Thursday, 5 June 2008

Chaudanne (31/3/08)

salam

Group TP3 menyambung lagi pengembaraan mencari batu di Bukit Chaudanne. kalu nk diikutkan group kitrg dijadualkan utk gi bukit nih sblom cuti spring. Aku ingt lagi, mggu sblom cuti nih pack ngan segala bende, lab repot, exam, test, etc etc.. syukur aku takde la panic n berserabut kapla menghadapi semua nih.. enough crapping, lets get to the adventure! =)



perjalanan kitrg yg warna biru =)

Pada kali nih, mogok syarikat bas dah abis, so ader la bas. Kalu tak bukan takat memaki, menyumpah pon ada. Dgn ader nyer bas nk gi RV point takde la susah (walopon kne jln sket). So kne la kiter sentiaser bersyukur ader nyer pengankutan awam (hidup public transpot, yeeaahh~~!)

Selepas menerima tukul dan kompas, kitrg start hiking. Baru jer 10 min jln, prof dah suro stop n ketuk batu. Kali nih dier tak ckp aper except gi ketuk n describe batu yg kamu dpt. Maka, batu kat bawah nih yg aku dpt



Batu calcaire nih mempunyai permukaan 'stylotitique'. Permukaan ini merupakan salah satu kesan hasil drpd pergerakan 2 permukaan bumi yg berlawanan arah. dgn ciri permukaan cam batu nih, kiter dpt mengagak camne pergerakan bumi tersebut. Permukaan 'stylolitique berlaku kerana 2 permukaan yg bergerak secara berlawanan melarut antara satu sama lain.

Then kitrog cont hiking sampai satu tmpt nih. kat sni kitrg diminta mmbuat sketch.





sketch aku tak brapa accurate sgt, =\


Sortie kat chaudanne nih tak byk sgt keje² mengetuk, byk keje² mengukur kecerunan dan mencari arah stratification. Ada la aku terjumper sejenis batu nih (rezeki aku); 2 ciri (calcaire à gravelle ngan calcaire oolitique) dlm satu batu.



kat batu nih, ada perbezaan jelas antara 2 ciri, menarik tak?

After dat; kitrg terus hike sampai puncak. ader la berenti² amik kecerunan, dgr penerangan pasal history tempat nih dlu camne. Kat puncak tuh, kitrg kne buat sketch Bukit Citadelle bersama² kota nyer skali. Prof mintak kiter kne bebetul lukis satu tower kecik belah kanan yg dlm french dipanggil 'l'échauguette'. (prof criter yg tower nih adalah scouting point utk tgk kedatangan musuh. n tmpt buat sneak attack dgn mencurahkan minyak mendidh kat musuh)



Then prof kater, sortie dah abis. Cepat plak kali nih. (Padahal samer lamer jer cam sortie² sblom nih, cumer kitrg jer tak sedar sbb asyik berjalan.)

Sblom balik, kitrg mengambil gamba beramai (thx farid sbb bawak kamera~!)



wasalam =)

2 comments:

Niealex said...

more batu and more acara mencarik batu..

good luck! ;)

Anonymous said...

itu dia, batu dah berkata²!