Monday, 28 July 2008

Trip 2 da south 2

Salam.. biar aku meneruskan citer aku..


Selepas suboh pd 19 julai, aku masih melepakkan diri atas katil. Ntah camne leh tdo balik. hehe.. Bgn2 aku trus memandikan diri. Trun2 jer, kak fizi ada membuat nasi lemak beserta sambal udang. masyuk...! hehehe.. Namun ntah camne leh kne selsema plak, huhu.. So aku pon menelan pil selsema abg jenal. Lmbt sket la effect dier, dlm tghri baru hilang.

Arini kitrg akn ke temasik atau lebey digemari memanggil dirinya Singapura. Maka ini merupakan 1st time exp aku ke S'pore. Takat nk menjejakkan kaki. Kalu kat france sanggup jer gi german dua 3 kali sebulan, kne la berlaku 'adil' kat negara sendiri, ahahaha...

Aku ditugaskan menjadi GPS abg jenal bagi mengelakkan berlakunyer kesesatan semasa mencari jalan ke Pulau Sentosa, S'pore. Selepas kami melepasi imegresen , maka tugas aku mmbaca peta bermula. Naseb baek reti baca, kalu tak mesti hampa abg jenal, hehehe... Erm, bagi sesapa yg baru nk menjadi pelancong tetap s'pore, bagi yg berkereta, perlu ada kad 'autopass'. Ala kad touch n go la. Bukan aper, memudahkan pembayaran parking etc utk kereta anda. Dedekat tghri la kitrg sampai pulau sentosa nih (kuar td pon around 11, hehe). Pulau sentosa nih mcm ala2 genting or any amusement park, cuma anda kne bayar stiap entertainment kalu nk masuk. huhu.. cekik ga rrr..

Ada gak la package, leh pilih 3 entertainement n 1 adventure. So kitorg pilih, Butterfly park, Tiger Tower, and Merlion. Utk adventure plak, kitrgo pilih cable car. Saranan aku utk ke tempat nh adalah, kalu leh bawak air dan minuman sendri sila bawak. Bagi mereka yg tak biaser gi oversea dimana takde air kat tandas, expect the worse spt takde tisu. Bwk juge duet lebey just incase ada terlepas bc 'terms n conditions' utk tawaran2 menarik (diorg nk tak nk tulis, so mmg terlepas pny), dan mcm maner2 tmpt tourist attraction, bersedia utk ditipu secara rasmi mahupon tidak rasmi.












byk lagi gamba from cable car, cuma terlalu byk permandangan tanah dikorek, laut ditambak, besi-besi ceracak beserta sahabat sejati diorg, jentera2 pembinaan. Diorg nk buat aper tah, tak ingt tp mcm nk besarkan lagi attraction kat sentosa island. Dgn iter nk buat casino.. S'pore berangan nk jadi Tropical Monaco kot, haha.. maser kitrg nk naik cable car nih, ada bende yg sggh sengal berlaku n mostly semua tourist tak suker.. kne tipu. Ruper2nyer package yg dibeli td kalu naik cable car cumer 1 way jer. Maka dinasihati pastikan bende2 yg 'ride' nih anda dpt 2 hala bukan satu. Dah la cam kne tipu, ada plak pikir kitrg nk tipu masuk sentosa tak bayar entrence fee (dah la keta n per head) maser nk naik cable car balik ke sentosa! huhu.. Namer dipggl sentosa or in english 'peace', mon cul..












Ni plak antara pemandangan biler anda naik tiger tower. ala, di macam lif berkaca yg sgt besar yg boleh naik reramai, yg boleh amik gamba kat luar sambil dier pusing-pusing. Kalu anda suker berada kat tempat tggi sambil amik2 gamba, boleh la kot pilih tmpt nih dlm package anda. Skali lagi diingatkan yg kat sni ada construction, maka kalu anda sukerkan perfect pic, jgn la dtg skrg, tggu sampai bende tuh siap. hehehe...













Lps makan tghri (sandwich bekal n sausage berserta pizza yg mhl tp sedap) kitrg masuk ke butterfly park. Sblom aku berceloteh lg, aku nk ckp bukan semua makanan di s'pore nih halal. Bukan aper, environment di Malaysia samer dgn S'pore, takot anda slalu ke fast food disini, kat s'pore anda pon rilek2 masuk n mkn... Kat msia mmg la takde ragu2 sbb semua halal, kat s'pore anda kne tny tau.. huhuhu..


Kat dlm butterfly park baru aku raser syok sket, hehe. Peminat alam sekitar la kater kan. Excited satu mcm. Ada gak spesis rama2 kat sni. Tapi aku dah luper yg maner common kat msia, huhu.. sbb kat andalas dah tak jumper lagik rama2 dah dlu byk.. lalat lipas byk la, huhuu..


Maser nk balik kitrg gi la naik berhala.. eh, naik merlion tuh. ala tmpt tggi, boleh amik gamba. Sblom naik ader la dier kasi movie 10 min pasal pembukaan s'pore.. Takde yg manarik sgt la, budak kecik suker kot.
Exit route kitrg 2nd link. Jauh jugak la from jb, tp kurang keta. Around kol 8 kitrg balik ke tanahair terchenta. Hehe.. Then abg jenal bwak ke "Damai Seafood village", tmpt mn yg superb. ada plaque Jalan2 Cari Makan lagik, hehehe..












Sampai je kat umh abg jenal aku dah mncari katil, haha.. tertdo kejap, around 11 pm terbgn, aku mndi, solat then tdo balik.. penat seh.. nih baru yg berjalan, blom lagik yg mmbawa kereta dan menjaga anak sambil berjalan.. renung2kan lah..

bersambung..

Friday, 25 July 2008

Trip 2 da south

Salam.

Mggu lepas ari jumaat, aku ke selatan tanahcair, ke Johor bharu to be precise. Walopon aku nih dilahirkan di muar johor, Tp aku tak pernah menjejakkan kaki di maner2 bandar atau pekan di johor melainkan Muar dan Tangkak. (Pagoh ader kot, ntah tak pasti..). Maka ini merupakan trip pertama aku ke JB.


Di JB aku tggl bersama kwn abg aku, kirenyer super senior la. Kalu nk diikutkan sejak ahun lepas lagik dier dah mengajak aku ke JB, tp aku last year tak berkesempatan.. Alhamdulillah tahun ni aku ader rezeki lebey, dapat la aku meraser turun ke JB. XD

Dengan tiket berharga RM26.10, aku menaiki bas transnasional pd pkol 430 ptg di stesen bas klang. Perjalanan ke JB mengambil maser hampir lima jam (sejam rehat di machap). Perjalanan yg lamer seperti ini best apabiler ditemani dgn bhn bacaan. Bersama angin air-con yg sejuk, seat yg lagi besh dr seat kapal terbang, mmbolehkan anda melelapkan mata shgga alih2 dah sampai ke destinasi, hehehe.. Namun aku tak tdo, ntah apsal.fresh semacam jer mata aku.. excited kot.


Selepas jer bas, melewati tol skudai, dah raser 'biler nk trun bas nih?' hehe.. mata aku melilau-lilau melihat bangunan2 kat luar.. Setelah bas melepasi Skudai Parade dan Bngunan Majlis Pembandaran Johor Tengah, Aku perasaan satu perkara.. apsal byk sgt stesen minyak kat sepanjang jln nih. Dah la besar2 punya stesen.. Tak cukup satu stesen, setiap kompeni minyak kat msia hav at least 3 bijik stesen kat sepanjang jln yg bas nih lalu ke Terminal Larkin..


Menurut abg jenal, ini disebabkan rakyat s'pore gemar mengisi minyak di JB pd mlm hari kerana masih lagi murah bagi mereka (setelah meng'convert'kan nilai mata wang). So biler demand tggi, kne la peniaga menunaikan permintaan itu. hehe..


Aku turun di terminal larkin around 930 mlm. After abg jenal se'family mengambik aku, diorg bawak aku gi makan kat satu restoran steamboat bernama Sri Rawa. Although ia bukan la restoran buffet, tp overall sedap. Toufu dier besh, tp kalu nk meraser ader udang serta makanan laut yg lain, kne la bayar sket. So kalu ader restorant steambot buffet, jgn lps kan peluang anda utk menyental apa jua juadah yg disediakan, hehehe.. tak pon kalu pegi yg bukan buffet, anda beli sendri bende yg anda mmpu beli cam sayur, suhun, bihun. bhn2 tuh korg siap2kan masuk dlm beg. So maser tgh masukkan udang ke sotong ke aper ke yg korg beli kat restraurant tuh, korg masukkan skali bhn2 yg korg bawak tuh.Pastikan kegiatan anda ini tidak disedari oleh tuan empunya restaurant hehehe..



After mengenyangkan perut. Diorg bawak aku jln2 JB time mlm. Best gak JB nih, bngnn dier mcm masih ader ciri2 oldies. Mengingatkan aku kat Besancon, hehehe.. JB pny bandar aku masih oleh kategorikan sbb 'masih nmpk langit' heh.. So lalu lah aku kat Danga Bay dan sbgnyer.. walopon aku tak berkesempatan utk menjejak kan kaki di danga bay nih, tp aku raser ok kot, sbb aku tgk byk kdai mkn jer. next year insyaAllah kalu ader rezeki...

Aku mengakhiri mlm pertama di JB kat umh abg jenal. sok kitrg plan utk ke singapore. Aku pon menidurkan diri selepas tak sampai seminit mmbuka map s'pore utk tgk jln, hehe..

bersambung

Monday, 21 July 2008

Nostalgia II

salam

Nmpknyer aku semakin lewat dlm mengepost blog2. Payah nk lekat depan PC.. huhu.. sblom aku meneruskan repekan kosong, aku nk trus straight to da point.

Dlm 3 mggu lepas, rasernyer hari sabtu bertarikh 5 julai, apak aku ader mmbuat satu kenduri kesyukuran kat kmpg batu gajah melaka. Dlm nk balek kmpg, kitrg menggunakan jalan pantai a.k.a jalan dalam. hoho..

So mmg a bit nostlgia gak la sbb zaman2 bonda masih lagi memandu kerete charade, berhimpit2 la kami berenam (maser tuh cik ara ader lagik) termasukla mangkuk tingkat berisi lauk pauk, air kosong dlm botol cordial sarsi F&N, ngan alas surat kabar... hehe

Jln dalam akan lalu pekan banting, morib, Kmpg Sg Pelek, Dengkil, simpang ke pekan sepang dan akhirnyer pekan nilai. Biasernyer sampai je pekan nilai kitrg dah hepi (landmark tau nk sampai nilai, lalu pekuburan cina atas bukit). Knp hepi? Sbb dah boleh masuk highway. Kalu tak, pening je slalu, mngalami mabok dlm kereta akibat kekurangan oksigen, hehe..

Tp itu dlu. skrg dah lain dah. Jln pon dah luas dan bebtul diturap. Mmg ok la kalu tak kesah perjalanan lamer. Maser nk balek kmpg nih, kitrg sggh PD or Port Dickson. Post pasal Port Dickson ader dlm psot 'nostalgia'. utk kali nih aku more to meng'add extra info bout PD.




Gmbr kat atas adalah pantai yg berdekatan dengan pasar mlm stiap ari sabtu bedekatan dengan petronas. Walaopon takde la se exclusif maner pntai PD dgn pasir nyer yg agak2 tak lawa, tp ia cukup bagi mereka nk meraser berkelah atau spend da time wit family kat tepi pantai XD


kalu yg nak meraser mndi dipantai yg keruh, boleh la dtg ke sni. Jgn risau, laut yg mmpunyai byk microorganisma, adalah laut yg 'sehat', takde bhn toksik, hehe.


walopon kiter tgk pantai jer, kiter tak berselera nk mandi, tp anda silap besar. knp?
Pantai pd la yg ader hidupan-hidupan cam ketam2 kecik, belacak, sipot2 serta rumpai laut.
hehe..
Sbb musabab dier, hidupn yg wujud, cam hidupan kat pya bakau.
bagi pelajar petronas local, diorg pasti dah jalani Program STE kat Tanjung Tuan, hehe.. kat situ dlu aku kecik2 suker main2 ngan lumpur paya carik ketam, ngehehe

Maser aku sampai, aku nmpk beribu2 ketam pantai tgh lepak2. Then bile kiter jln towards them, masing2 melarikan diri ke lubang2 berdekatan. hehe.
Aku sggh kagum dgn ciptaan tuhan ketika ini.. Bersyukurlah kita yg telah diciptakan dgn sempurna.. n sbg balasan hendaklah kiter menunaikan suruhan2Nya..


Sblom aku meneruskan perjalanan balek ke kmpg, aku sajer jer menyelopkan kaki kat dlm laut n mini lagoon, mnikmati selut2 di pantai PD.
Kalu nk diikutkan pantai nih sbnarnyer not bad. A little touch up n a bit of restoration n a well behaved community, pantai PD gerenti cantek giler. cam dulu2.. penuh ngan pelancong2 trutama skali, family2 XD


Monday, 7 July 2008

Eye of Msia




salam

aku patutnyer tulis pasal langkawi, tp aku nk buat a short report bout eye of msia.

aku gi kat tempat nih ari selaser lepas ngan Al n Hans. maser arituh, aku baru balik dr ipoh, megambil keta apak aku sbb akak aku nk pinjam buat gi keje.

aku takde l plan nk gi tempat nih awalnyer, tp alang2 dah dekat ngan restoran Nelayan titwangsa, aku gi je la lepas mkn dinner

sblom aku citer ngan lebey lanjut, mkn di restoran nelayan itu berharga RM25 sorg utk buffet steamboat. takde la byk choice, yg byk aderlah bende2 yg dah msak cam nasi minyak, ayam masak merah etc etc. kalu nk air, kne order. dessert takde choice gak.

kalu kat ipoh, ader satu tmpt mkn namer MP ke MB la, harga mkn bufftet RM24.80 tp byk giler choice dier. air, dessert, ais krim include dlm buffet tuh. so mmg ler tersgt puas hati mkn disituh

sambung citer... aku abis mkn dlm 1030 pm cam tuh. so kne kejar last ride eye of msia. best gak naik mlm, byk lights, takde org n beratur. harga yg perlu dibayar adalah RM15 sorg, n dapat la pusing dlm 4 kali round. round pertama korg sure excited la, dah masuk round 3 korg dah start buhsan. hehehe..


(bersama Hanis, utk mengelakkan gender confusion kitrg pggl dier Hans)

aku tak brapa pasti dier pny jumlah capsule tuh, tp aper yg aku tau, leh muat 6 org. utk saper2 yg suker amik gamba, gi time cuaca cerah n tak berjerebu, leh amik gambo KL klu nk.kalu tak silap aku, dier nk tukar lokasi bende nih. ke melaka kot nnti. so maner2 yg duk dedekat KL, gi la tmpt nih kalu lom pegi n nk meraser.



wasalam

Wednesday, 2 July 2008

music to my ears.. drama to my eyes

salam

i'm suppose to post bout my family vacation at langkawi. but there's still some pics from my brothers cam dat i didnt take yet. from my camera? ada la sket2, tp pics yg best lagi lawa, dr abg aku rr, so kne tggu kejap..

aku bukn nk cerita aper.. aku nk cerita sket pasal gelagat2 dan bunyi2an yg aku alami sepanjang aku duk sni. nk kater pelik tak jugak.. klakar ader rr...


suatu hari aku tgh duk bc novel sambil baring2, aku terdengar pggln lori paper lamer. aku pon berkata pd diriku, lamer dah aku tak dgr.. tp biler aku dgr bebtul, dier tak sebut 'paper lama.. paper lama...'
die sebot 'TAK PAYAH paper lamer... TAK PAYAH paper lamer... bateri lama.. komputer2 lama...' terus aku gelak seorg dir, carik mkn punya pasal

.. bukan aper.. dah sistem kitar semula msia sggh la TIDAK diambil peduli org rakyat msia yg suker mmbazir.. rabak.. kalu kat europe, brgn cam plastik, brgn2 komputer biasernyer dicas cukai kitar semula. kirenyer kne byr lebey la selain dr tax 19.5%. sbb kat france, walopon diorg suker kitar semula seperti botol2 wine, kertas2 iklan,penutup botol dan kotak tisu, ader lgik yg mls nk bahagikan sampah dirg. so gov france amik inisiatif utk mengecas rakyat.
kalu kat german, kalu diorg dicas lagik tggi. tp kalu dirg bawak ke tmpt kitar semula, dirg dpt balik duit cas tuh.
kat malaysia?? tak kne cas aper pon. nk kitar semula popn dpt duit free. walopon rakyat msia yg TERKENAL ngan sifat suka dpt BENDE FREE, program kitar semula kat msia tak dpt sambutn lgsg sperti jom heboh mahupon final euro 08. rabak... rasernyer maner silapnyer ek?

aku ke giant ari ahad mlm. aku ader skit terkejut rr sbb kat france ari ahd semua kedai tutop. haha, culture shock kat tmpt sendrik. sambil2 mak aku mmbeli brg2, ku gi la beli dinner aku. duk tgh tggu order aku siap, aku terpandang.. sorg pekerja duk tekun mengangkat pinggan2, gelas yg dah dipakai pelanggan kat troli setianyer...dah siap angkut semua tuh, dilapnyer pula meja sampai bersih, then dier pon berlalu ke meja lain utk dibersihkan.

sggh MANJA rakyat msia rupernyer. semuanyer kne sediakan. tak disediakan, komplen, ckp tak bagus, ada hak la, etc etc. kalu nk diikutkan ek, kalu diletak tmpt utk buang sendrik sisa mknn, then letak pggn mangkuk kat tmpt khas, rasernyer ader org buat tak? msti komplen kater, pemlsnyer syarikat nih nk hire tukang bersih. SIAPA YG MALAS SEBENARNYER? kalu kat McD la kan, kiter duk lepak jer tgglkan bende tuh atas meja, blah cam tuh jer. terbongkok2 pekerja mmbersihkan meja itu. penah aku terlihat satu kejadian di KL centrale. ader sorg org putih nih, lepas mkn, dier buang sisa mknn, letak tray n lap sket meja ngan tisu.. nk ckp mewujudkan peluang pekerjaan? haha, pekerjaan cleaner tuh mmg ada, apakah kiter TAK BERTIMBANG RASA?? diorg punya keje bukan takat mengutip sisa2 korg setiap hari!

order aku sampai aku pon menggu mak aku near the exit. aku duk kat bangku berdekatan. satu la drama aku nmpk. org mia suker nk tunjukkn yg diorg outstanding. aku tau la jualan lurah. tp cam pelik la kan, poster jualan murah digantung dimana, n jarak antara poster tuh kurg dr 2 jari kelingking aku. kalu nk dipikirkan kan... material ada kertas n plastik sket, so pokok ditebang n petroleum dipakai. for printing, bhn kimia diperlukan ut coloring. after 'musim sale abis' poster nih ke mana agaknyer? aper korg raser...?