Monday, 28 December 2015

Pindah keluar






[kredit]



Penulis mengambil keputusan untuk menulis sedikit di blog baru. 
Pindah, katanya

Wednesday, 11 February 2015

Nasihat kawan kepada member yang BARU kahwin



Mungkin pembaca dah familiar dengan tips-tips lepas berkahwin. Tapi izinkan saya untuk berkongsi pengalaman saya sendiri yang baru je masuk tahun ke 3 perkahwinan.

Dahulu telah pun saya berkongsi cerita dan rasa serta tips-tips teknikal dan rohani sebelum perkahwinan. Bila dah beranak 1 ni, saya terpanggil untuk berkongsi hal-hal yang sama selepas berkahwin.

Perlu diingatkan yang bila dah kahwin, bukan bermakna objektif anda sudah tercapai. Yakni, lelaki kacak itu sudah menjadi ketuaku dan aku dapat nafkah. Atau wanita cantik itu sudah dalam genggam dan sudah gua punya.


Ini bukan cerita bola. Habis 90 minit sapa gol banyak dia menang, objektif tercapai.

Perkahwinan adalah satu gerbang kembara hidup berdua. Jika dahulu kita solo (atau forever alone), kini sudah ada si dia yang rapat lagi dapat nama spesel di whatsapp. Nak borak2 18SX? Boleh… Nak kongsi gambar terlarang antara berdua? Boleh…


Ya. Bagi yang hidup penuh kebaikan dan terhindar dari perbuatan maksiat dan langkahan-langkahan zina , ini merupakan pengalaman baru yang membuatkan hormon lelaki anda mengalir laju.
(Tapi kalau masa sebelum kahwin dah buat benda2 yang saya sebut tuh semata-mata menjadi bahan taruhan supaya si dia tak cari lain, Saya tak tau nak cakap apa dan saya berlepas diri. Nak marah dah tak boleh sebab anda dah pun buat. Bertaubatlah selagi nyawa belum sampai kerongkong dik)


Maka perkongsian saya ini saya kan bahagikan kepada 3 artikel ;
Baru kahwin dan semasa isteri awal mengandung
Semasa dah sarat, beranak dan berpantang
Dah bersalin dan menjaga anak sampai umur setahun.


 
Untuk yang pertama ini, biar saya kongsikan insyaAllah yang pertama itu.



 
Baru kahwin dan semasa isteri mengandung

Selesai sahaja tempoh cuti kahwin, anda berdua mula masuk balik ke landasan kehidupan asas dengan penambahan tanggungjawab. Suami perlu menanggung hak isteri, isteri perlu memenuhi hak suami. Tempoh bulan madu? Itu bergantung kepada pasangan masing-masing. Saya tahu je ada yang sampai beranak 3 pun tak habis lagi.. wahaha..

Dikala sudah berkahwin, segala pekung dan kelemahan pasangan masing-masing mula timbul. Tiada lagi lakonan, kontrol macho atau cover ayu. Apa yang anda lihat adalah kebenaran hakiki pasangan anda.

Si dia berdengkur macam gempa bumi?
Si dia pakai bilik air berkecah mcm kena tsunami ?
Si dia tak reti basuh pinggan apatah lagi nak kupas bawang pun terkial-kial ?
Si dia jenis campak tuala atas katil bila dah pakai?
Si dia jenis main tekan je ubat gigi walhal anda jenis tekan dari bawah ?

Terima lah seadanya dik non ooiii. Anda dah sign sijil akad, yang lelaki dah selamat jabat tangan kadi, yang pompuan dah selesai berendam air mata gembira ngan mak dan gambar kahwin pun dah separuh siap. Anda tidak lagi boleh gostan masa, hanya go ahead mengikuti garis masa sampai mati.


Itu antara kelemahan-kelemahan pada pasangan anda yang mungkin wujud. Ia adalah pakej-pakej tersembunyi disebalik muka yang hensem, suara bak buluh perindu dan sikap happy go lucky. Dan biasanya kelemahan-kelemahan yang ada itu yang paling buat anda menyirap bandung sampai boleh bawa bertengkar walhal sekadar isu kecil macam dah pakai bilik air tak reti nak tutup lampu.

Ini belum masuk ekspetasi (baca : expectation) pasangan mengenai fizikal pasangan.

Inginkan ada coklat bar di perut, dapat yang limau barli.
Inginkan dada ketak, dapat yang flat bersemak-samun.
Inginkan yang body kerengga, dapat pulak labu sayong.
Inginkan jari lentik dapat pulak tangan sekasar Roughneck.

Ini juga pakej-pakej rahsia. Yang mana berkahwin dengan niat ikhlas ingin mendirikan rumah tangga, bina masjid, nak besarkan umat, dia pasti akan menerima pakej-pakej ini dengan hati yang terbuka. (ok, in reality saya pasti ada yang sedikit kechiwa.. wahahaha)

Yang mana pilih sebab mukanya bujur sireh, berkulit QuePueTeh, kene selera pula bentuk badan, sila terkejut separuh mati rupa-rupanya ada benda yang tak kena dengan pilihan anda. Dengar sini cik abang adik akak… Bunga tak kembang sampai kiamat. Pokok pisang pun berbuah sekali je tau? Takkan dah dapat madu sepah dibuang? Hang pa ingat kahwin ni boleh main nikah nikah cerai ka..?

Jadi yang mana ingin mendirikan rumah tangga tuh boleh pakat baca tulisan dulu dulu saya. Kes kahwin sebab tutup malu.. Saya tak nak komen apa-apa..


ehem. Baik.


Maka pasti akan ada angin kurang senang semasa berumah tangga pada peringkat awal. Biasa lah, dalam bab berkenalan dengan lebih rapat, memang perlu pun bertikam lidah sikit. Eh iye ke?


Bagi analogi bina otot boleh? Otot yang anda cuba bina itu dipecahkan semasa training dan disusun semula dengan lebih elok semasa rehat. Nah, berlakunya sedikit salah faham atau tidak berpuas hati adalah ruang untuk anda membina komunikasi dengan lebih baik. Cuma jangan pula guna peluang ni untuk test skill backhand ke muka atau kemahiran merejam lesung. Syaiton bertepuk riang nanti.

Saya ingin mengesyorkan kepada pasangan yang baru je kahwin (dah lama kahwin pun boleh) untuk sentiasa buat apa yang hati remaja / muda yang anda pendamkan dahulu akibat keharamannya. Sang isteri mengorat (flirting) dengan suami ke... Suami ajak keluar date memalam ke... Atau sang suami masak dengan pakai apron chomel sambil diperhatikan isteri ke.. Atau sang isteri pakai baju yang menyebabkan suami tanggung dosa bila pakai kat luar rumah ke.. Fantasi masing-masing. Sila kongsikan dengan pasangan anda semasa pillow talk dengannya.

Ingin saya katakan kat sini, layan sesama drama picisan ‘Suamiku encik sotong’ lebih merugikan dan membuang masa dari ajak bini anda cari burger bakar di tengah malam. Kenapa? Spending time watching TV together tidak membina apa-apa pun antara pasangan. Sekadar kenal artis mana yang isteri / suami anda minat. Looll.

Kadang-kala kita terlepas pandang benda-benda kecil yang boleh buat bersama di rumah.  Bila bini tengah terkial-kial masak, yang laki tu pergi la basuh baju… masuk sabun tekan suis je pun.. Tak pun sambil-sambil tunggu bini masak, surfing kat net cari resipi mocktail yang sedap. Start keta pi cari bahan jap, balik tu lauk dah separuh jalan siap. By the time kita siap air kita, lauk pun dah ready. In the end, suami dapat makan lauk air tangan isteri, isteri dapat air suami. (God, this sound sooo wrong…)


Bila kat rumah tu (even outing sesama pun), sila minimumkan waktu bersama anda dengan gadget-gadget pintar anda. Put it away or leave it charging in the corner. Ada post untuk dikongsi sebab hubby bawa dinner kat Chilies? Share or post it tomorrow. FB likes and comments does not help to increase communication between both of you anyway.

Dicadangkan juga untuk anda mengenali, bahasa badan pasangan masing-masing (body language). Supaya kita tahu bila masa that she / he needs a personal space atau seek attention. Tak kurang juga kita tahu yang sebenarnya kita buat something yang kita tak suka bila pasangan hanya memasam muka dan meminimakan perkataan. The main thing is talk with each other ok? Ask if there is something wrong or you done anything wrong. This is the best part. Do apologize sincerely. Yes, it’s the best but hardest thing to do. Takkan nak tunggu raya baru nak minta maaf? Kita perlu sedari kita adalah generasi yang sangat memahalkan perkataan maaf dari mulut dan memurahkan ia di hari raya.


Come to think of it. When is the last time you apologize to your partner?




Isteri mula bunting?







Setelah sekian lama anda / pasangan anda pun mengandung. (termengandung kalau sebenarnya buat planning tapi eksiden, wakakaka). Anda boleh buat muka teruja  atau muka horror bila nampak double blue line itu. Apa jua reaksi anda, sila simpan antara korang berdua je ok?

Berita gumbira ini merupakan langkah pertama daripada hadirnya ahli baru dalam keluarga 9 bulan yang akan datang. Di sini saya ingin berkongsi tips bagi sang suami je sebab tips untuk perempuan mengandung saya belum habis tuntut lagi. Ahahahaha…

Pendek kata untuk Sang Suami, menjaga isteri mengandung adalah bagai menatang sebiji telur dengan sekeping kaca nipis sambil jalan kat titi gantung. It’s a delicate thing to do but possible to manage.


·         Jangan paksa bini anda mengangkat barang atau lakukan kerja berat. Sekadar mengemop, vacum kapet, angkat baju tu boleh lagi tu sebenarnya.  Bini yang aktif ketika mengandung, insyaAllah anak pun aktif dan sihat.
·         Pimpin tangan bini anda bila naik tangga, atau ketika lalu tempat yang agak cerun.
·         Pasang getah anti licin kat bilik air.
·         Sila kenal pasti bau-bau yang menyebabkan bini anda loya. Kalau bau badan anda, sila jangan tidur berjauhan sangat dengan bini. Sedih tak tentu pasal dia nanti.
·         Sila fahami juga kondisi bini anda yang selalu ada morning sickness dan memerlukan masa yang panjang di dalam bilik air.
·         Bini yang banyak mengidam menunjukkan anda pada asalnya tidak memberikan perhatian yang cukup kepadanya.
·         Layankan sahaja idaman bini anda yang mana boleh. Kalau dia minta sup telinga gajah atau gulai rusa tanduk emas, sila tatap muka bini anda dan buat muka ‘are you kidding me?’
·         Sila slow pada jalan yang berlubang-lubang. Lalu bumper dengan berhemah. Ini  juga dapat memanjangkan jangka hayat suspension kereta anda.
·         Saya pasti bini anda belum ada preference untuk bersalin kat memana lagi. Ambil peluang ini untuk suruh dia check (at least sekali) kat klinik kesihatan ibu yang terdekat. Ini untuk dapatkan buku pink tu.
·         Perlu pantau juga apa jenis makanan yang bini anda makan. Elakkan makanan bertin, atau diawet. Bagi dia makanan segar-segar gituh. Buah-buahan, kekacang dan buahan kering macam tamar atau buah teen.
·         Ye saya tahu mahal nak cari, kalau tak dapat, at least beli barang dapur yang biasa-biasa kat pasar kot?
·         Jangan bagi bini anda minum air berkarbonat, lagi besar perutnya nanti. ( ok saya reka je ni )

Ini sedikit sebanyak tips bila bini anda mengandung pada 3 bulan pertama. Oh ye, saya yakin juga yang kadang-kala ‘keinginan’ suami / isteri goes overdrive ketika ini. Maka perlu dingatkan yang lakukannya dengan penuh santun. Mana tau isteri anda jenis rahim tak kuat.

Saya tak masukkan tips-tips islami di sini sebab ingin beri peluang pada blog yang telah pun berkongsi lebih awal. Boleh je cari kat google.

Ini baru cerita awal, bersedialah sang suami di kala isteri anda sarat nanti, cerita lain pula bermula!



Simon Malik

Saturday, 31 January 2015

Karutan demi sebuah dateline

Gambar yang takde kaitan






Jujurnya saya menulis kali ini semata-mata untuk memenuhi salah satu azam yang digariskan sendiri. Pastikan setiap bulan submit 2 artikel ke blog.

Ahahah…

Semestinya sesuatu yang kita ingin buat perlu ada motivasi dan biasanya manusia sentiasa memberikan alasan 'tiada motivasi' apabila malas mula menguasi tulang empat kerat. Lalu kita duduk malas di atas kerusi, tangan kiri scroll down mouse dan tangan kanan sedia meminum air dikala haus.

Di kala ini, saya masih lagi tak tahu nak tulis pasal apa tapi perlu tulis juga untuk memastikan azam baru tidak menjadi hangat dari tahi ayam yang baru keluar dari ayam.

