Friday, 30 May 2008

Rosemont (17/3/08)

Salam

Next sortie kitrog gi Bukit bernama Rosemont. Time sortie nih gak, hujan renyai². Takper, nnti aku dah keje besok, ntah² ada ribot pon kne kuar keje gak, hehehe..



kali ni, ikot line oren kat kanan atas

Lepas hiking around 10-15 mins camtuh, tugas pertama kitrg adalah utk menyelok tgn kitrg dlm satu kolam nih. Bukan takat nyelok gituh² jer, selok cam org nk carik belot dlm lumpur, haha. Tujuan? Perlu dapatkan lumpur berwarna kelabu gelap. erm.. korg tau kan lumpur yg org buat facial yg warna ala² kelabu gelap tuh kan? Ah, itu la dier. Hehe kire lumpur yg takde bhn kimia, pure nature. Hehehe.

Takde la dlm maner nk selok, dlm 5 min aku dah dpt. then kitog disuro merata lumpor skit atas tgn atau kat hujung jari. Biler dah rata, bior sampai kering (sejok seh maseh dier nk kering). Biler dah kering, kitrg pon tgk kat dlm kanta ader aper. dlm lumpor tuh ader cebisan² mineral bernama mika putih (mica blanc atau muscovite). So lumpur (atau marne) ini berasal dr zaman aalénien (jurassique inférieur).

Then kitorg gi ketok batu kat lereng bukit, payah gak aa, nk balancekan diri sambil ketuk batu. Kat bahagian nih aku pyh nk terang takot tak phm, sbb kaitan ngan kerje teknik guna kompas, dan pengukur darjah kecerunan.

Then cikgu ngan brani nyer mmbawak kitrg daki bukit yg cerun tanpa tali mahupun rail keselamatan (yg jatuh leh patah tengkuk takpon trus ke liang lahad). haha no worries kejap jer pon. then sampai kat puncak, kitrog di suro buat sketch bukit Planoise.



Then kitrg turn lak bukit. time turn nih ada la ketuk sana sni, n jumper batu² yg mmunyai ciri² entroque, trace coralienne ngan fosil kerang. (bc post Planoise)

Then trun lagik, jumper calcaire oolithique. Maksudnyer batu nih terbentuk dr butiran di pggl oolitte. Oolite nih sejenis butiran yg terdiri dr 2 bahagian; nukleus, dan lapisan disekeliling nukleus yg dipggl cortex.



oolite nih terjadi apabila butiran kecik (contoh pasir) bergolek mengikut arus sepanjang sg, 'mengumpul' unsur² calcium. Kirenyer cam snowball yg tgh trun dr bukit la, makin lamer makin besar. Butiran ini mendak apabila sampai di satu kawasan dimana arus air tidak lagi mmpu utk mengangkut butiran tersebot

Kirenyer, arus tggi dpt mengangkut butiran yg bersaiz besar; arus rendah hanya dpt mengangkut butiran yg bersaiz kecil


Tak jauh dr tmpt nih,kitrg jumper batu lain plak.batu yg butiran² di susun ngan cantik.



Susunan butiran batu nih mengikut susunan saiz (paling besar kat bawah, paling kecik kat atas). Batu yg aku dpt nih, lapisan butiran kecik berada kat tgh dedekat ngan SiO2 yg dikristal semula.
Kirenyer susunan saiz butiran batu ni adalah; besar-kecik-besar. oleh sbb kiter tau nih batu sedimentaire yg biasernyer kiter jumper kat tmpt² air mengalir, kiter dpt rumuskan bahawa, suatu ketika dlu, arus yg mengalir semakin perlahan (arus yg tggi leh bwk butiran besar) then tetiba meningkat balik.

Sampai di kawasan ketukan terahir, kitrog jumper plak calcaire à gravelle (calcaire yg ader rock fragments)



so kitrog dpt buat kesimpulan bahawa, calcaire yg butirannyer oolite atau mmpunyai rock fragments, adalah dari zaman Bajocien Superieur. (kat besançon je la nih)


Then kitrog pun pulang. kalu nk diikutkan, time mggu nih, syarikat bas besançon bernama Ginkobus sdg buat mogok tak nk keje, so takde pengangkutan bas. Maser gi kat bukit nih, kitorg nk keta kawan. Maser nk balik kitrg naik keta prof. Tp dier anta sampai Uni jer. then kitrog jln balik umh sambil bawak batu. hehehehe
nasib baik time nih ader org tolong masakkan dinner kat umh (rindula ngan sayur org tuh =p )trimas~~!

