Monday, 30 June 2008

another week story

salam

another week had pass yet full of story to tell. i spent my week with a suprising less-than-5-hours at home each day. (even lesser i think)

i just came back from langkawi yesterday, but the reportage bout it i'll do it later coz blom tuntut lagik certain pics from my brother. insyaAllah by dis week i'll finish it.

tanggal 23 dan 23 jun, jumlah network aku tetiba melonjak ke paras tertggi. mengapa? Biarlah rahsia... hehehe. on those memorable days, i started to use ana-anta, felt the true bond of brotherhood, felt the love between us almost instantly eventho tak knl lgsg diorg. i never felt dis kind of acceptance, usually people always placed an invisible wall between strangers b4 they noe them trully. but now i felt a bit shamed of myself bcoz of dis atititude of mine. alhamdulillah Allah had opened my heart to dis kind of bond, the bond of islam. n alhamdulillah..now i rather feel comfortable when conforting people on the streets especially to those who share the same religion of mine after greeting them with salam n smile. now dis is the TRUE meaning of spreading love. (thx to uztaz Salam for showing me dis, unintentionally, XD )

on the 23 jun, i arrived at home near maghrib (n i missed the pasar mlm, tp takpe, mggu depan ader lagik). then after prayin isyak at the mosque wit Al-azridz n Farizul, we took our dinner at the Andalas Corner. dis long survived restoran near my house have reputation wit its western food among the penduduk of andalas. but i already muak wit western, so i ordered Kuey teow kerang (after Amir kirim salam to it, hehehe, dier suro aku mkn utk dier la tuh) n suprisingly, i'm still hungry. hohoho... so i cont my dinner with sizilling yee mee. but raser dier ader kurang sket berbanding at jusco bukit raja.

the following day, (wednesday the 24th), i went to Low Yat wit a friend of my with her sister to do some gadget hunting. to people who always put public transpot as their main option will surely felt the importance to remember the road, junctions n turns along the way. of coz, i too one day will drive to kl, (walopon harga bhn bakar expensive). so biler sampai near bukit bintang... 'oooo.. itu Lot 10... ooo itula Pavillion.. ooo itu la etc etc'. mcm lawatan sambil belajar plak. so u all might asking, wat i do when i go to kl b4 dis. the answer is, i hunt the item i want, n went straight home. coz malas nk berhimpit2 dlm putra n komuter after 5 pm

well, a trip to KL was indeed another shock to me. tp rilek.. cool.. chill.. jgn pitam.. jgn jerit.. aper kan daya aku hanya dpt mmpu bersabar,menggelengkan kepala, dan berpaling dr pandangan tersebut. buat tak tau? oh tidak... kalu nk diikutkan raser nk sepak teranjng pon ader. .

on thursday, i went to port klang to renew my IC coz kat saner biasernyer takde org. thx to my friend Al sbb saggup drive kn ku ari kamis tuh n all those useful info bout the best-thing-food-service-dat-we-can-get. so aku tu mner nk carik kedai ns kandar yg mmg btol ns kandar, post office yg takde org utk byar bil. short cuts, etc etc (syukur aku ader kwn mcm dier) . tp malangnyer, aku ke port klang hanya sia2 sbb diorg punya sistem tgh ofline. rabak.. tp msti ader hikmah sebalik kom yg offline itu. mlm tuh aku ke seksyen 24 bersama2 sahabat2 lain utk menghadiri usrah.

n pagi keesokan hari nyer pkol 6 pagi, aku dah bertolak ke LCCT utk langkawi, so bersambung la kiter..

wasalam

Sunday, 22 June 2008

a week story

salam

its nearly a week.. yet raser cam aku dah duk sbulan kat msia.

flight MH 021 touch down kat msia tepat pkol 625 pagi. kesan jet lag teraser biler aku tak leh tdo lgsg eventho sepanjang dlm flight aku tak tdo (tak leh tdo...) n kat umh aku tau aku penat, tp bdn aku still bergerak2 nk lakukn sesuatu. hepi sgt sampai msia kot.. alhamdulillah..

sepnjg satu mggu kat sni, byk giler perubahan berlaku.. bukan perubahan fizikal sperti projek2 mega yg takde faedah mahupon mat rempit dah start mematuhi undang2.. tp perubahan2 kecik yg org yg lamer tak duk msia msti perasan..

bende pertama yg aku perasan, astro dah kene masukkan 3 digit biler nk tuka chanel. annoying gak la biler aku nk tuka chanel Asian Food Chanel, 703, jari telunjuk aku terpaksa mengharungi perjalanan yg panjg dr hujung remote hgga ke hujung remote.. bg aku tak user friendly lgsg. tp takper, aku bukannyer dpt tgk tv sgt, discovery chanel mak aku dah buang. tggl la 2 chanel favourite aku, AFC ngan Travel n living.

then maser aku gi tesco klanga ari rabu ptg takde la byk perubahan dr segi sikp para pembeli mahupon jumlah kaunter yg dibukak. pejabat pos kat situ sentiaser full dan kedai buku MPH gerenti takde org.. aku boleh katerkan 'terkejut' besar, terkejut pasal apa? sbb kat france dah biaser beli brg asian wit limited of choice, kat ni byk sgt sampai tak tau maner nk pilih. bekunang mater aku.. then baru kau tahu yg kat msia TAKKAN ader jual mix seafood. hmm.. mgkn sbb kiter senang dpt seafood, semuanyer dijual segar. kalu nk campur, kn la beli campur2. samer gak ngan mix vege. yg ader cumer yg ader carrot, kacang peas n jagung.. nk tau aper yg byk? nugget.. dgg burger.. mau tk rakyat msia 'sehat2' belaka terutama generasi baru yg telah di'gam UHU'kan di depan kaca tv sbb siaran berunsurkan hiburan semata2..

perubahan yg besh? hmm.. time aku nk tuka lesen aku. time nk renew P to lesen penuh. kat JPJ klang ader tmpt amik gamba bagi yg tak bawak ( mahal gak dier charge, 2keping 7 inggit)
ruper2nyer, kalu tuka ke lesen penuh arituh jugak dpt. cept plak tuh. aku tggu pon tak lamer. tak sempat satu lagu dlm mp3 abis, no aku dipggl. ader la dlm 9 org sblom aku. alhamdulillah cept gak rrr..nnti kiter tgk plak biler aku nk tuka kad pengenalan, kalu smooth n cepat, mmg aku tabik ngn admin msia skrg. ( aku dgr skrg, msia dah tumpukan pd protokol, isi borg etc etc. bagus la, takde la penipuan boleh berlaku)

satu lagik bende yg aku tetiba teraser biler aku duk msia ader la BYK SGT motor kat msia. kat france aku lintas rilek jer sbb riso keta ngan lori2. kat sni, kne tggu jgn bebtul clear, sbb kekdg motor boleh muncul tanpa disedari pemandu mahupon pelintas jln. maser aku nk gi solat jumaat, aku raser cam pyh giler nk lintas. aku luper plak.. jln2 di msia tak pieton friendly sbb rakyat msia tak suka naik kaki, lbey prefer keta sorg sebijik walopon tank tak separuh pnuh dgn rm50

n smlm dgn izin tuhan, aku berpeluang buat reunion ngan 14 org kwn2 aku. semuanyer berjln lancar. ( n i'm hepi to see them too, maklum la duk jauh.. umo pon dah tua..)

cumer maser aku dah balik... aku raser cam sebak sgt.. bukan aper.. sedih tgk geneasi zaman skrg.. serangan minda yg dilakukan barat sejak tahun 1950 masih lagi kuat. serangan mental melalui hiburan biaser nyer, sbb mereka tahu org melayu suka berhibur. serangan nyer cukup kuat bukan takat remaja jer kne, org berumor mahopon yg kecik2 pon dah terpengaruh.. maser aku kat s. alam city center.. aku raser cam malu sgt.. aku dah la duk negeri org, kire nmpk mat saleh pgg2 tgn, pkai seksi tuh kire biaser la, sbb tuh dah lumrah diorg.. aku takleh ckp aper. tp kat sni.. bertudung pon cam nk tak nk pkai.. cam takat perhiasan, mengikut trend semaser. kalu bertudung elok pon, pakainyer astagfirullah.. walopon bertutup kulit dgn pakaian tp nmpk lagik figure diorg.. yg pki tudung jarang sket pon ader..nmpk leher diorg.. yg laki pon samer, tak segan silu pegang yg bukan muhrim.. nk tak nk kne gak bersangka baik sesamer islam.. diorg dah kawen kot..

kalu la sahabat islam aku kat saner dtg sini tgk.. aku raser malu sgt.. dah la diorg memandang tggi msia sbg negara islam yg maju. biler diorg tahu kitrg from msia, berckp ngan kitrg pon diorg raser bangga. aku? aku raser malu! kalau la mereka tahu aper yg sbenarnyer berlaku.. tentu jatuh air muka negara yg pernh menerajui OIC dlu.. paling aku tak leh luper biler aku borak dgn sorg sahabat aku dr algeria. dier bertny, adakah aku boleh berbahasa arab. aku jawab tak. then dier tny satu soalan yg cukup pedas, sistem pendidikan di msia tak menekan bahasa arab ke?
aku hanya dpt menepis soalan itu dgn menjawab, kt msia kitrg diajar juga mmbaca alquran, dan option blaja tatabahasa arab terletak pd individu tuh sendri, kirenyer biler kami mmbaca alquran, kiter perlu merujuk tafsir utk phm. dlm diam aku tahu aper sbnnyer yg dier nk tny ' msia negara islam tp kebynknnyer tidak boleh berbahasa arab, bahasa alquran?'

aku tersentak lagi biler ku dh balik msia.. ader plak iklan mempromote utk blaja english.. aku bukan nk ckp its not a good encouragement. tp mcm kes aku dlu, menggila nk kn english spoken country, so boleh hidup, last2 dgn ketentuan allah aku ke france, negara yg TAK PAKAI ENGLISH. baru aku sedar.. syukur atas petunjuk ilahi, ilmu boleh dituntut tidak kire aper bahasa asalkan ikhlas utk belajar bahasa tersebut. sincerely aku jelez giler biler dgr org boleh berbahasa arab walo sedikit pon.

last but not least. rakyat msia suda mula teraser duduk di zon tak selesa. dah start pikir dah camne nk jimat saner sini. dr bawak bhn mentah sendrik biler mkn steam boat, hgga ke isi minyak keta pada waktu mlm time tangki minyak tak kembang. sebut pasal minyak, ader lagi tips2 penjimitan minyak yg aku dgr. tak perlu isi full each time, sbb nnti kta berat byk pkai minyak.. tak perlu tggu sampai habis minyak nk isi, so dpt jimat milage..
insyaAllah dgn izinNyer kiter mendapat petunjuk dr Nyer, kelebihan hidup sederhana dan keperluan mencari kekayaan jiwa, bukan duniawi..

kat umh kalu aku tak kuar, aku tgk tv, tak pon bc novel dr ramlee awang murshid. rancangan travel n AFC plak byk tumpu kat france.. aku dah start rindu france =p

wasalam

Sunday, 15 June 2008

mid jun story

salam

pernah tak korg tetiba mendapat mood sebg sorg yg boleh menyumbat apa ajer yg dihidangkan atas meja? jika pernah, berapa pinggan yg anda pulun non-stop? kalu takat 10 piring kecik baik tak yah, nih pggn standard kedai mkn msia.. kalu juga pernah, brapa lamer mood itu wujud?

yaaa... pecaya atau tida, korg msti at least menghadapi mood ini dlm hidop anda. dan mood nih biasernyer wujud biler anda sedang dilanda mood lain yg dtg bagai taufan nargis. mood putus cinta, mood nervous nk kuar result mahupon gumbira sbb break dgn pasangan anda.

mood all-u-can-eat nih dtg menyerang aku tanpa sbrg khabar atau ramalan. sbb kalu nk mengharapkan ramalan pon gerenti tak tepat. tp sbb nyer aku tau.. sbb aku nk balik msia.. =p

mood mkn bgi tak pernah mkn 3 hari ini biaser berbeza pd stiap individu. ada yg menggila sampai masuk pertandingan mkn cepat, ada slow n steady sbb dier kne masak bende yg dier nk mkn; ada yg tak sedar pon dier dlm mood nih, tetau bdn dah besar mcm kne pam tayar kereta.
ditambah dgn keseronokan Euro 08, a gud match is nothing without a gud snack or something to munch

kat msia, gerenti fenomena nih pasti mmbuatkan tokeh² kedai mamak 24 jam tersenyum lebar dgn ada nyer potensi pelanggan sehgga pkol 4 pagi. bukan takat LCD tv dier letak, bahkan projektor skali untk menayangkan match² euro 08. anda kater anda mkn sket? selepas sekeping roti canai dan segelas sirap pd half-time tentu ditambah dgn segelas teh tarik dan tosai. kalu yg perokok tuh, gerenti sekotak rokok dihisap dgn jayanya secara tidak disedari.

aper yg aku nk ckp adalah, kiter tak pernah raser kesusahan mendapatkan makanan semenjak kemerdekaan kiter. kalu peti ais kat umh takde bende ataupon telah kehabsian stok meggy, kedai mamak adalah jawapan terdekat utk mengisi perut sambil mnonton match bersama kwn² bola anda.

apakah kiter sedar yg masih ada lagi org yg tak mkn di bumi tandus afrika sedangkan kiter sedap mengunyah roti telur bersama kari ikan? apakah kiter tidak tahu ada saudara kiter yg hidup ketakutan dr serangan udara zionis setiap mlm sedangkan kiter bergumbira melihat pasukan pujaan kiter menang besar? apakah kiter lalai dgn tggjwb kiter sbg Hambanya utk bgn mlm memohon keampunan sedangkan kiter sggp bercengkang mata utk menonton match yg dianggap PENTING dlm hidop anda?

bukan aku nk kater tak yah tgk euro 08, tgk highlight suda.. dier tyg gak cubaan² menarik dan gol². apakah kewujudan kiter dihadapan kaca televisyen menjerit bagai nk rak mmpu mengubah nasib pasukan kesukaan kiter? suda tentu tidak! satu match biasernyer dekat 2 jam. 2 jam = 120 min. byk tuh nafas kiter dibazirkan depan TV!

drpd kiter terus lalai, terus mengeluarkan duit utk mmbaya sepinggan roti canai, teh tarik dn sekotak rokok,tidak all-out utk tugasn keesokan hari sbb mengantuk tgk match dan tersenyum tanpa menyedari risiko diabetis utk dlm diri anda telah meningkat, baek la sedar..