 
Sebagaimana yang kita tahu (atau lebih tepat, dengar2 gitu dan yakin telah tahu), kita sedang dilanda pelbagai cabaran dari segenap sudut. Pandangan serong sebahagian masyarakat dengan agama yang kita anuti, yang secara tidak langsung membawa kepada ketakutan dan ancaman kebebasan bersuara. Dihiasi pula dengan ekonomi yang kurang memberangsangkan akibat harga minyak yang jatuh tersembam dan peningkatan USD. Paling tidak pun, perang-perang dan bunuh-bunuh yang tidak kesusahan di Asia tengah dan sempadan-sempadan Rusia.


Kita sebagai penjana ekonomi negara secara picisan ini mungkin belum merasai lagi kesan peristiwa-peristiwa yang jauh diseberang laut, atau keadaan permainan ekonomi yang rumit bagi sang Mak Cik jual pisang goreng. Kita memang suka ambil benda solid dan mudah. Mudah dihadam dan difahami bak kata orang. Hujung pangkal cerita itu belakang kira. Maka melatahkan kita dengan perkara-perkara picisan yang kita rasa impaknya besar walhal baru sekadar cadangan tidak rasmi oleh menteri.

Kita pun bersuara di dinding-dinding berlogokan burung biru atau berhuruf F. Lega kata mereka dengan apa yang dikeluarkan dari benak hati dan otak.  Takpe, asalkan ada beberapa rakan yang mereka selalu comment atau hubungi baca status itu, itu sudah mencukupi. 10 orang dari 300 orang.  Kurang dari 1 % yang membaca sekilas status anda. Tidak sensasi, tiada like. Selfie angle tak power, takde like tiada komen. Lalu lesu sekejap kerana jadi invisible di mata dunia maya ciptaan manusia.


Baru-baru ini, handphone saya mengalami masalah teknikal yang kecil tapi impaknya agak kronik. Saya terputus hubungan secara total dengan dunia komunikasi. Sebelum ini memang saya dah terputus pun dengan Whatsapp, facebook on mobile, instagram dan twitter. Tapi kali ini adalah totaliti. Message dan call pun tak boleh. Bagi yang rapat dengan swartphone sebagaimana rapatnya Qarin dengan anda, kejadian seperti saya ini pastikan merobek setiap rambut diubun-ubun. Bahkan pastinya bagai satu kehilangan yang besar macam hilang motor yang baru je habis hutang bank.


Eh? Saya buat cerita? Pernah alami kematian bateri telefon dan anda tak bawak charger? Bukan ke masa ini anda sudah mula memikirkan harga power bank untuk mengatasi perkara yang sama berlaku? Atau paling tidak rasa dendam rindu sang ibu jari tidak dapat melurut-lurut skrin handphone anda? Satu kehilangan bukan? Dahulu kita hanya bawak handphone. La ni kita cucuk sekali dengan power bank ke hulu dan ke hilir.


Kebebasan dari penjara alam maya merupakan satu kebebasan yang tidak ramai orang mahukan. Alasan sharing is caring? Zaman tok nek kita lepak je tak sharing secara real time. Maka sebab itu mereka ingati satu-satu peristiwa up to its finest detail. Sebab mereka savour the moment, ingat emosi yang mengulit jiwa, dan semat rapi dalam fikiran. Bila Peah sebelah rumah datang bertandang, lalu berdegang cerita keluar untuk berkongsi cerita yang hujung minggunya makan strawberry di Cameron Highlands. Tiada gambar psoing yang dihulur kerana filemnya belum siap dicuci. Cuma sepinggan buah strawberry yang dibeli utk dijamu jiran yang belum kesempatan.

Tahun ini juga saya ada azam yang jatuh dibawah kategori pelik. Tiada buku yang dibeli sehingga separuh dari jumalh buku yang dimiliki dibaca atau paling kurang dibelek.


Tahun lepas saya menghabiskan sejumlah wang 4 angka membeli sesuatu bernama buku. Berkat azam ini, saya sudah masuk buku yang ketiga untuk tahun ini. Mungkin tulisan classic dari Stephen Hawking yang begitu revelasi. Atau mungkin Ramalan dunia dalam masa 100 tahun lagi begitu sensasi bila diganding dengan ucap tama Obama di Satate of Union baru-baru ini atau dengan pergolakan di sempadan Rusia-Ukraine. Apa pun saya rasa saya terbang lebih tinggi bila tertidur membaca buku dari diulit sekelumit rasa deng pada sahabat yang dapat makan mille-feuille.


Membaca juga boleh dilakukan di facebook, kerana kita membaca status orang?


Tak pe, saya lebih suka dipenjara dengan buku berbanding dengan kata-kata luahan yang dibaca ikut mood sendiri.


Simon Malik


p/s : objektif mengarut tercapai