Monday, 11 August 2008

Rambutan

salam

biasernyer time2 bulan jun hingga ogos, adalah musim buah-buahan. rambutan la.. durian la.. langsat la.. so kiter rakyat msia yg amat menggemari buah2 ini selain dr epal mahupon limau sunkist pasti akan membelinya jika takde kebun la. so mane yg ada kebun, pasti sampai termuntah2 memakan rambutan serta memulun durian. kalu tak seikat rambutan seari, 5 biji durian disebat..

malangnyer.. apakah kita bebetul kenal buah2an kiter sehingga ke pokok dan daunnyer? patutkan kiter dikenal sbg org yg reti menyebat tanpa kenal bbtul rezeki ciptaan tuhan ini.. maka inilah tujuan post kali ni..



rambutan atau namer saintificnyer Nephelium lappaceum merupakan buah yg paling common di malaysia. ader dua colour jer, merah dan kuning. bg aku dier cam sepupu sepapat lychee kot cuma lebey beso n berbulu.. aku mgkn tak perlu citer byk pasal rambutan nih sbb mgkn korg dah tau kot.

pokok rambutan mengambil maser 3 tahun utk berbuah kali pertama. so kalu anda selalu trim n maintain pokok, pokok rambutan gerenti rendang jer, tak payah nk panjat tggi2.. hehe..
rambutan merah ada bberapa jenis. yg aku tau 'anak skolah' 'jeli' ngan 'gula batu'
  • Anak skolah cam chumel2 buahnyer. biasernyer lekang (isi tak melekat kat biji), manis, n kalu diihat dr jauh cam berkelompok kt pokok. kat kebun den ada la 3 batang kot rambutan jenis ni n mmg juling kalu makan tk henti, hehehe..
  • Jeli plak dier cam lonjong sket kalu tak silap n ramai tak suke mkn sbb tak lekang. kurang komersial n kulitnyer agak tebal
  • Gula batu plak aku kureng pasti camne tp isi dier besh, manis yg memikat dan isi yg kurang lekat pd biji.

untuk rambutan kuning plak kulitnyer nipis n isinyer montel. tp kekdg dier tak lekang. sometimes ada traces of masam2 sket kat hujung2 n quiet juicy gak. rambutan kuning walopon dier adik beradik kandung rambutan merah, tp oleh sbb dier kurang sket komersial (susah nk hidup kot) dier cam di anak tiri kan kekdg.
namun rambutan kuning nih tak bersedey kot, sbb org aggp dier cam rambutan yg org susah nk carik. tapi aper yg lebey menyedeykn adalah, di kmpung, rambutan hanya dijual 30 sen sekilo sbb hampir stiap rumah ada at least sebatang pokok rambutan.. kat bandar sperti di klang misalnyer, RM3 sekilo! gilo rr.. baik tanam jer ramutan kat laman, tggu 3 tahun berbuah la.. so bagi yg study kat oversea, boleh la start tanam skrg so biler dah balik bawak degree,ada pokok rambutan menanti anda... XD

wasalam


1 comment:

nu-hja said...

hahahaha, jarang sungguh org nk buat blog psl rambutan but sy rase menarik, plus,
wah ! dpt ilmu psl rambutan, huhu.
slalu main makan je :P