wasalam

Wednesday, 28 May 2008

Planoise (3/3/08)

salam

Dis repot is overdue a quiet some months. Dis shall be my first report of 'cari batu' adventure. The language will be rojak of coz, haha.. nnti korg tak phm plak.. apepon mari kiter berkenalan ngan structure geologique paling basic kat besançon



bende dlm warna kuning tuh ada lah bukit² kat besançon nih. kalu di simple kan, dier jadi gamba bwh. (siap bernama lagik =) )



so dipendekkan citer, kat Besançon nih ader 5 buah bukit yg berasal dr satu banjaran yg samer. (korg bygkn satu, banjaran then pecah lima). Kirenyer kiter boleh buat jangkaan awal, kiter boleh jumper batu² yg samer jenis dr kelima² bukit nih.

Sortie kat Planoise nih dimulakan ngan introduction about structure geologiq utama kat besançon nih (nih silibus basic) drpd prof carthographie kitrog Mr Fabbri. so sortie kitrog nih berwarna kuning belah kiri bawah.



sortie pertama, ikut line kuning tuh

So for our first sortie, prof bawak kitrg naik bukit planoise. Our first task was to make a sketch on Bukit Rosemont dr Bukit Planoise. So kitrg nk tak nk kne la melukis berdiri. Ada yg amik inisiatif utk melakar dlu, balik umh baru lukis cantik². Yg penting dpt labelkan dlu maner² bahagian yg penting.



Tak jauh dr tmpt kitrog melakar, prof suro kitorg ketuk batu. Batu paling simple skali, calcaire micritique (micritic limestone). maksudnyer batunyer ini terbentuk drpd butiran² yg halus. so dier takde ciri² yg jelas.

calcaire = limestone = batu kapur



Then bermula lah tugas kitrog mencari batu. Oleh sbb kitorg pny ilmu tak cukup, biler sampai satu tmpt, dier akan arah kiter carik batu ² yg mmpnyai sekian² pnya ciri. Setelah berjalan dlm 500 meter (dan hujan plak) kitrg sampai kat spot kedua utk mengetuk.

So ketukan seterusnyer adalah utk mencari batu² yg mmpunyai 'fossile entroque' 'trace coralienne' n 'fossile coquille'. Prof takde la ckp terus nk carik batu² nih. Dier kater, carik batu yg kamu raser ada ciri² yg menarik.

alhamdulillah dpt gak aku batu² yg mmpunyai ciri² tersebot tuh:



dlm circle kuning tuh adalah 'trace coralienne' (coral trace). biaser leh jumper trace nih dlm calcaire sparite. (batu warna putih²cam gula kelapa)
nk mmudahkan korg, batu nih mmpunyai kesan² batu karang zaman purba.




the next ciri is, mmpunyai 'entroque'. kalu korg perasan dlm circle kuning tuh, entroque tuh bentuk bintang. spnjg aku mencari batu sampai skrg, hanya kat planoise nih jer aku jumper entroque dlm bentuk yg sempurna (bentuk bintang). Kt bukit² lain biasernyer dlm bentuk fragment. kat sini, ia dijumpai dlm batu calcaire ferrugineux (yg ada unsur besi, Fe3+) so warna batu nih perang² sket



yg ketiga, batu yg mmpunyai fosil kerang. Marika dgn baik atinyer mmberikan aku batu yg mmpunyai fosil kerang yg cukup sempurna(merci bien~!). Kat sini, fosil kerang nih biasernyer dijumpai dlm calcaire marneux (marl, dlm bm aku tak tau)

after dat, prof ader bwk kat satu lagik pot utk ketuk, tp batu yg aku dpt tak berapa lawa. Pasal granulmetrie.. (akn diceritakan dlm post akn dtg)

So prof buat kesimpulan bahawa, di besançon batu kapur dr zaman Bajocien superior mmpunyai entroque, fosil kerang dan kesan batu karang. (batu² kat besançon nih ada lah dari zaman jurassic, bajocien tuh salah satu period dlm zaman jurassic)

Oleh sbb hujan makin lebat, prof amik keputusan utk tamatkan sortie kitrog. Maser kitorg naik bas, smua org tgk lain mcm, sbb tgn sebelah pegang tukul, baju hujan tak tak ruper baju hujan, suar cam bertuka warna coklat, beg pack ada calit² lumpur. menarik seh cari batu nih~~!

wasalam

Monday, 26 May 2008

Our 1st kenduri kat Fontaine Ecu

salam..

today was the 2nd dat of my summer holidays. n kitrog wat open house td. hehehe..
sbenarnyer kiotrg dah plan lamer dah nk wat mkn² kat rumah nih, tak tak berkesempatan. so biler abis exam nih, trus kitrog beli griller, ari sabtu gi planoise beli ayam ngan bebhn masak.

secara tak langsung aku diberi tugas utk mmbuat nasi grg utk para tetamu. jumlah tetamu? ada la 13 org, 16 buah perut termasuk kitrg. hehehe..
selepas aku mengorek² dapor pd ari sabtu sblom kuar shopping, aku cam nk buat 3 jenis ns grg, memandangkan aku ader perencah yg lebih. so akucam target nk buat Nasi Goreng Ayam, Nasi Goreng Kampung, ngan Nasi Goreng Cina. maser aku kat kedai yg jual bebrg asia nih, tetiba aku amik jer, kulit tauhu kering, suhun, cendawan cina, santan, tauhu, sawi, daun kesum,, daun limau purut, cili kering. padahal stakat nk beli bhn campuran nk perap ayam cam serai, serbuk BBQ, sos pencicah. itula manusia apabila mls nk gi kedai asia utk bershoping brg asia. ngehehehe...

aku start conquer dapor biler team BBQ selesai operasi perapan dan latihan pembakaran. diorg test bakar dlm dpor sbb maser tuh hujan.so dedekat 11 baru dapor bertukar tgn.team aku? erm... solo.. ngehehehe XD



so aku masak 3-4 kilo nasi. sambil² tggu nasi masak, aku kuarkan brg² utk ns grg. ader la aku susun n bahagi²kan brg (nih utk blend, nih utk ns grg aym, ni plak... etc etc). stelah siap mmprepare, aku tetiba raser cam satu yg bakal berlaku.. tetamu bakal tercekit sbb takde lauk berkuah. so trus aku kuarkan brg² utk buat lodeh (nasib baik tgn aku capai jer brg² td) cumer takde kobis la. nasib baik gak ader lagik udang kering... abis jer ns masak aku pon menidorkan diri utk berkerja non stop soknyer..

n ari nih, lps suboh dlm kol 5 tuh, aku tdoq balik sampai kol 8. then aku prepare sket² bende masak. then aku sapu² sket umh.. then aku buat satu bende yg patutnyer aku buat dlm 4 bulan lepas iaitu mop lantai.. ngahahahaha~~!
aku selesai mmbuat kerje² cucian dapor, hallway n tandas. aku lpak kejap.. then cont memasak. maser aku lepak², ader la aku mengamik sket² gambo






biler aku selesai jer masik ketiga-tiga ns grg and kuah lodeh, aku tringt farid yg telur yg gulung.. so aku pon grg la telor then gulung² then potong², ngehehehe..

so after selesai, aku pon mandi n para tetamu pon sampai. adalah dlm kol 1.. everything went well. n dlm kol 4 diorg nk balik. maser dah abis mkn baru tringt yg kamera dlm bilik.. rabak..

para tetamu terdiri drpd 11 org cikgu cikgi n 3 org jpa yg wat masters. n diorg puji kitrg nyer masakan sedap² belaka. (komplen rumah kitrog tggi sgt pon ader, hehehe)

insyaAllah.. bebiler kitorg buat lagik open house.. thx my brothers~!



Mass Production Challenge completed~!

Saturday, 24 May 2008

The long deserve vacances

Salam

arini ada ari terakhir exam terminal. alhamdulilah dah abis. XD
td exam fizik waktu pagi, ngan math waktu ptg. alhamdulillah syukur dapat jawab soalan. arap dpt markah yg baik.

maser abis exam td, bebudak bising kater markah NET dah kuar. So td beramai² lah gak ke papan kenyataan. keseluruhan test² kecik dan besar NET, aku dpt 12.75. then aku nmpk ada markah kimia. aku dpt 16. syukur sesgt aku nyer kimia tggi. cumer tggl markah Cathographie nga markah test² yg baru amik td.

then, balik td aku terus ke la poste. amik brg.. hehehe.. sbenarnyer brg tuh smpi smlm. tp sbb aku tak tampal namer kat pintu, dier terus anta kat la poste utk kiter kutip.
brg nih aku beli dlm 2 mggu lps, kat cdiscount. adalah kopak 60€. lepas jer kutip brg tuh, aku balik trus redecorate bilik. bkn seskit, totally!



lamer gak aku kemas² td. pergh, tak sangka byk giler sampah dlm bilik aku tuh. tp abis je kemas, aku raser bilik aku welcoming giler. hehehehe..
then aku amik etagier kat ruang tamu masuk bilik aku. sbb aku raser, aku ptt ader bende tuh sbb brg aku byk tp bilik aku kecik.

then after msak dinner, aku mndi solat, aku susun² sket fail. then aku bukak package. hehehe.. aku kasi gamba sket. =p





yaa... i bought a new keyboard! wireless! logitech brand! hehe.. a birthday for me! for myself! hahaha..Namernyer kat kotak tulis, 'Cordless Desktop Comfort Laser'
so dis willbe my new team mate in blog writing. buat maser nih quiet slow gak rr taip. tp insyaAllah lps nih leh taip laju for a duration, hehehe.. salam XD

Friday, 16 May 2008

Ulangtahun 60 tahun Israel

salam



Artikel ini adalah ekstrak daripada artikel tulisan Antony Leoweinstein dan Ustaz Abdul Halim.

Kronologi Sejarah

Khamis, 15 Mei 2008 genap sudah penjajahan Israel di tanah Palestin selama 60 tahun, menandakan kelemahan umat Islam paling nyata apabila penjajahan British pada 1917 membuat penghijrahan Yahudi besar-besaran lalu menyerahkannya (negara) kepada ‘pendatang’ baru ini pada 1947, seterusnya membentuk sebuah negara HARAM Israel dan diiktiraf PBB pada tahun 1948. Tidak cukup dengan tanah Palestin, kerakusan Israel meluap-luap hingga menyerang dan menawan Bukit Golan milik Syria, Gaza milik Mesir, dan Tebing Barat milik Jordan sehingga ke hari ini.

1993 menyaksikan perjanjian Oslo oleh PLO dengan Israel menandatangani perjanjian damai dan pengiktirafan Israel sebagai sebuah negara tanpa mendapat sedikitpun pulangan melainkan elaun bulanan dari Amerika dan Eropah. Rakyat Palestin kemudian beralih arah kepada HAMAS sehingga membawa kemenangan dalam pilihan raya pada 25 Januari 2006. Maka bermulalah pelbagai sekatan oleh Israel, Amerika, Eropah, negara-negara Arab dan Islam (yang mengikut telunjuk barat) dikenakan ke atas 1.5 juta rakyat Palestin sebagai hukuman memilih HAMAS.

Situasi di Australia

Apabila Perdana Menteri Australia, Kevin Rudd yang baru-baru ini meminta maaf kepada generasi yang dicuri, komuniti yahudi tempatan turut menyokong sarana memulangkan semula hak kepada penduduk asal, namun hakikatnya mereka tetap tidak bersedia untuk menyatakan hasrat ini kepada penduduk Palestin.

Proposisi (Usul) parlimen Rudd untuk menyambut ulangtahun ke-60 Israel dipertahankan Menteri Luar Stephen Smith. Dia berkata; “Kita percaya bahawa resolusi untuk Timur Tengah (Palestin) ialah dengan solusi dua negara bangsa. Negara bangsa untuk rakyat Palestin dan sebuah negara bangsa untuk Israel”.

Tindakan penjajahan berterusan Israel ke atas kawasan berpenduduk (oleh rakyat Palestin) telah membuatkan usaha untuk membentuk dua negara hampir mustahil adalah tidak terkata. Usul ini disokong oleh wakil dari kedua-dua pihak parti politik.

Namun, seorang ahli parlimen (tanpa portfolio) dari parti Buruh tidak berapa bersetuju dengan usul tersebut. Julia Irwin, memberitahu radio ABC bahawa, ‘sukar baginya untuk mengucapkan tahniah kepada kepada sebuah negara yang mencabuli hak asasi manusia setiap hari dan dengan beraninya menghiraukan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB)’.

Ahli parlimen (tanpa portfolio) dari parti Demokrat pula memberi perhatian kepada; kepungan Gaza baru-baru ini, rampasan tanah rakyat Palestin dan pembesaran kependudukan.

Sebuah iklan besar diletakkan di dalam akhbar The Australian, ditanda tangani oleh warga Australia yang prihatin, termasuk Arab dan Yahudi, untuk memberitahu bahawa; ‘Australia dan warganya tidak patut memberi impressi kepada warga Israel dan pemimpinnya, bahawa mereka menyokong tindakan Israel untuk menganiayai warga Palestin.

Apabila ‘Independent Australian Jewish Voices’, mengutuk kekejaman dari kedua-dua pihak dan menggesa dialog antara Yahudi dan warga Palestin, jurucakap Israel menggelar mereka pengkhianat negara. Pada mereka, tindakan Israel bukanlah suatu tindakan kasar, tetapi cumalah langkah perlindungan. Pembesaran kependudukan bukanlah sesuatu yang haram, tetapi suatu ‘pembesaran semulajadi’. Beberapa pihak asal IAJV telah turut menandatangani iklan menentang usul Rudd.

Jurucakap ‘Women for Palestin’ Sonja Kankar dan Amin Abbas menjelaskan; ‘setiap warga Australia perlu menyoal mengapa kerajaan kita dengan tidak malunya tunduk kepada Israel sehingga mereka sanggup pergi sejauh ini untuk menunjukkan persahabatan mereka dengan sebuah negara yang asyik melanggar undang-undang antarabangsa, resolusi PBB, dan konvensyen hak asasi manusia?’

Sebuah buku baru oleh Jonathan Cook, seorang bekas penulis Guardian sekarang berpusat di Nazareth, mendedahkan agenda sebenar negara Yahudi dan penguasaan Washington[1]. ‘Israel dan konflik tamadun[2]’ secara metodnya berhujah bahawa huru-hara setempat sebenarnya membantu, dan bukannya menghalang pelan penjajahan. Cook menulis; ‘matlamat sebenar strategi Israel ialah untuk membuatkan pencipta polisi barat yakin bahawa dengan beberapa perang sivil dan bahagian negeri arab memberi manfaat kepada mereka. Dia meneruskan lagi:

Dengan mengaitkan hakikat pendudukan Israel kepada pendudukan US di Iraq dan perkaitan tentera US dalam pencabulan hak asasi yang tidak ubah seperti yang dilakukan tentera Israel setiap hari di Tebing Barat dan Gaza, akan menyebabkan samada keduanya akan naik atau jatuh bersama. Masa depan penjajahan Israel dan US seperti simpulan yang mustahil untuk dipisahkan.

Kenyataan tidak ikhlas terhadap kedua-dua pihak[3] hanya menyumbang kepada peningkatan peperangan, ceramah-ceramah keamanan yang jelasnya sudah menjadi taktik Israel dalam meneruskan pembesaran kependudukan yang tidak berhenti.

Zionis di Australia menolak untuk mengiktiraf undi baru-baru ini di Israel yang mendapati majoriti warganegara mahu menyertai Hamas. Mereka menghiraukan realiti sebenar yang membiarkan solusi dua negara tidak lagi relevan. Alternatifnya, ialah sebuah negara demokrasi yang sebenarnya, bukan Yahudi ataupun Islam.

[1] Apabila menyebut penguasaan Washington, kita sedia maklum bahawa Washington merupakan pusat pentadbiran Amerika yang menempatkan White House, di sini ia merujuk kepada penguasaan politik dan pentadbiran Amerika.

[2] Israel and the Clash of Civilisation

[3] Buruh dan Demokrat

artikel ini diambil di http://thetalkingpen.blogspot.com/

Thursday, 15 May 2008

3 more to go..

salam

aku patut ader exam ini ari. tp last minit prof gi cancel. seronok thp gaban kitrg! hehehe.. patutnyer ada test kecik pasal Travaux Pratique (TP) Nature des Envelloppe Terrestre (NET) kol 130 td. alhamdulillah rezeki kitrog. hehehe

smlm aku exam Carthographie. boleh tahan susah la. tp aku syukur dpt jawab. cumer soalan terakhir pasal sortie terrain (field work) dier tny plak pasal Massif de la Serre. penat² aku ingt semua sortie buat kat sini.. huhu.. aperpon aku ada gak rr jawab sket². tp tak tau betul ke tak. asal dpt point celah sini celah sana cukup rr. asal kan aku dpt 13/20.

carthographie nih amende? hmm.. camne nk terang ek? senang citer dier pasal geological structure of the earth. so ader la sentuh pasal lapisan batu dlm tanah, aper berlaku zaman² dlu (ada gerakan lipatan ke, ada faults, gerakan tnh camne, etc). so nk tau bende² nih kne extrak all information dr map skrg. bukan sbrg map kne pkai, kne pkai geological map. tp kitrog still dlm training mengekstrak information sehgga la kpd conclusion. nest year baru start keje ngan carte geologique réel (real geological map). berdasarkan latihan kitorg ada la sket² pasal forage (gerudi tnh). pyh gak.

apepon i cam rindu plak nk buat cartho, hehehe.. rindu nk terkejar² masa but work and use all information available with precision

Wednesday, 14 May 2008

Nostalgia

attention, this is a re-post from my FS blog

Salam

Baru balik dari port dickson (PD), dah berjeman tak gi pantai. 4 tahun kot. Paling akhir kalau tak silap, mase tuh tggl kat caravan, then tgk pantai dari cermin kereta mase balik klang..

'PD? amende kat sane? dgn kotor ngan ntah ape-ape! baik la ko gi tioman ke, pangkor ke sipadan ke, baru syok nak mandi ke menyelam ke. ni pantai dah tak bersih, nak have entertainment pun takde. harap boling je, nak wayang kene drive sampai seremban. siapa sanggup! rabak seh PD!'

Itulah keluhan rakyat kiter... mmg tak dapat ditangkis kebenaran yg terdapat dalam keluhan mereka.


Port Dickson or PD, terletak di negeri minangkabau negeri sembilan. 1 jam perjalanan dari bandar seremban bagi meraka yg bawak kereta secara berhemah, setengah jam utk yg pasang NOS atau tak reti baca 110km/j dan kakinya jenis tak kenal pedal brek. Kemudahan lebuhraya dah wujud. Zezaman dulu, kena tempuh pekan Rembau utk ke PD. Sekarang expressway dibina dan exit-nya berdekatan dgn kawasan mandi manda PD. Paling baru expressway ini telah dipanjangkan dan exit-nya yg paling latest berdekatn dgn PD world marina resort. (saja nak terang, sbb mmg ada org tak tau, sbb org zaman skrg, daun cempedak ngan daun nangka pun tak tau beza!)


PD, walaupun kite fikir PD sudah tidak popular seperti dahulu pada tahun 70-an, sangkaan itu meleset sebenarnya. PD masih menjadi tempat pilihan utk me-rilekkan minda bagi mereka yg kurang mampu gi pantai2 mewah. So memane family yg kampung kat selatan, dapat la singgah mandi di pantai PD. Tempat ini masih meriah ngan gelak ketawa kanak-kanak yg tak kisah ape jenis air yg dorg mandi.


PD yg berada di pantai barat semenanjung sentiase 'sibuk' pemandangannya ngan kapal2 pengangkut kontena mahupun bot pancung dari tanah seberang menuju ke Pelabuhan Barat. Maklumlah berada di selat melaka, selat tersibuk dunia. Setiap sabtu malam ahad, ada pasar malam berdekatan ngan stesen minyak petronas (ni kat pinggir PD berdekatan ngan teluk kemang). Lokasi pasar ini tak berubah sejak dulu lagi (sedangkan pasar malam di andalas dah dekat 4 kali tukar tempat!)


Satu lagi yg unik di PD, kebanyakan kedai2 bukak pada hari minggu, dan cuti sekolah. So PD kire sunyi takde org mase hari-hari biase. So, pada hari minggu, macam2 kedai bukak, cam biase, kedai jual pelampung mesti ada. hotel2 mewah, sentiase dibina, yg lame ada yg dijaga, ada yg di biar usang, ada yg diubahsuai... (Mingcourt Hotel tuh signboard 'in renovation' dah dekat 10 tahun dah, bgnn tuh still cam tu gak) dan tak lupa juga projek2 terbengkalai.


Teluk Kemang masih lagi jadi tempat tumpuan umum, dgn kudanya, ngan banana bot nye, ngan jetski nye, ngan pelampung hitamnye. Masih meriah bahkan lebih meriah berbanding dulu!


Saya promote PD? of coz, tempat holiday family saya sejak saya dlm perut mak saya sampai saya berumur 14 tahun! Dulu saya duk PD kat Golden Resort (skrg dah nama Casa Rochado). Dlm setahun tuh dtg sini sampai 3 kali. Tak buat bende sgt pun, berendam dlm swimming pool, main bola, main pasir, cari ketam, main arcade, main console dlm bilik (budak kecik mmg la suka!). Namun tempat ni byk nostalgia menarik. Mengapa? Dah sejak saya duk dlm perut mak saya, satu family sentiase gi sana! Dah macam rumah kedua...


Byk peristiwa menarik kat sini sepanjang hidup saya. Dulu selalu gi time Raya cina, so kekadang ada lion dance. Penah sekali teman sorg pak cik menjala udang, kene sengat ikan sembilang (sakit ooo). hah, percaya atau tidak, kami sekeluarga penah nampak UFO kat sini. twice. Waktu malam. Langit cam cerah semacam sbb ada objek cam bola api kat langit. (tak tau la, mungkin pengkalan tentera kat situ tembak flare).


Sekali lagi percaya atau tidak, kitorg gi lawat, tapak kaki Hang Tuah di perkampungan nelayan kat situ(dah takde dah kampung tu skrang).Nak pergi ke kampung tuh, kena gantung pada nasib, sbb jalan nak ke kampung tu wujud time air laut surut je, time pasang tak leh lalu. Korg mesti tertanya-tanya PD arah mane nih.



Lokasi di Tanjung Tuan(resort saya berada di sini), tanjung kepunyaan negeri melaka tapi berada di negeri sembilan. Simpang di jalan besar, di penuhi pengkalan tentera darat unit artilery. Kat sini ada rumah rehat persendirian kerajaan malaysia, Ilham Resort milik perbadanan nasional berhad, rumah banglo utk percutian milik Maybank. Kini dah ada kem PLKN! Kem Rochado Bay. (ish untung btul kalau dapat sini!)


Di sini terletaknya rumah api tertua malaysia (dibina mase time portugis dulu). Kawasan hutan tanjung tuan diwartakan sebagai hutan simpan dan sanctuary burung2 hijrah(pada masa saya umur 9 tahun baru ada burung hijrah yg singgah sini). Byk spesis kera dan burung hutan yg jrg ditemui disini. Saya masih ada parut cakaran monyet di lutut kiri saya hingga sekarang. Tanjung ni gak banyak peninggalan sejarah. (dan banyak penemuan dirahsiakan!).


Kalau tak silap saya, family saya pernah jumpe satu makam tak bernama, tapi makam tu ditutup dgn kain kuning. Saya pernah baca somewhere, makam itu didakwa milik parameswara!. ntah la... sekali je kitorg jumpe, secara tak sengaja. Second time pergi, tak jumpe pun.

Tanjung Tuan juga terkenal ngan bende2 misteri. betul atau tidak, terpulang pada individu tapi penduduk tempatan mengiakannya. Di rumah api, kita boleh nampak kapal2 sedang berlayar (aritu nampak dlm 20-30 kapal). Di sini juga, saya perhatikan kelmarin (13 mei 2006) arus laut berdekatan tanjung sgt tidak keruan (kecuali di kawasan mandi manda berhampiran ilham resort). Nampak tenang tapi sebenarnya bahaya. kadang-kala ada pusaran air!


Hah! Satu lagi yg unik di tanjung ini, kite boleh melihat matahari terbit dan terbenam bertemakan pantai pada satu tempat! Sebab itu kawasan mandi manda di sini dinamakan Pantai Cermin. Pantai yg mengadap matahari tebit, pasirnya perang dan agak kasar, dan mmpunyai pokok bakau. Manakala pantai mengadap matahari terbenam, pasirnya puith, halus, dan ada tempat makan.

Gabungan kriteria yg unik menjadikan tanjung tuan sgt istimewa bagi saya. Jika saya datang ke PD, saya pasti ke tanjung tuan walaupun jauh dari PD mahupun Teluk Kemang. Sudah hampir 7 tahun saya tidak ke sini dan semalam (13 mei), saya berasa seperti pulang ke kampung yg sudah lama saya tidak pulang... syahdunya.... Lepas nih akan ke France, so tak tau apa akan jadi akan datang... Saya harap Tanjung Tuan masih seperti itu pada masa akan datang kerana di situlah tempat 'getaway' saya...

posted on 14/05/2006 at 0953

Tuesday, 13 May 2008

emm.. alahai..

salam..

sok aku start exam. sampai 23 mei. brapa byk paper? 5 je.. tak byk pon..
sok kol 2 lebey exam bermula ngan exam carthographie dimana utk 2² test kecik aku dpt 7/20. leh lepas ke nih? insyaallah.. aku baru je overcome my fear of making oblique coupe. skrg nih nk ingt lukisan² dlm cours, ngan nk lukis struture geologique yg berlipat².

ari kamis exam NET. berdasarakan test² kecik sblom nih, test 1 aku dpt dlm 9-10 gituh. exam steinmann ngan exam carpentier tk tau lagik markah, tp aku yakin insyallah lepas moyen 2² paper tuh. yg ari kamis nih pelik sket. dimana kiter blaja cr buat then directly terus buat exam pasal bende yg kiter blaja td. agak pelik gak rr. mintak² aku tak blurr maser dier ajar tuh.

ari senin depan, crunch time.. kimia a.k.a killer subject aku tahun nih. ada 3 test kecik aku dpt. yg 1st dpt 8.5 camtuh, yg 2nd ntah brapa tah, aku pon tak nk amik tau sbb aku tau teruk n yg 3rd, aku dpt 5/20.. teruk giler.. walopon utk test ketiga nih guillaume dpt 7/20, tp aku raser soalan 1 n 2 ptt aku dpt full mark, tp... apakan daya.. huhuhu.. aku ada lagi 2 kelas kimia tggl. esok ngan lusa. jeng².. apakah aku dpt mengharungi masalah ini?

ari jumaat depan, exam fizik ngan math. utk test² kecik fizik alhamdulillah aku dpt lebey moyen. cumer kne refresh n sharpen up balik rr sket². utk math? hmm.. ni btul² masalah gunting dlm lipatan. dah la aku mcm buat bodo je thn nih yg aku nyer math teruk. ada 2 test kecik. test kecik 1 aku dpt 5, utk test kecik 2 cikgu lom bgtau lagi. haih.. math nih bebtul aku kne struggle.kne tgk balik maner yg lemah cam aku tgk fizik 2 3 ari ni.

kalu nk dikirekan, semuanyer hanya kira² belaka aje. aku pon baru terpkir. takkan aku boleh kantoi ngan kire² ajer? knp senyuman aku stiap kali dpt soalan kire² diganti oleh kerutan kening,degupan jantung kencang dan perasaan keluh kesah. kalu aku tak lepas sem nih, aku tak dpt balik msia!!!

Sunday, 11 May 2008

karenah birokrasi...

attention, dis is a repost from my FS blog

waiting 4 any sponsorship? wat the hell are they doing? why they took a very long time to jus say 'congrats u got our money'.
people nowadays want everything fast, up-to-date, n easily access. but do they ever think the hardwork to make somehow life easier?

today, jpa n petronas announce their lucky candidate. yet, upu still unacesseble although announce at the radio 'kepada pelajar yg memohon IPTA, semakan akan dibuka pada pukul 12 tghri'. yet until 1 o'clock still no change. but hey, they trying their might to make our life easier. so we have to relax and be patient. patient? duuuhh, next week, F6 start their first day on monday, n there still alot of things to do! dis other 'pemohonan' takes a long time to give their green lite, n today is the last day to now the verdict.

me before i knew a get petronas, i went to Hj Mohd Zain house, to get his signature as 'saksi' 4 my matrics application. if petronas open their web a bit late, i'll burn rm440 for matrics coz tomorrow is public holiday. coz of the time factor, i nearly burn dat amount of money! we cant pay cash on the registration day, but we must bank'in the money. then bring along the resit on monday to register. cash or personal check, tak dilayan. karenah birokrasi....

another time factor make me missed MARA sponsorship. their interview is on monday 17 april, n guess wat petronas also on the same day. so i asked MARA to change the date. wat i get 'sorry la, kitrorg tak leh tukar hari untuk kamu, kami dah ambil keputusan utk tidak melayan penukaran hari'.

MARA set up near 1 week to interview all the candidates. unlucky 4 me, i get on dat monday, can't u change it 4 me? i'll bet more out there frustrated like me coz, another 'karenah birokrasi'. i cant change my petronas coz they set a camp before interview. thank god i get dis sponsorship.

posted at 10:52 PM 05/10/2006

Saturday, 10 May 2008

hah! my 1st blog at last!

attention, dis is my ancient post of my FS blog

guess i have to wait until i 18 so dat i can make 1, duuuhh.... aren't technologies great? (dlm BM, ape guna teknology tanpa insan)

nothin much to say, but, actually there 1. dis is most painful yet colours flying around birthday.
painful? yes... i'm sick on my birthday. the worst part, food-poisoned( i missed good food n worst no spicy food!).

colours flying around? heh, drove to subang parade and had lunch for two wit someone. got 1 present from that person, most wonderful, never receive it except from my mom. lunch at kenny rogers, (wat big chicken they have!), the side dish is more than enough. (wat mussy mashed potato they have)

previous years of my birthday.... cried a lot. once coz i couldn't train my cricket...then...emmm... stomach ache (sembelit).... ada lagi tak? ... hmm... tak ingat, but quiet alot of worst birthday i had, but still i'm 1 year older (dis year me makin blog) and 1 year closer to get married, 1 year closer to death...

posted at 04:15 05/10/2006

My second opening

salam

this is my second blog, n it will be a permenant one. hehe.. blog kat fs? bakal ditutup. bile? tak tau lagi.. biler trase aku nk tutup aku akan tutup.

aku buat 2nd blog nih stelah mengambil kire berbagai aspek, dr segi posting, reader-friendly, interactif towards readers,etc etc..

kalu nk diikutkan blog ni gak akan ada post² from fs yg dlu². saje nk post balik. eheh..

enjoy reading 'Walking On The Path Of God'

wasalam