Saturday, 14 June 2008

the mind's eyes awaken at last...

Attention, dis is a re-post from my FS blog

salam

Its been a while since i updated my blog. Yet i still gain somthing in dat period of time

1-5 jun, attend Biro Tata Negara Camp. Fun if u luv to attend class, forums n talks. But we were trained by x-armies. So at least, we get our butt on the move, no relaxin, 4 5 days in a row. Team work spirit, discipline, punctual is all i get. N of coz, provocative issues dat always hot to talk. Heh, not a waste after all.

7-13 jun, attended 'jati diri' camp. 2 main course in a week. The Eagle in You, for mentally n physically preparation. Do u believe me if i say, there are 4 birds inside u? 1 are dominant of coz but do u believe me? Well there are eagle, peacock,owl and dove. Want to know their specification, be a petronas scholar.. Frankly, Eagle n peacocks are leaders and the other 2 are followers. Peacock needs friend, eagle headstrong, owl is too cautios n dove is the 'pak turut' type. Then again, to survive the challenge of the world, we need a team. The team like the geese flew in V shape each migration.

Cooperation n teamwork is needed to achieve the goal. Who said 'Rambo' or 1 man army can win the battle, they still depends on others to work wit the plan. It looks like we still have a lot to learn from birds. Maybe because birds are angry of human coz killing n destroying them after delivering such wisdom, H5N1 is created. god knows.... Mr.Yunos showed us The Dead Poet Society(reminds me of my la sallian brothers) and even let us sleep for 40 mins on the second day after lunch. not bad... what i realize (again) 'dat mind is like a wild forest, expore its routes and only yourself have the power to tame it'

Second course is the spiritual preparation. My god, until dat very day, i thought my minds eye was open, but they showed me dat my mind's eye were sleeping and awaken several times only.... The facilatator also have a unique skill...They can read my mind... Only my mind... It give me the creeps... Maybe my brain were screaming or watsoever than others until their mind trace my thinking. Wats so special of my mind? Are they saw my brain is red and others is green?... But i think i never forget, we have only 1 life, achieve ur goal n glory while u can... Yet, they very kind to us. Cancel classes or letting us rest for a while. Have u ever think i u chosen to walk on earth?

-tidak aku jadikan jin dan manusia kecuali beribadat kepadaku- yes.... to serve the lord. and threis another... -aku turunkan manusia adalah untuk menjadi khalifah di bumi dan memakmurkannya- So, why must we let our life's past on with emptiness, regretting the past... Get real, dis is no game which there is a restart button or 'god mode cheat'. We destroy life on earth, waging wars with each others, fighting, and all those awful things... is dis our purpose of existance? Life might be dificult, but is easy when u know allah always help us. Seek the light my dear friends. Each person dats was born were never destinied to be a failure, the difference is their mind. Value life my friend. Seek the knowledge and wisdom from nature n god...With ur mind's eye...



posted on 14/06/2006 at 0717

Friday, 13 June 2008

La Citadelle (28/4/08)

salam

sblom aku teruskan bercerita pasal sortie tearkhir aku kat Besançon, aku nk kasi korg tgk 'Susunan siri stratigraphie di Jura'



siri nih boleh diaplikasikan kat besançon. ingt tak aku ader sebot pasal ada period² kecik kat dlm zaman jurassique? (cam bathonien.. bajocien..) kat sni korg leh tgk n phm.

kat atas skali adalah lapisan paling muda dlm siri nih, n yg paling bawah lapisan paling tua.


kali nih ikut line hijau tuh plak


sortie kitrog bermula dgn mngetuk batu² berhampiran dgn limit antara calcaire period bajocien sup ngan calcaire period bathonien inf. kat sni prof ckp, kiter mgkn akan keliru antara kedua jenis calcaire nih. ni sbb gravelle dlm calcaire bathonien inf berbentuk bulat yg menyebab kiter keliru dgn oolite (yg juga bulat)

kiter dpt mmbezakan mereka dgn mencari ciri² pd oolite (ada nukleus ngan cortex). kalu takde, kiter leh rumuskan bahwa calcaire tersebut adalah dr period bathonien inf

after dat, prof bwk kitorg jln dlm 5 min, then dier berenti menerangkan somthing.
dier terang pasal lapisan marne period oxfordien dan argovien inf dr zaman jurassiq sup. lapisan marne nih sgt besar shgga kiter leh nmpk dgn jelas dr jauh. kat sni biasernyer nk tau kat satu tmpt adalah lapisan marnes, adanyer padang rumput (prairies). mmg nmpk btol. kiter leh nmpk ada hutan.. then tetiba padang rumput.. then hutan balik.. biasernyer lapisan marne oxfordien nih mcm 'tenggelam' or rendah sket. kat sni dipanggl depression de marnes. kalu korg tgk balik skecth bukit² kat post² lepas, korg leh nmpk adanyer bende nih.

after prof terang bende nih, dier terang plak pasal calcaire dr period argovien pertengahan.

calcaire argovien pertengahan mmpunyai ciri sperti berikut:
-berwarna kuning² pudar
-lapisan stratification tidak jelas
-ada 'nodul silifié' n saiznyer agak besar

kitrg tk ketuk batu kat sini sbb dekat ngan selekoh yg jln nyer trun bukit, so prof tak mau amik risk. then hiking naik bukit pon bermula. dah hike dlm 5 min, prof berenti suro ketuk. masyaAllah punya keras batu nih. rupernyer² batu calcaire period argovien sup.

batu nih mmpunyai ciri² berikut
-kaya dgn bioclastes (serpihan bende² hidop, cam kerang, gasteropode, etc)
-serpihan kerang dan gasteropode yg jelas.
-ada dot² putih (fragment silifié)

kat sni aku tak dpt batu yg lawa, dan naik tggi baru dpt. =)



then kitrog cont lagi hiking. then kitrog kne carik la calaire dr period rauracien.
aku tak berjaya dpt batu nih, tp dpt bende lain. biler aku tunjuk kat prof, prof pon tak tau aper. mgkn insyaAllah next year aku tau.. =)



maser kitrg sambung hking, prof ader terang pasal lapisan calcaire dr periode séquarien. calcaire dr periode séquarien inf dan séquarien sup, adalah calcaire jenis micritique. periode séquarien pertengahan plak, lapisan marne, tp marne nih tak cukup besar, so tak nmpk sgt depression de marne tuh.

seterusnyer kitrg hiking lagi. prof selalu stop utk kitrg amik kecerunan n sesiapa lom jumpa sampel batu yg baik. aku yg lom dpt sampel batu rauracien, meneruskan ketukan.akhirnyer aku jumper gak, alhamdulillah.



Calcaire dr periode rauracien nih mmpunyai ciri² berikut:
-masih kaya dgn bioclaste
-tiada lagi point silifié (dot putih)
-oolite yg besar

sampai dekat² ngan Citadelle, kitorg berenti lagi. prof menerangkan lapisan batu dr periode callovien (padahal laipsan callovien nih terletak diantara periode bathonien dan periode oxfordien). kat kaki bukit tak jumper lapisan nih sbb dah dikorek² buat rumah.

calcaire dr period callovien nih mmpunyai ciri² berikot:
-lapisan tidak besar (cam 5 m je, kat besançon)
-ada unsur fe3+
-ader kerak karat (tompok² karat)
-bukan micritique



maka, tiba lah bahgian kemuncak sortie ini biler kitrog sampai bebtul di bwah tower kecik (l'échauguette, tgk post chaudanne). selepas amik kecenun dan arah. kitrg kne buat sketch bukit Chaudanne.



maka, tamatla riwayat kesan degil, eh sortie kitrog. nih sortie kitrg yg terakhir sem 2 nih. (sbenarnyer, antara sorite chaudanne dan sortie planoise, kitrg ader gi sortie kat tmpt lain, sajer jer aku letak citadelle dlu sbb nk kasi kesinambungan)



L'échauguette

wasalam

Wednesday, 11 June 2008

Colmar-Basel-Zurich-Fribourg (III)

Ari isnin 9 jun dimulakan ngan solat suboh berjemaah ngan anwar. Then aku cam mamai² tdo balik. Bgn² jer dah kol 640. Aper lagi, aku pon cecepat mandi n kejar bas gi Fribourg.

Fribourg nih adalah sebuah bandar di German berdekatan dgn sempadan France-German (mcm colmar la, 15 km dr border german). Bandar nih adalah bandar favourite bg student² msia yg tggl mahupon pernah tggl di colmar. Sbb ape? sbb brg kat saner murah XD

Kat france nih, gov kenakan tax 19.5%, yg paling tggi di europe. So kalu gi german, ada la beza sesikit.

Kitrg kat colmar dlu gi Fribourg nih bukan lah nk shopping itu ini. Shopping coklat, sbb coklat murah.

Tp kali nih, aku gi fribourg sbb nk beli brg bwk balik msia;khas utk keluarga terchenta (tp coklat beli gak, utk org² lain, bukan nk mkn sendrik, sbb ku dah gemok balik, hee... XD)

Bas ke fribourg from colmar ader isnin-sabtu. Biaser nyer ada 5 kali seari. Yg aku ingt, maser weekdays, ader bas pkol 8pg ngan 1130pg. Bas ni kat bawak kiter sampai ke Brisach, then kiter naik train gi Fribourg. Tiket berharga dlm 7€ sorg, utk tambang bas dan train pegi balik. Tp aku cdgkan kalu nk gi tmpt nih, beli group tiket. (4-5 person) harga baru 17.40€ utk gi balik utk semua tambang termasuk tram kat fribourg nnti.

Aku, zam, daus n ashraf pilih bas kol 8 pg utk gi Fribourg. Perjalanan ke Fribourg adalah dlm 1 jam stengah. Bas yg kitrg naik nih akan lalu bnyk kmpg² kecik kat alsace. So sediakan kamera anda ek?

Salah satu tmpt yg menarik adalah Neuf-Brisach (New Brisach), sbb tmpt nih adalah salah satu kota fortification yg di design oleh Vauban, a chief military engineer utk Raja Louis XIV. Aa dibina antara 1698 dan 1720 utk memperkukuhkan lagi pertahanan france di sempadan drpd serangan austria.

Neuf-Brisach dibina selepas France kehilangan Brisach kpd Austria dlm Perjanjian Rygswick 1697.

Oleh sbb Brisach yg terletak di sebelah kanan Sg Rhine yg dahulunyer adalah kota pertahanan france, maka Raja Louis XIV menghantar Vauban utk mmbina kubu pertahanan di sebelah kiri Sg Rhine.. from scratch.. meaning mewujudkan sebuah kubu from a waste land.

Design kubu symetrie dan berbentuk bintang nih menghalang bombardment dr artillery musuh, n parit² membantutkan kemaraan infantry. Mane tak nyer, lebar parit yg leh muat satu stngah bas transnasional balik melaka, dan kedalaman parit yg mmbolehkan anda menjadi penternak buaya yg berjaya jika penuh ngan air. XD

nih quote yg diambil dr satu web:

Situated on flat ground, the defences have the same strength at every point, so this could be said to be the perfect fortress. It was Vauban's last work. In 1870 the French garrison made an impressive stand against the Prussian army, which eventually bombarded the town into submission.






Utk more information tgk kat web nih: http://www.fortified-places.com/neufbrisach.html



Hehehe.. sori², aku terpesong lak sket, patut citer bende lain, nih aku wat repot pasal Neuf-brisach. InsyaAllah, kalu aku masa aku cupas lagik pasal hal nih. =)

Sambung pengembaraan kitrg, bas yg kitrg naik td, lalu town neuf brisach, tp tak nmpk sgt design dier. Sampai kat brisach, kitrg amik train gi Fribourg. ada la dlm 30 min.

Luper nk ckp ngan korg, oleh sbb kiter lintas sempadan, adalah digalakkan bawak passpot, maner tau diorg check.

Kitrg sampai fribourg dlm 930 pg. Maka bermulalah pengembaraan kami skali lagi (more to jln shopping kot, hehehe)








Oleh sebab kitrg puny niat adalah shopping, kitrg trus ke kwsn yg ader shopping center. Kalu nk diikutkan bandar fribourg nih bukan takat shopping jer.. Lawa sbenarnye.. Tp aku jer yg mls dlu nk explore. Bg korg yg nk dtg tmpt nih, pasal language no prob, ader yg boleh ckp french. Tak pon korg try ckp english, gerenti diorg phm (walopon diorg bls balik dlm german, =p )

Kalu time ari sabtu, kat area nih penuh ngan street performers. n alhamdulillah, ari yg aku gi nih ada pasar dekat ngan cathedrale diorg.








Around pkol 126 pm, kitrg decide nk balik, sbb ptg tuh kitrg konon nk jumper prof² kitrg kat colmar.

Dlm pkol 350 ptg, maser kitrg baru kuar dr Moliére (umh bebudak pekom ngan JPA), bebudak PEKOM 5 baru jer sampai. Seronok nyer sayer~~ mggu depan nk balik dah jumper ngan junior² baru. Aku tak sempat kenal semua, yg kenal cumer 4 org yg dpat appartement dekat ngan IUT.

Around pkol 430 baru aku, yana ngan daus begerak ke CEL colmar dr umh baru diorg utk regroup ngan ashraf n zam. kat CEL dpt jumper 3 prof jer, Giovanna, Patricia ngan Nicole. Ader la borak² ngan diorg. They seems healthy n in a good mood XD (termasuk kitrg)



Ptg tuh, i enjoyed a good game of bball ngan bebudak pekom 4. Aku raser nih la kali terakhir aku dpt main beramai² ngan diorg; sbb lps nih diorg akan pindah kt bandar yg diorg pilih bulan ogos nih. Maser kitrg nk end game, ader beberapa saudara seislam dtg kat kitrg memberi sedikit peringatan sbg sorg hambaNya di dunia. alhamdulillah.. Engkau masih menyayangi kami..

Mlm tuh, firdaus n da geng made a treat, ayam grg KFC, hehehe, buat sendrik ma.. sedap (trimas kpd sesapa yg memasak~~)





Mlm tuh pd pkol 2pagi, dgn melafazkan bismillah, aku pon melelapkan mata dan mengakhiri pengembaraan aku kali nih.. Aku balik besançon keesokkan arinyer amik train 640 pagi. =)


wasalam..

the end

Colmar-Basel-Zurich-Fribourg (II)

Aku bebgn jer, nmpk farid yg mata merah cam aku ckp kiter dah sampai zurich. Kitrog sampai Zurich ada la dlm kol 12 mlm. (btw, shahrul balik ke Bern, kat umh mak cik dier)

Tambang ke Zurich ada la dlm 31 swiss franc, utk one way. (1 € = 1.6 chf).perjalanan ada la dlm satu jam stngh. Train ke zurich from bale, frequent gak. Dlm 40-30 min mesti ada satu.

Sesampai di Zurich kitrog disambut oleh Boy, yg dah tggl kat zurich dekat 10 tahun. Dier keje kat restoran yg dihandle oleh tauke msia. Kat swiss tak bnyk student msia, tp byk org msia yg bekerja, trutama keluarga embassy etc etc..

Nk beli tiket tram mmg susah kalu tak phm german, + tak tourist friendly. Yg aku tau, tekan butang kuning, then tekan butang butang yg ader gambar satu arrow. Ada la dlm 3.8 chf kot,aku pon tak pasti harganyer..

Oleh sbb ada stad kat zurich yg digunakan utk match euro, ada bende yg menarik kat bahnhof(gare) nih.



diorg letak patung² pemain utama yg beso giler



Sampai kat umh Boy, dier ngan baek atinyer menghidangkan sushi,popiah grg, samosa pecal n ns goreng yg dier bawak balik. n for the first time aku meraser 'tendang penalty' wasabi! mmg masyuk! Terutama biler gas dier naik. mmg kaw~~!





sblom nk tdo, satu bende yg mengejutkan berlaku.. suboh masuk kol 230 am. dah tarik sleeping beg dah. tp kalu nk diikotkan best. Sbb boleh tdo tnpa kunci jam utk suboh.
Kesannyer, overall kitorg bgn kol 10 pg cam tuh keesokan harinyer.. hehehe..

Lepas kitrg mkn mee gorg yg boy masak (walopon aku dah rembat megi ayam ngan toast sblom tuh) kitrg pon plan nk kuar jejln zurich. Kalu gi zurich, menurut boy, leh naik train gi gunung (takde la tggi sgt) yg leh nmpk seluruh zurich. Kire nmpk la tasik, bandar, n gunung ganang ciptaan tuhan.
Nk gi sni ada la dlm stengah jam

Boleh jugak kalu nk gi air terjun (namer dier aku dah luper) yg 3rd highest of the world.tp jauh sket rrr dr gunung nih. Kalu aku trun zurich lagik, aku cam nk gi.

Memandangkan kitorg bgn pon nk tghri, n nk kejar train balik bale dlm kol 6 lebey, kitrg takat gi tmpt tumpuan kat zurich. Kire tmpt yg best amik gamba. namer tmpt nih Bellevue, amik tram no 9 dr umh boy. tiket one day ader la 7.80 chf. (kali nih tekan butang biru n butang 2 arrow, skrg dah phm yg 2 arrow tuh maksudnyer return trip). maka adventure kitrog kat zurich pon bermula..







Kat sni ader gak Fanzone tuh. kitrg pon masuk lagi, tp takde niat nk tgk match antara Croatia ngan Austria yg start kol 6. sajer nk masuk lagi, hehehe..
around 520 kitrog amik tram balik ke umh boy, sbb nk amik beg² kitrg yg beso² lagi peuh brg ngan brg org. =p

Kat bahnhof, kitrg ternmpk ada Train ICE (InterCityExpress) ke Bale kol 702 pm. lepas bertny kat kaunter, ruper²nyer kitrg leh naik gak train tuh. tiket? sama harga ngan dtg, 31 chf.
ICE nih, adalah high speed train from German utk perkhidmatan antara bandar mahupon antara negara. Kalu sncf (syarikat ketapi france) ada TGV, Deutsche Bahn (syrkt ketapi German) ada ICE sbg flagship diorg. network dier lagi besar dr TGV.

Maser aku masuk dlm, aku macam ada impression dlm cabin personal jet. Aku dah awe dah..
Diernyer seat best, space utk penumpang lalu pon luas. kalu dibandingkan ngan TGV, 2nd class dlm ICE hanya dpt ditandingi oleh 1st class dlm TGV (hehe.. melampau tak aku?) ICE ada byk jenis, aku tak pasti yg maner aku naik. Personally, ICE is better than TGV (abih la lepas nih aku kne belasah ngan org french, hehehe..)



Maser sampai kat bale, ada prob wit the train nk balik colmar. So ada la lewat dlm stengah jam. around 940 mlm baru sampai colmar. Tgk² ada zam kat gare. Rupernyer dier naik train yg samer yg kitrg duk lari² nk kejar kat mulhouse. hehehe.. (luper nk ckp, farid ngan farah tak follow kitrg, diorg gi Lausanne)

Kitorg menapak balik ke umh bebudak jpa. sambil² berjalan tuh, kitorg mengimbas kembali memory kitorg maser kitorg kat colmar sepanjang jln yg bernostalgia jun 06- julai 07.. XD

to be continue

Palestine: 4-year-old girl killed, mother wounded in Israeli air strike

Palestine: 4-year-old girl killed, mother wounded in Israeli air strike

06-06-2008

By Rami Almeghari

International Middle East Media Centre:

The 4-year-old Aya Alnajjar, was killed on Thursday after noon, and her mother was wounded after an Israeli air strike hit the southern Gaza Strip village of Kheza'a.

Palestinian medical sources confirmed that Aya arrived at the hospital with many wounds in her little body as her mother was wounded critically.

The source said that a third residsdnt was also wound.

Witnesses said that the victim child was walking along with her mother down the street in the Kheza'a town in southeastern Gaza Strip, when an Israeli missile mistaken a group of resistance fighters in the area.

The targeted area has been witnessing an Israeli army invasion since the early hours of Thursday morning, as several Israeli tanks rolled few hundred meters depth into this Palestinian village.

The latest Israeli air strike came hours after a Palestinian homemade shell landed on the Israeli settlement town of Nir Auz, near the Gaza Strip, killing one Israeli resident and wounding five others.

The Alqassam brigades, the armed wing of the ruling Hamas party in Gaza, claimed responsibility for the homemade shell fire on Nir Auz.

Meanwhile, Israeli Prime Minister, Elhud Olmert, said from Washington yesterday that his army will be yielding no effort to carry on its actions against launchers of hoamemade shells onto nearby Israeli areas. '

Olmert did not exclude a large military offensive on Gaza, saying if this will be the way to ensure halt of such shells, Israel won't delay carrying it out.

The local Hamas senior leader, returned yesterday from Cairo, where and some Hamas representatives were awaiting Israel's response to Hamas's offer for ceasefire, mediate by Egypt in April of this year.

Alzahar told media outlets that so far the Egyptian mediators have no Israeli response to the ceasefire initiative. According to the terms of such a deal, Israel will need to stop all military actions against Gaza and lift a 12-month-old blockade on the Hamas-run territory, and that Hamas will need to ensure halt of homemade shells fire onto Israel.

http://www.imemc.org/article/55316

Tuesday, 10 June 2008

Colmar-Basel-Zurich-Fribourg (I)

Salam

Dengan izin Allah, aku dapat melancong seblom aku pulang ke msia. Walopon mggu seblom tuh dah trun colmar, tp weekend lps aku tetap nk trun lagik.. sbbnyer? byk.. =)

Sbb pertama adalah kitrog (aku, ashraf, firdaus, yana, farid ngan farah) nk tgk opening match Euro 08. Tp kitrog takde la sampai masuk stad, sbb tiket mmg dah lamer abis. Sbb kedua, aku nk gi fribourg nk shopping brg nk bawak balik msia. Sbb ketiga? Nk jumpa bebudak petronas yg baru(PEKOM 5)

Pengembaraan aku bermula pd pkol 7 mlm, semasa aku nk naik bas gi gare amik train. Train yg aku amik nih, jenis train corail, slow, tp seat mantap. Selepas 20 min lewat (train gi colmar mmg slalu lewat..), aku pon duduk kat seat bernombor 13 dlm compartemnet 01 gerabak 12. Byk gak rupernyer org yg gi strasbourg dr Lyon. tiket ke colmar dr besançon adalah dlm 12€-19€ depends pd waktu yg korg amik n jenis train.

The ride was around 2 hours n a half n kalu korg dpt seat tgkap, korg leh tgk keindahan alam yg tuhan ciptakan kat bumi Franche-comte nih. Nk tau camne? Dtg la besançon, then amik train ke colmar (or vice versa =p )

Aku sampai bebetul kat bilik anwar (bilik tumpangan spnjg aku kat colmar) dlm pkol 1030 mlm. Bas kat colmar byk, n jadualnyer tetap sehgga ari sabtu. Bas mlm (Bas S) beroperasi pkol 8-12 mlmm, n biasernyer sejam sekali =p

Sok pagi, aku kuar awal ke bandar, sbb train ke Basel (Bâle) dlm pkol 1124 camtuh. Dlm aku terhegeh²menuju je jedai buku, aku lalu depan mairie (bngn mayor). Wah.. ada org kawen la.. aper lagik, aku pon mengeluarkan kamera aku.



Aku raser aku tak buat lagik reporage pasal colmar.. Colmar nih adalah salah satu bandar pelancongan terkenal kat france. Dier terletak dlm region bernama Alsace kat timur france. Region nih bersempadankan 2 negara, swiss ngan german. Luxemburg pon dekat. Alsace nih adalah region yg unik. 3 kali dier tuka pemenrintahan; either german or france time² perang dlu. Dan maser WW2, Alsace adalah region terakhir dibebaskan daripada kuasa german kat france. maka, region nih mmpunyai pengaruh german yg kuat, dr segi cara ckp sehngga lah ke rumah tradisional.

Colmar nih plak bukan ibu negeri Alsace (fyi, its Strasbourg), Colmar nih cumer satu tmpt pelancongan yg patut gi kalu dtg ke arah² hujung timor france. Ada jer TGV direct from paris to Colmar (giler la, adam promote Colmar)

Ada byk pot menarik nk amik gamba kat sni, tp aku sempat gi semua, sbb byk bende penting perlu diselesaikan sblom pkol 11. So yg aku sempat amik, gamba cathedrale nih, tuh pon sbb dekat ngan bank yg aku nk gi.



History pasal cathedrale nih aku tak ingt (ada wat projek, mais il y a 2 ans) yg aku ingt, bnngn nih dibina drpa tiga jenis batu dr 3 zaman berlainan. sbb tuh coulour dier tak sekata

Adventure aku diteruskan lagik maser aku naik train kr Bale (yana ngan daus naik from mulhouse). Bale adalah satu bandar kat swiss yg bersempadankan german n france. Aku penah dtg bale, sbenarnyer, adalah dlm dua tahun lps, ms weekend pertama kat france.

Kat bale ader airpot utk tmbg murah. (Easyjet;Ryanair;etc). So kalu ader yg berminat nk turn colmar, tp duk jauh, leh naik flight jer. n kat airpot dier ada 2 exit, satu ke swiss n satu ke france. Ada bas utk ke stesen ketapi, n biasernyer frequent.

Nk ke bale from colmar lebey kurang satu jam. Kekdg kat gare dier nih, diorg check passport. so sesapa yg from france nih kne la bawak passpot yer? Kang tak pasal² dier suro balik.

Apa menarik di Bale? erm.. dier punya park best utk rekresi (lepak²), piknik mahupon wedding. n kat bale nih ada satu point dimana, 3 buah sungai dr 3 negara berlainan bertemu. Pasal masjid, or kedai kebab, no worries ader jer. (pasal solat sbenarnyer leh solat jer memane, cr pot yg hidden sket)





sampai kat Bale, Farid, Farah ngan Shahrul (sahabat dr msia yg dtg swiis) join da group. Maka bermulalah adventure Euro 08 @ Bale





ramai sggh umat manusia sampai payah nk gerak







Opening match, Swiss Vs Czech; Czech menang 1-0.



Kitrog tak gi stad, kitrog tgk match kat scrin besar kat tapak² expo euro bernama 'Fanzone'. Byk la bende dier sediakan, games.. Kedai souvenir.. first match abis dlù kol 8 camtuh, then disambung ngan match kedua, Turkey vs Portugal pd pkol 845. Maser time match kedua nih, kiotrg gi mkn kat kedai kebab. after mkn, kitorg jln secara lenggang kangkung sbb dah plan nak amik train kol 1046 pm ke zurich. Time kitrg sampai kat satu dataran yg ader gak scrin besar, 2nd half utk match kedua baru nk start. so kitrg stop sat tgk match. Then maser Pepe, pemain no 15 portugal score, pekikan 'GOOOLLLL!!!!!' berkemundang, termasuklah dari mulut aku. (maser match swiss-czech, aku sokong czech, tp maser aku diorg score, aku buat bodo sbb aku dikelilingi ngan penyokong swiss =p )

5 min kemudian, kitrg cont gi Banhoff (gare dlm bahase german).

Duk jer dlm train, mata aku dah kuyu.. baru lepas dlm 2 3 stop, last² terlelap gak..

to be continue

Friday, 6 June 2008

Keajaiban Nombor

salam

dlm maser aku tgh duk buhsan menegok teh n memakan roti, aku mencari satu bulletin yg aku bc kat fs yg menarik perhatian aku.

Come on take a look...
1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321

1 x 9 + 2 = 11
12 x 9 + 3 = 111
123 x 9 + 4 = 1111
1234 x 9 + 5 = 11111
12345 x 9 + 6 = 111111
123456 x 9 + 7 = 1111111
1234567 x 9 + 8 = 11111111
12345678 x 9 + 9 = 111111111
123456789 x 9 +10= 1111111111

9 x 9 + 7 = 88
98 x 9 + 6 = 888
987 x 9 + 5 = 8888
9876 x 9 + 4 = 88888
98765 x 9 + 3 = 888888
987654 x 9 + 2 = 8888888
9876543 x 9 + 1 = 88888888
98765432 x 9 + 0 = 888888888

And look at this symmetry:
1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111=123456789 87654321

Now, take a look at this...
101%
From a strictly mathematical viewpoint:
What Equals 100%? What does it mean to give MORE than 100%?
Ever wonder about those people who say they are giving more than 100%?
We have all been in situations where someone wants you to GIVE OVER
100%.
How about ACHIEVING 101%?
What equals 100% in life?
Here's a little mathematical formula that might help answer these
questions:
If:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Is represented as:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26.
If:
H-A-R-D-W-O- R- K
8+1+18+4+23+ 15+18+11 = 98%
And:
K-N-O-W-L-E- D-G-E
11+14+15+23+ 12+5+4+7+ 5 = 96%
But:
A-T-T-I-T-U- D-E
1+20+20+9+20+ 21+4+5 = 100%
THEN, look how far the love of God will take you:
L-O-V-E-O-F- G-O-D
12+15+22+5+15+ 6+7+15+4 = 101%
Therefore, one can conclude with mathematical certainty that:
While Hard Work and Knowledge will get you close, and Attitude will get you there, It's the Love of God that will put you over the top!

wasalam

cuaca yg masyuk..

salam..

Arini aku agak kepagian.. Dgn aku tertgglnyer charger HP aku kat umh anwar kat colmar maka terhasillah sebuah HP yg kong selama 2ari berturut².
Cuaca arini (jumaat 6 jun) amatlah masyuk. Hujan renyai².. Sejuk² best.. Raser tersgtla best merengkok dlm selimut bersama² bantalku yg amat empuk yg best dipeluk. =)

Namun aku masih menggagahkan diri utk bgn pkol 830 pg (bgn dr tdo selepas suboh dinasaur). Aper aku nk buat arini? Aku pkol 730 mlm kang kne amik train gi Colmar, sbb sok niat nk gi bale tgk Euro 08. Ari ahad lepak ngan junior² colmar (main basket, etc etc), senin gi friburg shopping, ari selasa pagi balik train pkol 630 pagi. (gilo la..)

Kalu nk diikutkan aku kne beli tiket train gi Dijon scepat mgkn. Sbb weekend depan aku plan nk duk kat Dijon. Buat aper aku gi Dijon? Takde umh sendrik ke? Bukan aper.. aku dah beli tiket gi paris yg trainnyer dr Dijon, ari ahd pkol 630 pg. Yg bestnyer naik 1st class, sbb maser nk beli tiket tuh, beza dgn 2nd class, cumer 60 sen jer. hehehe...

Buatpe nk gi paris? Sbb nk gi airpot teman ashraf balik msia (hahahahaha!! teman?? gilo gapo?) Asal tak nk amik jer train dr besançon, kan lagi sng?... Begini alkisahnyer..memandangkn train yg direct ke airpot hanya sekali seari di besançon (n waktu pagi lak tuh) so aku kne la menapak gi gare dgn mengheret luggage ku yg amat ler baso. Train from besançon ke airpot pkol 540, bas lak start pkol 6 pagi. hmm.. takdo kojo den.

Asal tak gi dijon ari ahd?.. Sbb bas nk gi gare kne menapak (maka kesimpulan nyer aku mls nk menapak) so aku amik keputusan gi dijon ari sabtu pd lewat ptg. insyaAllah..

Jap jap... asal ko tak balik msia lepas tgk euro? Sbb aku dh beli tiket balik bulan january lagi =p, lagipon aku lom packing lagi. Umh tak sental lagi. Knp mesti sental rumah? Sbb aku raser tak sedap tgglkan umh nih tanpa dimaintain terlebey dahulu.. So biler aku balik sni balik, takde la aku disambut dgn daki² tahun lepas time nk mandi, kesan minyak tahun yg berkerak selama 3 bulan ketika aku nk masak, or fridge yg agak kotor ketika aku nk amik susu utk minom. haih...

Kenapa mesti malas menapak wahai encik penulis?.. Aku mls nk heret beg beso.. Aper salahnyer kiter guna pengangkutan awam. jimat pon ader. Mostly kwn² aku kat sni kalu boleh nk berkereta supaya senang nk gi memana. Tp kan aku pkir gak rr... nk keta kne pkir duit minyak.. duit parking..; duit tol.. duit nk maintain keta.. duit road tax.. duit insuran.. Kalu diambil kire semua perbelanjaan terhadap kereta, aku raser total dier still melebihi dgn total naik kenderaan awam. Biaser kalu setahun, ader jer diorg kasi cam mmbership ka, or annual card. Mgkn lagi murah.. tambahan pulak kat msia yg duit minyak naik dekat 40% peratus. hahaha.. Eventho gov mengurangkan subsidi minyak, tp dlm paper tulis yg ia akan dibayar balik time² nk renew road tax.

Pendapat aku la kan.. Kiter tak patut asyik nk dudok dlm zon selesa, dimana semua bende senang. Dh senang, tak nk bersyukur la tuh. Kalu tetiba kiter kne terjah masuk dlm zon susah,kiter kne la bersedia. Nih tak melenting tak tentu pasal.. aku tak phm dgn pemikiran org msia skrg..

Its true yg diorg semakin lantang bersuara, dan nk kan drastik action.. Kekdg terlalu drastik sampai cam tak yah pkir jauh², asalkan dpt bende tuh, kesan selepasnyer boleh difikir kemudian.

Aku ader la borak ngan sahabat aku sorg nih pd mlm yg msia akan naikkan harga minyak. N ramai beranggapan dah dapt scholarship terutama petronas dah leh goyang kaki dah, tak yah pkir pasal duit.. tula.. tak nk selidik bebtol.. kitrg punya elaun nih lom tolak aper² lagik. sewa umh lagi, bil sana bil sni, pengankutan lagi, yuran, buku, duit mkn, duit maintain rumah dan sbg nyer. Aper yg kitrg mmpu buat kat sni adalha, berkongsi apabila mmbeli aset (cnth vacum, penyapu, oven), n berkongsi beli brg dapor. Tp kalu sorg² tercampak kan tmpt jin tertendang camna? Kne la ikat perut. Kalu tak mmg tak cukup duit nk naik train jumpa sahabat² atau pulang ke msia.

Kat sni bukan aku nk komplen duit elaun tak cukup. Cukup sbenarnyer kalu betul cr urusannyer. Tak yah beli awal² bende yg secondary, kalu nk shop baju, pkai jer baju yg ader. Kurangkan topup, kalu kat umh sentiase peka ngan penggunaan letrik etc.. kat sni aku nk tekankan yg kiter patut belajar hidup susah. Biar miskin asal jiwa kiter kaya.. islam tak galakkan pemBAZIRan kerana mmbazir itu amalan syaitan.

Manusia lak.. Tak penah cukup aper yg diorg dpt. aku terfikir.. Bygkan sorg yg tahu dier akan mati selepas stangah jam harga minyak naik sbyk 40% berkuatkuasa, adakah dier akan memikirkan budget nyer pada maser akn dtg?

Tgh kire² dosa pahala dier adalah.. Cukup tak nk bawak masuk dlm kubor, cukup tak nk masuk syurga.. Kiter kat msia melenting mcm kiter 'tahu' yg kiter pasti TAKKAN MATI esoknyer. Padahal kiter kat dunia nih sementara jer.. Akhirat yg kekal tak nk kejar.. astagfirullah.. Anggap jer la ini satu dugaan hidup di dunia.. Kiter sbg hamba allah akan sentiaser diuji dgn kesusahan mahupon kesenangan.. =)

wasalam..

Israeli army to demolish 12 Palestinian homes in Bethlehem

Palestine: Israeli army to demolish 12 Palestinian homes in Bethlehem

05-06-2008

By Ghassan Bannoura

International Middle East Media Centre:

The Israeli army has issued orders to demolish at least 12 Palestinian homes located in the district of Bethlehem in the southern part of the West Bank on Wednesday.

Local sources said that the army have handed over orders to the house owners that their homes is built without permits, seven of those homes are located in the village of Al Khader near Bethlehem city.

The demolishing orders also included a water tank that belongs to Al Khader municipality.

The army gave the owners until the 20th of June 2008 to apple the military orders, the sources added.

Bethlehem district was handed over by Israel to the Palestinian Authority control in 1995 after the Oslo peace process.


http://www.imemc.org/article/55279

Thursday, 5 June 2008

Chaudanne (31/3/08)

salam

Group TP3 menyambung lagi pengembaraan mencari batu di Bukit Chaudanne. kalu nk diikutkan group kitrg dijadualkan utk gi bukit nih sblom cuti spring. Aku ingt lagi, mggu sblom cuti nih pack ngan segala bende, lab repot, exam, test, etc etc.. syukur aku takde la panic n berserabut kapla menghadapi semua nih.. enough crapping, lets get to the adventure! =)



perjalanan kitrg yg warna biru =)

Pada kali nih, mogok syarikat bas dah abis, so ader la bas. Kalu tak bukan takat memaki, menyumpah pon ada. Dgn ader nyer bas nk gi RV point takde la susah (walopon kne jln sket). So kne la kiter sentiaser bersyukur ader nyer pengankutan awam (hidup public transpot, yeeaahh~~!)

Selepas menerima tukul dan kompas, kitrg start hiking. Baru jer 10 min jln, prof dah suro stop n ketuk batu. Kali nih dier tak ckp aper except gi ketuk n describe batu yg kamu dpt. Maka, batu kat bawah nih yg aku dpt



Batu calcaire nih mempunyai permukaan 'stylotitique'. Permukaan ini merupakan salah satu kesan hasil drpd pergerakan 2 permukaan bumi yg berlawanan arah. dgn ciri permukaan cam batu nih, kiter dpt mengagak camne pergerakan bumi tersebut. Permukaan 'stylolitique berlaku kerana 2 permukaan yg bergerak secara berlawanan melarut antara satu sama lain.

Then kitrog cont hiking sampai satu tmpt nih. kat sni kitrg diminta mmbuat sketch.





sketch aku tak brapa accurate sgt, =\


Sortie kat chaudanne nih tak byk sgt keje² mengetuk, byk keje² mengukur kecerunan dan mencari arah stratification. Ada la aku terjumper sejenis batu nih (rezeki aku); 2 ciri (calcaire à gravelle ngan calcaire oolitique) dlm satu batu.



kat batu nih, ada perbezaan jelas antara 2 ciri, menarik tak?

After dat; kitrg terus hike sampai puncak. ader la berenti² amik kecerunan, dgr penerangan pasal history tempat nih dlu camne. Kat puncak tuh, kitrg kne buat sketch Bukit Citadelle bersama² kota nyer skali. Prof mintak kiter kne bebetul lukis satu tower kecik belah kanan yg dlm french dipanggil 'l'échauguette'. (prof criter yg tower nih adalah scouting point utk tgk kedatangan musuh. n tmpt buat sneak attack dgn mencurahkan minyak mendidh kat musuh)



Then prof kater, sortie dah abis. Cepat plak kali nih. (Padahal samer lamer jer cam sortie² sblom nih, cumer kitrg jer tak sedar sbb asyik berjalan.)

Sblom balik, kitrg mengambil gamba beramai (thx farid sbb bawak kamera~!)



wasalam =)

Jun story

salam

sesedar kiter masuk bulan jun, bulan yg paling dinantikan pd tahun nih. alhamdulillah byk bende berlaku seblom aku start menulis post nih. perkara yg baik berlaku, aku bersyukur kpdNya, perkara yg kurang baik, aku ambil sbg pengajaran.

mggu lepas ari jumaat, aku ke Colmar utk program Syahadatul Haq yg diplan oleh sahabat² dr UK. aku ambik train dlm kol 11 pg, sbb aku nk sampai colmar sblom kol 5, sbb nk pegi bank. trip aku nih aku gi ngan Iz. (naseb baik berteman, kalu tak sure buhsan giler). sesampai jer colmar, kiter mencari kedai kebab ungüt, sbb kebab dier sgt la sedap n roti dier home made. =)

after kitrg mengisi perut, kitrg pon jln la sket² sampai bank. lepas aku selesaikan hal² seperti, virements, masalah password, penyerahan kontrak baru etc etc, aku ngan iz berpecah sat, sbb aku nk gi kedai buku carik buku.

aku gi kat Fnac, takde la byk sgt buku dier, so aku cam nk gi Ruc, tp rasernyer tak sempat. so aku niat nk gi next time. maka aku pon cont my journey ke rumah sahabat² colmar aku.

program tuh start ari sabtu pagi sampai ahad mlm. kalu aku nk citer pnjg ler sgt, so aku letak gamba² je la ek?

aktivit pagi, cergas! cergas!






Tekun mendengar dan berbincang



Lunch break dgn Ayam pgg ngan kebab



Syed ngan Ashraf



Jamuan di Masjid



Perbincangan bersambung..



yup, itu la antara gamba² time program. aku boleh jer cerita pasal aper program nih, tp takot korg tak phm. bukan sbb aper, nih sambungan program ISK kat Nice itu arik.
sori sesgt.. =(

aku balik besançon balik ari senin pagi. ari selaser lak, Iz balik malaysia.. huhuhu.. tggl la aku sorg kat umh. farid mmg takde, dier gi eurotrip sejak sabtu itu ari. then semlm aku gi tgk result (padahal dah tau dah, prof kasi via email, dier kasi purata tahunan jer).

alhamdulillah syukur nikmat kpd Allah, dier pemberi segala nikmat kat dunia nih.. aku lulus dgn baik. purata sem 2 aku, aku dpat 12.101 per 20. purata tahunan aku aku dpt 12.658. maka, dgn izin Allah, aku pon lulus tahun satu aku di Universiti. =)

so arini aku nk wat kenduri sket (tp aku sorg je la mkn, hahaha)aku nk wat rendang ngan lauk² raya lain. lagipon aku nk abiskan stock² rempah dan sebagainyer sblom aku balik msia. insyaAllah aku akan pulang ke msia pd 16 jun, dan sampai di KLIA pd 17 Jun pkol 630 pagi. Jumpa di Malaysia insyaAllah~~

Wasalam