Friday, 6 June 2008

cuaca yg masyuk..

salam..

Arini aku agak kepagian.. Dgn aku tertgglnyer charger HP aku kat umh anwar kat colmar maka terhasillah sebuah HP yg kong selama 2ari berturut².
Cuaca arini (jumaat 6 jun) amatlah masyuk. Hujan renyai².. Sejuk² best.. Raser tersgtla best merengkok dlm selimut bersama² bantalku yg amat empuk yg best dipeluk. =)

Namun aku masih menggagahkan diri utk bgn pkol 830 pg (bgn dr tdo selepas suboh dinasaur). Aper aku nk buat arini? Aku pkol 730 mlm kang kne amik train gi Colmar, sbb sok niat nk gi bale tgk Euro 08. Ari ahad lepak ngan junior² colmar (main basket, etc etc), senin gi friburg shopping, ari selasa pagi balik train pkol 630 pagi. (gilo la..)

Kalu nk diikutkan aku kne beli tiket train gi Dijon scepat mgkn. Sbb weekend depan aku plan nk duk kat Dijon. Buat aper aku gi Dijon? Takde umh sendrik ke? Bukan aper.. aku dah beli tiket gi paris yg trainnyer dr Dijon, ari ahd pkol 630 pg. Yg bestnyer naik 1st class, sbb maser nk beli tiket tuh, beza dgn 2nd class, cumer 60 sen jer. hehehe...

Buatpe nk gi paris? Sbb nk gi airpot teman ashraf balik msia (hahahahaha!! teman?? gilo gapo?) Asal tak nk amik jer train dr besançon, kan lagi sng?... Begini alkisahnyer..memandangkn train yg direct ke airpot hanya sekali seari di besançon (n waktu pagi lak tuh) so aku kne la menapak gi gare dgn mengheret luggage ku yg amat ler baso. Train from besançon ke airpot pkol 540, bas lak start pkol 6 pagi. hmm.. takdo kojo den.

Asal tak gi dijon ari ahd?.. Sbb bas nk gi gare kne menapak (maka kesimpulan nyer aku mls nk menapak) so aku amik keputusan gi dijon ari sabtu pd lewat ptg. insyaAllah..

Jap jap... asal ko tak balik msia lepas tgk euro? Sbb aku dh beli tiket balik bulan january lagi =p, lagipon aku lom packing lagi. Umh tak sental lagi. Knp mesti sental rumah? Sbb aku raser tak sedap tgglkan umh nih tanpa dimaintain terlebey dahulu.. So biler aku balik sni balik, takde la aku disambut dgn daki² tahun lepas time nk mandi, kesan minyak tahun yg berkerak selama 3 bulan ketika aku nk masak, or fridge yg agak kotor ketika aku nk amik susu utk minom. haih...

Kenapa mesti malas menapak wahai encik penulis?.. Aku mls nk heret beg beso.. Aper salahnyer kiter guna pengangkutan awam. jimat pon ader. Mostly kwn² aku kat sni kalu boleh nk berkereta supaya senang nk gi memana. Tp kan aku pkir gak rr... nk keta kne pkir duit minyak.. duit parking..; duit tol.. duit nk maintain keta.. duit road tax.. duit insuran.. Kalu diambil kire semua perbelanjaan terhadap kereta, aku raser total dier still melebihi dgn total naik kenderaan awam. Biaser kalu setahun, ader jer diorg kasi cam mmbership ka, or annual card. Mgkn lagi murah.. tambahan pulak kat msia yg duit minyak naik dekat 40% peratus. hahaha.. Eventho gov mengurangkan subsidi minyak, tp dlm paper tulis yg ia akan dibayar balik time² nk renew road tax.

Pendapat aku la kan.. Kiter tak patut asyik nk dudok dlm zon selesa, dimana semua bende senang. Dh senang, tak nk bersyukur la tuh. Kalu tetiba kiter kne terjah masuk dlm zon susah,kiter kne la bersedia. Nih tak melenting tak tentu pasal.. aku tak phm dgn pemikiran org msia skrg..

Its true yg diorg semakin lantang bersuara, dan nk kan drastik action.. Kekdg terlalu drastik sampai cam tak yah pkir jauh², asalkan dpt bende tuh, kesan selepasnyer boleh difikir kemudian.

Aku ader la borak ngan sahabat aku sorg nih pd mlm yg msia akan naikkan harga minyak. N ramai beranggapan dah dapt scholarship terutama petronas dah leh goyang kaki dah, tak yah pkir pasal duit.. tula.. tak nk selidik bebtol.. kitrg punya elaun nih lom tolak aper² lagik. sewa umh lagi, bil sana bil sni, pengankutan lagi, yuran, buku, duit mkn, duit maintain rumah dan sbg nyer. Aper yg kitrg mmpu buat kat sni adalha, berkongsi apabila mmbeli aset (cnth vacum, penyapu, oven), n berkongsi beli brg dapor. Tp kalu sorg² tercampak kan tmpt jin tertendang camna? Kne la ikat perut. Kalu tak mmg tak cukup duit nk naik train jumpa sahabat² atau pulang ke msia.

Kat sni bukan aku nk komplen duit elaun tak cukup. Cukup sbenarnyer kalu betul cr urusannyer. Tak yah beli awal² bende yg secondary, kalu nk shop baju, pkai jer baju yg ader. Kurangkan topup, kalu kat umh sentiase peka ngan penggunaan letrik etc.. kat sni aku nk tekankan yg kiter patut belajar hidup susah. Biar miskin asal jiwa kiter kaya.. islam tak galakkan pemBAZIRan kerana mmbazir itu amalan syaitan.

Manusia lak.. Tak penah cukup aper yg diorg dpt. aku terfikir.. Bygkan sorg yg tahu dier akan mati selepas stangah jam harga minyak naik sbyk 40% berkuatkuasa, adakah dier akan memikirkan budget nyer pada maser akn dtg?

Tgh kire² dosa pahala dier adalah.. Cukup tak nk bawak masuk dlm kubor, cukup tak nk masuk syurga.. Kiter kat msia melenting mcm kiter 'tahu' yg kiter pasti TAKKAN MATI esoknyer. Padahal kiter kat dunia nih sementara jer.. Akhirat yg kekal tak nk kejar.. astagfirullah.. Anggap jer la ini satu dugaan hidup di dunia.. Kiter sbg hamba allah akan sentiaser diuji dgn kesusahan mahupon kesenangan.. =)

wasalam..

No comments: