Wednesday, 28 May 2008

Planoise (3/3/08)

salam

Dis repot is overdue a quiet some months. Dis shall be my first report of 'cari batu' adventure. The language will be rojak of coz, haha.. nnti korg tak phm plak.. apepon mari kiter berkenalan ngan structure geologique paling basic kat besançon



bende dlm warna kuning tuh ada lah bukit² kat besançon nih. kalu di simple kan, dier jadi gamba bwh. (siap bernama lagik =) )



so dipendekkan citer, kat Besançon nih ader 5 buah bukit yg berasal dr satu banjaran yg samer. (korg bygkn satu, banjaran then pecah lima). Kirenyer kiter boleh buat jangkaan awal, kiter boleh jumper batu² yg samer jenis dr kelima² bukit nih.

Sortie kat Planoise nih dimulakan ngan introduction about structure geologiq utama kat besançon nih (nih silibus basic) drpd prof carthographie kitrog Mr Fabbri. so sortie kitrog nih berwarna kuning belah kiri bawah.



sortie pertama, ikut line kuning tuh

So for our first sortie, prof bawak kitrg naik bukit planoise. Our first task was to make a sketch on Bukit Rosemont dr Bukit Planoise. So kitrg nk tak nk kne la melukis berdiri. Ada yg amik inisiatif utk melakar dlu, balik umh baru lukis cantik². Yg penting dpt labelkan dlu maner² bahagian yg penting.



Tak jauh dr tmpt kitrog melakar, prof suro kitorg ketuk batu. Batu paling simple skali, calcaire micritique (micritic limestone). maksudnyer batunyer ini terbentuk drpd butiran² yg halus. so dier takde ciri² yg jelas.

calcaire = limestone = batu kapur



Then bermula lah tugas kitrog mencari batu. Oleh sbb kitorg pny ilmu tak cukup, biler sampai satu tmpt, dier akan arah kiter carik batu ² yg mmpnyai sekian² pnya ciri. Setelah berjalan dlm 500 meter (dan hujan plak) kitrg sampai kat spot kedua utk mengetuk.

So ketukan seterusnyer adalah utk mencari batu² yg mmpunyai 'fossile entroque' 'trace coralienne' n 'fossile coquille'. Prof takde la ckp terus nk carik batu² nih. Dier kater, carik batu yg kamu raser ada ciri² yg menarik.

alhamdulillah dpt gak aku batu² yg mmpunyai ciri² tersebot tuh:



dlm circle kuning tuh adalah 'trace coralienne' (coral trace). biaser leh jumper trace nih dlm calcaire sparite. (batu warna putih²cam gula kelapa)
nk mmudahkan korg, batu nih mmpunyai kesan² batu karang zaman purba.




the next ciri is, mmpunyai 'entroque'. kalu korg perasan dlm circle kuning tuh, entroque tuh bentuk bintang. spnjg aku mencari batu sampai skrg, hanya kat planoise nih jer aku jumper entroque dlm bentuk yg sempurna (bentuk bintang). Kt bukit² lain biasernyer dlm bentuk fragment. kat sini, ia dijumpai dlm batu calcaire ferrugineux (yg ada unsur besi, Fe3+) so warna batu nih perang² sket



yg ketiga, batu yg mmpunyai fosil kerang. Marika dgn baik atinyer mmberikan aku batu yg mmpunyai fosil kerang yg cukup sempurna(merci bien~!). Kat sini, fosil kerang nih biasernyer dijumpai dlm calcaire marneux (marl, dlm bm aku tak tau)

after dat, prof ader bwk kat satu lagik pot utk ketuk, tp batu yg aku dpt tak berapa lawa. Pasal granulmetrie.. (akn diceritakan dlm post akn dtg)

So prof buat kesimpulan bahawa, di besançon batu kapur dr zaman Bajocien superior mmpunyai entroque, fosil kerang dan kesan batu karang. (batu² kat besançon nih ada lah dari zaman jurassic, bajocien tuh salah satu period dlm zaman jurassic)

Oleh sbb hujan makin lebat, prof amik keputusan utk tamatkan sortie kitrog. Maser kitorg naik bas, smua org tgk lain mcm, sbb tgn sebelah pegang tukul, baju hujan tak tak ruper baju hujan, suar cam bertuka warna coklat, beg pack ada calit² lumpur. menarik seh cari batu nih~~!

wasalam

3 comments:

Niealex said...

salam,
seriously adam.. i tak paham sepatah haram. but i didnt realize that my jaw was dropping as was very(x2) facinated with all the information. start the 2nd pic, terus i tak faham dah. T-T"

#how can a person be sooo spesific about stones?? x)gambare adam!

Simon Malik said...

haha
i'll take dat as a compliment x)

Fatehah said...

sungguh adventure r..
kome bli la itu brg ketuk2..
mesti wajib adela kan..
heh