Sunday, 15 June 2008

mid jun story

salam

pernah tak korg tetiba mendapat mood sebg sorg yg boleh menyumbat apa ajer yg dihidangkan atas meja? jika pernah, berapa pinggan yg anda pulun non-stop? kalu takat 10 piring kecik baik tak yah, nih pggn standard kedai mkn msia.. kalu juga pernah, brapa lamer mood itu wujud?

yaaa... pecaya atau tida, korg msti at least menghadapi mood ini dlm hidop anda. dan mood nih biasernyer wujud biler anda sedang dilanda mood lain yg dtg bagai taufan nargis. mood putus cinta, mood nervous nk kuar result mahupon gumbira sbb break dgn pasangan anda.

mood all-u-can-eat nih dtg menyerang aku tanpa sbrg khabar atau ramalan. sbb kalu nk mengharapkan ramalan pon gerenti tak tepat. tp sbb nyer aku tau.. sbb aku nk balik msia.. =p

mood mkn bgi tak pernah mkn 3 hari ini biaser berbeza pd stiap individu. ada yg menggila sampai masuk pertandingan mkn cepat, ada slow n steady sbb dier kne masak bende yg dier nk mkn; ada yg tak sedar pon dier dlm mood nih, tetau bdn dah besar mcm kne pam tayar kereta.
ditambah dgn keseronokan Euro 08, a gud match is nothing without a gud snack or something to munch

kat msia, gerenti fenomena nih pasti mmbuatkan tokeh² kedai mamak 24 jam tersenyum lebar dgn ada nyer potensi pelanggan sehgga pkol 4 pagi. bukan takat LCD tv dier letak, bahkan projektor skali untk menayangkan match² euro 08. anda kater anda mkn sket? selepas sekeping roti canai dan segelas sirap pd half-time tentu ditambah dgn segelas teh tarik dan tosai. kalu yg perokok tuh, gerenti sekotak rokok dihisap dgn jayanya secara tidak disedari.

aper yg aku nk ckp adalah, kiter tak pernah raser kesusahan mendapatkan makanan semenjak kemerdekaan kiter. kalu peti ais kat umh takde bende ataupon telah kehabsian stok meggy, kedai mamak adalah jawapan terdekat utk mengisi perut sambil mnonton match bersama kwn² bola anda.

apakah kiter sedar yg masih ada lagi org yg tak mkn di bumi tandus afrika sedangkan kiter sedap mengunyah roti telur bersama kari ikan? apakah kiter tidak tahu ada saudara kiter yg hidup ketakutan dr serangan udara zionis setiap mlm sedangkan kiter bergumbira melihat pasukan pujaan kiter menang besar? apakah kiter lalai dgn tggjwb kiter sbg Hambanya utk bgn mlm memohon keampunan sedangkan kiter sggp bercengkang mata utk menonton match yg dianggap PENTING dlm hidop anda?

bukan aku nk kater tak yah tgk euro 08, tgk highlight suda.. dier tyg gak cubaan² menarik dan gol². apakah kewujudan kiter dihadapan kaca televisyen menjerit bagai nk rak mmpu mengubah nasib pasukan kesukaan kiter? suda tentu tidak! satu match biasernyer dekat 2 jam. 2 jam = 120 min. byk tuh nafas kiter dibazirkan depan TV!

drpd kiter terus lalai, terus mengeluarkan duit utk mmbaya sepinggan roti canai, teh tarik dn sekotak rokok,tidak all-out utk tugasn keesokan hari sbb mengantuk tgk match dan tersenyum tanpa menyedari risiko diabetis utk dlm diri anda telah meningkat, baek la sedar..

2 comments:

Fatehah said...

haha..btoi2 mood mkn dtg tnpe diundg...waa ingt kn ko cm yg len fanatik nk mati ngn euro 08....heh

Niealex said...

"nafas dibazirkan di depan tv"
haha.. hyougen yang menarik!

#tape2. saya tak tenok bola.



表現。ひょうげん- expression. =)