Friday, 30 May 2008

Rosemont (17/3/08)

Salam

Next sortie kitrog gi Bukit bernama Rosemont. Time sortie nih gak, hujan renyai². Takper, nnti aku dah keje besok, ntah² ada ribot pon kne kuar keje gak, hehehe..



kali ni, ikot line oren kat kanan atas

Lepas hiking around 10-15 mins camtuh, tugas pertama kitrg adalah utk menyelok tgn kitrg dlm satu kolam nih. Bukan takat nyelok gituh² jer, selok cam org nk carik belot dlm lumpur, haha. Tujuan? Perlu dapatkan lumpur berwarna kelabu gelap. erm.. korg tau kan lumpur yg org buat facial yg warna ala² kelabu gelap tuh kan? Ah, itu la dier. Hehe kire lumpur yg takde bhn kimia, pure nature. Hehehe.

Takde la dlm maner nk selok, dlm 5 min aku dah dpt. then kitog disuro merata lumpor skit atas tgn atau kat hujung jari. Biler dah rata, bior sampai kering (sejok seh maseh dier nk kering). Biler dah kering, kitrg pon tgk kat dlm kanta ader aper. dlm lumpor tuh ader cebisan² mineral bernama mika putih (mica blanc atau muscovite). So lumpur (atau marne) ini berasal dr zaman aalénien (jurassique inférieur).

Then kitorg gi ketok batu kat lereng bukit, payah gak aa, nk balancekan diri sambil ketuk batu. Kat bahagian nih aku pyh nk terang takot tak phm, sbb kaitan ngan kerje teknik guna kompas, dan pengukur darjah kecerunan.

Then cikgu ngan brani nyer mmbawak kitrg daki bukit yg cerun tanpa tali mahupun rail keselamatan (yg jatuh leh patah tengkuk takpon trus ke liang lahad). haha no worries kejap jer pon. then sampai kat puncak, kitrog di suro buat sketch bukit Planoise.



Then kitrg turn lak bukit. time turn nih ada la ketuk sana sni, n jumper batu² yg mmunyai ciri² entroque, trace coralienne ngan fosil kerang. (bc post Planoise)

Then trun lagik, jumper calcaire oolithique. Maksudnyer batu nih terbentuk dr butiran di pggl oolitte. Oolite nih sejenis butiran yg terdiri dr 2 bahagian; nukleus, dan lapisan disekeliling nukleus yg dipggl cortex.



oolite nih terjadi apabila butiran kecik (contoh pasir) bergolek mengikut arus sepanjang sg, 'mengumpul' unsur² calcium. Kirenyer cam snowball yg tgh trun dr bukit la, makin lamer makin besar. Butiran ini mendak apabila sampai di satu kawasan dimana arus air tidak lagi mmpu utk mengangkut butiran tersebot

Kirenyer, arus tggi dpt mengangkut butiran yg bersaiz besar; arus rendah hanya dpt mengangkut butiran yg bersaiz kecil


Tak jauh dr tmpt nih,kitrg jumper batu lain plak.batu yg butiran² di susun ngan cantik.



Susunan butiran batu nih mengikut susunan saiz (paling besar kat bawah, paling kecik kat atas). Batu yg aku dpt nih, lapisan butiran kecik berada kat tgh dedekat ngan SiO2 yg dikristal semula.
Kirenyer susunan saiz butiran batu ni adalah; besar-kecik-besar. oleh sbb kiter tau nih batu sedimentaire yg biasernyer kiter jumper kat tmpt² air mengalir, kiter dpt rumuskan bahawa, suatu ketika dlu, arus yg mengalir semakin perlahan (arus yg tggi leh bwk butiran besar) then tetiba meningkat balik.

Sampai di kawasan ketukan terahir, kitrog jumper plak calcaire à gravelle (calcaire yg ader rock fragments)



so kitrog dpt buat kesimpulan bahawa, calcaire yg butirannyer oolite atau mmpunyai rock fragments, adalah dari zaman Bajocien Superieur. (kat besançon je la nih)


Then kitrog pun pulang. kalu nk diikutkan, time mggu nih, syarikat bas besançon bernama Ginkobus sdg buat mogok tak nk keje, so takde pengangkutan bas. Maser gi kat bukit nih, kitorg nk keta kawan. Maser nk balik kitrg naik keta prof. Tp dier anta sampai Uni jer. then kitrog jln balik umh sambil bawak batu. hehehehe
nasib baik time nih ader org tolong masakkan dinner kat umh (rindula ngan sayur org tuh =p )trimas~~!

wasalam

No comments: