Wednesday, 11 June 2008

Colmar-Basel-Zurich-Fribourg (II)

Aku bebgn jer, nmpk farid yg mata merah cam aku ckp kiter dah sampai zurich. Kitrog sampai Zurich ada la dlm kol 12 mlm. (btw, shahrul balik ke Bern, kat umh mak cik dier)

Tambang ke Zurich ada la dlm 31 swiss franc, utk one way. (1 € = 1.6 chf).perjalanan ada la dlm satu jam stngh. Train ke zurich from bale, frequent gak. Dlm 40-30 min mesti ada satu.

Sesampai di Zurich kitrog disambut oleh Boy, yg dah tggl kat zurich dekat 10 tahun. Dier keje kat restoran yg dihandle oleh tauke msia. Kat swiss tak bnyk student msia, tp byk org msia yg bekerja, trutama keluarga embassy etc etc..

Nk beli tiket tram mmg susah kalu tak phm german, + tak tourist friendly. Yg aku tau, tekan butang kuning, then tekan butang butang yg ader gambar satu arrow. Ada la dlm 3.8 chf kot,aku pon tak pasti harganyer..

Oleh sbb ada stad kat zurich yg digunakan utk match euro, ada bende yg menarik kat bahnhof(gare) nih.



diorg letak patung² pemain utama yg beso giler



Sampai kat umh Boy, dier ngan baek atinyer menghidangkan sushi,popiah grg, samosa pecal n ns goreng yg dier bawak balik. n for the first time aku meraser 'tendang penalty' wasabi! mmg masyuk! Terutama biler gas dier naik. mmg kaw~~!





sblom nk tdo, satu bende yg mengejutkan berlaku.. suboh masuk kol 230 am. dah tarik sleeping beg dah. tp kalu nk diikotkan best. Sbb boleh tdo tnpa kunci jam utk suboh.
Kesannyer, overall kitorg bgn kol 10 pg cam tuh keesokan harinyer.. hehehe..

Lepas kitrg mkn mee gorg yg boy masak (walopon aku dah rembat megi ayam ngan toast sblom tuh) kitrg pon plan nk kuar jejln zurich. Kalu gi zurich, menurut boy, leh naik train gi gunung (takde la tggi sgt) yg leh nmpk seluruh zurich. Kire nmpk la tasik, bandar, n gunung ganang ciptaan tuhan.
Nk gi sni ada la dlm stengah jam

Boleh jugak kalu nk gi air terjun (namer dier aku dah luper) yg 3rd highest of the world.tp jauh sket rrr dr gunung nih. Kalu aku trun zurich lagik, aku cam nk gi.

Memandangkan kitorg bgn pon nk tghri, n nk kejar train balik bale dlm kol 6 lebey, kitrg takat gi tmpt tumpuan kat zurich. Kire tmpt yg best amik gamba. namer tmpt nih Bellevue, amik tram no 9 dr umh boy. tiket one day ader la 7.80 chf. (kali nih tekan butang biru n butang 2 arrow, skrg dah phm yg 2 arrow tuh maksudnyer return trip). maka adventure kitrog kat zurich pon bermula..







Kat sni ader gak Fanzone tuh. kitrg pon masuk lagi, tp takde niat nk tgk match antara Croatia ngan Austria yg start kol 6. sajer nk masuk lagi, hehehe..
around 520 kitrog amik tram balik ke umh boy, sbb nk amik beg² kitrg yg beso² lagi peuh brg ngan brg org. =p

Kat bahnhof, kitrg ternmpk ada Train ICE (InterCityExpress) ke Bale kol 702 pm. lepas bertny kat kaunter, ruper²nyer kitrg leh naik gak train tuh. tiket? sama harga ngan dtg, 31 chf.
ICE nih, adalah high speed train from German utk perkhidmatan antara bandar mahupon antara negara. Kalu sncf (syarikat ketapi france) ada TGV, Deutsche Bahn (syrkt ketapi German) ada ICE sbg flagship diorg. network dier lagi besar dr TGV.

Maser aku masuk dlm, aku macam ada impression dlm cabin personal jet. Aku dah awe dah..
Diernyer seat best, space utk penumpang lalu pon luas. kalu dibandingkan ngan TGV, 2nd class dlm ICE hanya dpt ditandingi oleh 1st class dlm TGV (hehe.. melampau tak aku?) ICE ada byk jenis, aku tak pasti yg maner aku naik. Personally, ICE is better than TGV (abih la lepas nih aku kne belasah ngan org french, hehehe..)



Maser sampai kat bale, ada prob wit the train nk balik colmar. So ada la lewat dlm stengah jam. around 940 mlm baru sampai colmar. Tgk² ada zam kat gare. Rupernyer dier naik train yg samer yg kitrg duk lari² nk kejar kat mulhouse. hehehe.. (luper nk ckp, farid ngan farah tak follow kitrg, diorg gi Lausanne)

Kitorg menapak balik ke umh bebudak jpa. sambil² berjalan tuh, kitorg mengimbas kembali memory kitorg maser kitorg kat colmar sepanjang jln yg bernostalgia jun 06- julai 07.. XD

to be continue

No comments: