Monday, 26 May 2008

Our 1st kenduri kat Fontaine Ecu

salam..

today was the 2nd dat of my summer holidays. n kitrog wat open house td. hehehe..
sbenarnyer kiotrg dah plan lamer dah nk wat mkn² kat rumah nih, tak tak berkesempatan. so biler abis exam nih, trus kitrog beli griller, ari sabtu gi planoise beli ayam ngan bebhn masak.

secara tak langsung aku diberi tugas utk mmbuat nasi grg utk para tetamu. jumlah tetamu? ada la 13 org, 16 buah perut termasuk kitrg. hehehe..
selepas aku mengorek² dapor pd ari sabtu sblom kuar shopping, aku cam nk buat 3 jenis ns grg, memandangkan aku ader perencah yg lebih. so akucam target nk buat Nasi Goreng Ayam, Nasi Goreng Kampung, ngan Nasi Goreng Cina. maser aku kat kedai yg jual bebrg asia nih, tetiba aku amik jer, kulit tauhu kering, suhun, cendawan cina, santan, tauhu, sawi, daun kesum,, daun limau purut, cili kering. padahal stakat nk beli bhn campuran nk perap ayam cam serai, serbuk BBQ, sos pencicah. itula manusia apabila mls nk gi kedai asia utk bershoping brg asia. ngehehehe...

aku start conquer dapor biler team BBQ selesai operasi perapan dan latihan pembakaran. diorg test bakar dlm dpor sbb maser tuh hujan.so dedekat 11 baru dapor bertukar tgn.team aku? erm... solo.. ngehehehe XD



so aku masak 3-4 kilo nasi. sambil² tggu nasi masak, aku kuarkan brg² utk ns grg. ader la aku susun n bahagi²kan brg (nih utk blend, nih utk ns grg aym, ni plak... etc etc). stelah siap mmprepare, aku tetiba raser cam satu yg bakal berlaku.. tetamu bakal tercekit sbb takde lauk berkuah. so trus aku kuarkan brg² utk buat lodeh (nasib baik tgn aku capai jer brg² td) cumer takde kobis la. nasib baik gak ader lagik udang kering... abis jer ns masak aku pon menidorkan diri utk berkerja non stop soknyer..

n ari nih, lps suboh dlm kol 5 tuh, aku tdoq balik sampai kol 8. then aku prepare sket² bende masak. then aku sapu² sket umh.. then aku buat satu bende yg patutnyer aku buat dlm 4 bulan lepas iaitu mop lantai.. ngahahahaha~~!
aku selesai mmbuat kerje² cucian dapor, hallway n tandas. aku lpak kejap.. then cont memasak. maser aku lepak², ader la aku mengamik sket² gambo






biler aku selesai jer masik ketiga-tiga ns grg and kuah lodeh, aku tringt farid yg telur yg gulung.. so aku pon grg la telor then gulung² then potong², ngehehehe..

so after selesai, aku pon mandi n para tetamu pon sampai. adalah dlm kol 1.. everything went well. n dlm kol 4 diorg nk balik. maser dah abis mkn baru tringt yg kamera dlm bilik.. rabak..

para tetamu terdiri drpd 11 org cikgu cikgi n 3 org jpa yg wat masters. n diorg puji kitrg nyer masakan sedap² belaka. (komplen rumah kitrog tggi sgt pon ader, hehehe)

insyaAllah.. bebiler kitorg buat lagik open house.. thx my brothers~!



Mass Production Challenge completed~!

No comments: