Monday, 28 July 2008

Trip 2 da south 2

Salam.. biar aku meneruskan citer aku..


Selepas suboh pd 19 julai, aku masih melepakkan diri atas katil. Ntah camne leh tdo balik. hehe.. Bgn2 aku trus memandikan diri. Trun2 jer, kak fizi ada membuat nasi lemak beserta sambal udang. masyuk...! hehehe.. Namun ntah camne leh kne selsema plak, huhu.. So aku pon menelan pil selsema abg jenal. Lmbt sket la effect dier, dlm tghri baru hilang.

Arini kitrg akn ke temasik atau lebey digemari memanggil dirinya Singapura. Maka ini merupakan 1st time exp aku ke S'pore. Takat nk menjejakkan kaki. Kalu kat france sanggup jer gi german dua 3 kali sebulan, kne la berlaku 'adil' kat negara sendiri, ahahaha...

Aku ditugaskan menjadi GPS abg jenal bagi mengelakkan berlakunyer kesesatan semasa mencari jalan ke Pulau Sentosa, S'pore. Selepas kami melepasi imegresen , maka tugas aku mmbaca peta bermula. Naseb baek reti baca, kalu tak mesti hampa abg jenal, hehehe... Erm, bagi sesapa yg baru nk menjadi pelancong tetap s'pore, bagi yg berkereta, perlu ada kad 'autopass'. Ala kad touch n go la. Bukan aper, memudahkan pembayaran parking etc utk kereta anda. Dedekat tghri la kitrg sampai pulau sentosa nih (kuar td pon around 11, hehe). Pulau sentosa nih mcm ala2 genting or any amusement park, cuma anda kne bayar stiap entertainment kalu nk masuk. huhu.. cekik ga rrr..

Ada gak la package, leh pilih 3 entertainement n 1 adventure. So kitorg pilih, Butterfly park, Tiger Tower, and Merlion. Utk adventure plak, kitrgo pilih cable car. Saranan aku utk ke tempat nh adalah, kalu leh bawak air dan minuman sendri sila bawak. Bagi mereka yg tak biaser gi oversea dimana takde air kat tandas, expect the worse spt takde tisu. Bwk juge duet lebey just incase ada terlepas bc 'terms n conditions' utk tawaran2 menarik (diorg nk tak nk tulis, so mmg terlepas pny), dan mcm maner2 tmpt tourist attraction, bersedia utk ditipu secara rasmi mahupon tidak rasmi.












byk lagi gamba from cable car, cuma terlalu byk permandangan tanah dikorek, laut ditambak, besi-besi ceracak beserta sahabat sejati diorg, jentera2 pembinaan. Diorg nk buat aper tah, tak ingt tp mcm nk besarkan lagi attraction kat sentosa island. Dgn iter nk buat casino.. S'pore berangan nk jadi Tropical Monaco kot, haha.. maser kitrg nk naik cable car nih, ada bende yg sggh sengal berlaku n mostly semua tourist tak suker.. kne tipu. Ruper2nyer package yg dibeli td kalu naik cable car cumer 1 way jer. Maka dinasihati pastikan bende2 yg 'ride' nih anda dpt 2 hala bukan satu. Dah la cam kne tipu, ada plak pikir kitrg nk tipu masuk sentosa tak bayar entrence fee (dah la keta n per head) maser nk naik cable car balik ke sentosa! huhu.. Namer dipggl sentosa or in english 'peace', mon cul..












Ni plak antara pemandangan biler anda naik tiger tower. ala, di macam lif berkaca yg sgt besar yg boleh naik reramai, yg boleh amik gamba kat luar sambil dier pusing-pusing. Kalu anda suker berada kat tempat tggi sambil amik2 gamba, boleh la kot pilih tmpt nih dlm package anda. Skali lagi diingatkan yg kat sni ada construction, maka kalu anda sukerkan perfect pic, jgn la dtg skrg, tggu sampai bende tuh siap. hehehe...













Lps makan tghri (sandwich bekal n sausage berserta pizza yg mhl tp sedap) kitrg masuk ke butterfly park. Sblom aku berceloteh lg, aku nk ckp bukan semua makanan di s'pore nih halal. Bukan aper, environment di Malaysia samer dgn S'pore, takot anda slalu ke fast food disini, kat s'pore anda pon rilek2 masuk n mkn... Kat msia mmg la takde ragu2 sbb semua halal, kat s'pore anda kne tny tau.. huhuhu..


Kat dlm butterfly park baru aku raser syok sket, hehe. Peminat alam sekitar la kater kan. Excited satu mcm. Ada gak spesis rama2 kat sni. Tapi aku dah luper yg maner common kat msia, huhu.. sbb kat andalas dah tak jumper lagik rama2 dah dlu byk.. lalat lipas byk la, huhuu..


Maser nk balik kitrg gi la naik berhala.. eh, naik merlion tuh. ala tmpt tggi, boleh amik gamba. Sblom naik ader la dier kasi movie 10 min pasal pembukaan s'pore.. Takde yg manarik sgt la, budak kecik suker kot.
Exit route kitrg 2nd link. Jauh jugak la from jb, tp kurang keta. Around kol 8 kitrg balik ke tanahair terchenta. Hehe.. Then abg jenal bwak ke "Damai Seafood village", tmpt mn yg superb. ada plaque Jalan2 Cari Makan lagik, hehehe..












Sampai je kat umh abg jenal aku dah mncari katil, haha.. tertdo kejap, around 11 pm terbgn, aku mndi, solat then tdo balik.. penat seh.. nih baru yg berjalan, blom lagik yg mmbawa kereta dan menjaga anak sambil berjalan.. renung2kan lah..

bersambung..

No comments: