah dgg ala2 arab gituh. kak fizi ngan abg jenal mkn soto ayam, satu lagi juadah org johor. XD


minuman, aku order lai chi kang panas, susah nk carik wei kat france. kalu kat msia pon time bulan posa.. huhu..

Pengembaraan aku ke selatan tamat pd pkol 5. Walopon bas aku patutnyer pkol 420, tp ntah camne, pkol 5 baru sampai bas tuh.. Anyhow, aku nk ucapkan setinggi2 trimas kepada abg jenal sekeluarga atas kesanggupan diorg mnengheret aku kesini sana sewaktu aku kat JB.. trimas~ tahun depan kiter tawan air terjun kota tggi plak XD



alhamdulillah.. tamat..

2 comments:

fz said...

hi adam...sama-sama trimas hehe..
takde apa pun...kiteorg happy sangat adam sudi trun jb lepak dgn kiteorg..mana gambo aksi melompat di jeti tuh? tu aaa abg jenal tak power amik gambo haha..next time k.fz amikkan ok..ermmm gambo kami sekeluarga tuh..aduhai family sihat tul..anak jek kurus..mak ..pak gemuk hahah...

AISHAH roslan said...

salam. enak nye food ituuuuuuu. uhu.